Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 909
Интересно ми е - къде  по света има такива, по колко часа е обучението, какви часове включва и как  се провежда, има ли много деца и въобще доволни ли сте, харесва ли на децата ви?

Аз споделих в другата тема за нашето, което съществува едва от миналата година. Самият факт, че го има и го посещаваме, е нещо много положително и за нас като родители, а и за децата.

А как е при вас? Rolling Eyes

# 1
 • Мнения: 1
За да можем обаче да си позволим училище, ни е нужна добра работа.

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 01:05 от Дивиана

# 2
 • Vienna
 • Мнения: 489
При нас вьв Виена има много голямо бьлг. у4илище - от 1. до 12. клас - у4ат само бьлгарски език, родино3нание, 4овек и общество, а по-големите история и география на Бьлгария. Занятията са 1 пьт седми4но (ок.3 астрономи4ески 4аса). Правят доста празници за децата и за родителите - 24.5. коледно тьржество и др.
Паралелно децата ходят на нормално австрийско у4илище.

# 3
 • Мнения: 1 909
Това за EU TEST – EPSO Preparation не можах съвсем да разбера  каква връзка има с българските училища  newsm78

Предполагам, че навсякъде извън България децата си ходят иначе на нормално училище и българското е само като един вид извънкласна дейност.

В нашето например обучението е по три часа два пъти в месеца.  Изключително полезно като за поддържане на някакви говорни умения, писане, четене, учат също малко история и география, но не си правя илюзии, че може да се достигне кой знае какво ниво. Децата говорят предимно на местния език (френски) помежду си, а и с преподавателите

Интересно ми е дали има такива училища, където  е възможно обучение еквивалентно на това, което се получава в България, с равнозначна диплома

   

# 4
 • Vienna
 • Мнения: 489
Да, тук е така. Дипломата им е равнозна4на на бьлгарската, т.е. ако се приберат в Бьлгария просто продьлжават в бьлг. у4илище от кьдето са стигнали. У4ат и то4но по бьлгарските у4ебници и у4ебен план. 4е нивото не могат да го постигнат, така си е... Ама се мь4ат, милите. Wink

# 5
 • Мнения: 481
Интересно ми е дали има такива училища, където  е възможно обучение еквивалентно на това, което се получава в България, с равнозначна диплома

Eто тези училища са на този принцип
http://www.eursc.eu/index.php?l=2

Много от българските училища имат акредитация от МОН.Това понякога се тълкува в грешния смисъл,че дипломите им отговарят на бг училищно ниво.
Така,както едно холандче,ако се премести да живее в БГ,ще му признаят образованието от Холандия и със съответната процедура ще бъде записано в бг училище,така и българчето учило в чужбина,по същата процедура ще бъде записано.
Дипломата от бг училището зад граница,спестява приравнителните изпити по език.Което,разбира се е голям плюс.
Акредитацията от МОН,обаче гарантира,че образователния процес е подчинен на нормативни разпоредби и минимуми.Че учителите са дипломирани специалисти.

Чумби,тези училища имат съвсем други методики ,цели и техники за обучение.Основният принцип е двуезичното дете,което е центъра на образователния процес.
Както и нямат за цел да дублират обучението,което детето получава в местното училище.
Най-важното е родителската съпричастност и .....домашната работа. Wink
Един учител,колкото и да е всеотдаен,не може да постигне много големи резултати,ако децата не се занимават допълнително в домашна среда. Peace
Не надграждат и развиват това,което за краткото време в училището учителя е успял да обясни и научи.

Конкретно за бг училището в Лайден,Холандия,не мога да кажа нищо.Впечатленията ми са от преди 3 години и няма да е коректно.
Знам,че има много промени,получили са акредитация от министерството.....но лични впечатления,нямам.
Сайта на училището:
http://bgschool.nl/

Децата говорят предимно на местния език (френски) помежду си, а и с преподавателите

Много необичайно ....

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 21:39 от kate.t

# 6
 • в Tara
 • Мнения: 3 291
ами аз вече споделих в др тема, че при нас децата ходят на училище само в неделя, по 4 часа.  Grinning
по-скоро го виждам килийно, различни възрасти, разделени в 2 стаи, с 3 учителки.  възрастта на моята девойка е 2 клас по бг, раздават учебници в началото на уч година. лично аз съм много доволна, пада се да е ходила около 10 пъти и забелязвам много голям напредък по отношение на писане. за четене нищо не казвам, защото е голям зор да я накарам да чете Twisted Evil сега в неделя ще правят празник по случай коледа, та учим с пълна пара 'червените ботушки' за дядо мраз  отделно и стихче, което между другото, се чудя как е възможно да го чуе някой и да не прихне да се смее Blush

вие плащате ли нещо?

# 7
 • Мнения: 9 241
при нас почна пробен проект от средата на ноември - по 2 часа в неделя. Децата са малки и все още програмата върви като за първолаци. Ще видим след Нова година как ще се развият нещата, защото ще подаваме молба до българското министерство за одобрение на програмата и ще почне вече официално. Засега са в една стая с една учителка.
По-късно ще бъдат включени родинознание и българска география, освен български език и литература.

Става дума за Саарбрюкен в Германия.

# 8
 • Мнения: 1 909
О'Хара, ние плащаме, но таксите не са супер високи, а и за две деца има намаление. А вие не плащате ли? И я кажи стихчето, да го разучим, щом е толкова весело Laughing 
 Знам, че училищата, чиято програма е одобрена от българското МО могат получават някакви субсидии от България, които обаче не са кой знае какви, така че е нормално да се плаща някаква такса.

kate.t , определено имат съвсем различни цели тези училища, а и понеже са автономни, всяко е свободно да решава как да се справя. Не знам дали има такива, които не са търсили одобрение на програмата си от българското МО, но дори и всички да са с одобрени програми, подозирам, че са доста различни, в зависимост от условията.

Във Виена, Париж, въобще в големи градове, където има повече българи и по-отдавна, сигурно има по-установени традиции.

В нашето училище се оказаха болшинството деца, които или са от смесени бракове, или родителите са отдавна в чужбина, така че не е чудно че не проговарят на български още. Но виждам много положително развитие, въпреки ограничения брой часове и килийната Simple Smile методика.  С баткото ми доста бяхме поработили в къщи преди да тръгне на френското си училище, но откакто е там, има достатъчно домашни и други занимания, та за българския почти не остава време. Затова бях толкова доволна от откриването на българското училище - все пак е среда, в която се говори, чете и пише на езика

# 9
 • Мнения: 481
Чумби,училищата,които са с лиценз от МОН,спазват програмите съставени от министерството.Не си ги правят сами.
Разбира се,че всеки учител е в правото си да интерпретира нормите.Но трябва да се придържа към тях.
Естествено,ако има други организации,които занимават деца,преподават бг език,културни мероприятия и т.н.,според мен е коректно да се наричат по някакъв друг начин.
Една организация,за да се нарече   "училище",трябва да отговаря на точно определени условия.
Говоря принципно. Peace Иначе е ясно,че всеки,според това с което разполага.

Ето линк с адаптираните програми:

http://www.minedu.government.bg/left_menu/abroad/beyond_the_border/

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 20:06 от kate.t

# 10
 • Мнения: 2 865
Асоциация на българските училища в чужбина

За БГ училището "Азбука" в Дъблин съм писала доста из темите тук.  Hug

# 11
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 153
Тук има доста Бг училища. Моите деца ходят в едно от най-старите Бг училища - вече на цели 10 години. Голямата вече е 2ри клас, а малката е 1ви в момента. И в американското училище са същите класове. Работят по учебници на Просвета. Има акредитация и дипломата по български език се призава. Учат един път седмично по-малките класове по 3 1/2 ч. по-големите класове по 4 1/2ч. Учат български, история и география на България.  В  нашето училище има 180 ученика  от 1ви до 10ти клас.   Дъщеря ми която в момента е 2ри клас там, вече пише и чете на български доста добре. Много съм доволна от училището. Отделно, че се отбелязват българските празници и традиции.

Децата не са особено ентусиазирани, че ходят там, понеже всяка събота им е заета, а и доста домашни имат, но вече свикнаха и си знаят, че в събота сутрин ставаме рано за Българското училище.

Ето едно филмче за първия випуск Осмокласници от нашето училище:Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 07:59 от irka

# 12
 • На остров
 • Мнения: 11 544
Irka , много хубаво клипче браво на децата и на техните учители!  bouquet!

# 13
 • Мнения: 1 202
Учи се български език по български учебници. Какви точно няма никакво значение, езикът е един, по каквото и да учиш все едно и също ще научиш.
За се научи език се иска желание на родителите (което да бъде предадено и на децата), което значи да говорят на децата си на български през цялото време, а не да разчитат на 3 часа седмично, защото така нищо няма да стане както и положително отношение към всичко българско. Искат се учители, които да направят учебния процес интересен за децата, за да могат да ходят с желание, а не насила.
Аз лично съм си записала децата, но докога ще ходят зависи от желанието им, от това какво научават и от моето лично отношение към учебния процес и училишето като цяло. Истината е, че буквално насила на себе си ги записах за втория срок, на ръба бях да не ги запиша, защото хем искам да научат български, хем отношението на управниците на училишето към родителите е просто ОТВРАТИТЕЛНО - надменно, арогантно, отблъскващо. Уж да обедини българите, това училише ги раздели на такива и онакива. Управниците действат адски непрофесионално - липсват комукативни умения, не ги интересува мнението на родителите, действа се подло, типичното българско одумване, зад гърба се ти се говори едно, на теб се казва друго (ако изобщо се казва), настройване на тоя срещу оня, кръвнишки поглеги...  злоба и омраза лъха отвсякъде  - изобщо "мила родна картинка" от която едно време избягах. Прекалено явно  е, че всичко се прави от личен интерес, за лична реализация и избиване на комплекси и това дразни.  Управниците са се надули и едно здрасти не казват като се засичаме по коридорите. Адски тягостна обстановка, която убива желанието на хората да си доведат детето на училище. Много родители отписват децата си, а като гледам и  учители взеха да ги напускат. Отвратена съм и усещам как скоро ще ми минат лимита на търпение. Жалко, че всичко ще е за сметка на децата. Чак се учудвам, че в Чикаго са успели да направят работещо училище. Съмнявам се, че тамошните българи са по различни от тукашните - предполагам за клипчето всичко е направено изкуствено с цел реклама и замазване на очи. Даже ми се струва, че и на децата текстчетата някой е написал, а те само ги издекламираха. Дано не съм права, но това е личният ми опит. А той е богат.
Да поясня - изказах се за новоизлюпеното училише в Дания.

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 13:21 от Skrekkelig

# 14
 • Мнения: 3 367
Синсинати,Охайо,бг общност от около 500 човека (груби сметки).
Училището започна на килиен принцип,по домове и библиотеки,майки се въртяха да преподават (деца на възраст 2-15, около 10ина-12).Непостоянен състав,неуредици.
Тази година наеха учител за групата 4-5,1/седмица,45мин занимания."Големите" са непостоянна група от 2- 3 деца (8-14 години) и не върви.Плащат по мисля 7 долара/дете/час което включва и материалите.
Моите са ни тук- ни там,затова съм им наела тютор (българка с философ.образование,докторант тук,много добра с деца),1/седмица за 90 мин от април 2011. Аз плащам повечко "на частно".Доволна съм,ако не учат много ново,поне не забравят тотално старото. Моите деца не са доволни от нищо което изисква писане и четене,а и усилие,но ходят,пишат домашни и не се задълбочавам много кой на какъв кеф е.
Колкото до уредбата на школото- както с всичко се иска един мотивиран и заинтересуван човек/учител,който да бута,като го няма-трудно.

Общи условия

Активация на акаунт