Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 дек. 2011, 09:47 ч.

Остъкелние на тераса и климатик на акт 14

 • 1 374
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 42
Здравейте , прочетох доста неща в интернет но нищо което на 100% да отговаря на въпросите ми ето защо реших да пиша тук, дано някои помогне, та:

Купихме си жилище 2007 от тогава до сега си стой и все още няма акт 15. Кооперацията се понасели и ние също сме решили на пролет да влизаме т.к. изнемогваме да плащаме и наем и заем вече 5 години. Искаме да си сложим климатик и да остъклим едната тераса, но възможно ли е това преди да се вземе акт 15. Все пак нарушаваме общата визия на кооперацията? Ще бъде ли пречка остъкляването и климатика да се вземат акт 15 и 16. Лошото е че не е ясно кога ще се вземат а няма друга алтернатива как да се отопляваме освен на климатик. ? Иначе ток и вода имаме ( тока е промишлен към момента )

А и друго се сещам - външните врати на всички апартаменти са еднакви и са гола вода. Може ли да си сменим външната врата преди акт 15. Защото тази с поглед се отваря.

Благодаря за помоща.

# 1
 • София
 • Мнения: 190
По принцип разваляне на фасадата на сградата би била една от пречките да получите акт 15 и акт 16 /Разрешение за ползване/, но като гледам от 2007 г това не е единствената пречка....
.....за вратите се отнася същото.

# 2
 • Мнения: 206
Абсурд. 
Не искам   да  те  разочаровам , но    е изключено. Преди  акт 16 - никакви  изменения по   фасадата   не  може  да правите.   А и  ако имате  от  новите   фасади /  окачени,  дървени или  тикови облицовки, скъпи   външни керамики /  и  след  това  няма  да имате  право.  Трябва да си   видите  договора   със строителя, дали изобщо  това  е възможно. както  и да   е   преди  акт 16 -  изключено.
Относно климатиците -  някои   строители   си имат  заложено  в ОВК   плановете изходите    за  климатиците -  запознайте  се също   с тези планове. Ако  не  е  заложено  и  всеки   ще  се спасява поединично - пак  е  изключено  да  сложите  климатик  преди  акт 16.  Рискувате  да  не  получите  така лелеянияните  подписи  на  комисията. Това   все  пак  няма   как  да се оформи като екзекутив.
А  би   ли  споделила все пак  кое  бави  подписите  на  приемателната   комисия?

# 3
 • Мнения: 42
И аз незнам вече кое бави , постоянно ни лъжат работи се страшно бавно , сега чез трябва да прокопаят и да вържат блока за да може вече всеки от апартаментите да си има собствена партита.Т.к ГРТ е изградено но не е вързано към трансформатора(които е на 8 метра от блока) Това не се случва вече 6 месеца.Чез са казали ще го направим но незнаем кога... Съответно строителя не иска да залее и да сложи плочки по тротуарите защото все още не е прокопано. Сега гледам че вече 4 апартамента са си сложили климатици, как ще се оправяме незнам. 

# 4
 • Мнения: 1
Здравейте,

Невъзможно е да променяте фасадата с остъкление преди АКТ 16.
Дори след АКТ 16 по закон нямате право да остъклявате ако нямате подписан екзекутив от архитекта на общината, с който след конструктивно становище доказвате, че не натоварвате конструкцията на балкона.
Аз като архитект пък ви казвам, че така нарушавате и авторските права на проектанта и абсолютно загрозявате фасадата. Но пък има достатъчно примери за това в България.
Наскоро гледах по телевизията за хайки от общините, погнали остъклените балкони.
Така, че внимавайте.
Но на този етап пак ви казвам...преди акт 16 - никаква промяна на фасадата. След това избивайте, къртете и променяйте колкото си искате. Нарушавайте правилата на воля Simple Smile

Хубав ден,
П.

# 5
 • Мнения: 206
Възможно е   след акт 16   да си направите  проект  за  остъкление  на   всички  тераси -  от  първия  до последния  етаж  с  еднакви  детайли .  Така   ше  стане  по  лесно  вземането  на разрешение, дори   някой   от съседите  да реши   да  остъкли на  по-късен  етап ,  той   пак  няма  да  мже да  прави  своеволия и   да избяга  от  общия  проект. Така  ще  избегнете   загрозяването  на фасадата, но пак    казвам -  само при условие , че  договора  със строителя  го  разрешава.
Имаме  ваканционен  апартамент  на  морето -  в  договора  ни е  записано   , че  абсолютно  никакви промени  на  фасадата  не са  допустими.   Все  пак  слоихме климатици -  всички  от 1  до последния  етаж на  еднакви места и  едиственото което е  допустимо е  прибираща се тента.
Затова    преди  да  предприемете  нещо -  първо  добре си огледайте  договора .  Строителя  има  право  да ви  съди  и да  ви принуди  да възстановите  първоначалния  вид  на  сградата.

# 6
 • Мнения: 13
Tweeety_M ние живеем в такъв блок(само със акт 14) вече 1 година. Климатици си сложихме, даже 2. Входната врата на апартамента мислим да я сменим, но все не остават пари за нея, иначе единият от съседите е със сменена такава. Но относно остъкляването, все още не смеем да го направим. Вие не можете ли да се нанесете без да остъклявате? Токът ни е промишлен, плащаме директно на строителя.

# 7
 • Мнения: 42
Да ще се нанесем и без да е остъклено нямаме избот вече , но поне за вратат и климатиците ми се искаше т.к. няма друга алтернатива за отопляване към момента. Гледам че и някои от съседите са си сложили вече и ние се колебаем въпреки че знам че е незаконно , ноо...... а вратата е толкова зле че ме е страх да си оставим нещо по ценно в апартамента. Абе за съжаление много хора са в нашето положение. Това само в БГ може да се случи

# 8
 • Мнения: 103
Добре е, че тук пишат и архитекти, но мисля, че в един добър архитектурен проект, трябва да бъдат предвидени местата на климатиците, и дори по някакъв начин да бъдат защитени и скрити с арх.елемент и да се впишат елегантно във фасадата (виждала съм такива решения, и си личи, когато предварително е мислено по тези неща, и то от професионалист). Преди акт 15 могат да се правят промени със съгласието на проектантите и всички съсобственици, като за съответната промяна се представи и одобри в общината проект за промяна по време на строителство.
Както Amazing_nice е писала, ако в проекта по част ОВК е заложено климатизацията на сградата да е с индивидуални уреди, то не виждам как и кой би ви забранил да си монтирате климатик на фасадата, било то преди, или след акт 16. 

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 22:36 от kallitko

# 9
 • Мнения: 103
А пък, ако трябва да сме стриктни, сградата не би трябвало да се ползва преди акт 16 (Разрешение за ползване). Така че, самото й населяване е вече нарушение...

# 10
 • София
 • Мнения: 525
Aз не разбирам от какво произтича притеснението, освен от факта, че никога няма да имате Акт 16?
Фасадата принципно не може да се изменя, но ако строителя иска да вземе акт 16 или все още иска. т.е., ако ще взима от купувачите пари и има интерес, ще пусне едни екзикутиви за Вашата тераска.
Може би трябва да го обсъдите?
Нормално е електрото да се бави, ако строителя не си е кихнал където трябва. Ние имахме Акт 16, а тока дойде няколко месеца след това. И това се среща.
За климатика не може да ти кажат нищо, но на есен ако сте на промишлен ток, като си включите всички климатиците ще Ви гърми бушона. Има и добра страна няма ли Акт 16 няма данъци  Hug
които за ново жилище не са малко.
Успех, дано строителя е свестен, че имаме приятели трета година са без ток и сега събират пари сами за Траф.  Hug

# 11
 • Мнения: 7
Повечето отговори до тук са какво е "по принцип" - за съжаление ти искаш да живееш там "на практика".
Сложи на кантар кое е добре за вас - да плащате наем и заем или да живеете в собствено жилище и да вложиш наемните пари за климатик и остъкляване. Примерен наем от 300 лева е 3600 лв за година.
В момента сме в твоето положение и знам, че единствено искаш да чуеш нещо окуражително за човек в твоята ситуация - Вратата е сменена отдавна. Токът е по скъп, но за Ноември сметката с радиатор е 165 лв. Сега сложихме и климатик така, че сигурно ще падне надолу.  Намери фирма за дограма, която ще се съгласи да си демонтира остъкляването ако се наложи - срещу заплащане естествено. Не е невъзможно - към 200 лева искат. Демонтаж/монтаж на климатик може да се намери за 60+150 лв. Запазете старата врата за всеки случай - ако някой пропищи в бъдеще за нея. Дори и да се наложи нещо да се демонтира разхода не е толкова голям за сметка на спестените пари от наеми и квартири.  А пък има вероятност нищо да не се пипа. Единствено няма да имаш възможност да ползваш кредит Енергийна ефективност за климатика заради актуването на сградата. Тук е БГ и сме доказателство, че всичко е възможно. Успех с местенето - sooner-better  Simple Smile

Последна редакция: сб, 17 дек 2011, 01:24 от cerrone

# 12
 • София
 • Мнения: 5 844
От личен опит - не е проблем актуването с поставени климатици и сменени входни врати.  Peace
Остъклената тераса обаче определено ще е проблем, не ви съветвам да го правите.

# 13
 • Мнения: 206
От личен опит - не е проблем актуването с поставени климатици и сменени входни врати.  Peace
Остъклената тераса обаче определено ще е проблем, не ви съветвам да го правите.

И  аз  съм   на  мнение  , че остъкления   балкон  ще  е  проблем. Който  по-горе  пише , че  с екзекутив  ще  стане   е в  грешка.  Това  е  абсурд.  Моят  съвет  към авторката  е    с остъкляването   малко да изчакат  и после  задължително с   проект.

# 14
 • Мнения: 1 182
Просто разсъждавам без да знам.  newsm78
Ако си сложите климатик, ама външното тяло е на някоя тераса на нивото на пода, по никакъв начин няма да затрудните работата му и няма да развалите фасадата. Просто няма да се вижда, може би.
В този случай не остъклявайте същата тераса. Ще влошите работата на климатика.

Общи условия

Активация на акаунт