Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 дек. 2011, 22:15 ч.

"Парите следват детето" 2

 • 44 672
 • 1 165
 •   1
Отговори

Анкета

Подкрепяте ли идеята "Парите следват детето"?

Опции:

 • Мнения: 4 879
Преди почти 4 години активно дискутирахме идеята "Парите следват детето", бяхме посъбрали информация как е по света, а анкетата получи силна подкрепа:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=279590.0.

Днес отново се заговори за идеята "Парите следват детето":
"Държавата планира да субсидира частните училища и детски градини"
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2011/12/15/1509441_durjavat … ce=www.capital.bg

"Държавата ще подпомага финансово частните училища и детски градини. Концепцията "парите следват детето" е заложена в новия законопроект за училищното образование и предучилищното възпитание, по чийто текст все още се работи. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов."


"Учениците в частните училища са български деца и няма никаква причина да им се отказва тази подкрепа," каза Сергей Игнатов."

Министърът прогнозира, че промяната може да влезе в сила още от следващата учебна година - 2012/13.  

Пуснах анкета, в която можете да гласувате. А ще бъде интересно и сега да поговорим по този въпрос.

А дано този път да се реализира идеята!

# 1
 • Мнения: 781
Браво на авторката на темата.
Аз съм -за, защото и децата в ЧДГ са деца на тази държава и родителите им плащат данъци! получава се дискриминация. НО..... нещата не ми звучат добре! Г-н министъра казва "ще субсидираме ЧДГ"......защо Много хораще скочат! НЕ, няма да "субсидира "градините, а ще даде на всички деца това, което им се полага! Това отдаван трябваше да се направи, но сега подозирам, че е само да "се измият очи". Текат преговори с асоцияцията на частните. До колкото чух, МОМН имат стотици изисквания /не съвсем нормални/, а "частните", не са съгласни. Не ми се вярва да стигнат до споразумение. Освен това тук мисля, че ние родителите трябва да издигнем глас! Те да дават парите на всяко дете, а избора да е на родителя къде да го запише. Говори се за 60%, прелицанзиране, допълнителни процедури и т.н.т. Ако нещо се прави, е дабре да се прави, а не да се симулира "правене". Peace

# 2
 • Мнения: 17 131
Току- що писах по идеята в темата за VІ клас.
Писала съм по нея и в старите теми. Вече ме интересуват частните училища, но защо не и частните ДГ.
 Peace
Дали пък този път ще се случи исканата от нас промяна. Помня колко много хора писахме.

"Учениците в частните училища са български деца и няма никаква причина да им се отказва тази подкрепа," каза Сергей Игнатов."

Ми хайде де!

# 3
 • Мнения: 5 255
Тук съм  Peace

Затечох се в коментарите под статията  Crazy

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 10:14 от mam@

# 4
 • Мнения: 2 567
За това нещо се говореше още когато дъщеря ми беше първи клас в частно училище. От тогава минаха 7 години. Дано и този път не остане само на приказки.
За нас вече е все тая, защото дъщеря ми е приета в хубаво училище и не мисля вече за частно, но въпросът е принципен и затова съм твърдо ЗА.

Винаги съм била на мнението на министъра - Всички деца са български граждани и трябва да имат равни права независимо къде се обучават. Щом може за едни, трябва да може и за други. И доводи от типа, че видиш ли щом родителите им са ги пратили в частни училища значи са богати и затова няма нужда да взимат от държавата, са ми безкрайно тъпи и говорещи за нашенския си манталитет. Говорят ми и за това, че казващия ги въобще не е помислил за това до какво може да доведе нещо подобно, а то може да е положително и за децата в държавните училища, защото така ще има конкуренция и ще започнат да се случват и хубави неща в българското образование.

Плащаш ли си данъците имаш същите права и за теб и за децата ти, щом те изрично са упомената и в закона. Сега положението е такова, че има деца, които са в положение на дискриминирани, нищо че родителите им са съвестни данъкоплатци и нищо, че закона им казва, че са равнопоставени с тези, които учат в държавните училища.

# 5
 • Мнения: 17 131
Прочетох ги и коментарите.
Българинът не обича да дава. В случая смята, че "държавата субсидира частните училища и градини" по този начин. Всъщнот е видял горе- долу до носа си. За всяко дете се следва субсидия, която се предоставя на училището, в което учи. Дискриминация би било ако аз избера частно учебно заведение моята субсидия да иде на друго място. Защо моето дете да бъде лишено от нея, на каква база, по какви причини? Аз ще избера училището му и нека предвидените за него средства отидат според избора ми, независимо дали училището е частно, общинско или държавно. Моят избор, ако заложа на частно училище, защо да не бъде равнопоставен на избора на другия, избрал държавно?
Така и повече хора биха избрали частното, ще има база за конкуренция, у нас е нужна.

... Щом може за едни, трябва да може и за други. И доводи от типа, че видиш ли щом родителите им са ги пратили в частни училища значи са богати и затова няма нужда да взимат от държавата, са ми безкрайно тъпи и говорещи за нашенския си манталитет. Говорят ми и за това, че казващия ги въобще не е помислил за това до какво може да доведе нещо подобно, а то може да е положително и за децата в държавните училища, защото така ще има конкуренция и ще започнат да се случват и хубави неща в българското образование.

Плащаш ли си данъците имаш същите права и за теб и за децата ти, щом те изрично са упомената и в закона. Сега положението е такова, че има деца, които са в положение на дискриминирани, нищо че родителите им са съвестни данъкоплатци и нищо, че закона им казва, че са равнопоставени с тези, които учат в държавните училища.

Българинът от СОЦ-а няма да излезе скоро, мисленето му все си клони към уравниловката, особено когато той дава по- малко и иска да ползва наравно, а често- и повече от участващия с по- голяма лепта. Все бирникът е крив и имащият- престъпник. Това е нашенска обществена презумпция. Нормално е за бедно общество.

Утре чакам подобна логика за обсъжданото майчинство- да не го взимат жени, имащи високи доходи, нищо, че всички се внасяме, някои и повече. Да е като социални помощи всичко- да се получава само от население с ниски доходи, а да се събира както досега.

# 6
 • Мнения: 4 842
Ако тази промяна доведе и до намаляване на таксите на добрите частни, за да може и повече данъкоплатци да се възползват - защо не  Twisted Evil

# 7
 • Мнения: 4 879
Благодаря за подкрепата! Simple Smile

Затечох се в коментарите под статията  Crazy

А относно коментарите под статията - аз толкова злоба съм виждала наскоро само под статията за момичето от Харвард, което се е върнало да помага в БГ. Дори и по време на изборите не съм чела толкова крайни мнения. Стигнах до към 100-я коментар и бях бясна. Реших да пусна темата и тук. Ще пиша в блоговете си по-късно за "Парите следват детето", ще я разпространя и във всичките си социални медии. Дано този път идеята събере повече подкрепа и най-после се реализира.

# 8
 • Мнения: 5 780
Включвам се само за да отбележа, че съм "за", въпреки че не вярвам това да се случи точно сега и точно при сегашния бирник.

ПП. За статистиката - детето ми учи в държавно училище.

# 9
 • Мнения: 2 567
Аз не съм чела мненията под статията, но мога да си представя Simple Smile
Написах мнението си само въз основа на това, което съм чела по темата в този форум през годините. И то ми е предостатъчно Simple Smile Не мисля да си развалям настроението като чета коментари на завистливи, дребни душици, които не виждат по далече от носа си и които не искат нито те да са добре, нито Вуте и за които образованието на децата ни въобще не е приоритет. Важно е децата на мутрите и богаташчетата да не се докопат до меда Grinning

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 11:26 от Летисия

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 4 568
Коментарите под тези статии (за "парите следват детето") винаги са такива. И аз снощи се излъгах да ги чета, защо ми трябваше, само нерви си докарах.

Ще съм много много изненадана, ако се сбъдне тази идея, но надеждата ми е малка.

# 11
 • Мнения: 3 161
Гласувах "За", разбира се. Много хора пращат децата си в частна градина (а дори и училище), не защото имат излишни пари, а защото или няма места (в градините), или не са съгласни с ниското качество, предлагано в държавните. Ако субсидията за частна градина/училище направи таксата по-поносима, още повече хора ще могат да се възползват. Само че трябва да има по-добра отчетност на частните заведения за да виждат родителите как се използват парите, а не да потъват в нечий джоб.

# 12
 • Мнения: 5 760
Подкрепям, дано най-накрая се случи, отдавна говорят за това.

А коментарите, какво да кажа за съжаление голяма част от населението става все по-неграмотно и не може да надмогне ежедневието си и битовизми, за да разбере нещо повече.

# 13
 • Мнения: 6 373
За.  Peace
След като държавата не може да покрие нуждите на данъкоплатците си следва поне да ги облекчава в липсите на алтернатива.
 

# 14
 • Варна
 • Мнения: 2 160
"За" съм, без да съм прочела статията. Частните училища, градини и университети, трябва да се подпомагат.Ако това доведе и до по-голяма масовост на частните училища мислая, че ще е добре за децата ни.

Общи условия

Активация на акаунт