Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 дек. 2011, 09:52 ч.

Ден година храни или christmas parties по нашенски

 • 8 916
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 263
Зададе ли се Коледа и ти става едно хубаво на душата.
Идват светли празници, от близо и далеч си връщат близки приятели и познати, в които не сте се виждали от миналата Коледа.
Традиционно в тези дни дори и сега в кризата всички фирми правят коледните си партита и изобщо живота е едно голяяямо парти.
Но да не забравяме тук важната и много вярна българска поговорка "Ден година храни!".
Такааааа организирам детско парти за няколко мои приятелски семейства, които не живеят в София или страната през останалото време на годината. В събота сутрин цялата ни детска тайфа ще се срещне с Дядо Коледа.
Да де ама и ний сме хора и решавам вечерта да забием мощно в някой пиано бар - още повече, че една силна част от тайфата са музиканти и това знам, че това ще ги зарадва неимоверно.
Едва изчаквам началото на декември, за да видя програмите на пиано-баровете и веднага почвам да звъня. На няколко места ме отхвърлят защото сме били много малка група - 15 човека само!!! Shocked
Ми добре....
Накрая стигам до пиано-бар  “Poison”, за незапознатите това е бившия бившият T.Y.T, намиращ се на ул. Аксаков 15А.
Да имат места, да могат да ми резервират, но трябва до утре на обяд да внеса капаро от 200 лв. Датата е някъде 5-6 декември. Любезно ми обясняват, че има такса за музиката в размер на 5 лв на човек и задължителна консумация от 20 лв на човек.
Няма проблем, тъй като съм доста ангажирана през деня и ми е трудно да се добера до центъра в уречения час пращам един от многобройните ми другарчета да внесе капарото.
Снощи се виждаме с него , за да ни даде бележката за резервацията и прочитам следния текст
„…. Внесено капаро в размер на … лв от ….. за дата ….. и малко по надолу пише ….. задължителна консумация на човек 50!!!! Лв”
Звъннахме веднага на бара, с питането какво е наложило промяната на условията междувременно и дали при това положение можем да отменим резервацията.
О да няма проблем да я отменим, защото те ще си ги продадат местата ни уведомява с леко сакрастичен тон господинът насреща.
Звъня на приятелите си и ги питам при това положение какво правим, половината от компанията ни не пият, а дори и да пиеха едно уиски в бара е 7-8-10 лв….. колко трябва да изконсумираш за 50!, а и нашата идея е да отидем там за купона, а не да се наковем като тараби.
Слава богу отдавна минаха времената, в които 100 лв ни бяха много пари, но все пак защо да ги даваш ей така залУдо.
Приятелите ми естествено единодушно казаха – тия са …… отиваме другаде. Направихме друга резервация и звъним на любезния господин за да отменим нашата.
Тук вече той спира да е така любезно-уверен и заявява заядливо „Ама вие какво си мислите, то при мен една бутилка вино е 40-50 лв”
Гусин Ляпчев! Какво си мислим ние за ВАС не съм сигурна, че ще искате да знаете, защото ще загубим детската аудитория, но ще спомена, че точно в този бар ( но при старите собственици) си празнувах тази година рождения ден, както и сме били в него поне 10-тина пъти с приятели, като групата ни никога не е била по-малка от 10-15 човека! Тоест тия домати с колците ние не ги ядем!
Не сме хванати от гората и не за пръв път отиваме на пиано-бар.
Ехидно в разговора по-нататък ни уведомява, че няма да ни възстанови капарото, защото то затова било капаро и не се връщало. След като се опитахме да го наведем на мисълта, че това не е много редно, той накрая „състрадателно” ни „влиза в положението” и ни кани да отидем друг път с това капаро!!!!!
Както се казва туш!!!!!
И така господин Наско Ляпчев, както писах снощи и във Фейсбук, за мен приятелството е нещо свещенно и срещите ми с приятели също!
А който провали волно или неволно такава среща с мои другарчета обичайно се прочува с пълна сила!
Дето се вика да ви е честита новата година!!!!
И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ПОГОВОРКАТА  „ ДЕН ГОДИНА ХРАНИ!” ВСЪЩНОСТ ВОДИ ДО ЕДНИ ДРУГИ ИЗВОДИ, В КОИТО МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ!

# 1
 • Мнения: 7 263
Да допълня само, че патента за качествено „оскубване „ на клиентите предколедно изобщо не е на господин Ляпчев – да не вземе да се вземе сега насериозно, че пишат за него в медиите;)
Снощи искахме да се видим с група девойки в Суши-бара на на ъгъла на Раковска и цар Освободител – срещу военния клуб. И там като звъннах да резервирам 15 места ми поискаха 200 лв капаро!
Ами …. Просто сменихме заведението с едно друго приятно Местенце , където ни приеха и без капаро, изкарахме си супер приятно и платихме сметка по-голяма от 200 лв!

# 2
 • Мнения: 5 649
Благодаря ти, Лени, че сподели. За съжаление простотията и алчността се ширят с пълна сила, особено по празниците. Ами то  покрай тия празници, ако не "утепат кьоравото", кога иначе. За пръв път чувам за "задължителна консумация от еди-колко-си-лева". Ами ако реша да похарча повече от посочените, какво става? Ще ми опростят ли надвишената сума?
Преди години в Копривщица в една кръчма отказаха да ни настанят, защото сме трима, а имало една маса за шестима. Сервитьорът ни каза: "Да не съм луд да ви сложа трима човека на маса за шестима". За съжаление не помня името на кръчмата, но май е най-голямата там, на два етажа е, ако някой се сети как се казва.

# 3
 • у дома
 • Мнения: 951
А как точно е осчетоводен този "приход" и какъв данък ще се плати за него?  Thinking Аз капаро от 200 лв. бих го търсила, при положение, че има промяна в условията...

# 4
 • Мнения: 7 263
Мария силно се надявам, че отговорите на поставените от теб резонни въпроси са известни на господин Ляпчев, защото ми се струва, че скоро ще му се наложи да ги даде  Twisted Evil Mr. Green
Разполагам с едно листче, удостоверяващо плащането от мен на въпросната сума, доколко то се явява изряден счетоводин документ ще преценят съответните компетентни за това органи, които смятам да сезирам  Twisted Evil

# 5
 • Мнения: 2 476
На 8ми декември имах сходна ситуация. Бяхме си в София и след като хапнахме( 50лв капаро за 6 човека ни искаха, може би е нормално), решихме да отидем в Бар на края на вселената. Беше никакъв ден, четвъртък. Слизаме надолу и една жена с папчица и един добре гледан младеж стоят на стълбите. Поздравиха ме. Казах им, че сме около 10 човека и дали ще има места. "Има места, ще ви настаним, входът е 10лв.". Освен ако няма някакво парти там, вход няма, както се знае. Попитах какво включват тези пари "входа ви, консумацията е отделно". И си тръгнахме. Отидохме в Рокендрола- същата работа. А в това време центъра на София гъмжеше от млади хора, вероятно празнуващи. Ако нямаше вход, убедена съм, щяха по- големи обороти да имат  Crossing Arms

# 6
 • Мнения: 7 263
Ха ха и тези са ми "известни" от въпросния бар - преди време четох за тях - ето тук http://hadjigenov.com/?p=1687  Twisted Evil
Та явно вълка си мени козината, но не и нрава - който си може си може, който не .... просто опитва докато му минава номера.

# 7
 • Страната на приказките
 • Мнения: 308
И какво, хариза ли му тия 200 лв.? Подай оплакване, добре, че сподели, няма да ходим там.

# 8
 • Мнения: 1 188
Ей такива алчни бездушни дами и господа само със сопа се оправят - дали от закона/финансова или истинска без значение, важното е сопа да има Simple Smile
Стискам палци да си върнете парите, не заради самите тях разбира се, но в никакъв случай да не се отказвате!

# 9
 • Мнения: 5 720
Първо уговорката е била за 20 лв. мин. консумация, ти за това си дала капаро.
С кой го уговори това, с него ли? Човекът, с който сте се разбрали на мушката го слагаш.
И парите си ги искаш. Ти си била подведена, това не е нормално капаро. И му обясни на този човек, че няма да му ги оставиш.

# 10
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 2 773
 Мои приятелки празнуваха там 8 декември и останаха очаровани, дори ги снимали за рекламана бара, която аз разпространявах във фейсбук...
Много грозна история, много българска. Не му оставяй капарото...не го и харчи там...трябва да има и друг вариант.

# 11
 • Мнения: 3 076
Бойкот, това е! няма да ходим там и готово - не само по коледа, а изобщо!

# 12
 • Мнения: 116
Нередното,което виждам тук е голямото капаро.Но съм на мнение,че капаро не се връща.Ако се връща какъв е смисъла?Нали така търговецът се застрахова,че стоката/местата в ресторанта няма да останат като напразно задържани.Капарото е гаранцията за търговецът.Друг е въпросът,че такова капаро като вашето,...нямам думи.

# 13
 • София
 • Мнения: 5 012
Капарото е уговорено при определени условия.
Щом променят условията, да връщат капарото.
Кофти, че човекът платил капарото не е знаел или не е погледнал бележката.
Във всеки случай винаги има начин да им извиеш ръцете.
Заплашвай ги и ги гони до дупка.

# 14
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 2 773
Нередното,което виждам тук е голямото капаро.Но съм на мнение,че капаро не се връща.Ако се връща какъв е смисъла?Нали така търговецът се застрахова,че стоката/местата в ресторанта няма да останат като напразно задържани.Капарото е гаранцията за търговецът.Друг е въпросът,че такова капаро като вашето,...нямам думи.
Капарото е уговорено за друга сума, иначе, да, капарото не се връща.

Общи условия

Активация на акаунт