Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • pomorie
 • Мнения: 721
Здравейте,ще започна от начало-октомври 2010 забременях,но декември в 9-та седмица направих спонтанен аборт/работата ми беше неподходяща за бременни ,но до болничният така и не се стигна/.Реших,че ще наблегна на работата,започнах естествено от най-долното стъпало с много упоритост и подкрепа от по-висшестоящи сега от септември съм на ръководна длъжност с 6 месечен изпитателен срок и хоп две чертички,мъжо е на седмото небе,всички са доволни,а мен ме гризе съвестта, какво ще стане и как ще кажа на шефовете,вече съм в 22 г.с,а на работа още не знаят,незная как ще реагират и как да им кажа ,след толкова драпане за тази длъжност- сега майчинство,че започва и да ми личи.....Знам ,че е неизбежно,но не обичам да разочаровам хората,на мъжо му е лесно-казваш им и толкова... Embarassed

# 1
 • София
 • Мнения: 2 769
Дори и да не кажеш, съвсем скоро ще е очевидно още преди да направиш 6 месеца. 
Никой не може да предвиди как ще реагира работодателят. През септември си била бременна, когато са ти предложили новия договор. Ако им беше споделила тогава, можеше да се споразумеете нещо, примерно да останеш на старата си длъжност , която е била с постоянен договор, а повишението да почака. 

Питай в счетоводната тема дали ако излезеш от сега в болничен, ще е достатъчно за болничен първата година.

# 2
 • Мнения: 257
Ами, прав е мъжът ти. "Казваш им и толкова". Какво друго можеш да направиш?  Grinning

Сигурно няма да се очароват от това, че не си им казала по-рано, но връщане назад няма. А те вече ще преценят дали да те задържат като служител или не.
Дори и сега да започнеш да си взимаш болнични, след майчинството ще се водиш отново в изпитателен срок, защото реално не си го изработила преди това и могат да те освободят след майчинството, ако си поискат. По време на изпитателен срок, дори и защитените по КТ като бременни и майки на деца до 3 години не са защитени. Лично съм го проверявала  Peace

Дано да е печен шефът ти и да ти влезе в положението. Пък и измисли начин, по който да го омилостивиш. Можеш да му кажеш, че е цветна бременност. Късмет  Wink

П.П. Аз съм бременна в 17 седмица и вече ми личи. Благородно ти завиждам  Grinning

# 3
 • София
 • Мнения: 2 769
Каква цветна бременност в 22 седмица?

В момента е по-важно да се увериш, че ще получаваш майчинство, след това не го мисли. И да не беше забременяла, пак можеше да те изгонят след края на срочния договор.

# 4
 • pomorie
 • Мнения: 721
ами аз всъщност съм на постоянен договор,но просто на друга длъжност,само за това място съм на изпитателен срок,така че няма да ме изгонят,но все пак е кофти ситуация,но какво да се прави-съдба

# 5
 • Мнения: 312
Класическите размисли и опасения на работеща жена!

Радвай се, че вече си се доказала и раб. място не е съвсем прясно и ново, а само позицията.
Според мен има две опции по отношение на реакцията:
1. шефът ти не е във възторг: последствия? възможно местене на старата длъжност? Ако е само това, то би било ок. В крайна сметка мн. жени са принудени да се откажат от професионално развитие в името на детето. Но това е до време.
или
2. шефът ти проявява разбиране, радва се за теб и иска да те задържи след майчинството. Търсите временен заместник и т.н. Това ти го пожелавам!

Премисли тези реакции с всичките им нюанси и последствия. Това е един вид подготовката за разговора. Не отлагай разговора, тепърва ще почва да личи и .... Кажи на шефа си, че и теб самата щъркелът те е изненадал; че ще търсиш възможност и искаш да се върнеш бързо на раб.,но това зависи и от здравето (твоето и на детенце) и от ситуацията с яслите и засега не можеш да кажеш окончателно.
Ако имаш бъдещи баби подръка, готови да помагат, определено имаш повече възможности и даже би могла по някое време да се върнеш почасово или да работиш от вкъщи (е, зависи и от естеството на позицията).

Като цяло бъди с нагласа, че шефът ти няма да е очарован, пък дано те изненада приятно в това отношение...  
И винаги имай предвид - децата не винаги стават планирано (например когато се чака удобния момент) и винаги обръщат ежедневието, живота дори, променят родителите си. Невероятно е!
Така че - радвай се на това, което предстои, а за останалото - стискам ти палци за най-добрия за теб вариант!!!

извинете за романа

P.S. Испанският не ми е сила, но доколкото разбирам, си мама на Марти? Е, значи имаш някакъв опит. Дано все пак съм била малко от полза.

# 6
 • pomorie
 • Мнения: 721
благодаря ти, Ида ,за разбирането всички близки ме мислят за луда заради моите притеснения,но аз съм такъв човек,все мисля как ще реагират хората и дали няма да злепоставя някой

# 7
 • Мнения: 506
Щом си подписала нов договор с изпитателен период, могат да те уволнят и затова според мен е най-добре да излезеш в болничен до раждането. За след това не го мисли, те и без това много работодатели избягват да имат майки сред персонала си. А също така, за да си сигурна дали могат да те махнат или не виж по кой член ти е сключен новия договор и прочети члена  Wink

# 8
 • pomorie
 • Мнения: 721
Работя в любимите български пощи-държавно предприятие все още,което ме успокоява до някъде

# 9
 • София
 • Мнения: 1 510
Наистина, освен просто да си кажеш, друго не можеш да направиш. Шефът може да прояви разбиране и да се зарадва дори, а може и да не остане никак очарован. Хубаво е, че си на постоянен договор и не могат да уволнят (макар че това с изпитателния срок за новата длъжност ми е малко странно и за първи път чувам за такава практика).

Аз лично не бих се ангажирала с разговор за връщането ми на работа/работа от вкъщи - дори и да уточниш, че засега това е в сферата на добрите пожелания и нищо няма да е ясно, докато не се роди бебче и не поотрасне малко, все пак рискуваш думите ти да се приемат като един вид обещание (имам такъв случай пред очите си в момента).

Пожелавам ти да срещнеш разбиране   bouquet

# 10
 • Мнения: 312
....
Аз лично не бих се ангажирала с разговор за връщането ми на работа/работа от вкъщи - дори и да уточниш, че засега това е в сферата на добрите пожелания и нищо няма да е ясно, докато не се роди бебче и не поотрасне малко, все пак рискуваш думите ти да се приемат като един вид обещание (имам такъв случай пред очите си в момента).


Уточнявам: нямам предвид “ангажиране“, а по-скоро “сигнализиране“ на добра воля и заинтересованост към работата. И винаги към всеки, който пита, да се отговаря с допълнителното изречение “живот и здраве, вс. да мине добре и да се получат нещата с яслата“ и меки формулировки като “бих искала“, "дано се получи", “да видим как ще станат нещата, но бих искала...“ и т.н.
Все пак тя едно ще говори с шефа, но - второ - колеги ще я питат седмици наред кога, как, какво. Тя наистина е заинтересована за позицията си. И е добре да го каже/“сигнализира“, защото има мн. майки, които използват майчинството като повод да се огледат за др. работа.

По повод поста на Леана - наистина дабре е да се погледне в договора и членовете; аз бих се консултирала и с юрист, ако не ми е ясна юрид. страна. Важно е човек да си знае точно правата.

Стискам палци!

# 11
 • София
 • Мнения: 1 510
Да, това може да окаже положителен ефект, съгласна съм, обаче в крайна сметка не знаем шефът как ще го интерпретира. Случаят, който имам пред себе си, е за моя колежка, която роди 1 месец след мен. Тя каза, че има желание да работи от вкъщи, не искала да изостава с новостите в нашия бранш като цяло и във фирмата конкретно и т.н. и т.н. Не е обещавала нищо, но неколкократно изяви добрите си намерения. Е, те са далеч от осъществяване. Последно разбрах, че изобщо няма да започне да работи преди 1вия рожден ден на детето си, а може би и повече (а първоначалните планове бяха за работа от вкъщи от 2рия месец, после - от 4тия, после - от 6тия, до който още не е стигнала, но разбирам, че смята, че няма да стане). Проблем не е имала, де, нашият шеф има 2 деца и още първият път, когато тя си изказа желанията и намеренията, той й каза, че нещата изобщо не са такива, каквито тя си мисли и най-вероятно няма да се получи и няма нужда от бързане.

Основната ми мисъл беше, че под каквато й форма да се изкажат тези неща, има различни варианти за това как ще ги приеме човекът отсреща. Аз се сещам за

1. Ще прояви разбиране и ще има предвид, че добрите намерения и желанието са едно, а реалността може да се окаже друга, но ще оцени казаното от авторката и това колко тя държи на работата си
2. Ще реши, че може да разчита на авторката и може да започне да я търси и да я подпитва кога ще се върне на работа

Сигурно има и други, но е късно и ми се спи, та за тези се сещам. Но да подчертая пак, че това си е моето лично виждане за нещата, свят голям, хора има всякакви и всеки сам си решава как ще процедира и какво на кого ще казва.

# 12
 • Мнения: 312
*Адинка* , напълно съм съгласна. Работа от вкъщи преди годинката е нещо, което се решава по-скоро в крачка. То са колики, то са спане, кърмения - без да се знае как ще бъде ситуацията е смешно да се говори за ангажимент към работодател.
И човешкия фактор, и нюансите в отношенията с шеф и колеги също не са за подценяване, каквото и да се каже.

Беше ми интересно да чета за твоята приятелка. Попаднала е на шеф. Аз пък знам за шефове, чиито жени поради едни или др. обстоятелства седят вкъщи и гледат децата. И тези шефове не са мн. положителни към майки с деца. Един вид "Моята жена не може/няма възможност да работи, защо да дам възможност на подчинената си."

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт