Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 дек. 2005, 11:22 ч.

Грижа за калция

 • 30 515
 • 17
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
ГРИЖА ЗА КАЛЦИЯ

Защо се нуждаем от калций?

Всички знаем, че калцият е необходим за здрави кости и зъби. Това, което може би не знаете е, че калцият е нужен за нормалното функциониране на всяка клетка в организма. Освен че играе роля на градивен елемент в костите, калцият се използва от нервите и мускулите и допринася също за съсирването на кръвта. Ето едно обобщение на доброто влияние на калция за вашия организъм:

Калцият поддържа здрави костите и зъбите.
Както варта е нужна, за да се направи здрав бетон, така и калцият е необходим, за да са здрави костите. Калцият постоянно се натрупва в умножаващите се клетки на костите, подобно на цимента, който свързва камъчетата и пясъка в бетонен блок. Колкото по-добро е развитието на костите в детството, толкова по-здрави ще бъдат те в късна възраст. Колкото по-здрави са основите, толкова по-стабилна е завършената сграда.

През юношеството костите растат бързо, затова тийнейджърите се нуждаят от много калций в своята диета. Когато човек достигне пълна зрялост, нуждите от калций се стабилизират, но настъпват и периоди, когато нуждите от калций се повишават, като например по време на бременност, лактация и лекуване на травми. В напреднала възраст костите започват да губят здравина (нарича се остеопороза или “чупливи кости”). Има различни причини за това, някои хормонални, други свързани с факта, че във възрастните черва абсорбцията на калций намалява. Също така определени медикаменти намаляват способността на организма да усвоява калций, включително и тези, против киселини в стомаха. Възрастните хора трябва да са особено внимателни за нивото на калций в своята диета, както и за това кои лекарства пречат на усвояването му.

Най-добре е да не чакате да надхвърлите петдесетте, за да се борите срещу остеопорозата. Изграждайки по-здрави кости с богата на калций диета и подходящи упражнения през двадесетте и тридесетте години от живота си е по-вероятно да се предпазите от остеопороза, отколкото с превантивни мерки, когато вече сте надхвърлили петдесетте.

Други функции на калция

Освен че спомага за образуването на здрав зъбен емайл, калцият подпомага и мускулите. Мускулите могат да се схванат, а дейността на сърдечния мускул дори да се влоши, ако не е налице достатъчно количество калций. Нервните импулси, предаването на информация между нервните влакна, не биха функционирали правилно без необходимото количество калций. Например, мускулите потрепват, когато доставяното към нервно-мускулните клетки количество калций е недостатъчно. Калцият е един от жизненоважните минерали за оптимално функциониране на цялото ви тяло.

Как действа калцият?


Подобно и с други минерали, тялото има удивителна система за подържане концентрацията на калций в кръвта и тъканите в точно необходимото количество. Това се налага, тъй като ако концентрацията на калций прекалено се понижи или се увеличи значително, някои органи престават да функционират. Първата контролна точка са червата. Ако консумирате прекалено много калций или вече сте натрупали достатъчно калций в кръвта си, червата просто абсорбират по-малко калций от храната, която консумирате. Ако тялото ви се нуждае от калций, червата абсорбират повече. Костите са втората контролна точка. Ако не получавате достатъчно калций с храната, вашето тяло може да си наваксва нуждите от калций от костите. Това действа определено време, тъй като продължителното вземане на калций от костите може да доведе до остеопороза. Хормонът, наречен паратироид, съблюдава цялото това действие на калция, подобно на бдителен банков мениджър, и поддържа нивото на калций в нужната концентрация. Когато нивото на калций се понижи, този хормон стимулира вит.Д да увеличи абсорбцията на калций от червата и да вземе калций от костите, докато се възстанови нужният баланс.


Колко калций ви е необходим?

Макар че ри всяка възраст тялото се нуждае от калций, иам периоди в живота, когато нуждите от калций нарастват. Ето дневната необходимост от калций в различните етапи от живота:   

·   Бременност : 1,500 – 2,000 mg на ден

·   Лактация: 1,200 – 1,500 mg на ден

·   Малки деца (от раждането до годинка): 400 до 600 mg

·   Деца (1 до 10 години): 800 mg

·   Подрастващи и юноши (11 до19 години): 1, 200 – 1,500 mg

·   Възрастни: 1,200 mg

·   Старши (най-възрастни): 1,500 mg на денКои са на-добрите млечни и безмлечни източници на калций?

Най-добри млечни източници, mg

- Йогурт, обезмаслен, натурален (1 чаша)                450
- Йогурт, нискомаслен, натурален (1 чаша)              400
- Йогурт, обезмаслен, плодов (1 чаша)                      300
- Сирене Пармезан (1 унция*)                                    336
- Мляко, нискомаслено (1 чаша)                                  300
- Сирене Романо (1 унция)                                          302
- Сирене Чедар (1 унция)                                            200
- Извара (1 чаша)                                                         155

Най-добри безмлечни източници, mg

- Сардини (3 унции)                                                     371
- Портокалов сок, обогатен с калций (1 чаша)           300
- Сусамени семена (1 унция)                                        280
- Тофу (3 унции)                                                           190
- Сьомга (3 унции, консервирана)                               180
- Лапад (1/2, нарязан)                                                  180
- Ревен (1/2 чаша)                                                        174
- Меласа (1с.л.)                                                              172
- Брашно от щир (амарант) (1/2 чаша)                       150
- Спанак (1/2 чаша, консервиран)                               136
- Смокини (5 бр.)                                                           135
- Артишок (1 среден)                                                    135
- Соеви зърна (1/4 чаша)                                             116
- Ряпа, листа (1/2 чаша, нарязани)                              100
- Зърнени храни, обогатени с калций (1/2 чаша)       100-200
- Къдраво зеле (1/2 чаша), нарязано                             90
- Бадемово масло (2 с.л.)                                                 86
- Цвекло, листа(1/2 чаша, сварени)                                82
- Бадеми (1 унция)                                                           80
- Китайско зеле (1/2 чаша)                                             79
- Бамя (1/2 чаша)                                                             77
- Темпе (1/2 чаша)                                                           77
- Фасул (1/2 чаша, печен)                                               75
- Папая (1 средна)                                                           73
- Портокал (1 среден)                                                     50
- Броколи (1/2 чаша, нарязано)                                     47

*1 унция = 28,35g12 начина да увеличите калция


Различни фактори оказват влияние върху това колко от калция, който поглъщате, достига в действителност до кръвта. Ето някои факти, които трябва да знаете, за да се възползвате максимално от калция, който консумирате, или от всяка добавка с калций, която приемате:

1. Стресът от натоварване и притеснение може да понижи абсорбцията на калций. Калцият по-скоро се изхвърля, отколкото да се използва от организма.

2. Надписите върху добавките, съдържащи калций, може да са подвеждащи. Цифрата, която е важна, е количеството на простия (елементен) калций, доставян от добавката. Това е действителното количество на използваемия калций. Останалото количество калций в таблетката е допълнено със сол, която го прави недостъпен за организма. Например, калциевият глутамат представлява само 9 % прост калций. Таблетка от 500мг може да съдържа само 45мг прост калций, въпреки че можете да се оставите да ви подведат, че вземате 500мг калций. От друга страна калциевият карбонат представлява 40% прост калций; 500мг калциев карбонат доставят 200мг използваем калций. Надписите на някои добавки правят подобно разграничение, като предоставят информация както за вида на калциевото съединение, съдържащо се в добавката, така и за количеството прост калций. Други продукти не са така внимателно етикирани. Четете внимателно етикетите и сравнявайте няколко търговски марки, когато пазарувате.
 
3. Калцият се абсорбира най-добре, когато се приема в малки количества, по-често и по време на хранене. Например, вашият организъм усвоява повече калций, когато приемате по една таблетка от 250мг два пъти на ден, отколкото ако еднократно вземете 500мг. Ако е по-изгодно закупуването на таблетки с по-висока доза калций, разделете таблетката на две.

4. Млечните продукти са богат източник на калций, а лактозата, захарта, съдържаща се в млякото, улеснява абсорбцията на калций. Във всеки случай, шоколадовото мляко не е добър източник на калций. Тъй като шоколадът съдържа оксалати, свързващи калция, това може да наруши абсорбцията на калций.

5. Безалкохолните напитки, които съдържат лимонена и фосфорна киселина, могат да понижат абсорбцията на калций.
12унции (340g) кока-кола могат да “ограбят”организма със 100мг калций.

6. Витамин C подобрява абсорбцията на калций
, и по тази причина портокаловият сок, обогатен с калций, има смисъл.

7. Диетите, богати на фибри, могат да нарушат абсорбцията на калций, затова най-добре не смесвайте храна с високо съдържание на фибри (влакнини) с храна, богата на калций. Ако ги смесите, увеличете калция за сметка на фибрите.

8. Съотношението калций:фосфор в една храна или добавка определя колко калций се абсорбира. Идеалното съотношение калций:фосфор е 2:1, близко до съотношението им в майчиното мляко, където то е  2,3:1. В кравето мляко е 1,3:1. Колкото по-високо е съдържанието на фосфор в храната, толкова повече калций се отделя в урината, водейки до загуба на калций. Храните, богати на фосфор (месо, птиче месо, царевица, картофи, бира, елда) могат да нарушат абсорбцията на калций.

9. Наличието на естроген улеснява абсорбцията на калций
, така че жените след менопузата са изложени на повишен риск от дефицит на калций и затова е необходимо да увеличат дневната си доза калций.

10. Може да прочетете, че крайните вегетарианци са подложени на риск от дефицит на калций, защото калцият в зеленчуците, подобно на желязото, се свързва от фибрите и фитатите (хим. в-ва, изграждащи минералите в растенията). Това може да се балансира с по-ниско съдържание на фосфор в зеленчуците, което ще подобри абсорбцията на калций, и от факта, че повечето хора притежават ензима фитаза, който разлага фитиновата киселина в зеленчуците.

11. Липсата на упражнения може да доведе в по-малка или по-голяма степен до остеопороза. Упражненията с натоварване (почти всички упражнения, с изключение на плуването и колоезденето) не само правят мускули, те градят и костите.

12. Не обръщайте внимание на прочетеното за това, че при кърменето се губи костна маса.
След отбиване на детето майките възвръщат костната маса, която може би са загубили. Някои дори могат да се похвалят с това, че натрупват повече.


Преведе Bubachko от www.askdrsears.com

Последна редакция: вт, 16 май 2006, 11:56 от Бу

# 1
 • Мнения: 11
А къде е кашкавалът?!

# 2
 • Мнения: 86
Изброените сирена са видове кашкавал, както ние му казваме, т.е. по някаква причина нивата на калций в различните видове сирена варират. Така  можеш и  да намериш различна информация за препоръчителните количества и източници на калций...
   
   
   
Калций
   
Препоръчителна дневна доза според Британското здравно министерство (в мг)

0-12 месеца - 525
1-3 год. - 350
4-6 год. - 450
7-10 год. - 550
11-19 (момичета) - 800
11-19 (момчета) - 1000
Възрастни (мъже и жени) - 700
Кърмачки - без увеличение на дневната норма

Примерни грамажи на храни, които осигуряват по 100 мг калций:
15 г сусамов тахан
18 г тъмна меласа
29 г рожков
40 г смокини
42 г бадеми
56 г брашно от нахут
59 г кресон
67 г кале (варено?)
109 г стафиди
113 г зеленолистни
212 г портокали
217 г нахут (сварен)
263 г пълнозърнесто брашно
250 г броколи

    * Солта и кофеина възпрепятстват усвояването на калция и спомагат за извличането му от костите и зъбите.
    * Плодовете и зеленчуците допринасят за запазването му в организма и трябва да се консумират в по-големи количества


източник: Vegan Society

# 3
 • Мнения: 6
Ето какво намерих на този сайт:

http://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

Използвах преводача на Google затова не всичко е много гладко надолу. Прием на добавки с калций и витамин Д вроятно ще компенсират недостатъчния ежедневен прием.

Препоръчан дневен прием на калций
Възраст             Мъже   Жени   Бременни   Кърмачки
0–6 месеца   200 mg   200 mg       
7–12 месеца   260 mg   260 mg       
1–3 години   700 mg   700 mg       
4–8 години   1,000 mg   1,000 mg       
9–13 години   1,300 mg   1,300 mg       
14–18 години   1,300 mg   1,300 mg   1,300 mg   1,300 mg
19–50 години   1,000 mg   1,000 mg   1,000 mg   1,000 mg
51–70 години   1,000 mg   1,200 mg       
71+ години   1,200 mg   1,200 mg       

В своята система за насоки, MyPyramid, американското министерство на земеделието препоръчва лица на възраст от 9 и повече години да се хранят с 3 чаши на ден с храни от групата млякото. Чашата е равна на 1 чаша (8 унции – около 230 мл) мляко, 1 чаена чаша кисело мляко, 1,5 унции на сирене (като чедар), или 2 унции (около 50 г) топено сирене.
В Съединените щати, оценен прием на калций от храната, така и хранителни добавки са осигурени от NHANES, 2003-2006 г. Средните нива калциев прием за мъжете варира от 871 до 1266 мг / ден, за жените е 748-968 мг / дневно. Групи, попадащи под желателен прием включват момичета на възраст от 9-13 години и 14-18 години, жени на възраст 51-70 години, и мъже и жени над 70 години. Като цяло, жените са по-склонни да получават по-малко от препоръчвания прием на калций от храните. Около 43% от населението на САЩ (включително почти 70% от възрастните жени) използват хранителни добавки, съдържащи калций, което увеличава приема на калций от около 330 мг / ден сред потребители на добавки. Не всички консумиран калций в действителност се абсорбира в червата. Хората абсорбират около 30% от калция в храната, но това е различно в зависимост от вида на консумираните храни .
Хранителни добавки:
Процентът на абсорбиран калций, зависи от обща стойност елементарен калций консумиран в един прием, когато количеството се увеличава, намалява процента усвояване. Абсорбцията е най-висока в дози ≤ 500 мг. Така например, този, който взема 1 000 мг / ден на калций от добавки може да раздели дозата и да са 500 мг в два отделни приема през деня.
Да се вземат след ядене, по-добре разделени в 2 приема и задължително да съдържат витамин Д.

# 4
 • Мнения: 443
По повид 12-та точка - някъде бях чела, че калцият се извлича от костите на майката по време на кърмене. Но след отбиването калцият се набавя наново и всъщност костите са по-здрави, като обновени така да се каже. Така рискът от остеопороза по-късна възраст при майки, които са кърмили, е по-малък.

# 5
 • Мнения: 6
Абсолютно права си. В друг сайт прочетох следното:

http://www.breastfeeding.com/reading_room/calcium.html

След като жената спира кърменето или менструацията започва, нейни нивата на естроген се увеличават и калций отново започва да се поеме нормално. Именно в този период костта се възстановява. Проучванията показват, че костите на жената се възстановяват в срок от 6 месеца до една година след като менструация започне или тя отбие детето си.
Нещо повече - кърменето намалява риска от остеопороза в по-късна възраст, повече месеци кърмене означават по-малко счупвания на костите на стари години. Адекватното хранене и евнтуално калций съдържащи хранителни добавки трябва да осигурят тези 1000-1300 мг необходими за майката и детето количества калций.

# 6
 • Мнения: 15
в млякото няма калции- калция в природата е много нестабилен
 и при пастьоризация или варене се разгражда. Така, че това, че в млякото и млечните продукти има калции, е мит. Броколи, ряпа, глухарче, някои риби, цитрусите, смокини, ядки - необработени, т.е. сурови. Дори и в готовите таблетки калция се предоставя в молекула и затова се усвоява само 2- 3 % мах. и то само с добавка на вит д. Точно за това калция на тиенс има златен медал от световната здравна организация, защото е йонен калции и те не са продали патента на никого досега. Усвоява се 98% това е доказано и всяка година се тества от СЗО в центъра в Женева.
Другата компания, която е добра в произв на калции е "Корал калции"- американска е и произвежда калции от корали, който има усвояемост до 24%.

# 7
 • Мнения: 4 847
И все пак кой точно продукт на по-достъпна цена е добре да се приема?
На мен лично 47лв. ми идват множко.....

# 8
 • Мнения: 64
а след като не консумираме никакви млечни продукти техни производни как да си набавим необходимото количество, хем за мен да има, хем и в кърмата ?

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
а след като не консумираме никакви млечни продукти техни производни как да си набавим необходимото количество, хем за мен да има, хем и в кърмата ?
Нали си видяла статията, под която пишеш Grinning В нея е посочен доста изчерпателен списък не-млечни източници на калций - може би си струва да опиташ; а един пост след статията има и примерни грамажи за консумиране от не-млечните.

# 10
 • Мнения: 4 847
На мен ми се струва доста затормозяващо да пресмятам постоянно дали приемам достатъчно калций...  newsm78  Опитвам се да се храня здравословно и разнообразно, но съм сигурна, че организма ми има нужда от допълнителен калций. Замислих се за това напоследък, тъй като открих, че зъбите ми нещо не са в мн добра форма - емайлът на места започва да се руши.  Sad Предполагам, че състоянието на зъбите ми е необратимо....  Cry Стоматологът ми е на мнение, че е от дългото кърмене. 
А няколко пъти съм се консултирала с лекар / педиатър/ дали е нужно да приемам допълнително калций и отговора беше НЕ....   newsm78

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Калцият се извлича от костите на кърмачката, но след края на кърменето се възстановява и изследванията показват, че кърмачките имат по-добра костна плътност от не-кърмилите жени.

Зъбите могат да страдат и по други причини. При нормално рационално хранене обичайно калцият е в добро количество и действително не изисква допълнителен прием. Ако все пак смяташ, че е поради липса на калций, можеш да обсъдиш с личния си лекаря дали да не приемаш комбинирани витамини или комбинирана добавка с калций.

Понякога състоянието на зъбите се влошава при по-нисък имунитет и подобни - телата ни са една цяла система и ако някой чарк страда, може да се "проектира" другаде.

# 12
 • Мнения: 64
 Simple SmileДано да е достатъчен приема му от кърмата, мерси за оговора

# 13
 • Мнения: 2
в млякото няма калции- калция в природата е много нестабилен
 и при пастьоризация или варене се разгражда. Така, че това, че в млякото и млечните продукти има калции, е мит. Броколи, ряпа, глухарче, някои риби, цитрусите, смокини, ядки - необработени, т.е. сурови. Дори и в готовите таблетки калция се предоставя в молекула и затова се усвоява само 2- 3 % мах. и то само с добавка на вит д. Точно за това калция на тиенс има златен медал от световната здравна организация, защото е йонен калции и те не са продали патента на никого досега. Усвоява се 98% това е доказано и всяка година се тества от СЗО в центъра в Женева.
Другата компания, която е добра в произв на калции е "Корал калции"- американска е и произвежда калции от корали, който има усвояемост до 24%.
Много интересно. И до какво се разгражда калция при положение,че е химичен елемент т.е. градивна единица? И при термична обработка да не би случайно да се извършва ядрен разпад или какво? Защото това е единственият невъзможен вариант калцият да се разпадне евентуално до по-лек елемент. При термична обработка се разпадат химичните съединения, които са изградени от химични елементи.Примерно вит. С е химично съединение,нестабилно. Обаче калция не е уран, извинете. Учете си елементарната химия преди да пишете глупости.

И все пак кой точно продукт на по-достъпна цена е добре да се приема?
На мен лично 47лв. ми идват множко.....
Мила,не само, че са множко, а и са пари хвърлени на вятъра. От природата по-съвършено нещо няма и нито една добавка не може да замени балансираното хранене. А ако в млякото Калцият е мит, то кърмените бебета и животни би трябвало да останат инвалиди, а с пастьоризация да получаваме ядрена енергия. Ама нали трябва да се пълним с "химия",според някои плоски реклами.

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 03:01 от baba1234567

# 14
 • Мнения: 1 311
kokiche69, по-голяма простотия скоро не бях чела. ooooh!
baba1234567, напълно те подкрепям. smile3501
За да съм сигурна, че приемам по някакъв начин калций, всеки ден си правя три супени лъжици смляно сурово сусамено семе в една купичка домашно кисело мляко. Надявам се да съм нацелила дневната дажба и да я усвоява тялото ми правилно. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт