Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Кефир (kephir, kewra, talai, mudu kekiya, milkkefir, búlgaros) е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумус. Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Много различни полезни бактерии и дрожди са открити в кефирните зърна, представляващи комплексни и променливи колонии от микроорганизми. Традиционно кефирът се ферментира на стайна температура, обикновено за 24 часа. След ферментирането на лактозата се получава леко кисела, газирана и слабо алкохолна напитка. Количеството алкохол е пренебрежимо малко - от 0.08% до 2%. Съдържанието на алкохол в кефир, ферментирал 24 часа е от 0.08% до 0.1%. Кефирът има консистенция на разредено кисело мляко (айрян). На фабрично произведения „кефир“ му липсва именно газираността и алкохолното съдържание и по-скоро се доближава до кисело мляко. Кефирните зърна могат да съществуват и в друга среда, различна от млечната. В такъв случай вида и микробиологичния състав са съществено различни. Воден кефир (или kefir d'acqua) се отглежда във вода, захар, лимонов сок (или половинка от един лимон) и изсушен плод – напр. смокиня, стафиди. Обикновено престоява на стайна температура за един или повече дни. Ако зърната са били преди това в млечна среда, след измиването им с преварена и изстудена вода са нужни 2 и понякога 3 дни за добра ферментация.
 
Не докосвайте кефирните зърна с метал – метална цедка или лъжица. Добре е да се използва пластмасова цедка, пластмасова или дървена лъжица. Когато кефирните зърна не се използват могат да се съхраняват изсушени или в млечен разтвор. В млечен разтвор могат да се съхранят за около 5-7 дни в хладилник при температура 4° C, след което млякото се подменя.

Съхраняването в хладилник може да продължи до около месец. Необходимо е обаче млякото да се подменя на всеки 7-10 дни. За да се изсушат кефирните зърна се изплакват в предварително преварена и изстудена вода, след което внимателно се подсушават и се завиват в чиста марля, тензух или хартиена салфетка за няколко дни на стайна температура. След като изсъхнат и придобият характерен жълтеникав цвят (след около 2-3 дни) се поставят в найлоново пликче и се посипват обилно със сухо мляко. Поставят се в хладилник или в хладен тъмен шкаф – по този начин могат да бъдат съхранени за около 12-18 месеца. Реактивират се като се измият от сухото мляко и се поставят в мляко на стайна температура. Необходими са няколко цикъла от по 24 часа с подмяна на млякото до пълното им реактивиране и придобиване на кефир с характерен вкус, консистенция и мирис. Мирисът на мая изчезва и правилният бактериален баланс на културата се възстановява. По време на първата седмица на реактивиране не се препоръчва да се пие прецедената смес. Можете да я излеете в градината, но не я давайте на котката. Кефирните зърна могат да бъдат замърсени с нежелани бактерии, които намаляват срока на годност на кефира. За предпазване от нежелани бактерии съдовете за кефир трябва да бъдат добре измивани и санитанизирани. Подходящи съдове за кефир са буркани с винтови или други подходящи капачки.
Да се мият или да не се мият кефирните зърна?

Срещат се различни становища, но преобладава мнението, че изплакването на зърната между смяната на млякото не е необходимо. Счита се, че миенето нарушава ритъма на микрофлората на повърхността на кефирните зърна. По всяка вероятност хората от Кавказ от където произлиза кефира не са миели зърната след всяка смяна на млякото. Ако по една или друга причина решите да го правите е необходимо да използвате нехлорирана, преварена и изстудена вода или мляко.
Производство на кефир

За да се произведе кефир е необходимо да се поставят кефирните зърна в мляко. Ферментирането продължава от 12 до 24 часа (в зависимост от температурата и желанието), далеч от пряка слънчева светлина при температура 18-28° C (оптимална 22° C) до получаване на напитка с гладка консистенция и гъстота на айрян. Добре е при възможност кефира да се активизира, като по време на ферментацията от време на време буркана се разклаща. Това разбира се не е задължително, а само пожелателно. В Кавказ коженият мях с кефир е бил поставян на входа на къщата, така че всеки който минава да го разклати. Вярвали, че по този начин се получава по-добър и гладък кефир. Съотношението кефирни зърна към мляко е обикновено 1:10. При по-ниски температури (под 18° C) е възможно съотношение 1:5. 1 супена лъжица кефирни зърна са достатъчни за 1 л. мляко. Една кафяна чашка зърна към 2 л мляко произвежда също добре газиран кефир. Друго съотношение е 2-3 с.л. кефирни зърна към 1 литър мляко. Вариациите в съотношението са различни в зависимост от индивидуалните вкусове и предпочитания. За не много газиран кефир съотношението зърна : мляко може да бъде 1:15 или дори 1:20. Правилото е, че повече кефирни зърна произвеждат по-газиран кефир. Чрез експериментиране всеки може да достигне желания и предпочитан от него вкус. В процеса на ферментиране кефирните зърна нарастват. За да се запази желания вкус е необходимо да се спазва съответното съотношение зърна : мляко. Когато кефирните зърна нараснат прекалено много, без съответно да се увеличи количеството мляко (или пък да се намалят зърната) има вероятност да се получи неприятна на вкус водно-рядка и кисела течност, а не кефир. Ако кефирната гъба нарасне прекалено много без сама да се раздели, е препоръчително разделянето (разкъсването) да стане внимателно на ръка. Обикновено това не се налага тъй като кефирните зърна или т.н кефирни „бебета“ се самоотделят от „майката“. След прецеждане и отстраняване на кефирните зърна така полученият кефир се оставя в хладилник за узряване – от 1 до 3 дни. Кефирът трябва да се пази от директна слънчева светлина. Бурканът с кефир не бива да се пълни повече от ¾ поради увеличаването на налягането. По време на зреенето се отделя въглероден двуокис, който газира допълнително напитката. Ако нямате възможност да регулирате температурата през особено горещите летни дни, когато температурата надвиши 30 градуса е възможно ферментирането да стане в хладилник за повече от 24 часа. Възможно е също съдът да се оставя в хладилника през деня и отвън на кухненския плот през нощта. За да се получи газиран кефир, ферментацията както и последващото зреене на вече прецедената смес в хладилника се извършват при плътно затворен буркан. Газировката се засилва и ако се увеличи количеството на кефирните зърна спрямо млякото. Ако не желаете газиран кефир може да ферментирате при отворен буркан, леко покрит с кърпа или салфетка, както и да увеличите количеството мляко.
Как да започнем да ферментираме кефир:

   1. Поставете кефирните зърна в буркан със студено или хладно мляко и затворете. Не пълнете буркана до горе.
   2. Оставете сместа да ферментира на стайна температура 24 часа - далеч от пряка слънчева светлина. Разклащайте буркана, когато имате възможност - най-добре след 6-тия, 8-мия час.
   3. След 24 часа (или по-малко в случай, че е много горещо над 30° C) прецедете през марля или пластмасова цедка.
   4. Поставете прецедената смес да доузрее в хладилника 24 часа (или от 1 до 3 дни).
   5. Върнете зърната в добре измит буркан, залейте ги с нова доза пастьоризирано мляко и ги оставете да ферментират следващата доза. Млякото може да е студено от хладилника. Но в никой случай горещо – това ще убие кефирните зърна.
   6. След един ден опитайте кефира от хладилника. Наздраве!

Зреене на кефира. Защо е добре кефирът да узрее?

Нетърпеливите пият кефир веднага след прецеждане и отстраняване на гъбата. Преобладава обаче мнението, че зреенето подобрява вкуса и увеличава количеството на някои определени витамини от B групата, както и количеството на въглеродния двуокис и алкохола. Препоръчва се след прецеждане и отстраняване на кефирните зърна така полученият кефир да се остави да узрее в хладилник или на стайна температура най-малко още 24 часа. Допълнителното зреене на кефира след прецеждане и отделяне на кефирните зърна е особено полезно за хора, които искат да намалят лактозата поради лактозна непоносимост След втория ден на зреене количеството на фолиевата киселина се увеличава най-малко с 116 %. В Кавказ кефирът е бил подлаган на допълнителна вторична ферментация за доузряване, като понякога към него са добавяли малко количество прясно мляко и корен от Снежна Роза (Rhododendron caucasicum). Съхранявали са кефира в бъчви или глинени съдове, като са го затваряли плътно до получаване на силно газирана напитка, която е и с по-високо съдържание на алкохол.
Промишлено произведен кефир

Съществуващите фабрични кефирни стартерни култури не произвеждат традиционния известен от векове кефир. Такива стартерни култури съдържат избрани бактерии и дрожди, изолирани от кефирни зърна. Вкусът на традиционния, истински кефир варира от партида до партида, за разлика от вкуса на фабричния кефир, който е винаги постоянен. Това обаче не е истински кефир. Истински кефирни зърна можете да получите от кефирни ентусиасти, а не от фабрика.

 
Лечебни ползи. За какво е полезен кефира и какво лекува

Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа значително по-голямо количество фолиева киселина. Кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни продукти го прави много по-подходящ за хора с лактозна нетолерантност.

Опитът на поколенията показва, че кефирът:

    * Регулира и подпомага имунната система на организма.
    * Регулира кръвното налягане.
    * Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
    * Лекува кожни заболявания и акне.
    * Регулира храносмилането.
    * Лекува колит.
    * Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
    * Лекува Candida Albicans.
    * Лекува лактозна интолерантност.
    * Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
    * Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
    * Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

 На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба,
тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията,
възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

    * Триптофан - незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
    * Калций и магнезий - важни минерали за здрава нервната система.
    * Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
    * Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
    * Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
    * Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Ползата от редовното консумиране на кефир

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.
Консумация на кефир

Почитателите на кефира предпочитат да пият чист кефир и обожават газирания му вкус. Други намират, че е кисел и добавят плодове, мед, кленов сироп или други подсладители. Банани, ягоди, боровинки и всякакви плодове могат да се смесват с кефира и да се приготви кефирен шейк. Може да се прибави ванилия, нектар от агаве и други аромати.

Консумира се сутрин поне половин час преди хранене или вечер 30-50 мин преди сън. Признак на пълното подквасване е появата на гъст слой отгоре, където се намира гъбата. Млякото се прецежда през едро пластмасово сито, а гъбата се изплаква под струя студена вода и после се залива с нова порция прясно мляко. Ако гъбата не се промива ежедневно и не й се сменя млякото всеки ден, тя става кафява, спира да се размножава и умира.

След около 17 дни масата на гъбата се удвоява и част от нея може да се даде на друг човек. Редува се 20 дни употреба – 10 дни почивка, като по време на почивката гъбата трябва да се поддържа здрава по посочения начин. По време на лечението с тибетска гъба се забранява употребата на алкохол.
Реакция на организма

През първите две седмици рязко се повишава активността на стомаха, поради което се повишава газоотделянето. Възможно е да се появи и разстройство, поради което се препоръчва квасеното мляко да се приема вечер, а не сутрин преди работя. У хората с болни бъбреци и черен дроб може да се появи едновременно напрежение в съответните области, но скоро то отшумява – лечението в никакъв случай не трябва да се прекъсва.

След бурната реакция на организма, която продължава около 10-12 дни започва подобряването на общото състояние и тонус, увеличава се и половата активност, особено при мъжете. След 20-дневна употреба организмът се чувства много по-добре, а след 2 месеца някои от оплакванията съвсем изчезват. След една година организмът практически е напълно здрав.

 
Употреба на различни видове мляко

Кефирните зърна успешно ферментират мляко от различни видове бозайници. Обикновено се използва краве, козе или овче мляко, всяко от които има различни органолептични и хранителни качества. Кефирните зърна могат да ферментират и мляко, което не е от бозайници. Например: соево, оризово, кокосово мляко, както и всякакви захарни разтвори, включително плодови сокове, кокосова вода, неферментирала бира, джинджифилова бира – ginger beer или ginger ale, представляваща сладка газирана напитка с джинджифил.

Необходимо е да се отбележи обаче, че кефирните зърна могат да спрат да се уголемяват и увеличават, ако средата не отговаря на факторите, необходими за растежа на бактериите (всички тези фактори са в наличност в млякото от бозайници). За такива алтернативни експерименти на ферментация е най-добре да се използват излишните кефирни зърна.

# 1
 • Мнения: 7 787
защо не пробваш  да зададеш въпроса в темата Готварски рецепти ?  bouquet
там може би ще получиш по-бърз и компетентен отговор.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 453
Само не разбрах защо тази тема е тук? Какво общо има със самотните родители това? Или - пийте кефир, за да гледате по-лесно децата си сами? newsm78 newsm78 newsm78

# 3
 • Мнения: 1 931
Реклама. Тя се пуска на всякъде, защото евентуалните потребители са на всякъде. А човек взел си такава гъба нали трябва да я раздава и така.

# 4
 • Мнения: 8
Интересува ме дали кефира би навредил на по-малки деца, защото искам да пробвам да дам на моите деца, за да им регулира стомашната флора. Досега съм давала от изкуствените хранителни добавки с лактибацили и пробиотично мляко, но нищо не се получава? Четох, че в състава на кефира има много полезни бактерии, но какви са те? Дали има вредни, които да доведет до храносмилателно разстройтво, защото стомахчетата им не са укрепнали?

# 5
 • София
 • Мнения: 6 453
Интересува ме дали кефира би навредил на по-малки деца, защото искам да пробвам да дам на моите деца, за да им регулира стомашната флора. Досега съм давала от изкуствените хранителни добавки с лактибацили и пробиотично мляко, но нищо не се получава? Четох, че в състава на кефира има много полезни бактерии, но какви са те? Дали има вредни, които да доведет до храносмилателно разстройтво, защото стомахчетата им не са укрепнали?
То си има подфорум за такива въпроси - за захранване на бебета, за здравословно проблеми, за хомеопатия ...за каквото се сетиш....Но защо точно тук?! Shocked Shocked Shocked

# 6
 • Мнения: 15 379
Кефир не съм давала. Не е характерен за нас.
Давай истинско кисело мляко. Така няма да се налага да търсиш заместители.

# 7
 • Мнения: 8
Интересувам се от кефира, защото големият ми син, който е на 3 години, е с вродена анемия и често боледува. Освен това, от последния антибиотик започна ежедневно да ми се оплаква от болки в корема. Прочетох, че кефира засилва имунната система и лекува стомашни проблеми, затова публикувах първоначалната информация, която имам за кефира /по-горе/. Притеснява ме само, че през първите дни, в които се пие, води до леко разстройство и не знам дали при малки деца няма да е по-сериозно. Но смятам да пробвам с по-малко количество и ще видя какъв ще бъде резултата.  Thinking

Моля да пише някой, който вече е пробвал да дава кефир на децата си, какъв е бил ефекта?!... и Може ли да навреди?!  newsm78

# 8
 • Мнения: 3 242
Кефир не съм давала, но аз обичам едно подобно ферментирало мляко - (на немски Buttermilch) и съм давала малко и на Моника.
Не е имало реакции.  Peace

# 9
 • Русе
 • Мнения: 315
Не съм давала и не бих, именно поради тази вероятна странична реакция на организма  Peace

# 10
 • Мнения: 15 379
Кефирът се доближава доста до нашенското кисело мляко.
И странична реакция би могло да има към него, ако детето има непоносимост към млечен животински белтък.

# 11
 • Мнения: 8
Започнах да им давам по малко от кефиреното мляко на децата си и единственото, което забелязах е повишено газоотделяне, особено в първите дни. Вече почти свикнаха с него - изпиват по 100 мл. дневно като айрян. За сега виждам само положетелни ефекти - големият ми син през последните дни не се е оплаквал от стомах и не се запича, а когато започнаха да пият кефир, се будеше през ноща от болки в стомаха, защото беше и на антибиотик.

Общи условия

Активация на акаунт