Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 дек. 2011, 15:40 ч.

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 118

  • 93 159
  • 737
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 962
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!      bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117






Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Русе/София
  • Мнения: 1 525
първаааааааа

# 2
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 213
 Whistling

# 3
  • Мнения: 102
Ех свършихте я тая тема  Mr. Green Изчетох всичкои видях страхотни торти , но утре ще пусна и моите тортета и ще ви изкоментирам  Mr. Green

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Само запис, за да следя красотите ви  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 307
запис

# 6
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 438
Ехеее, аз докато прочета - и хоп нова темичка!

Ванче   Hug

Пепи, дано си добре, мила   bouquet

Вал, тоя Матю си го махай оттука, че сърцетуп ще ми докараш, честно!  Mr. Green

Марая сватбената и сладките са ми либими просто!  Heart Eyes

Честито бебче на Лукс!  Hug

Мечо Пух - много готина фея! С молд ли я прави?

Марулка я коментирах, коментирах, ама и тук да кажа - жестоки торти! То бива реализъм, ама ти направооо.......

Аталанта, гъбката ти е страхотна просто! Мнооого ме кефи! Пънчето е много готин цвят!

Шеметчее, и тук  - УАУ!

Мишока   hahaha. Да не я слушам, ама съм си помолила да си ме критикува! Та сега ще си я трая и ще си записвам Mr. Green За глезена си много права - не знам защо така клекна странно. А другата е тумбеста, не защото изтече, ами защото аз съм уфсъ. Не затоплих ММФ и той се точеше адски трудно, остана дебел и се набра и ..... абе от него се получиха всички дебелини и кривотии!  ooooh!

Саси, готина торта!

maria_m, аз бих ползвала Шугърфлеър. Уилтън май имат по-бледи цветове. Холограмен оцветител се нанася отгоре и дава различни отблясъци. Аз предпочитам категорично витите торти. Стават супер равни и гладки отвън! Поне за мен това е по-лесния избор за кръгла торта!  Peace

Лайтблу, надявам се скоро да се възстановиш и всички перипетии да останат зад гърба ти. Докато почиваш пускай тук по някоя торта!
Сватбената е уникалнааа! Направо ме влюби  Heart Eyes И рисуваната и .... абе всичките са прелестни!

di_t малко по-нагоре е тортената библиотека. Ако си се запалила, прочети я! Там има много фондани. Ти трябва да си намериш твоя лесен фондан. Аз правя този на Димитрана и ми е супер лесен. Много други го намират сложен. ММФ се води лесен ама на мен ми е препъни камък и така.......

# 7
  • Мнения: 1 069
Хайде и от мен запис да ви следя

lightblue, ти си от трудно-забравимите хора! Да се оправяш бързо и умната!  Hug Hug Hug Тортите са ти страхотни!

Саси, тортата е много нежничка. А "лъвчето" на мен ми изглежда на прасенце, но е много чаровно

бебка и бебко, много сполучлив първи опит. Поздравления!

metchopooh, феичката Зън ти е страхотна. Завиждам ти на умението да моделираш  Crazy

Atalanta, гъбата ти е много истинска - да покажеш и тортата за БГ училището!

shemet_neveroiaten, да ти е жив и здрав малкия. Тортата му е много нежна.

marulka_s
, страхотни са всичките, ама рибата е уникална.

# 8
  • Мнения: 148
Привет дами!
Свърших си тортите и реших да почина малко че ми доиде нанагорно и сега какво да видя нова тема.
Ванче,мерси за темата ама това не е достатъчно за компенсация да знаИш Mr. Green
Първо ЧЕСТИТА ПРИНЦЕСА НА ЛУКС!Да ти е жива , здрава и много
щастлива.  bouquet
Ванче,и аз не ги познавам ама са страхотни сладури.
Ванилиике,имаш си някакъв свои стил и си го следваш.Харесват ми рисуваните елементи на розово кафявата торта.
Валерия,отказвам да коментирам твоите шедьоври.Само ще ги гледам и ще се възхищавам.
Марая,страхотна торта и сватбени меденки.
Мечо Пух,страхотна феичка,какви очи само.
Мина,прекрасни торти.
Аталанта,силно ме впечатли твоето комбиниране на нежна красота на гъбата и вкусотията на шоколада.Много ми харесва.
Шеметче,много ми харесва кошчето,мечетата и буквите.прекрасна торта.
Марулке,прекрасни творения но рибата ми е фаворит.
Бебка и бебко,добър опит и със фигурите си се справила.
Саси,страхотна торта.
lightblue[/b,страхотни торти.Да се оправяш бързо.
Е дойде ред и на моите творения от вчера.
Това е тортичка за една позната на която бях обещала отдавна да направя а все нямах време.Е вчера реших да компенсирам безропотното и чакане като и направя нещо подходящо за празника.

а тази е за едно момченце което искало специална торта със колички.Това ми е и първата такава торта и доста се притеснявах но мисля че се справих.Табелката със финал я махнах,беше там по препоръка на съпруга но като видях снимките разбрах че не и е мястото там и я махнах.

повече снимки има тук
http://ditsan123.snimka.bg/cooking/torti2.598534.25780228

# 9
  • у дома
  • Мнения: 1 554
записвам се в новата тема с вчерашната ми торта и отивам да ви чета, че не съм влизала в темата от седмица, ако не и повече


fish cake by blueeye®, on Flickr

# 10
  • У дома
  • Мнения: 1 736
Запис... Отивам да търся рецептата, ще ви пусна и още една за една божествена шоколадова торта, ако не ви е страх от шоколадово натравяне.

Мерси много за коментарите. Цялата гъбка е от оризов сириъл с един дървен шиш по средата. Поизсъхна в една цедка, за да добие добра форма и покрих с фондан без да я мажа с друго. После боядисвах с четка.

Ще се редактирам като си направя кардиото. Милото ме гони да отслабвам и не ми дава да готвя и пека  Rolling Eyes

# 11
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ванче, благодарности за новата тема  bouquet!
Дитсан, покривката рисувана ли е?
Блуай, много готин рибок - риба-таралеж е, нали? Цветът е страхотен Peace.

# 12
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 3 463
Ванче, мерси за темичката!
Пепи, поне прелитай отвреме на време да даваш съвети!  Hug Дано скоро всичко при теб да се нареди!  Hug

Запис... Отивам да търся рецептата, ще ви пусна и още една за една божествена шоколадова торта, ако не ви е страх от шоколадово натравяне.
Чакам с нетърпение, мен от шоко не ме е страх  Mr. Green Mr. Green Мерси за разясненията за гъбката, страхотна е!

Блууу, това зеленото чудо не го знам какво е, ама мнооооого ми хареса! Цветът е страхотен! Кажи моля те , подложката с какво е намазана??
Дитсан, тази торта с пистата много голям проект ми изглежда, поздравления! Масичката също е готина, ама тая риба нещо малко се е посплескала  Mr. Green
Лукс, честита ти дъщеричка, да е жива и здрава и да оставя мама много торти да направи!
Лайтблу, страхотни торти! Дано проблемите да останат зад гърба ти и отново да твориш такива прекрасни неща!

# 13
  • Мнения: 148
Мари ета,отпечатък от пачуърк които след това оцветих.
ани д,да посплескана е защото я правих отпечатък от едно форми за сладки.Мислех да ги слепя като орехите но не ми харесаха и затова ги оставих така.

# 14
  • варненка от София
  • Мнения: 4 701
Ванче, благодаря за новата тема.   bouquet

Благодаря ви за хубавите думи. От тази страница ще отбележа тортите на Блу. Е много готяна рибка си спретнала, ама изпотена една такава, на друго място ми обясни що  Mr. Green

Дитсан, много готини торти, но трапезата ми е фаворит. Страхотна покривка си спретнала и е видно, че си си поиграла. Адмирирам!

Общи условия

Активация на акаунт