Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте отдавна ви чета и искам да споделя нещо интерено на което попаднах.  Laughing

Информация и съвети за багажа на пътуващите българи в чужбина
http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2856983/an/0/page/0#Post2856983


Здравейте сънародници,

реших да направя тема за информация и съвети за вашият багаж при пътуване. Понеже имам доста опит в този бранш и съм работил като такъв в Америка, реших че има неща, които трябва да знаете от първа ръка. Надявам се да помогнат.

1. Отношение към вашият багаж
2. Съвети при закупуване на куфар
3. Съвети за опаковане на багаж
4. Генерални съвети при пътуване (касаещо вашият багаж)

1. Отношението към вашият багаж - работил съм доста със куфари и багаж в Щатите. Повечето места се отнасят "зверски" към всички куфари. Това е така, понеже като ти минават 50000 куфара през ръцете и ти писва. При нас куфарите идваха с камиони натъпкани догоре с чанти и куфари. Дърпат се 4-те най-долни чанти и всичко рухва от върха на земята, каквото падне падне. Следващите се хвърлят зверски, просто си нямате идея какво става с вашите куфари. Ето ви и снимка, за да се уверите сами какво се прави с чантите ви, 4 години се занимавах с това в Америка. Клипчета не е препоръчително да слагам, защотото ако имаше агенция защита на чантите, щяха да ме съдят за тормоз над чанти:

кликни тук за снимка 1

кликни тук за снимка 2

2. Съвети при закупуване на куфар -
2-1. Не си взимайте куфар с твърди страни (някой го беше споменал по-рано в темата). Пластмасови твърди куфари, те го отнасят най-здраво и се чупят(hard cases).
2-2. При избора на куфар гледайте да има ос, свързваща 2-те колелета едно за друго, това е много много важно, защото повечето куфари, понеже са тежки от високо се взимат и тупват на колелетата.
2-3. гледайте колелетата да са по 2 на страна или общо 4 на брои
2-4. нека колелетата са с омекотители, т.е. някакво покритие, да не е чиста пластмаса, защото се троши много лесно
2-5. трябва да са подсилени по ръбовете
2-6. дръжката трябва да е много здрава, вие се уверете в това, не с 2 нитчета, дето първото дърпане и изпадат, а здрави дръжки странична и горна.
2-7. подвижната дръжка, за която държите куфара, когато се придвижвате пеш. Трябва да има копче за освобождаване на дръжката и също за фиксация при прибрано положение.
2-8. закопчалка на подвижната дръжка. Много често се случва това копче неволно да се натисне дръжката се отваря, пада куфара и се чупи дръжката.
2-9. "интериор". Важно е куфара да е отвътре със стабилна конструкция, както при колите офроуд,където са подсилени, за да може като се преобърне колата щофьора да не пострада. това лесно може да се провери, като се обърне куфара на тази страна, че да може да го хванете за страничната дръжка, седнете отгоре му, ако не се извива много става, след това отворете "подплатата" на куфара и вижте свързвънето на железните рамки вътре. Самсонайт са добри, но не най-добрите. Имат много модели с единично колело (т.е. няма свързваща ос между 2-те колелета) и от едно спускане от високо и се троши едното колело, след което трябва да го влачите или носите на ръце.

3. Съвети при опаковане на багажа
3-1. Всички чупливи неща трябва да са в "ядрото" на куфара
3-2. Уверете се, че от всички страни на куфара има дрехи или хавлии или нещо меко, което да пази чупливите неща във вътрешноста на куфара
3-3. Частта от куфара, където най-малко може да се нарани предмет е до колелата. Това е най-твърдата част от куфара, ако има нещо много чупливо, трябва да се слага възможно по-близо до този район.
3-4. При наличието на няколко твърди предмета в куфара ви, то те не трябва да имат допир един с друг, винаги трябва да има нещо, което да омекотява допира на твърда повърхност в твърда повърхност.
3-5. Аз лично обожавам мед и си бях взел буркан с мед за Щатите. Получих си го здрав и читав и си хапнах меда. Ако имате такива мании като мен в "буркани" опаовайте ги в чорапи няколко чифта и сте готови.

4. Генерални съвети за вашият багаж - при пътуване в чужбина, уверете се, че името ви е написано върху куфара или на някакъв "Name tag", за да може дори и да е изгубен куфара, да знаят на кого е и да се върне на собствениците. напишете телефон, дори 2 ако се налага и адрес, на който бихте желали да го получите.

При нас куфарите без имена биват регистрирани като "изгубени до потърсване". При което трябва лично да отидете по всичките летища и да си го потърсите сред изгубеният багаж, които е супер много. При това не е гаранция, че вашият багаж ще бъде на някое летище, през което сте минали. Моят багаж, когато се беше изгубил беше намерен в Лос Анджелис, а аз пътувах за съвсем друга дестинация, добре че си бях написал името и адреса на 5 места, от които като получих куфара бяха останали само 2. Другите етикети се бяха скъсали.

Оставете листче с написан адрес вътре в някой от джобовете ако желаете, така е най-сигурно. те бъркат в куфарите, за да проверят дали има някаква инфо на кой е куфара. Ако името ви го няма на куфара и ни могат да открият, то вашият багаж ще остане завинаги изгубен и няма да можете да си го получите.

Още нещо, понеже бях супервайзър на тези хора, когато някой дойде при мен и подаде оплакване, че куфара му е счупен, естествено аз бях инструктиран да кажа, че имаме списък на всички пристигнали счупени куфари и техният е бил в този списък. Така е пристигнал от предната инстанция. Ако подадете оплакване там ще бъде същата работа, докато стигнете до оплакването в БГ, където никой няма да ви обърне внимание. Така че моето мнение, по-добре повече пари за добър куфар, отколкото всеки път по 50 лв за китайски. Наистина има много здрави куфари и това описаното по-горе са основните белези за здрав куфар. Първият път като патувах и 2-та куфара ми бяха в неузнаваемо състояние, след това се научих .

Имаше нещо като поговорка "не съм толкова богат, че да си купувам евтините неща" мисля че беше германска. Ако някой може да добави нещо по въпроса, моля. Надявам се да съм бил полезен за вас добри хора

Успех!

Бъдете живи и здрави!
Поздрави

sszzs


# 1
 • между морето и небето
 • Мнения: 346
  Hug, Благодаря! Много полезна информация

# 2
 • Мнения: 2 575
Има наистина доста полезни и практични съвети   bouquet
Само с едно не мога да се съглася - куфар с твърди стени на Samsonite е пропътувал многократно до САЩ и обратно и не е счупен Peace Има огромно значение от марката на куфара - нека не обобщаваме, че НЕ ТРЯБВА да се купуват такъв вид куфари - много са удобни в някои случаи Stop Stop

# 3
 • Мнения: 507
Много полезно мнение, наскоро пътувах до САЩ с твърд куфар и ми го счупиха. Явно съм изкарала късмет със служителката на авиокомпанията, тъй като ми дадоха нов нормален куфар безплатно. Същата служителка ми обясняваше, че твърдите куфари много се чупят.
Сега се чудя какъв куфар да си набавя. Твърдия много го харесвах, много ми беше удобен, но не знам дали да поемам риска да го счупят отново. newsm78

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 1 305
много полезно - благодаря   bouquet

# 5
 • Мнения: 2
"...докато стигнете до оплакването в БГ, където никой няма да ви обърне внимание." -

Тук не съм съгласна. Миналата година ми счупиха куфара. Веднага щом го взех от лентата отидох в една кабинка и подадох жалба. После следвах процедурата на превозвача и в крайна сметка след 1 месец стойността на куфара ми беше преведена по банков път.  Куфара мога да си го ползвам и сега - беше малка цепнатина, която лесно дори и аз мога да я залепя. Е, клед този случай пътувам с меки чанти, ако се наложи опаковам с фолио на машините.

# 6
 • Мнения: 309
Да се запиша.

# 7
 • Мнения: 5
Наистина полезно инфо, макар че за част от него не съм особено съгласен.
Не знам как е точно в Щатите, но за Канада мога да споделя, че меда е на специален режим. В общи линии с късмет може да се внесе, но открито не. АКо ви хванат:) както стана с моите родители глобата тръгва от $180+ДДС и стига до $480 в зависимост от количество, опит на вкарване - дали е умишлено или не...и тн
Иначе като цяло инфото е полезно! Wink newsm78 Sunglasses

# 8
 • София
 • Мнения: 2 675
Освен ако няма драстини промени, мед в Щатите може да се внесе. Просто го споменаваш в декларацията, която попълваш. Проблем са месни продукти, чувала съм че и семена не можеш да внасяш.
Тук по-подробно, но специално за САЩ https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/82/~/travelers-brin … -for-personal-use

# 9
 • Мнения: 0
Доколкото рабрах автора е работел на летище  О'Хеър в Чикаго , дето работят стотици българи , но преполагам на много други летища не е по-различно.


Потресоха ме снимките как служители се гаврят с багажа на хората.
Явно като им писне цял ден да вдигат тежки багажи накрая им избиват чивиите.
Чувала съм , че най-жестоко го отнасят най-тежките куфари...# 10
 • Мнения: 41
Съветите са изключително полезни. Лично съм се убедила в полезността на повечето.

 Виждала съм  как се хвърля багажа, виждала съм на лентата  чанта така скъсана, че багажа всеки миг ще се изсипе. При първото си пътуване в САЩ, куфара ми / чисто нов/ беше с разкъсан страничен джоб и добре че в него нямаше нищо.......  А , при едно от пътуванията с твърд куфар, същия беше счупен в един от ъглите. Не съм правила рекламация, но от тогава винаги  пътувам  с куфар с меки стени и ако пътувам до САЩ винаги с опакован куфар.  

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт