Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 58
Здравейте,
искам да споделя един голям семеен проблем, защото не мога да преценя моят телевизор ли е развален, или майка ми и баща ми са още с ламповия вариант...
Имам син на 2 години. Започвам нова работа съвсем скоро и не искам да го давам на ясла, затова ще го гледа гледачка вкъщи. Намерихме една - препоръчана от приятелка на майка ми. Проблемът ми е, че преди да тръгна официално на работа, работодателят иска да ходя на срещи от време на време, за да навляза в нещата - просто спецификата на професията е такава. Става дума за м/у 2 и 4 часа на ден. Със съпруга ми решихме да плащаме почасово на жената, която ще гледа детето, за да идва и междувременно малкото да свиква. Но аз не мога да оставя детето си ей така изведнъж на непознат, колкото и да е препоръчан. Имам някои забележки към тази жена, но мога да ги преглътна. Проблемът ми е, че никой от родителите ми не иска да бъде третият човек в къщата - жената щяла да се обиди... Баща ми е пенсионер, не е добре със здравето и е доста изнервен, но аз не искам нищо от него - може да си легне в една от спалните, да гледа телевизия, да се раходи и да се върне, да чете, просто детето да знае, че и дядо е там. Майка ми работи на смени, но не желае да се смени дори за ден - жената била препоръчана, сигурна. Свекърва ми е на цял ден и в края на годината е много натоварена, не може да си вземе отпуска, нито да излезе по-рано или да иде по-късно - най-много тя самата да остане без работа. Детето се плаши от свекъра ми. Братята и сестрите (от моя страна) изобщо не се интересуват - жената била препоръчана. А тя е просто позната на приятелка на майка ми - знае я по име, защото живеят в един квартал - не си ходят на гости, моите родители не са й виждали очите. И сега не искат да ми съдействат, аз казах на бъдещия ми шеф, че не мога да се ангажирам със срещи, защото едисикакво... Обичам родителите си, принудих се да им се извиня, въпреки че не се чувствам виновна за нищо. А те, барабар с другата рода, ме наричат егоистка - само аз съм имала дете.

# 1
 • тук-там
 • Мнения: 3 124
Моите и двете съм ги дала на ясли по на година и половина! Да не мислиш, че съм "познавала" лелките!
Викай я от утре, докато си още в къщи. Peace
Поне имаш вариант за гледане на детето и то в домашна обстановка! Давай смело.
Отношението на "родата" не се наемам да коментирам!

# 2
 • Мнения: 58
Не бих се притеснявала толкова, ако беше на ясла. Някак ми се вижда по-институционално, всичко е ясно, има си правила и толкова. Но не искам да го давам, алергичен е и лекарят ни съветва да изчакаме.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 18 240
Още от сега,докато си си вкъщи,жената да започне да идва,за да свиква с детето,къщата и изискванията ти.Аз също бих искала детето да има възможност да свикне с жената.
Иначе за родителите ти-да,те са най-удобни в случая и се учудвам,че ти отказват.Но какво да ги правиш.Със съпруга ти действайте така все едно бабите и дядовците са далеч и не могат да помогнат

ПП за яслата мисля същото като авторката-там е съвсем различно.има правила,лелите се наблюдават една друга.иначе пък стресът за детето е по-голям,защото е в непозната обстановка с непознати хора

# 4
 • Sunshine state
 • Мнения: 4 199
Аз пък не мога да разбера дали искаш сега,докато се опознават за по 3-4часа, да има 3ти човек в лицето на някой твой близък или всеки път,когато жената идва? newsm78

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 9 051
Аз също в яслата бях спокойна, но не бих оставила децата си в къщи на непознат човек. Според мен трябва да я викаш няколко (колкото прецениш) пъти когато и ти си там. Друг човек не може да ти свърши тази работа. Не е само до спокойствието на детето. И ти трябва да я опознаеш, да я запознаеш с реда в къщата, с навиците и особеностите на детето... Как ще стане, ако теб те няма от първия път?
А за роднините... хубаво е когато имат желание да помагат, но когато нямат не можеш да ги виниш, не са длъжни.

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 372
Момичето иска просто първите 2-3 пъти, когато детето прекарва между 2 и 4 часа с нея, да има някой близък. А не винаги да има трети човек. Първо, детето няма да се чувства спокойно, след като 2 години е било с мама, изведнъж идва непозната жена и мама я няма. Второ, жената може да е някаква далечна позната и т.н., но всеки човек се притеснява и не може да има 100% доверие на непознат човек, все пак става дума за детето й. Авторката иска просто 2-3 дни /доколкото разбрах/, от 2-4 часа на ден, баба или дядо, които имат възможност явно, да стоят там, за да може детето да свикне, а не да се стресира и за да наблюдават детегледачката, пак казвам, на непознат 100% доверие не може да се има. Това е. Не мисля, че е голяма драма и кой знае каква трудност да отделиш за 2-3 дни  по няколко часа просто и повече да не бъдеш ангажиран. Не, не е проблемът в твоя телевизор, но явно роднините ти просто са си такива Confused. Приеми го и не се ядосвай. Ако можеш помоли приятелка за тази услуга. Другото, което ти предлагам - повикай детегледачката още утре и постойте няколко часа. Опитай така няколко дни, но остави грижите за детето на нея, ти просто бъди страничен наблюдател. Peace А брат ти и сестра ти защо не искат да ти направят тази услуга? Става дума за броени часове и броени дни Crazy.

# 7
 • Мнения: 58
Искам трети човек само за няколко дни. Не мисля, че е ненормално. Мои приятелки искат опознаване от по 1 месец, 2 седмици, 3 седмици... Не смятам, че съм най-параноичната психарка, като искам да причиня възможно най-малък стрес на детето - така или иначе сме на варианта с плащането, поне то да е на далавера... Иначе родителите ми страшно много окайват внучето: Горкия, закарфичен за мама, ще му е трудно. Става ми още по-гадно, моля ги за помощ, а те ме наричат използвачка и не знам още какво. А още по-тъпо се чувствам от факта, че съпругът ми искаше да гледам детето до лятото или есента догодина, майка ми и баща ми се скъсаха да ми пилят, че трябва да работя, на сто години съм била, то не бяха пожелания за нова работа за рождени и именни дни... Накрая съвсем случайно ми се отвори наистина добра възможност , те обикалят нагоре-надолу да разправят колко съм успешна. А на мен ми разправят колко съм луда, че имам забележки към препоръчаната жена, предложила съм й малко пари, да съм й правела подаръци и прочее дивотии тип каруцата пред коня. Мъжът ми се кара с мен - той пък изобщо не харесвал жената, бил отстъпил пред истеричните съпруга и тъща. И ставаше въпрос за тази седмица, през следващата таткото искаше да си вземе отпуска, за да ходя аз на шопинг за новата работа, а гледачката да идва за час-два.
Вече имам преоблеми в работата, преди да съм започнала работа. Иде ми да повърна.

# 8
 • Мнения: 642
Не знам по кое време ще бъдат първоначалните ти срещи за влизане в работен ритъм, но ако часовия пояс позволява не може ли да привикаш, ако имаш приятелка с някое наборче на детето ти и да останат те с гледачката и сина ти?
Просто идея - като чета отзивчивостта на родата не им е силна страна...

# 9
 • тук-там
 • Мнения: 3 124
И ставаше въпрос за тази седмица, през следващата таткото искаше да си вземе отпуска, за да ходя аз на шопинг за новата работа, а гледачката да идва за час-два.
Вече имам преоблеми в работата, преди да съм започнала работа. Иде ми да повърна.

Е, тя тая седмица мина. Виж, за следващата, когато и таткото ще си е в къщи ще я наредите някак си.
Ти гледай шопинга да е наред! Че не върви иначе....  ooooh!

# 10
 • Мнения: 58
Мислех за този вариант - имам само една неработеща приятелка с дете на тази възраст, но нейното било настинало. Една друга приятелка без деца се самопредложи за следващата седмица, че сега била на зор, но на мен ми беше необходима през тази. И става въпрос за максимум 3 от 5 работни дни, максимум 4 часа на ден. Нямам полезен ход, освен да се напия - така казва мъжът ми...

# 11
 • Мнения: 58
И ставаше въпрос за тази седмица, през следващата таткото искаше да си вземе отпуска, за да ходя аз на шопинг за новата работа, а гледачката да идва за час-два.
Вече имам преоблеми в работата, преди да съм започнала работа. Иде ми да повърна.

Е, тя тая седмица мина. Виж, за следващата, когато и таткото ще си е в къщи ще я наредите някак си.
Ти гледай шопинга да е наред! Че не върви иначе....  ooooh!
Като оставим настрана тъпата ситуация - не знам вече какво е модерно. Каква жена бях, какво данеказвамкво станах.
Мъжът ми намира нещо хубаво в цялата работа - ако отношенията ми с родителите се запазели обтегнати, щял да отърве коледния обяд и висенето пред телевизора в хола.

# 12
 • Мнения: 11 865
Аз пък не разбрах защо са ти други помагачи.
Детето ще се довери и ще свикне най-лесно с човек,на когото майка му има доверие.Просто децата усещат кога мама харесва и се доверява на някого ,и съответно и те бързо приемат и свикват с новия човек в обкръжението.
Така че ,най-добрия вариант е да викаш гледачката за по час-два ,когато и ти си у дома, с претекста, че искаш да си там ,докато детето ти свикне с нея.
И след няколко пъти сама ще разбереш дали и доколко можеш да й се доверяваш.

# 13
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 049
егоистка - само аз съм имала дете.

така си е.  Peace
Имаш прекрасна възможност да си оставяш детето за по 2-3 часа с гледачката, за да свикне и когато това е факт, спокойно да ходиш на работа. Ма ти си се тръшнала на цялата си рода, че и на другата.
Ай стегни се малко,  нямаш само ти дете (и то едно).

3 бр. гледачки съм имала (все препоръчани жени от други майки). И само аз съм се разправяла с тях. Няма страшно, преживява се. Wink

# 14
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 307
Съжалявам, че ще разваля общия тон в темата, но аз мисля, че преиграваш. Обмислила си всичко, работата и ежедневието на всички, но така, че да паснат на твоите нужди. Сега се спри малко и помисли, че и те имат своите планове, нужди, задължения. Фактът, че някой е пенсионер, не значи, че трябва да скача и тръгва на пожар всеки път, когато синът/ дъщерята/ снахата/внучето свирнат. Хубаво - помолила си ги, но те са отказали - имат право, не го превръщай в проблем. И не им се сърди. Имаш възможност да си организираш всекидневието, използвай я - все пак не си тръгнала още на работа. В яслата и градината няма да може всичко да става по твоему, така че свиквай. Смисълът на гледачката не е ли всъщност да отменя някой член на семейството, а не да ангажира още един?

Общи условия

Активация на акаунт