Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 293
Казусът е следния : Семейство,което живее в ипотекирано жилище за много години. Месечната  вноска по кредита им - 500 лв, доходът на цялото семейство - 1000 лв на месец. Апартаментът не е ремонтиран откакто са се нанесли /поради финансова невъзможност /. Получават сега едни пари накуп от някъде и се чудят в какво да ги вложат. В ремонт - за да им е хубаво в апартамента или в погасяване на една част от ипотеката ... / защото парите не стигат за целия размер на кредита / ...
А те знаят,че друг такъв шанс / за пари накуп / няма да имат.


Та,според вас ... ?

# 1
 • Мнения: 2 429
Ами зависи какво е съотношението на сумата към целия кредит. Ако е поне половината, бих го платила . Аз също съм с ипотека за дълги години и това много ме тревожи - за това мисля така. Мнението ми в никакъв случай не е безпристрастно. Успех с решението Simple Smile

# 2
 • Мнения: 37 233
В момента материалите за ремонт са на доста прилични цени. Могат да вложат и собствен труд, в определени дейности, за да спестят от майстори. Ако не се изхвърлят, могат да постигнат уютен дом с ниски разходи, а останалото да внесат по кредита.

# 3
 • Мнения: 4 966
Аз лично бих внесла сумата по кредита, след което (ако наистина сумата е добър процент от нея) бих предоговорила месечните вноски за по-ниска сума и след това от сумата, която ще ми остане от по-ниските вноски, бих си правила ремонт "на парче" - лека-полека и със собствени усилия ремонтът не е непостижим (щом живеят в жилището, надали то е в чак толкова тежко състояние, за да изисква цялостно преустройство).

# 4
 • София
 • Мнения: 5 320
Зависи каква е сумата. Ако са 2-3-4 хил. лева за ремонт, ако са над 10  - 50/50.

# 5
 • край голямата локва
 • Мнения: 562
Щом доходите на цялото семейство са 1000 лв и кредита е за половината от тях - да внасят по кредита. Какво ще стане ако някой остане без работа, лихвите пак се вдигнат пак или недай боже някой се разболее? Ремонт само при положение че кредита е не повече от 20- 25% от доходите. 

# 6
 • Мнения: 163
много зависи дали семейството живее изцяло с тия 1 000 лв или има помощ от страни било то за храна или каквото и да е
Ако аз разчитам само на тези 1 000 лв на месец и вноската ми е 500 лв за ипотечния кредит не бих се усъмнила нито за миг и бих погасила предсрочно ипотечния кредит,независимо,че не е цялата сума.Не виждм смисъл от това мъчение -по добре по-малка вноска и по добър живот в не отремонтиран имот ,отколкото тази вноска в ремонтиран имот и да не може да ти се поразпусне малко душичката -да се чудиш как да свържеш двата края.

# 7
 • Мнения: 605
Аз съм за погасяване на кредита дори и не целият.

Обаче е важно как е уговорено погасяването преди изтичане на договора за кредит. Ако е сключен преди повече от 3-4 години предполагам, че има наказателна лихва за предсрочно погасяване. Ако е от по-скоро, най-вероятно няма лихва при погасяване със собствени средства (а само при погасяване със рефинансиране от друга банка).
Така, че първо да погледнат договора и да видят имат ли и каква е  лихвата за предсрочно погасяване и тогава да си направят сметката.

# 8
 • Мнения: 10 583
Без да се замислям, бих ги инвестирала в ипотеката. Така ще се намали вноската, а от там и възможността да се направи ремонт на малко по-късен етап. Така и така са живели достатъчно в неремонтирано жилище, нищо няма да им стане да го правят още малко.
Освобождаването на средства в днешно време, ми се вижда по-важно от латексираната прясно-прясно стена.
НСЧ, все говориш за евтини материали, все говориш за влагане в собствен труд...аз пък като чета такива неща, се сещам, че след година-две ги чакат разочарования. Или влагаш в нещо качествено, което в повечето случаи е и скъпо, или просто по-добре да си стоят както са си сега.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 320
Е, аз не виждам разлика от това да си боядисаш стените сам, вместо да го направи майстор. Освен, че ще си спестиш главоболията.  Wink Между другото, ако знаеш фирми вносители, складове и аутлети можеш да вземеш абсолютно всичко, дори новите колекции на 50%.  Laughing
Но и девойката не писа каква е сумата, това е най-важното, ако ще им покрие 4 вноски, просто не си заслужава да се внасят.

# 10
 • Мнения: 1 855
Погасяване на ипотеката !
В днешните несигурни времена, един ремонт без значение.

# 11
 • Мнения: 10 583
Явно критериите ни са различни, Klemy. Или пък ви идват отръки подобни дейности.
Може да се сдобиеш с много неща, на много прилични цени- да, но пак- зависи какво искаш. Аз не искам просто латексирани вълнообразни стени, диванче от там, щото е на промоцийка, масичка от тук, щото е по-евтинка....Или го правя качествено, със замисъл и идея, или не. Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 5 320
Кас, аз съм интериорен дизайнер. Първото, което правя е проекта.  Mr. Green И после намирам откъде да сдобия най-изгодно с материалите. Уверявам те, че всичко що е внесено и го има по магазините може да купи на много по-ниска цена.  Wink В най-лошия случай ще се наложи сам да си го внесеш, но пак ще спестиш поне едни 30%, без да си представител и с транспорт за единица бройка. Повярвай ми, знам какво говоря.

# 13
 • Мнения: 10 583
Е, щом си интериорен дизайнер, тогава ме учудва, че намираш работата на професионалиста и домашния майстор за равностойна.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 320
Е, щом си интериорен дизайнер, тогава ме учудва, че намираш работата на професионалиста и домашния майстор за равностойна.
Rolling Eyes
Първо говорим за конкретния случай, нората живеят с 500лв на месец, нали не мислиш, че ще си извикат майстор от Кнауф да им сложи гипсокартон? Или че ще си купят мебели на Карим Рашид или Филип Старк?   Wink Освен това, да, понякога за елементарните неща, които (за мен) са в категорията хамалски труд няма никакво значение кой ще го свърши. Стига, разбира се, да не са ти завряни ръцете...знаеш къде. Последно гледах как майстора на Гершман налепи едни тапети за 100лв ролката по-лошо, отколкото би ги лепнал всеки средностатистически мъж.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт