Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 дек. 2011, 14:27 ч.

Държавна детска кухня във Варна

 • 119 648
 • 415
 •   1
Отговори

Анкета

Доволни ли сте от Държавната детска кухня във Варна?

Опции:

* Гласуването приключено: пт, 27 яну 2012, 23:17

 • Под липата
 • Мнения: 617
 По принцип ми е голямо улеснение вземането на храна от ДК, не мога да си изкривя душата, особено с наложеното от малкия ежедневие. Съчетавам сутрешната разходка с взимането на храната от разливочния пункт, вместо да се балтавя в кухнята до обед. За нас, възрастните не готвя всеки ден. По принцип , правя по-големи количества, за да мога да се занимавам с детето, когато съм сама или в кратките периоди, които то ми отпуска, с друга домакинска работа. Знаете как е...
 Обаче... Все повече се замислям и си давам сметка, че моето малко удобство ми излиза много скъпо. Храната е отвратителна! Супите...., ами те направо са си едни и същи - бозавички, с фиде, твърдо сварен картоф и от време на време месце с неустановен от първи и втори поглед вид. Супата с риба има само мирис на риба, но риба, колкото и да търся не откривам. Напоследък на децата се предлагат все едни и същи супи, постни ястия и нишестета. Да, зная, че е евтино, но това е Детска кухня - ако не може да се осигури поне елементарно качество, за какво говорим ?
 Признавам, затруднени сме финансово и не можем да си позволим частна детска кухня, ако не беше така, нямаше и за миг колебание да имам.

# 1
 • Мнения: 961
Варианта е да му готвиш, обаче щом казваш че сте притеснени финансово означава че няма да можеш да му предложиш разнообразие /поне на месо/. А и не се знае дали ще яде детенце,моят съвет е ако детето ти яде и е доволно, леееееко да си затвориш едното око за фидето в супата Simple Smile

# 2
 • Под липата
 • Мнения: 617
.... леееееко да си затвориш едното око за фидето в супата Simple Smile
Ох, след днешната супа просто не мога! Пак фиде и картофи! Пак фрикасе!
Добре де, като ще се вършат нещата отгоре-отгоре, по добре въобще да не се вършат! Направо се отбива номера! Вярно, и аз не мога да осигуря кой знае какво разнообразие, но и тук не се предлага такова - месото е основно пилешко, а свинското е под форма на кюфте пльоснато или в бял, или в червеникав сос. Риба липсва, заешко ( защо ли споменавам въобще  Crossing Arms ), а телешкото е такава рядкост, че ... Менюто: супа с фиде, картоф, от време на време пиле или телешко; понякога носи примамващо наименование като пролетна супа или морска  Thinking, но уви, нищо морско няма. Миризмата на рибната супа е на лице, но освен фиде и картоф в чорбата нищо друго не плува ooooh! Основното е пак картофи на яхнийка, като през ден яхнийката е с пиле ( в такива дни супата е ''пролетна'' и пилето не фигурира ). Когато не е картофена яхнийка, е фрикасе ( забележете - с пиле  Mr. Green). Това мусака, ориз ( освен, ако не е с картофи  Crazy)боб, леща..., са все луксове недостижими. Имам чувството , че ако изяде още една яхния с пиле, на сина ми крила ще му поникнат  Naughty
 Признавам, може би, щях да се примиря. Може би... Нали е евтино..., макар че това не дава основание на някой да се крие зад ниската цена и да хвърля боклуци на пазара, още повече, когато се касае за деца и то в такава възраст. Дори и на тези пари може да се осигури качество и разнообразие за децата, още повече, че със сигурност зная това.  
  Лятото бях с детето при моята баба в Провадия ( град много по малък от Варна ). Реших да запиша малкия в тамошната ДК, която  има само един разливочен пункт и обслужва целият град. Честно, в началото се опасявах, имайки предвид каква е храната във Варна, но се оказах приятно изненадана. В менюто веднъж седмично има риба ( ама наистина ) като редуваха бяла морска и речна, веднъж седмично варива ( боб, леща, грах ) , телешки супи, супа топчета, кюфтенца с невероятно вкусен сос, мусака, мусака със спанак , мусака с тиквички, миш-маш... И всичко това на по ниска цена дори. Дневното меню, ако правилно си спомням беше 1 лв. Е, как в Провадия могат, а във Варна не могат? Изпълнителите, явно пестят  и резултата е абсолютно отвратителен. Сега и педиатърката на детето ме сюрпризира с новината, че хемоглобинът му е спаднал под 100. Ами, как няма да е ? Да не би да се е хранил пълноценно до сега?
 Смятам да се оплача. Как може в едни общини ДК да е на ниво, а в други под всякаква критика?

# 3
 • Мнения: 24
Подкрепям те с две ръце! Макар, че някой ще кажат като не сте доволни гответе.Но не трябва да е така.Все пак е за малки деца.Аз съм съгласна да увеличат малко цената на купоните и да се намира повече месо в яденето.Но....уви

# 4
 • Под липата
 • Мнения: 617
 То, все ще се намери някой да оправдава нечия немарливост и печалбарство за сметка на децата  Crazy Чувала съм го това - гответе!, ами готвила съм и бих готвила, ама по цял ден съм сама , а детето има нужда и от разходки, и от внимание, а имам само две ръце и два крака. Сега реших да готвя за него от предния ден, вечерта, като се върне татко му, ама не зная колко ще издържа, защото съм доста уморена вечер.
 Честно, ако от ДК ще отбиват само номера да пълнят бурканчетата с помийка, по добре въобще да няма ДК. Така поне не се залъгваш, че имаш помощ и се оправяш както можеш. Щот фиде мога и в къщи да си варя с два-три картофа за гарнитура.

# 5
 • Мнения: 2 580
А да не говорим, че за първа група (от 9 м до 12м) готвят с картофен гранулат или инак казано картофено пюре на прах. Звънях аз в РЗИ, които отговарят за следенето на храненето на децата в ДК, детски ясли и градини с въпросът как по новата наредба от 15 септември тази година в яслите и градините е забранено да се готви с гранулат, а в ДК може, та това са все още кърмачета.
Оказа се, че за ДК наредба няма и готвели с това поради финанси и не влиза в разрез с наредбата, защото такава няма. ДА съм питала в Министерството на здравеопазването.

# 6
 • Под липата
 • Мнения: 617
Може би, трябва да обърнем внимание и на Министерството  Thinking
 А, аз мислех, че щом се готви за бебета и малки деца се оказва по-голям контрол ooooh!
Е, как може да няма наредба? Значи, те и голи охлюви да връткат с черпаците, пак няма да има, кой да им каже, че не може?

# 7
 • Мнения: 2 580
Може би, трябва да обърнем внимание и на Министерството  Thinking
 А, аз мислех, че щом се готви за бебета и малки деца се оказва по-голям контрол ooooh!
Е, как може да няма наредба? Значи, те и голи охлюви да връткат с черпаците, пак няма да има, кой да им каже, че не може?
Аз звънях вече в Министерството, подготвяли я били наредбата, кога ще излезе не е ясно. Друга мама от компанията писа писмо на БТВ, ще видим какво ще излезе.
То всщност има наредба, но точно тази точка не се включвала, а другата наредба за яслите и градините не важала за тях, защото ДК били отделно. Е как може за деца над 2 год. да не може, а за крмачета да може, просто няма логика.

# 8
 • Под липата
 • Мнения: 617
 Тъкмо щях да пиша, че е редно да занимаем телевизиите и вие сте предприели тази крачка   Hands Clap

.... Е как може за деца над 2 год. да не може, а за крмачета да може, просто няма логика.

Ами, че тези деца са най уязвими! Картофен гранулат - това не го знаех! А, аз се чудех , защо картофените пюрета миришеха странно. Мислех си, че слагат АМ и на това се дължи странното усещане за вкус и мирис, а то.... Ох, като си помисля, аз как се стараех до 9-я месец , как подбирах и внимателно захранвах, а съм го натресла на ДК,  където е ял гранулат  Crossing Arms Sneaky
 Сега се сещам, как една жена, живееща в Полша, ми завиждаше за улеснението на ДК  ooooh! , че видите ли - държавата и хората бедни, но все пак има социална политика и как се мисли за майките и децата. Дръжки!
 П.П. Синът ми отказва картофено-фидените супи и аз ги предлагам на кварталните котки. Уви, и те ги не щат  Naughty !

 Между другото, един ли е изпълнителят, зареждащ всички разливочни пунктове и кой е той, ако знаете?

# 9
 • Мнения: 2 580
Тъкмо щях да пиша, че е редно да занимаем телевизиите и вие сте предприели тази картофените пюрета миришеха странно. Мислех си, че слагат АМ и на това се дължи странното усещане за вкус и мирис, а то....

Какво ти АМ?> Готвят с прясно мляко лично съм питала!
АМ може в някоя частна кухня и то ако имат меню за алергични деца.
Смятам, че трябва повече майки да зададат този въпрос и до МЗ и до медиите, понеже една птичка пролет не прави, а се оказа, че ние сме първите, които питат за това  Sad

# 10
 • Мнения: 142
Момичета напълно съм съгласна с вас!Ние бяхме записани преди 1 год ама като чета май нищо не се е подобрило.Менюто пак е същото мислих че има малко разнообразие но уви...при нас имаше и една празена ужасна супа, а за тази с фиде да не говорим, а супата от риба като наближах пункта е усещах.За съжаление месо липсваше и в супите и в гозбите. мн рядко даваха заешко а си мисля че трябва да е по често.мисля че няма никакъв контрол за нищо.аз веднъж изразих възмущението си но една майка се обърна и  ми каза това е кухня за социално слаби,като искаш по хубави неща се запиши на частна или си готви.Аз имам 2 деца с малка разлика и е голямо улеснение кухнята, ама малко от малко да започнат да правят сносна храна. Сега след няколко месеца искам да запиша и малката ама...

# 11
 • Под липата
 • Мнения: 617
 Бенджолина, ти в сайта на Министерството ли писа ? Ако имаш адреса на сайта, моля те, прати ми линк, че нещо не мога да намеря. Днес нета ми е ужасно бавен и трудно ми се зареждат страници и търсенето на сайта ме изнерви. Готова съм да пиша. Даже, ако се прави петиция, съм готова да участвам.
Бях се демотивирала, защото темата е прочетена 100 пъти, а никой не беше реагирал дни на ред и си мислех, че повредата е само в моя телевизор. Явно, на повечето майки, храната от ДК им допада, щом няма особена реакция.
Твоята приятелка до новинарския екип на БТВ ли писа или до ''Господарите..''?

# 12
 • Под липата
 • Мнения: 617
... това е кухня за социално слаби....
Това пък  за първи път го чувам!!! smile3555 Пълни тъпотии е издрънкала тази майка! Че, къде искат удостоверение за доходи, над които не можеш да ползваш Държавна детска кухня ?
 Ей, значи, човешката простотия граница няма!  ooooh!
peperudka01 ,заешко не са готвили от поне 6 месеца. Докато малкия беше 1 група, от време на време пюретата бяха със заешко. Тогава ми правеше в впечатление,,че доста се ползваше грис - и като десерт, и като основно ядене в комбинация с месо или сирене.
 Хайде, да речем, заешкото иде скъпо, ами боба, лещата? Ориза? В  тез супи, вместо фиде, не може ли да има ориз?
  А , относно тези, които могат да си позволят частна кухня, не смятам, че са богаташи, просто имат малко повече възможност. Аз не мога да си позволя такава с майчинство 240 лв. Заплатата на мъжът ми не е голяма и доста би ни озорило плащането на 125 лв месечно , но..., ще видим . Ако се окаже непосилно готвенето за мен, ще я пробваме и частната.

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 17:31 от Raffaella

# 13
 • Мнения: 44
Здравейте, мами, тъкмо мисля да записвам дъщеря си в общинската детска кухня и се натъквам на тази тема... Направо се разколебах! Какъв е този картофен гранулат? Нещо изкуствено и/или вредно ли е?
И за друго се ядосвам. Педиатрите казват пр. мляко да не се дава на децтата до 1.5 г., а във всички кухни готвят с такова дори за 1-ва група!
Днес ходих на място да видя къде е кварталната разливочна и лелята ми каза да я запиша 1-ва група, че за 2-ра все боб, леща и зеле имало, а те били трудносмилаеми  Mr. Green
А за хигиената какво сте чували? На мен всички ми казват, че била перфектна, ама като виждам в какви блокове се помещават... взе да ме гони параноята и за това...

# 14
 • Мнения: 2 580
Raffaella, приятелката ми писа до "Аз репортерът" към БТВ, а аз писах до "Дирекция обществено здраве" към Министерството на здравеопазването!

mama antoinette, не знам до колко е вреден този гранулат, но факт е, че готвят с него за кърмачета, както е факт и че е забранен в ясли и градини. Поне със сигурност знаем, че не е полезен. Прясно мляко аз знам, че до годинката не бива, чак 1.5 г. много ми се вижда, но естествени, че готвят с него, не е с АМ. Хигиената при готвене не знам каква е, защото виждаме само какво става в разливочия пунк, където носят храната с един микробус, а лелките са с шапки и престилки, а в какви условия са приготвени храните е по-важно.

Общи условия

Активация на акаунт