Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 181
Благодаря за подкрепата!
Синът ми е на 3г. и почти 8 месеца, т.е. вече е голям, и би трябвало по-лесно да се приспособи, имах такива очаквания. Изчаках максимално със започването, докато той изяви желание. Говори ли сме, какво и как е в детската градина, т.е. мислех, че е подготвен. Идеята да ходи в частна такава, за по 3 часа, беше с цел да не се стресира, и се приспособи максимално безболезнено. Детето ми е доста контактно, спокойно, неагресивно ( бих казала, че по-скоро съм притеснена от отстъпчивостта му), комуникативен е доста ( запознава се с непознати от всякаква възраст, пол, заговаря хората сам)
Доста се колебах и обмислях, кое е правилното решение: да го спра от градината или изчакам. След '' странната'' и неадекватна реакция на едната собственичка, която ми се обади да ми поиска пари за 2 дни, при условие, че предната вечер  аз лично и се обадих, за я уведомя, че детето няма да ходи, и да я попитам кога е удобно да им платя, и тя ми заяви, че нищо не дължим, нямало проблем........но след, като са я уведомили, че съм взела пантофите и дрешките на детето ми, се обади по телефона да си ги поиска, снощи и смс ми писа..........това за вас адекватно и нормално поведение ли е на един педагог, за мен не. Мисля, че правилно постъпих, като спрях детето, съмненията ми отпаднаха. Вчера, когато ходихме с малкия да оставя парите, докато  звъняхме на вратата на въпросният център, синът ми каза, че не искал да влиза, и ще ме чака от вън. Пропуснах да напиша, че малкия сподели, че са му се карали, познайте как са му направили забележка, щом той го приема, като каране.................нямам думи
Обмислям варианта да подам оплаване, имам огромно желание.......моля, да ме посъветвате къде, как и т.н. Благодаря!

# 1
 • Мнения: 771
Жалко, много жалко. Детенцето бързо ще го преодолее. Но тези хора не си знаят интереса. Въпросната собственичка педагог ли е? Съмнявам се. А за оплакване....няма как да стане. Те са нелегитимни. За съжаление на власт имащите не им пука. Още преди година чух, че собствениците на лицензирани ЧДГ са внесли списък с такива нелегални центърчета в министерството и са искали да се направи нещо. То и за тях не е добре. Но явно някой има сметка от това. За жалост отново...за сметка на дечицата! newsm78

# 2
 • Мнения: 10 583
Неприятното е, че търсим частни ДГ за децата си в стремежа да са на по-хубаво и сигурно място, а всъщност попадаме и на кошмарни места.
Явно още малцина умеят да правят успешен бизнес у нас.

Ани, съжалявам за случилото се, дано детето бързо забрави.

# 3
 • Мнения: 4 535
Ани много кофти ситуация.
Сигурна съм, че ще намериш по добър вариант.
Мисля, че на 3г.8 месеца е доста по трудна адаптацията за едно дете отколкото на 2 години.
И моя син ще бъде в частна детска градина от пролета. Беше приет в държавна , но честно казано някак си не ми влечеше тази идея. През септември бяхме в ДГ /на сестрами и двете деца са минали оттам/ така че не съм и мислела за друга частна. Имах идея да го пусна от септември на 1,9 моя син също е доста кумоникативен. Тя ни препоръча да изчакаме до пролета ако имаме възможност за да се адаптира по лесно но да не прехвърляме възрастта от 2 години , защото тогава децата се адаптират много по трудно. Аз лично взрвам в това.
Незнам при вас как е при вас но за едно дете гледано в къщи е доста трудно да се адаптира с различните хора и манталитет, за карането става въпрос....аз мисля ,че когато моя син направи нещо нередно то човек трябва да му се кара. Независимо дали е в къщи или в детската.
Стискам палци да намерите вашето място. Аз лично не бих спряла детето след 2 дни....имам приятелка която смени 4 детски градини на детето си , сега на 7 години той смята че проблемите се решават по този начин ...просто бяга от тях.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 131
Мисля, че на 3г.8 месеца е доста по трудна адаптацията за едно дете отколкото на 2 години.
Никак не съм съгласна. Не само примерите около мен говорят за обратното, но и няма никаква теоретическа логика по- малките деца да се адаптират по- лесно. Тези легенди започват да се носят, защото на места, на които за децата не се грижат добре е много трудно да се адаптират. Детето или приема новото място още през първите дни или може да бъде чакано с месеци не да се адаптира, а просто да се примири.
Нормално е детето в началото в къщи да е по- нервно и буйно, дори капризно, но ако не се нормално храни в градината, ако у дома съня му е нарушен, здравето му рязко и трайно се влоши това определено не е мястото, независимо на каква възраст е детето.

# 5
 • Мнения: 4 535
Бояна, не твърдя, че съм права.
И аз като всяка майка се опитвам да направя най-доброто за моето дете. За съжаление имам примери около мен на деца който са тръгнали късно на детска градина. Чесно да кажа всичките тези деца се адаптират в каквато и да била среда доста по трудно от тези който са тръгнали на ДГ доста по рано. Това беще идеята да пусна моя син на 1,9 иначе в къщи има кой да го гледа.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 131
Бояна, не твърдя, че съм права.
И аз като всяка майка се опитвам да направя най-доброто за моето дете. За съжаление имам примери около мен на деца който са тръгнали късно на детска градина. Чесно да кажа всичките тези деца се адаптират в каквато и да била среда доста по трудно от тези който са тръгнали на ДГ доста по рано. Това беще идеята да пусна моя син на 1,9 иначе в къщи има кой да го гледа.
За твоето дете никой не знае по- добре от теб. А за децата около теб вярвам, че са се адаптирали трудно, защото повечето ДГ не предлагат човешко отглеждане на деца. за радост по- големите могат да осъзнаят какво ги притеснява и явно да протестират. малките просто не се хранят или започват да се напикават, да спят зле. Тогава повечето казват, че е нормално, ще свикне и детето с времето се примирява. Разбира се, не искам да абсолютизирам и обобщавам, случаи всякакви има.

# 7
 • Мнения: 4 535
Темата за яслите доста ме вълнува...та затова участвам така активно Grinning
Обикновенно, когато се замислям за реакциите на моето дете винаги се питам аз как бих се чуствала и постъпила в тази ситуация.
Какво значи адаптация в ДГ?. Ми и аз незнам дали това е времете след което детето спира да плаче или е времето когата почва да се чустава добре там. И се замислям ако аз отида на нова работа как се чуствам...ами нормално първите дни да съм в стрес, да не се чуствам намясто , да се опитвам да се впша в един колектив. Ами ако колектива не ми пасва и се окаже,че не бих успяла да се впиша в него.
Ето Бояна казва,че големите осъзнават какво ги притеснява и реагират. Да така е но в ДГ има различни правила от тези вкъщи. И според мен детето трябва да спазва тези правила който са там а не тези от вкъщи. Всеки който се сблъска с нещо различно от стериотипа просто му трябва време да свикне.
Ани 27 , казва че нейният син не е агресивен...и моя не е, но след 10 дни вкъщи /беше болен/ и контакт само с възрасти, при посещението на детския клуб блъсна дете за да вземе играчка. В къщи  не му се налага да дели играчките.
Вярно е че не навсякъде отношението към децата е ок, но аз имам баба детска учителка, която с най-добри чустава се занимава с моето дете..а. ако знаете мен как ме дразни, просто не е истина. Говори високо, винаги  му дава напътствия, играчките са стриктно прибрани когато играе с нея..е мен всичко това ме дразни, но това е реалният живот и моя син трябва да е наясно с него.

# 8
 • Мнения: 1 118
Бояна, права си, че случаи всякакви има и децата са различни, Но като цяло съм съгласна с теб - по-големите деца могат много по-добре да разберат ситуацията, в която попадат, да обяснят чувствата и преживяванията си. Не на последно място - да разкажат какво се случава в градината. и в крайна сметка - да се адаптират по-лесно.
Поне моят личен опит това показа.

# 9
 • Мнения: 4 879
Боже, хора, на какви градини попадате!? Много-много тъжно! Sad Отдавна не бях влизала в темата. За мен винаги детските градини/училищата на децата ми са били от едни от местата, които ми доставят най-голяма радост, когато ходя там. Изпитвам хем някаква радост, хем гордост, хем се отпускам и ми е приятно. Ето и днес снимах, снимах - това са страхотни спомени. И друг път съм ви показвала http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2011/12/blog-post_09.html. За 5 минути да съм там - все едно съм някъде на почивка и се зареждам с много положителна енергия. Мисля, че има и толкова други подобни и хубави градини. Аз самата, казвала съм ви, бях направо разтроена коя градина да избера. Все се каня да седна и да напиша какво съм натрупала като впечатления през тези години и за частни градини, и за частни училища. То си ми е в главата.

От толкова години следя темата за частното образование и имам чувството, че такова разочарование отдавна не съм чувала. Аз винаги съм държала да се разграничават лицензираните ЧДГ от другите заведения за деца и винаги съм обяснявала защо, а по-горе и Бояна го е писала същото. Жалко, че съвсем изпуснаха нещата и има вече много недоволни родители. Преди години, когато в подфорума за училищата бяхме направили клубчето "Родители-частно образование", повечето говорехме какво се учи, къде предлагат най-добро образование..., а сега толкова са се променили нещата. За тези 5 години трябваше да се подобрят нещата, а всъщност май не е така.
Жалко, че и самите организации на частните у-ща и градини нищо не успяват да защитят имиджа си и да настояват, че не може всеки да си слага името "частна детска градина" и да подвежда родителите.

Aни, не знам къде да те посъветвам да подадеш сигнал. Сега ще говоря общо какво може да се направи при сериозно нарушение, а не толкова за конкретния случай.
Ако е лицензирана - в РИО. Ако не е лицензирана, вече е проблем. В такива случаи може да се направи следното -  хващат се всякакви организации, които са близки и могат да окажат някакъв контрол - Столична община, РИО, БАЧУ, МОН, Комисията за защита на потребителите, ... за защита на конкуренцията... (всякакви такива). Намерат се мейлите, например, на пресцентровете им. Оформя се всичко като официален мейл до всички тези институции, като ги подредиш от най-висшата към по-второстепенните. След това се пише: КОПИЕ ДО: и изреждат се няколко големи национални медии, които биха реагирали на сигнала ти или пък биха публикували мейла ти. Но все пак да не са конкурентни медии, например, БНТ и бТВ. Да има телевизиия, радио, печат (Капитал, Дневник ти ги препоръчвам), а и онлайн медии. Ако е възможно - и тук какво си написала и докого. Почти съм сигурна, че все някой ще реагира. Важно е да се сложи тежката артилерия от медии (но като копие до тях). Не е сложно, стига наистина, че си заслужават сериозна проверка!! Иначе ако са лицензирана, мисля, че и само с жалба до РИО е достатъчно. Успех!

А, да, като се пуска до институции, адресира се писмото до максимално най-главния, а не до пресцентъра. Просто се ползват мейлите на пресцентъра за пращане на съобщението. Ако има  и други мейли на организацията, напр., на шефа - дублира се и там. Но това е тактика, ако наистина много-много си недоволна и виждаш сериозни нарушения.

Сега пуснах търсене през Гугъл и попаднах на тема за този център http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=395628.15.
Помислих още малко по твоя проблем. Според мен, си направила доста. Всъщност бгмама е с огромна аудитория. Отделно си писала точно в темата, където четат и евентуални други клиенти на клуба. Ако ползваш медиите, няма да ти е чак толкова точна целевата група. Нямам представа колко души са изчели поста, но последните дни той е тема номер 1 тук. Личното ми мнение е, че си направила достатъчно. (тук добавям обаче следващия коментар на Емем, който - според мен, е по-точен за тази ситуация, а моят е за много сериозна ситуация - виж по-следващия ми коментар).
Редактирах се леко текст и смених "ти"-формата, която използвах с идеята "по прицип в такива ситуации", но безличната в случая е определено по-точна.

Аз, ако бях на тяхно място, бих се обадила по телефона и бих се извинила за причиненото неудобство. За тях, появата на такъв коментар, си е кризисна ситуация и би трябвало да тушират нещата.

Съжалявам за са безумно дългия си пост.
Ужас! Станало е цял ферман.  Embarassed Пиша посред нощ и грам не се усетих.  Embarassed Embarassed Embarassed

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 08:58 от Danybon

# 10
 • Мнения: 3 161
Без да познавам работата на Звезден водопад, ми се струва, че в описаната ситуация има малко повече афект, отколкото реален проблем. Ако мястото е неподходящо в битов план (студено), просто не бих си оставила детето там. Нямам нищо против студентите, които работят с децата (напротив), стига да са под супервизията на по-възрастен педагог. Ако това не е така, редно е да се говори веднага с управителя, разбира се. Колкото до промяна в поведението на детето, стрес - случва се при попадане на ново място и е лош сигнал наистина; но не виждам обективно да може да се изтъкне причина за това (ако детето не разкаже нещо конкретно). А за парите - можете да спорите, че сте тръгнали с намерение за постоянно посещение, не за дневни, но тогава дължите сумата до края на месеца, което не е във ваша полза. Или пък можете да плащате ден за ден, докато се убедите, че това е точното място. Колкото и да ни се иска тези хора да мислят единствено и само за децата ни, ако са притиснати от месечните сметки за наем, ток, парно, заплати и осигуровки... нереално е да очакваме да ни гледат децата безплатно, докато ние решим дали ни харесва или не (пък дори и да не ни е харесало).

Много е лесно да очерниш някого, да му пуснеш проверки, да му направиш проблеми... по-трудно е да оцениш труда му, макар и да има някакви пропуски и да намериш взаимно удовлетворяващо решение на дадена ситуация...

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 07:28 от Емем

# 11
 • Мнения: 4 879
Емем, мисля, че си дала много по-точен съвет и анализ на ситуацията от моя. Благодаря!
Едно уточненение на нощните ми писания - моят е в случай, че наистина много-много-много са зле някъде нещата (по принцип и изобщо, а не конкретно) и как може да се действа в такива случаи. И не говорим изобщо за хипотезата - очерняне (категорично изключвам умишлено, злонамерено очерняне, защото този, който се оплаква трябва да е наясно, че ще има санкции и за него, ако има умисъл), а наистина при сериозни нарушения и чувство за безнаказаност и какво може да направи някой родител, за да няма други подведени.  

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 08:59 от Danybon

# 12
 • Мнения: 1 275
Съжалявам за злощастния опит със "Звезден водопад" и дано скоро си намерите хубаво място!
Искам само да вметна, че лицензът на практика не е никаква гаранция. Получаването на лиценз рядко има нещо общо с това, какъв е духът в градината, на какво се държи най-много, какво е отношението към децата и пр. Попадала съм в лицензирана частна градина, в която ми обясниха, че нямат практика дори за един пробен ден, камо ли седмица или месец, щото детето не можело да не се адаптира - цитирам: "Ще поплаче месец-два-три, пък ще спре!" Синът ми пък учи две години в нелицензирана градина и беше безкрайно щастлив там, а аз - по-спокойна отвсякога. Някои просто предпочитат да не пилеят нерви и затъват във финансови дългове, за да се преборят с безумната бюрокрация, но за сметка на това предлагат най-добре организираната и сигурна среда за децата и прекрасни учители. Честно казано, за мен това е по-важно от всяка тапия, за която знаем понякога каква е цената в БГ. Така или иначе на всяко отделно място човек трябва лично да се увери дали е подходящо за детето му. Да не говорим, че повечето от нещата, на които държим като родители, изобщо не са разписани в наредбите. Техните проверки не включват дали всяко дете е получило достатъчно индивидуално внимание, а дали кухнята  е с точно определените размери - образно казано.
И не мисля, че положението в частното образование е станало по-зле: сега  има много повече конкуренция, много повече възможности за избор, което само по себе си е огромен плюс. Много училища и градини се развиват все по-добре - по мои наблюдения. Има и такива, които поемат в посоки, които на мен не ми харесват, но те също имат своите клиенти. Има, разбира се, пълни провали, но това е неизбежно, също така има и "хубави изненади". Така че лично аз не бих направила негативно обобщение. А ако по форумите понякога изглежда, че нещата са се влошили, то е поради очевидния факт, че стават все повече тези, които ползват частно образование,  а хората по-често споделят разочарованията си, отколкото обратното, и това е съвсем нормално.

# 13
 • Мнения: 3 181
Без да познавам работата на Звезден водопад, ми се струва, че в описаната ситуация има малко повече афект, отколкото реален проблем. Ако мястото е неподходящо в битов план (студено), просто не бих си оставила детето там. Нямам нищо против студентите, които работят с децата (напротив), стига да са под супервизията на по-възрастен педагог. Ако това не е така, редно е да се говори веднага с управителя, разбира се. Колкото до промяна в поведението на детето, стрес - случва се при попадане на ново място и е лош сигнал наистина; но не виждам обективно да може да се изтъкне причина за това (ако детето не разкаже нещо конкретно). А за парите - можете да спорите, че сте тръгнали с намерение за постоянно посещение, не за дневни, но тогава дължите сумата до края на месеца, което не е във ваша полза. Или пък можете да плащате ден за ден, докато се убедите, че това е точното място. Колкото и да ни се иска тези хора да мислят единствено и само за децата ни, ако са притиснати от месечните сметки за наем, ток, парно, заплати и осигуровки... нереално е да очакваме да ни гледат децата безплатно, докато ние решим дали ни харесва или не (пък дори и да не ни е харесало).

Много е лесно да очерниш някого, да му пуснеш проверки, да му направиш проблеми... по-трудно е да оцениш труда му, макар и да има някакви пропуски и да намериш взаимно удовлетворяващо решение на дадена ситуация...
Емем, впечатлена съм, че ме помниш, благодаря! Сигурна съм, че рядко се намират хора, като мен, да критикуват '' Плейцентър Приятели'', визирам посещението ми в '' Белите Брези'' преди 1 година. Предполагам, на това се дължи категоризирането на мнението ми за '' Звезден водопад, като афект..........Признавам, критичен човек съм,  с високи изисквания Mr. Green
Благодаря на Бояна, Данибон и на всички останали за разбирането.
Лично аз, споделям мнението на Бояна, че децата в по-късна възраст се приспособяват по-добре. Имам негативни спомени от моето посещение на ДГ, като дете, за това искам най-доброто за синът ми. Това е една от причините да избера ЧДГ, с 3 часово посещение.
Смятам, че хората трябва да си избират професии, които да ги удовлетворяват и им работят удоволствие, особено когато става въпрос за деца.........винаги си личи, кога не един човек му се отдава, и е добър педагог и възпитател, и кога са изнасилени нещата.
Относно парите, няма проблем, че платих, много държа на коректността и точността, по-скоро ме възмути начинът по-който си ги поискаха,  акцентирането тънко през цялото време на финансовата част. Споделих, че лично се обадих на едната собственичка, за да я уведомя, че детето е стресирано, не желае да посещава центъра им, и да я попитам, кога да отида да им платя сумата, която дължа и колко е тя. Тя ми отговори, че няма проблем, и не им дължа нищо, това в разговор от 10-15 мин. в който аз споделих с нея, че детето се е събудило с рев от сън, постоянно се гушка, повтяря, че не иска да ходи и т.н........тя ми каза: ''Вие ще ни изкарате нас виновни''.........е, кой, явно не сте намерили правилният подход към детето...........държа да кажа, че детето ми е много спокойно, контактен е.......постояно получавам комплименти от хората, какво мило, добро дете имам, колко в възпитан и т.н. признавам, заслугата не е моя, т.е. не съм полагала специални усилия, той просто си е такъв. На синът ми, обръща ли му се внимание, говори ли се спокойно, усмихваш ли му се..........няма да имаш никога грижи/проблеми с него. Споменах, че сам се запознава с непознати от всякаква възраст, пол..... Не намирам за нормално човек имаш претенции за педагог с опит, да критикува и коментира  детето с майка му пред него, да го определя, като агресивно, без да съм с педагогическо образование, ще ви кажа, че това е неправилно.........да, наистина се афектирах, когато на вторият ден, собстеничката си позволи да ми каже: '' Синът ви се държа агресивно, имаме клауза в договора, с която прекратяваме едностранно договора при агресивни деца, депозита остава за тях.
Споделям мнението на Бояна, че не е нормално децата да реагират така при започвене на ДГ. Не намирам за нормално детето да се буди, да реве, да се държи агресивно и т.н. не намирам за нормално, това да е естествена част от приспособяването. Това е моето дете, и няма да го подложа на подобен стрес. Точка. Неприятното с парите беше, че първо ми казаха, че не им дължа нищо, но след като бяха разбрали, че съм прибрала пантофите и дрехите на детето, собственичката ми се обади да си поиска сумата. Да, намирам    ''меко казано'' за неуравновесено подобно поведение. Уважавам хора, които си държат на думата, менящите мнения на 5 мин. ми говорят за несериозност и неадекватност.
Не на последно място, дори, както казва Емем, всичко да е афект, а не реалност.........дължат ми извинение, защото детето ми е стресирано, т.е. те не са се справили, както казах на собственичката проблемът е в тях, не в мен или детето.
Писмата ще напиша, благодаря за полезните съвети!
Много държа хората да си вършат качествено и съвестно работата, и когато това не е така, да не остават в заблуда, за да не заблуждават и другите.
Градината е нелицензирана.
Чистотата в нея беше ок, храната се доставя от кухня.

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 11:12 от ani27

# 14
 • Мнения: 3 161
Ani27, все пак не разбирам от какво точно ще се оплачеш. От това, че детето ти се е будило насън и е стресирано (няма как да го докажеш и е доста субективно) или че веднъж са ти казали, че не им дължиш нищо, а после - че им дължиш, и значи са били некоректни. Или пък че са коментирали детето ти пред самото него - непрофесионално, но не нарушава никакъв закон; достатъчно е да споделиш тук. А и не знам какво очакваш като резултат от подобно писмо - да ти върнат парите, да ти разстресират детето, да ти се извинят? Твоя воля обаче, ако ти се занимава. Ако искаш "хората да си вършат качествено и съвестно работата, и когато това не е така, да не остават в заблуда, за да не заблуждават и другите", както твърдиш - кажи им го лично; може да им помогне, ако решат, че оплакването ти е обективно, а не плод на афект. Иначе само ще създадеш излишни проблеми на хора, които може и да не са го заслужили. Казвам го, без да имам никакво лично отношение към "Звезден водопад", напомням.

Мнението ми към поста ти няма абсолютно никакво отношение към истории от преди година и повече. Бях забравила, но благодаря, че ми напомни.

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 18:09 от Емем

Общи условия

Активация на акаунт