Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 дек. 2011, 12:34 ч.

КОНФЛИКТ-Здравеоопазване /Родилно Отделение/

 • 1 990
 • 22
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 785
Здравейте, МАМИ (настоящи и бъдещи) !

Обръщам се към Вас, за да споделите какви конфликти сте имали
относно Здравеопазването, обвързани с дородилната,
родилната и следродилната помощ в здравните завения.
Полезни ще са и мненията на работещите в сферата!

Благодаря Ви предварително за споделените мнения и констатации!

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 13:16 от PAV1

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 785
Темата : "Моля ви дарете кръв!"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=614540.msg … 63748#msg19863748

бе преименувана спрямо следствието-резултат:

"Съболезнования на близките. Да почива в мир момичето"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=614540.msg … 63439#msg19863439

Помогнете да се анализират и конкретизират конфликтите,
допринесли и до летални изходи не само по този случай !
# 2
 • Мнения: 984
Аз мисля, че в посочените теми доста добре са очертани конфликтите.
Обобщавам:
1. здравето е стока
2. болниците са търговски дружества
3. до пациента не достига информация за собственото му състояние
4. здравната каса е неефикасна
5. рядкосрещаните заболявания и социално значими заболявания изобщо не се включват в превенции.
6. образованието по медицина е преминало тотално на шуробаджанашки признак и дори студентът да е много добър, то трябва да си плати яка сума за специализация.
7. ДжиПитата се пенкилер, администратори и всичко друго, но не и "лекуващи" лекари.
Още трябва ли да пиша?
Темата е излишна и даже вредна, бъркайки в същата рана.

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 17:28 от Мишона

# 3
 • Мнения: 10 583
Няма конфликти, имаш ли пари.

# 4
 • Мнения: 4 587
Ако това е журналистическо проучване на каквото прилича, не е ли редно да го споменете?

# 5
 • Варна
 • Мнения: 2 785
f(x),
Като
журналистическо проучване
ли възприе темата?
Определено искам да спомогна за НЕ закриване на определено РО!
Мотивите ми са социални, но искам да разбера в общия случай какви са проблемите!
/ Имам лични пристрастия, които не ги упоменавам, за да не повлиявам !/
Благодаря Ви предварително!

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 785
Аз мисля, че в посочените теми доста добре са очертани конфликтите.
Обобщавам:
1. здравето е стока
2. болниците са търговски дружества
3. до пациента не достига информация за собственото му състояние
4. здравната каса е неефикасна
5. рядкосрещаните заболявания и социално значими заболявания изобщо не се включват в превенции.
6. образованието по медицина е преминало тотално на шуробаджанашки признак и дори студентът да е много добър, то трябва да си плати яка сума за специализация.
7. ДжиПитата се пенкилер, администратори и всичко друго, но не и "лекуващи" лекари.
Още трябва ли да пиша?
Темата е излишна и даже вредна, бъкайки в същата рана.
  Peace

# 7
 • Мнения: 4 587
Да, съжалявам така звучи.
Аз не съм раждала, но ето какво знам от близки:

АГ Варна: плащане под масата, ако не избереш екип пак се дават искат пари на ръка. При постъпване се дава един списък с цена над 100 лв, който трябва да се купи от точно определена аптека- превръзки, памперси, различни видове конци (нз дали си секцио) и пр. И за мъртво раждане да отиваш, пак купуваш всичко.
Отношение: "какво ревеш ма, всички ги боли"

Окръжна: искат си пари отново; изборът на екип има втори вариант: отиваш в частния кабинет на лекаря за няколко формални прегледа и си в играта.

Усмихнати и спокойни родилки съм виждала само, когато раждат в частни болници. Плащат доста пари, но срещу тях получават човешко отношение и грижа.

Ами, извинявам се, но за закриване са си, не някои, ами повечето държавни родилни отделения. Там цари цинизъм, корупция и лощо обслужване в един от най- хубавите дни на една жена.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 378
Аз пък да кажа за окръжна, въпреки че ми беше за пръв път бях усмихната и спокойна, държаха се добре с мен (не съм дала и лев, не бях виждала никой от екипа преди това). Е не са ме и лигавели, както щяха да правят в частна клиника, но все пак не съм отишла на СПА. Виж за педиатрите там не мога нищо хубаво да кажа, абсолютно невидение какво правят на бебето.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 951

Определено искам да спомогна за НЕ закриване на определено РО!


За Варна ли става дума? Надявам се, че не, защото си имаме само две държавни РО - АГ и Окръжна, които не стигат. Раждала съм и двата пъти в Окръжна и не мога да се оплача от отношението, не съм била и свидетел на лошо отношение към родилка.
Проблемите в Окръжна - един дежурен екип нощем, две магарета, 4 легла в предродилно, неудобни тоалетни в предродилно, липса на неоантология за недоносени бебета и новородени с проблеми - транспортират се в АГ, добре че са съвсем близо. Разбира се, че може да има по-добри условия и за бебета, и за родилки, но няма и средства, и място, ясно ми е. Не би следвало да се закрива, обаче, не и преди си уморят хлебарките в АГ, и да ремонтират стаите, които НЕ са на ВИП-етажа.
И защо да закриваме едно от двете държавни РО в града? За да се пълни Майчин дом (частното), където също няма неоантология и освен хотелски условия, други предимства не виждам. За да се вземе сградата/терена на Окръжна? Какъв е мотивът? Само една причина бих признала за закриване на държавно РО във Варна - да се открие нова общинска болница за дородилна и родилна помощ, с модерна неоантология. Да не говорим за крещящата нужда от нова детска клиника, а не - 10 стаи в Терапията и 5 в Окръжна (горе-долу), а детска хирургия - пръсната.
Аман от недомислици, алчност, личностни (и партийни) конфликти, лобизъм на наш гръб!

# 10
 • Мнения: 4 587
Да, Варна.
Не съм казала нищо за лоши условия в Окръжна. Само, че това с няколкото прегледа се практикува, както и че лекарите си искат пари.

АГ е големият ужас, все едно гледаш в криво огледало. Да се закрие? Едва ли. Няма как след като е най- голямата АГ болница за областта.

Лежала съм в МД в стая с няколко легла. Ами хотелски условия не видях, освен да речем това, че си поръчваш храната от дневно меню и след това ти я носят в табла. Видях обаче добро и човешко отношение и не видях нерегламентирани отношения лекар- пациент.

# 11
 • Мнения: 124
Раждах в Шейново /1во раждане/, отношението бвше просто под всякаква критика. По- принцип трябваше да съм със секцио, но решиха да 'ме пробват', след това ми скачаха по корема. Цитирам  " преди това що не ме викна да ти помагам а сега искаш" това са думите на онзи който ме израждаше, повече от 'онзи' като обръщение не заслужава. Аз и без това не разбрах кой какъв е -  кой лекар, кой зяпач и т.н.  Само за сравнение- второто ми раждане беше в Германия и беше коренно различно. След като видяха, че бебето е за секцио не ми скачаха по корема, а ме срязаха веднага без да мъчат и бебето и мен. Второ даваха ми да пия вода, нещо което незнайно защо в БГ АГтата не е разрешено по време на раждане. След това идваха и ми показваха как да кърмя детето, в Шейново идваха и ни навикваха какви сме майки как не сме знаели да кърмим. После идваха на всяко мое позвъняване, а вярвайте ми беше през  10 мин. Ту исках бебето, после исках да го отнесат, после тоалетна- до тоалетната ме водеха  2 жени, всички бяха усмихнати, приветливи и никой не ми каза редовната бг реплика " аз да не работя само за теб?". След раждането в Шейново не бях ходила по малка нужда 2 дена. Казах на лекари, сестри и т.н. Единственото което направиха беше да ми изпишат аналгин. А на мен вече ми беше адски лошо. Просто не можех, стоях в тоалетната, но нищо. Баща ми вдигна скандал и се сетиха да ми сложат катетър, на което на лекаря и на сестрата им беше мн смешно как е трябвало по- голям леген да сложат че нямало да стигне. И всичко това се правеше на широко отворени врати, а аз на  2 без 10 с/у вратата. Безобразие. В Германия това няма как да се случи или ако се случи и се оплачеш на този който го е направил ще му изстине мястото. Само  за сравнение- в Германия след раждането мн ме боляха гърдите и акушерката дойде да ми покаже как да ги масажирам. След като си тръгна аз се разплаках, не заради нея а заради болката. На следващия ден жената която беше с мен в една стая каза на докторите, че след посещението на акушерката съм плакала и те обстойно ме разпитаха да не би случайно тя да е виновна. Ако бях казала, че примерно ме е обидила, нагрубила- само това- една дума и за нея щеше да има последствия. А Бг- 'Гарван гарвану око не вади".  После- храната ти я сервират в леглото и ти я отсервират, до леглото имаме масички естествено. Можеш да поръчваш какво искаш за ядене от предния ден м/у няколко предложения. След 3тия ден имахме гимнастика. Изобщо в Бг сме на светлинни години и никога няма да се оправим. В Шейново беше отвратително- раждането, отношението, хигиената, храната обстановката, просто не искам  да се сещам за там.  В Германия не се носи на лекарите нищо, нито бонбони, нито алкохол, нищо. Не се приема добре. Те правят подаръци за бебето при изписването. Има и още но ще стане мн дълго. С две думи за БГ мога да кажа - пълна скръб/ жалко за починалите родилки, лека им пръст./

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 785

Ами, извинявам се, но за закриване са си, не някои, ами повечето държавни родилни отделения. Там цари цинизъм, корупция и лощо обслужване в един от най- хубавите дни на една жена.


Да, това е като всеобщо мнение.....!  Sad
Но, споделяйки с Вас за Родилно Отделение , което беше в разцвета си
през 90-те години, проследявайки бременността на студентки (включвайки и себе си),
отношение и професионализъм, липса на "мъртъвци", но вече няма да има и новородени!
Екипа се намалява, но останалите "труженици", нямащи законови допълнитени
приходи, не получават заплатите си. /към момента са изплатени 50% до м.юли/

ПП Ментова, става въпрос за РО-гр.Свищов.
Подхода ми е да вникна в проблемите,
касаещи ОБЩОТО, за да ги "намеря" в частното, касаещо конкретния случай.
Най- малкото съм "задължена" на това отделение и екипа!
Там са професионалисти, които никога не са спекулирали със статута си!

Аман от недомислици, алчност, личностни (и партийни) конфликти, лобизъм на наш гръб!

  Peace

# 13
 • Варна
 • Мнения: 951

Лежала съм в МД в стая с няколко легла. Ами хотелски условия не видях, освен да речем това, че си поръчваш храната от дневно меню и след това ти я носят в табла. Видях обаче добро и човешко отношение и не видях нерегламентирани отношения лекар- пациент.

Е, то там всичко си е предварително регламентирано, но не винаги (във всички случаи) отношението е на ниво.
Не, не мисля, че ще закриват АГ, абсурдно би било - само там има адекватна неоантология. По-скоро са вдигнали мерника на Окръжна - по много причини, които нямат нищо общо с подобряване родилната помощ в града.
Въпросът ми беше към авторката - кое РО искат да закриват?

 PAV1, видях за кое РО става въпрос.
Според мен, проблемите са горе-долу еднакви: лоши условия, липса на място за адекватно предродилно, отчайваща липса на модерна апаратура, някои стари практики - ускоряване на родилния процес, когато няма нужда, прибързано секцио или забавено секцио, отделяне на бебето от майката, недостатъчна помощ за кърменето; малко дежурни екипи, остаряла неоантология, въпросния "избор на екип" и още, още ...

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 19:21 от Ментова

# 14
 • Мнения: 124
Само да допълня, че в Германия за всяка манипулация или за каквото и да е за бебето питат- дали може да му вземат кръв, дали може да му дадат биберон, вода, чай и т.н... Всяка родилка ражда в отделна родилна стая, масажен стол, басейн за водно раждане кувиоз. Може да разждаш както си искаш, легнала. права, на челна стойка, не те натискат на магарето/ което си е стол с всякакви екстри/ да лежиш и да се гърчиш като червей.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт