Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 6 416
Провокирана съм от разказана случка за отношение към дете в детска градина. Не бих искала да изпадам в подробности, но темата поне за мен е важна и бих искала да прочета повече мнения.
Въпросът ми е, смятате ли, че се осъществява достатъчен контрол спрямо работещите в ДГ с децата ни? В каква степен го има този контрол? Има ли го изобщо? Какво трябва да се промени, ако той липсва? И как да постъпи родител, изпаднал в ситуация да се жалва от човек, имащ реална власт над детето му?

П.П. Моля, ако модераторите преценят, че темата е за друг подфорум, все пак да я оставят известно време в клюкарника! Бих искала да се включат не само родители с малки деца.

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 10:42 от luna

# 1
 • Мнения: 373
Луне, за съжаление родителите и да се жалват,  най-много да влошат ситуацията.Преди време като реших да се обърна към директорката с устно оплакване, тя дори не ме изслуша, направо ме отпрати. Отношението стана още по-лошо.Добре, че беше  края на годината и от  новата бе в първа група, при нови учители и ново отношение.
Не знам какво трябва да се промени, ако нямаше такъв огромен проблем с детските градини, сигурно щях да преместя детето в друга.Ако нямаше проблем с детските градини, то те биха държали повече на реномето си, но за съжаление проблем има и родителите търпят, до колкото могат.

# 2
 • Мнения: 6 416
Да, но не бих искала ,търпението и мълчанието от страх да няма обратна реакция върху детето ти, да е "решение".
Вече четох коментари за поставяне на камери в детските градини. Да си призная, минавало ми е през ума.
Интересува ме, как най-ефективно да защитим детето от грубо отношение и злоупотребяването с позицията, в която се намират учителки и лелки.

# 3
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
Нямам идея как да стане това, честно казано. А нужда от промята очевидно има.

Факт е, че сутуацията с детските градини дава на всички в системата - от директорките, през учителките, та до лелките - чувство за недосегаемост и превъзходство. Един вид, родителите да си налягат парцалите, 'щото в друга градина няма да отидат.

А в яслите е още по-зле, първо защото персоналът няма педагогическо образование и второ, защото голяма част от децата още не говорят и няма как да споделят с родителите си.

# 4
 • Мнения: 6 416
Светлица, права си. Добавих и "яслите" в заглавието.

# 5
 • Мнения: 2 175
А, можеш да добавиш и началните класове в у-щето..
Не мисли, че е по-различно.. #Cussing out

# 6
 • Мнения: 9 990
Aз, за толкова години и две деца, преминали през системата-от ясла до градина, не съм имала повод да се жалвам от каквото и да е.Всичко, което ме е притеснявало съм го предлагала като тема за разговор с персонала и сме намирали решение във времето.Страх не съм изпитвала от последствия.А само радост, защото последствията са били в полза на децата-позитивни.Към днешна дата този модел сработва и в училището на голямата ми дъщеря, вече втора година.

# 7
 • Мнения: 746
Никога не ми се е случвало родителите ми да се оплакват от учители. Преди години имаше респект към учителите. Аз също съм нямала оплакване от учителките на моето дете, нито в детската градина, нито в гимназията. Синът ми само да назове лоша дума за някоя учителка, например "тая е луда", съпругът ми веднага му казва, че така за учител не се говори. Просто старата генерация е така възпитана, така и ние си възпитаваме детето в уважение към учителите.
 Не сме капризни, никога не сме ходили на частни уроци, доволна съм от преподаването и оценявам труда на учителите. Иначе лигави и глезени деца винаги е имало и ще има все повече, заради това, че ценностите на самите родители ги водят надолу. Братовчедката ми е детска учителка и ми каза, че едно дете например не можело да измисли писмо до Дядо Коледа, защото имало всичко. Представяте ли си, едно дете вече няма мечти, няма подарък, който да го зарадва!

# 8
 • Мнения: 6 416
Радвам се, че има и професионалисти, от които родителите са доволни, и децата с желание ходят на градина, но темата е за другите, които злоупотребяват.

# 9
 • Мнения: 373
Jizzlobber, искрено се радвам , че си попаднала на отворени за комуникация хора.
Аз с моя дългогодишен опит в детската градина, смея да твърдя, че не всички сме с такъв късмет  Wink
В яслата нямаш право на възражения, заключват ти врата и отказват да пуснат детето....после ходи се оплаквай на директор-гонят те, после детето пък било болно пак не го искат, носиш бележка от лекар, че е здраво, гонят те...
...и да ,говоря, но като няма кой да ме чуе...
Сега е друго, млади, възпитани и позитивни личности ми се паднаха, чист късмет ако питаш мен  Wink

# 10
 • Мнения: 204
Твърде несериозно-смешно е да се каже,че децата са виновни за държанието на учители с не добра подготовка за такива.
Как ще уважаваме човек ,който подлага на психически и физически тормоз млада психика,само защото е учител. Трябва да  мразя много себе и детето,за да го допусна.
Аз пък се радвам,че има деца,които си имат всичко. Дано всички са така. Heart EyesИ не е вярно,че нямат мечти.Всеки има Peace

Аз съм за камери в ДГ. Доброто професионално отношение  и задължения вървят  с контрол от ръководно или независимо звено  Laughing

# 11
 • София
 • Мнения: 18 437
Аз не съм доволна от учителките на детето ми - едната дърта пенсионерка, корава и безсърдечна, другата - млада и неориентирана, стои неадекватно до децата. Но детето си обича госпожите и се адаптира от раз в градината, тъй че съм от късметлийките. Докато други майки са в стресова ситуация, но няма на кого да се оплачат. Вариантът е да преместят децата си в други градини, но в София това е мисия невъзможна на този етап.

Аз съм за камери в ДГ. Доброто професионално отношение  и задължения вървят  с контрол от ръководно или независимо звено  Laughing
Подкрепям!

# 12
 • Мнения: 4 302
За съжаление родителската реакция най често е или селски скандал, или тотално мълчание на принципа за преклонената главица, дето сабя я не сече.
Начинът според мен е 1. заинтересованост- не едностранчива и не проформа, а събиране на възможно най обеквтивна и пълна информация 2.разговор 3. оплакване до институции ( община, министерство, АЗД) и НПО.

# 13
 • Мнения: 931
Аз съм за камери в детските градини и ясли. Точно миналата седмица сестра ми е отишла да вземе малката от градина и я намерила силно зачервена и ревяща защото учителката я е наказала, че била бутнала една саксия. Питала я нарочно ли я бутнала, а тя се объркала и казала да, а учителката й се е развикала и я е наказала да седи на едно столче в ъгъла, докато другите деца гледали детско филмче. Говорих на следващия ден с учителката и тя ми заобяснява, че я е наказала заради лъжата и това, че цитирам:"Нагло й заявила, че нарочно я е бутнала". Помолих да внимава в отношението си към нея и се надявам да няма негативни последици върху детето защото няма да оставя нещата така. Вчера детето ми каза, че имало едно момченце в групата им, което не искало да обядва и било легнало в креватчето си, а същата учителка му крещяла: "Идвай веднага да ядеш".

# 14
 • Мнения: 9 990
Може би е добре наистина да има камери, защото е често срещано явление малките деца да не предават Точно и реалистично какво се е случило, как са им се скарали и За какво.Нормално е, малки са. Peace

Общи условия

Активация на акаунт