Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 516

Представете си, че в България има Министерство на майката и детето и вие го оглавявате.

Кои са първите три неща, които бихте предприели?

 


Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 16:18 от BG-Mamma™

# 1
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 545
1. Незабавна, лична инспекция в институциите за деца без родителски грижи.
2. Среща със здравния министър да си поговорим за раждането и детското здравеопазване.
3. Среща с министъра на образованието.

Неща като образователни програми за бъдещи родители с полагане на изпит, от който зависят всевъзможни социални продобивки, както и смислена стратегия за заетостта на майките, предпазваща ги от странни занимавки рефлектиращи зле върху децата, се подразбират.

Ох, много ще е весело, усещам:)

# 2
 • София
 • Мнения: 1 633
1. Без детски, майчинство и помощ за раждане на майки без средно образование и безработни повече от година.
2. Основен ремонт на всички домове за деца, лишени от родителски грижи- ремонт на сгради и персонал.
3. Закриване на агенцията за закрила на детето и създаване на нова структура без нито един стар служител, строг контрол върху работата и незабавни уволнения при бездействие без много- много разследвания.

# 3
 • Мнения: 639
1.Увеличаване на финансовите стимули за раждане и отглеждане на деца, за да не се окаже след време, че сме в в безнадежден, неконтролируем и непоправим демографски срив за сметка на други етноси.
2.Майки с деца до 10-12г. с работно време до 13ч. макс, за да имат качествено време за децата си, а не след работа да се хващат на печката и наследството да се самоотглежда.
3.Майки с деца до 3г. да си отглеждат спокойно децата в домашна среда, без да се чудят как да оцелеят.
4.За желаещите да посещават детски - промяна в реда на приема и условията на материалните бази. Възможност за смяна на заведението, без да се рискува детето да отпадне от системата поради липса на места.

# 4
 • Мнения: 3 066
1.Закриване на всички домове за сираци и деца на отглеждане (тип ясли) с регламент още от родилното децата да се отглеждат от родителите си .
2. Увеличаване на платеното майчинството  поне до 3 години на дете и отпадане на задължителната предучилищна от 5 години.
3. Нов тип ДГ-родителски кооперативи ,където децата се отглеждат по различен начин и близо до дома си в първите им 7 години.
4. Преквалификации по новите методики на всички занимаващи се с деца .
5. Задължителни Курсове за родители за всички желаещи да са такива.
6.Условия за почасова работа на майки,които искат и да работят за по 4-5 часа на ден докато трае училищния дена на децата им.

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 20:42 от Ariadne

# 5
 • Мнения: 466
В два поста е засегнат въпроса за 3-годишното платено майчинство. Някой може ли да ми каже дали има държава с подобен модел майчинство и коя е тя?

# 6
 • Мнения: 639
А дали по другите държави с краткосрочно майчинство има тих и не толкова, но категоричен в повечето случаи отказ за наемане на майки с малки деца?

# 7
 • Мнения: 3 066
А дали по другите държави с краткосрочно майчинство има тих и не толкова, но категоричен в повечето случаи отказ за наемане на майки с малки деца?
Не!
В два поста е засегнат въпроса за 3-годишното платено майчинство. Някой може ли да ми каже дали има държава с подобен модел майчинство и коя е тя?
Няма значение това,защото и майчинството е повече като пари за едната година ,в която се дава и работата ти е възможно да е почасова след това докато ти завърши средното си детето/децата.

# 8
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 545
Е, вие сега, сякаш наистина сте станали министри.
Коледа е.
Помечтайте по-спокойно:)

# 9
 • Мнения: 466
Попитах от чисто любопитство по-скоро дали това е едно реално искане.  Peace

# 10
 • Мнения: 2 006
Няма нужда от Министерство на майката и детето, но има 3 неща, които трябва да се направят за тях:

1. Реформа в здравеопазването;
2. Реформа в образованието;
3. Подкрепа на самотния родител - /не финансова/.

# 11
 • Мнения: 984
Дейностите на такъв министър ще зависят от бюджета, който минфин му е отпуснал.
Следователно, незабавното преструктуриране на бюджета е крайно необходимо, защото всичко на всичко децата родени от 2001 до сега включително са около 660 000 хиляди. Смятам, че тези 660 000 хиляди деца /независимо от етноса им/ трябва да станат приоритет за всички държавни и общински институции, така, че да им се създадат условия да се развиват според възможностите си и да получат най-качествената грижа, възпитание и образование, които са възможни за момента.  На тази идея подчинавям всички други промени в законодателства, регламентии контролни функции.
Смятам, че родителите на тези деца трябва да бъдат подкрепени всячески от държавата, да си приберат децата от "домовете", ако са ги изоставили. За добросъвестните родители да се учредят поощрителни мерки, ако трябва и да се наградят такива родители.
Смятам, че родителите на гореизброените деца трябва всячески да бъдат насърчени да се развиват те самите. Всички насърчителни дейности ще влючват не просто контрол, а систематична подкрепа в търсенето и намиренето на работа, формиране на родителски групи за взаимопомощ, сформиране на система за оценка на нуждите, а не както до сега някакви хора случайно попаднали в "службите" да казват какво да става. В този ред на мисли Агенцията за закрила е излишна. Смятам, че центрове за подкрепа на ефикасното родителстване трябва да има във всяка община и във всеки район. Тези центрове трябва да осигуряват консултации и всичко необходимо на родителите, за да се справят възможно най-добре с ролята си на такива.
ВЪвеждане на превантивни програми към АГ отделенията и рисковите райони на екип от психолог със специализация по женска психология или матерна психология, социален работник и "арбитър" - човек, който да насочва родителите, ако са объркани по отношение на децата си и не знаят как да постъпят.
Ще настоявам пред парламентарната комисия по национална сигурност изоставянето на децата да се криминализира и хора, които са изоставили едно дете, да влизат в затвора от една до три години, ако въпреки мерките не си го приберат и не се грижат за него.
Ще насърча Минфин и МВР да работят по закона срещу малолетните "бракове" и да водят следствие по всеки отделен случай по НК за педофилия.

По отношение на майчинството - аз смятам, че, ако в закона за социално подпомагане е включен текст, който дава право на майките да си отглеждат децата платено до втората година, то от държавния бюджет трябва да се осигурят средства майката и бебето й да не мизерстват през тази година, защото, ако майката осъществи правото си сега, след първата година на бебето тя и то са социално под жизнения минимум, тъй като тя няма право да работи. Така че помощта от 240 лв. е крайно недостатъчна. Смятам, че тя трябва да бъде 380 лв, за майките, които се осигуряват, защото това са 2 по 180/жизнения минимум по НСИ/. Всички майки, които не се осигуряват трябва да се насърчат да тръгнат на работа като им се осигурят места в яслите  /работни места и места за децата/, а в яслите се увеличат групите, а се намалят децата в една група до 12.  Така заболеваемостта на децата ще падне, а оттам и броя на болничните, които майката ще ползва.

Ще настоя пред МИнФин, че децата са единственото спасение на нашата държава и всичко, което е добре за децата, трябва да се осъществява безпрекословно, тъй като всяко дете е важно! Иначе до 15 години държавата ще фалира.

Сигурно ще ме погледне като поредната някаква там майка затъпяла, изтрещяла от майчинството и кърменето /нищо, че за две деца общо съм била в майчинство 24 месеца, но кърменето си е кърмене Laughing,/  но...все пак ще съм министър и ще имам възможност да направя нещо, че е нетърпимо.

Ето - помечтах си! Laughing

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 15:35 от Мишона

# 12
 • Мнения: 347
Мишона,  smile3501

Бих допълнила към постовете изграждане на детски паркове и съоръжения, ама не такива само с по една люлка и пързалка. А за по-големите деца - спортни зали, терени, площадки, басейни. Тъй като е доста скъпо, да се дотират собствениците на такива и да се осигури безплатен или срещу символична такса достъп в определени часове до различни видове спорт.
Едно време влизаха през часовете и ни оглеждаха кой за какъв спорт става, уведомяваш вечерта родителите и от следващия ден започваш тренировки. Имаше много извънкласни занимания /не само спортни/ и беше страхотно.

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 20:04 от Vanya_P

# 13
 • Колибите
 • Мнения: 302
Майките с осиновено дете да могат да ползват майчинство независимо от възрастта на детето. Майчинството да започва да тече от датата на влизане на съдебното решение в сила.


# 14
 • Мнения: 2 405
1. Без детски, майчинство и помощ за раждане на майки без средно образование и безработни повече от година.

Това е фашизъм, не си ли даваш сметка?

Моето предложение - майчинството да се зачита като тежък физически труд, не съм наясно с категориите.. Майката да бъде обезщетена (ако не от държавата, то от донора на сперматозоиди)за времето, в което "си е клатила краката у дома с децата", и не е имала възможност да бъде "обществено полезна" и да трупа банкова сметка. 

Общи условия

Активация на акаунт