Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Не мога да се въздържа и да не помоля да коментирате. Освен нялкоко съобщения на сайта на Дарик, не видях в други медии.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=822096

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=807414

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=821786

Везможно ли е да се тормози и унищожава популацията на тези животинки в Деветашката пещера и всички, включително медии и разните отговорни държавни институции да си мълчат??? Дори от ООН са ни се скарали

Не е ли редно да се запитаме защо на първо място са разрешили използването на пещерата. Това е безумие?

Редно ли е като хора да се кефим, че са дошли някакви дъртаци милионери да снимат поредния филм пълен с глупости и насилие, който децата ще искат да гледат? И да виждаме, че това което правят техните продуценти е да убиват и рушат. В статиите пише, че поорязали и дървета.

Аз ли се паля много? какво мислите?

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 728
Мисля че дъртаците-милионери ще снимат и ще си заминат, няма да векуват там. Популациите се възстановяват по-бързо отколкото си мислиш.  Simple Smile

# 2
 • Мнения: 60
ей , тия кръвожадни убийци  дошли да убиват прилепчетата с голи ръце  ,да му се не види ,...

пещерата дълги години се е използвала за военен склад на петрол , но това не  е проблем ,
виж пет дена снимки станаха голям ...

# 3
 • Мнения: 4 932
Освен нялкоко съобщения на сайта на Дарик, не видях в други медии.

Това не е вярно. БНТ1 беше първата медия, която алармира за проблема, включително се обърнаха за помощ и консултация към различни специалисти и организации. Снощи в централните новини имаше репортаж от спасителната експедиция, която се провежда в момента от алпинисти и пещерняци, които влизат навътре в пещерата.

Темата е дълга и широка, но нека оставим специалистите да си свършат работата. От преливане от пусто в празно няма особен смисъл, особено от хора, които са доста далече от тематиката. Защото и журналистите, както е ясно, не винаги стъпват на задълбочени проучвания, а в повечето случаи търсят сензацията...

# 4
 • в рока
 • Мнения: 1 082
Ще се разплача.....
Обичам ви ,природозащитници......
В статията не видях точни данни за жестоките убийства.От застрашените видове ли са намерените умрели прилепи?

# 5
 • Мнения: 4 932

Като чета подобни реакции, винаги се сещам за вица, където двама българи обикаляли из лабиринтите на египетска пирамида, но се изморили и единия казал "Айде, Пешо, пиши К** и да се връщаме"  Sick

Много е важно да се осере (без извинение!) всяка тема, независимо дали ни засяга или не  ooooh!

# 6
 • в рока
 • Мнения: 1 082
И ми го казва човек ,който се опита да осере преди няколко седмици се изказа неподготвен в друга тема.Не ми е смешна темата , а начина по който е озаглавена и поднасянето и .

# 7
 • Мнения: 4 932
И ми го казва човек ,който се опита да осере преди няколко седмици се изказа неподготвен в друга тема.

 ooooh! Нямам представа за какво говориш, но стоя зад всяка своя дума, и не пиша нищо, за което нямам сериозни аргументи или личен опит, на който да се позова.

Не ми е смешна темата , а начина по който е озаглавена и поднасянето и .

Ами поднеси я "подготвено", за да заинтригуваш аудиторията и да предизвикаш смислен разговор по темата. Със сеирджийски вметки всеки може да борави.

# 8
 • в рока
 • Мнения: 1 082
За да не спамя излизам от тази тема.Ако авторката на темата наистина е разстроена за съдбата на прилепите се извинявам.Обаче познавам много псевдо природозащитници,които проповядват идеята за един по-чист,зелен свят,а в същото време палят колата дори до близкия магазин,и т.н.

Ето тук ти беше влязла в някаква страшна конспирация http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=623193.45.Както и да е .

Това е последният ми пост в тази тема

# 9
 • Мнения: 0
Видях доста написани неща и ще добавя няколко реда за не ви отговарям един по един.

Всъщност не съм запалена природозащитничка, нито специалст в тази област.

Но, смятам, че това не би могло да ограничава правото ми да повдигам и коментирам тази или друга тема. Няма да го "оставим на специлистите". Това е толкова изтъркано. В днешния свят имаме достъп то толкова много информция и теми, че не знам кои са специалистите???

Това дали са "защитени видове" или не, това че военните са омазали с петрол пещерата не оправдава съсипване на природата. И какво ако не са засташени - чуден аргумент - дай да ги избием, че да станат застрашени и тогава да можем да се вълнуваме за тях?

Военните вече правили простотии там - чудесно. Вместо да се поучим - миналите простотии оправдават бъдещи?

Хубаво е, че БНТ са се включили на темата. Репортажа е много обобщаващ http://bnt.bg/bg/news/view/65825. Полезно е да се гледа.

# 10
 • Мнения: 4 932
Хубаво е, че БНТ са се включили на темата. Репортажа е много обобщаващ http://bnt.bg/bg/news/view/65825. Полезно е да се гледа.

Това е репортажът от вчера (10.12.2011), ето и предишните два:

От 16.11.2011
От 21.11.2011

Това са репортажи само от централните новини в 20.00 часа. Проблемът е повдиган много преди това неколкократно в сутрешния блок.

# 11
 • Мнения: 34
Всички видове прилепи на територията на БГ за защитени. Малко цитати от :Зелени Балкани по темата:

"В България се срещат 33 от 35-те вида прилепи в Европа.
Всички те са редки и защитени видове, с голямо природозащитно значение. Освен това, те са и много полезни видове поради факта, че се хранят изключително с насекоми, голяма част от които са вредители.
Унищожаването на естествените местообитания и убежища на прилепите, както и неконтролируемото използване на инсектициди, са причинили драстично намаляване на числеността им в много страни. Това налага и предприемането на спешни консервационни мерки за тяхното опазване."

"Всъщност "черния имидж на прилепите" е напълно незаслужен. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им. "

Едно малко кафяво прилепче, което тежи едва 5 гр. изяжда над 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара! Така прилепите ни спасяват от вредители в селското стопаство, от комари и прочие. Без тях вероятно насекомите биха превзели планетата ни.


# 12
 • Мнения: 758
Каквото и да си говорим, държавата ни, както винаги за нищо не става. За да се защитят защитените видове, трябва да има правила. Например забрана да се посещават пещерите в размножителния сезон и по време на зимния сън. Толкова ли е трудно просто да не издават разрешение на въпросните кинаджии да снимат в тези месеци? Ако си бяха избрали друго време на годината нямаше да е проблем вероятно.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 671
Дразнещо е поведението на институциите към всеки проблем/казус, касаещ запазването на околната среда. Има държави, където не се допуска човешко присъствие през определени периоди за дадени животински популации или ходят само хора, които да помагат за нещо.

# 14
 • Мнения: 141
Още повече, че снимките са правени в защитена територия.
http://dnes.dir.bg/news/prilepi-devetashka-peshtera-nepobedimite-2-10101341?nt=9

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт