Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 718
Срещнах се с моя позната. Заприказвахме се за децата и тя сподели,че е много притеснена за сина си. Причината - не се учи достатъчно добре и по тази причина тя ме попита : Какво ще правя, къде ще го запиша, ако на изпитите изкара 2 ?  Замислих се, какъв избор имат родителите на деца, които не са се класирали ? Къде продължават в 8-ми клас ?
То и моето дете не е ученолюбивите ,но се надявам да не ми се налага да мисля за такъв вариянт.
Споделете мили мами, ако знаете.

# 1
 • Мнения: 5 749
Мисля, че има обикновени паралелки след 7 клас, а след 8 клас май можеше да се кандидатства и по успех пак в разни профилирани паралелки.

# 2
 • Мнения: 28 743
Племенника ми след седми клас изобщо не кандидатства , по същата причина .
В училището им сформираха сборен 8 клас , за такива , некандидатствали .

След 8 клас кандидатства по успех и сега учи в електроехникум или как се води точно не съм сигурна , май професионална гимназия по електроника и електротехника . Peace

# 3
 • Мнения: 68
Де факто, това кандидатстване не е задължително.Задължителни са матурите след 7ми клас.Кандидатства се, ако желае детето да учи в езикова, елитна гимназия, както напоследък е модерно да се казва.Т.е., родителите желаят детето им да изкара вторият модул на матурите /тези за кандидатстването/, за да попадне в добро училище.Респ., колкото по-добри оценки, толкова по-голям избор за добро училище.Ако не участва на вторият модул, това не означава, че детето няма да има къде учи. Просто ще отиде в обикновена гимназия, без претенции.Професионалните у-ща си имат техни отделни изпити от математиката и българския /спортни, по изкуствата,музикални/ .Накрая, остават възможностите за след 8ми клас.Оказва се, че доста хора бъркат "матури" с "кандидатстване след 7ми клас". Първото е абсолютно задължително за всички седмокласници.Доколкото съм запозната, при двойки / и на математиката и на български/ на ТЕЗИ матури, в началото на септември ,се правят някакви изпити отново и ,според срочният и годишен успех ,се отива в някакво училище, така ми го обясниха на мен.Не съм запозната обаче дали случайно няма най-нови промени за тази 2011-2012 уч.година .

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Доколкото съм запозната, при двойки / и на математиката и на български/ на ТЕЗИ матури, в началото на септември ,се правят някакви изпити отново и ,според срочният и годишен успех ,се отива в някакво училище, така ми го обясниха на мен.Не съм запозната обаче дали случайно няма най-нови промени за тази 2011-2012 уч.година .
Няма допълнителни изпити септември  Peace. Наистина има училища в които има общообразователни паралелки. След завършване на 8 кл. / т.е. основно образование/ децата отиват в професионални гимназии или в гимназии с прием след 8 клас.
 В сайта на РИО , в секцията кандидатстване след 7/ 8 клас има отделен списък с всички училища  които имат прием след 8 кл. и как точно се кандидатства  Peace.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 350
 Hug Дано няма такива!

# 6
 • Мнения: 68
Аз пак нещо не разбирам.За след 8ми - ясно.А за след 7ми?В случай, че не издържиш по единия предмет матурата?Определено има такива деца, не зная каква е процедурата...

# 7
 • Мнения: 5 780
Също така ми е интересно какво се случва, ако детето не отиде на изпит поради здравословни причини например?
Болно е, да кажем.

# 8
 • Мнения: 68
Ами имаше някакъв вариант със сигурност, за съжаление не помня.Затова ми се върти този вариант септември месец, отнякъде съм го чула явно.Остава на поредната родителска /която май се пада втори срок вече/ да ни се обяснят всички тези подробности.Със сигурност има начин, дано на никой не му се наложи, но никой не е застрахован .

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Аз пак нещо не разбирам.За след 8ми - ясно.А за след 7ми?В случай, че не издържиш по единия предмет матурата?Определено има такива деца, не зная каква е процедурата...
Проверява се в кои училища има общообразователни паралелки / основното образование е задължително/. Избира си училище , което е удобно и се записва там. Предполага се , че детето има 2 само на изпитите , а не за годината  Peace. Записва се с удостоверението , че е завършило 7 кл. и това е!
 Синът ми кандидатства т.г. ,има съученици с изкарани 2, и затова съм наясно с нещата  Peace
За родителската си права - ще ви обяснят най-добре.
 Дано наистина на никой не се слува!
 


 

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 043
За всеки влак си има пътници.
Няма вариант да не бъде записано да продължи някъде да учи в 8ми клас.
Все пак това са 1000 и кусур лв. Кой директор би се разделил лесно с тях. Тук не става дума за т.нар. елитни гимназии.
Набор '98 все още спада към малобройните набори. Така, че споко.
Но все си мисля, че колкото и да не знае едно дете, то поне на няколко задачки по 1-ви модул ще може да отговори.
Пък сега готвят някакви промени, някакви си точки...  Thinking

# 11
 • Мнения: 2 567
Doberman, за всички деца желаещи да учат има училища пък макар и да не се справят добре на матурите Simple Smile
В старото ни училище се приеха деца и с двойки и тройки, защото трябва да се попълни бройката, а и те искат да продължат с учението. Ако беше преди, тези деца просто щяха да си продължат като се явят на поправителен изпит, но нали според новите наредби след 7 клас всеки се води, че кандидатства дори и за старото си училище да е. Просто реди само него като желание и като изкара 2или3, чака 3-4 класиране да мине, за да влезнат първо децата с по-високите от неговия балове и след това си го записват там. Или пък, ако за старото му училище се знае, че след 7 клас влизат деца само с високи балове, а то си знае положението, си слага като първо желание училище, където се знае, че се влиза с много ниски балове.
Има си различни варианти....

нова, мисля, че се подава молба до Инспектората, за отлагане на изпита и от там ти казват какво трябва да се направи. Мисля, че миналата или по миналата година беше писала майка на дете, което беше със счупена ръка по време на изпитите и беше споменавала за подобно нещо.

# 12
 • Мнения: 2 567
Шани, ме е изпреварила Simple Smile Тъй де, за пари все пак иде реч Simple Smile 

# 13
 • Мнения: 68
ШАНИ, 

тази сутрин и аз чух за тези промени с точките, щели да важат от следващата учебна година.

# 14
 • София по рождение
 • Мнения: 1 003
има достатъчно училища

Общи условия

Активация на акаунт