Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 дек. 2011, 19:20 ч.

Моля ви юристи помагайте :(

 • 1 970
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 334
Моля за помощ..... Възможно ли е настойник да осинови?Имам различни отговори от различни градове,във всеки град ли има различни закони и кое е вярно?????

# 1
 • Мнения: 52
Като за начало, ето какво казва Семейният кодекс :

Чл. 82. (1) Пълно осиновяване се допуска, когато:

1. осиновяваният е вписан в регистъра по чл. 83, и

2. осиновяващият е вписан в регистъра по чл. 85.

(3) Изискването за вписване в регистъра на осиновяващи по чл. 85 не се прилага при осиновяване от настойник или попечител или от семейство на роднини или близки, при които детето е настанено по съдебен ред съгласно Закона за закрила на детето.

(4) Лицата по ал. 3 се проучват от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния им адрес.


С две думи, според закона за настойника, желаещ да осинови, няма изискване да е вписан в регистъра за осиновяващи, но въпреки това той трябва да бъде проучен от Социално подпомагане.

# 2
 • Мнения: 334
Няма да ни вписват в регистъра,но твърдят ,че трябва да прехвърлим настойничеството над детето на друг и тогава да го осиновим.

# 3
 • Мнения: 847
e нали тогава ще изгубите качеството на настойник и няма да сте в обхвата на ал. 3?! щото ал. 3 е или за настойник (попечител), или за близки и роднини, може да си и двете, но може да си само едното - ако си само настойник, ще си изгубиш основанието по ал. 3 ...

малко прилича на един виц, отишъл един на доктор, докторът го преглеждал, преглеждал, не разбрал какво му е, та казал на пациента - "отидете си вкъщи, отворете хубаво прозорците, изкъпете се и излезте след това гол в коридора"; пациентът втрещен попитал "нима това ще ме излекува?!", а докторът пояснил, "не, но ще хванете една хубава пневмония, която аз много добре умея да лекувам" ...

не съм в състояние да напиша в момента правно становище защо казаното ви е тотална глупост, но не искайте нищо, не подписвайте нищо сами в тази връзка. те не могат да ви прекратят настойничеството, щото трябва да се мотивират и това е обжалваемо пред съда. искайте си проучване, не могат да ви откажат, щото пак трябва да е мотивирано и глупостите няма да издържат пред съда.

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 00:16 от Vella M.

# 4
 • Мнения: 334
Проучване,доклади си  имаме ,детето е от години с нас,всички документи са ни готови,само за това настойничество се пънат ,а ние не сме съгласни.

# 5
 • Мнения: 847
кой в този случай трябва да внесе искането в съда? социалните и в този случай ли? би трябвало сами да можете да си подадете молбата до съда, още повече, че те бездействат, а молбата до съда винаги е от осиновителите. а социалните само ще допълнят преписката по искане на съда ... действайте, не са социалните тези, които преценяват в случая ... какво ще направят, ще дадат отрицателно становище пред съдята с този аргумент ли?!

ще се поровя по-конкретно, ако не се намери някой по-прецизно знаещ Simple Smile

# 6
 • Мнения: 52
Предполагам, че според социалните има противоречие на интересите на вас, вече като кандидат-осиновители и защита на интересите на детето в процедурата по осиновяване. И искат детето да е представлявано от неутрален човек. Но назначаване на особен представител на детето  (напрмер адвокат) само за делото, когато се преценява дали да се допусне осиновяването, би трябвало по принцип да бъде достатъчно. Ето още нещо от Семейния кодекс, но се надявам да се включат и хора като t.temida и други, които се занимават ежедневно с тази материя. Имате ли заместник настойник ?

При всички случаи,  се касае за заместване на настойника, а не за смяна.

Чл. 169 (1) от Семейния кодекс:
Заместник-настойникът замества настойника, когато е възпрепятстван да изпълнява задълженията си или когато възникне противоречие между неговите интереси и интересите на поставения под настойничество. В тези случаи органът по настойничеството и по попечителството може да назначи особен представител.

# 7
 • Мнения: 1 249
Моля за помощ..... Възможно ли е настойник да осинови?Имам различни отговори от различни градове,във всеки град ли има различни закони и кое е вярно?????

Никакви различни отговори няма от съдилищата, както и няма противоречива практика.
Има противоречиви или липсващи знания у конкретни социални, но Слава богу, от тях нищо съществено не зависи. Изготвят си доклада и това е.

В главите им има каша, в която плуват размитите им представи, че статута на настойник и процесуалното представителство не детето В ТОЗИ КОНКРЕТЕН ПРОЦЕС, иницииран от настойника за осиновяване на лицето, на което молителят е настойник, е едно и също.
Това са коренно различни неща.
На детето ще му се назначи особен представител  и той ще го представлява в процеса. Ти като настойник не можеш да го представляваш ИМЕННО В ТОЗИ ПРОЦЕС. Не те съветвам да ги чакаш ако започнат да те разтакават с обяснението, че би било добре да изчакаш да назначат заместник и пр.

Сумата, която съдът определя е 150 лв. , единственото неудобство е че може да се наложи вие да я внесете, въпреки, че моето мнение е, че следва да е от друг източник, но това няма да го коментирам сега.

В никакъв случай не се отказвай от статута си на настойник  (сега, преди да имаш влязло в сила решение за осиновяване), защото само в качеството си на настойник именно на това дете имаш право на улеснената процедура за осиновяване на детето.

А след влизане на решението за осиновяване в сила, нуждата от настойник именно на това дете ще отпадне. На съответния орган по наст-во и поп-во ще представиш влязлото с в сила решение и той си знае нататък.

Решенията за допуснато осиновяване от настойник, които въобще са обжалвани и стигат до въззивно обжалване, са обжалвани на съвсем други основания, които нямат нищо общо с твоята хипотеза. Има решение на съд за допускане на осиновяване от настойника, обжалвано от лице от мъжки пол, което е задвижило процедура по припознаване и пр., но  нито един от тези случаи няма нищо общо с вашия случай.

Противоречива съдебна практика означава нещо съвсем друго и тя не се прави от социалните.

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 19:37 от Miraetta

# 8
 • Мнения: 334
Благодаря ви момичета  bouquet!Изясниха ми се нещата долу-горе newsm78.Зам.настойние е  половинката ми,а нови настойници предлагат да са наши близки,така че какъв е смисъла от смяна изобщо.дано стане с този особен представител.Детето е настанено като при близки и ни казаха,че няма нужда да ни вписват в регистрите.В понеделник
ще се консултирам с адвокат по семейно и право и ще решим как ще процедираме нататък.Обаче  newsm78 ме притеснява,уведомяването на БМ,която от години не я търси ,нито се интересува,колко ще се проточи делото,ако не се появява..... #2gunfire

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт