Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 273
Сестра ми е на 18 и тази година завършва,но проблема е там,че не може да ходи на училище,на ден по 5-6 пъти припада,изтръпват и ръце и крака,побелява за секунди и никой не може да постави точна диагноза,лежа и в болница.Състоянието и не позволява дори да излиза от вкъщи,но директорът не приема никакви документи и ''оправдания'' Отговора му е "или идва редовно или остава" Та въпросът ми е има ли вариант,по който да мине на частна форма въпреки отказа на директора?

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 11:39 от Reza

# 1
 • Мнения: 1 127
Сестра ми е на 18 и тази година завършва,но проблема е там,че не може да ходи на училище,на ден по 5-6 пъти припада,изтръпват и ръце и крака,побелява за секунди и никой не може да постави точна диагноза,лежа и в болница.Състоянието и не позволява дори да излиза от вкъщи,но директорът не приема никакви документи и ''оправдания'' Отговора му е "или идва редовно или остава" Та въпросът ми е има ли вариант,по който да мине на частна форма въпреки отказа на директора?

Смятам, че има вариант, особено при наличието на сериозни здравословни пречки. Без да съм лекар, симптомите които описваш напомнят на епилепсия. Обърнете се към по-горна инстанция. Не е редно директора да ви отказва съдействие. Не съм компетентна, за да ти дам конкретен съвет. Но ви желая успех и дано всичко се подреди.

# 2
 • Мнения: 663
Как така не могат да и поставят диагноза ,изобщо какви изследвания и са правени./?2Казваш че е на 18години досега как е ходила на училище.?Може би ако има Телково решение както има моят син и е минала през комисия в инспекторатът ще бъде освободена и да мине на частна форма на обучение. Все пак и предстоят матури изпити -а това е голямо напрежение за нея предполагам.

# 3
 • Мнения: 17 105
Можете да минете към индивидуална форма на обучение по медицински показания.
Обърнете се към Инспектората, ще ви кажат какви документи са ви нужни. Удобно е. Учителите посещават дома, ученикът също може да посещава часовете, но по своя преценка. Явява се на изпити.
Не е до желание на Директора и не е само едно училището на света.
С медицинските документи следва да се справите вие. Лекарят също не е само един.
Успех.

# 4
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 545
Как така не могат да и поставят диагноза ,изобщо какви изследвания и са правени.

Понякога стигането до диагноза е дълъг процес, но въпреки това може въз основа на епикриза да се действа за преминаването към частна форма на обучение.

Пишете до Инспектората, напоследък са отзивчиви.

# 5
 • Мнения: 663
Права си Reza, наистина е трудно понякога да се открия правилната диагноза въпреки че като чета за симптомите и на мен ми се струва като епилепсия.Казвам го защото и аз се сблъсках с това нещо при моят син .Искренно се надявам да не е това .Лошото е и друго че в много от училищата няма разбиране от страна на учители и директори сякаш някой си го иска.Лично ние когато се явихме на такава комисия ни поискаха ТЕЛК решение възможно е все пак да има и друго решение без да е необходим този документ.

# 6
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 545
Случва се епилепсията да е следствие от друго, основно заболяване.
Не е проста работа диагнозата.

Предполагам, че сестра ти ще трябва да се яви на ТЕЛК, защото това е документа, които удостоверява невъзможността и да посещава редовно училище.
Нека не се стряска от тази процедура и го направете възможно най-бързо, за да успее да завърши.

# 7
 • Мнения: 2 567
Няма начин да не може. Дъщеря ми беше 3 години на индивидуална форма на обучение без да е имала припадъци като сестра ти, които да правят нещата още по опасни. А и беше малка тогава, а според закона след навършване на 16 години и здраво дете може да премине на друга форма на обучение различна от редовната.
Просто отивате в Инспектората и там си оправяте нещата с тях. Въобще не се занимавайте с директора. Той ще направи това, което му се нареди от Инспектората.
Само не разбирам, защо му е да ви прави спънки при положение, че той пак ще си взима субсидията полагаща се за обучението на сестра ти.

П.П. Виждам, че Reza ти е казала за ТЕЛКа. Занесете в Инспектората и всичките епикризи на сестра ти. Предполагам, че има документи от лекари.

# 8
 • Мнения: 273
Има документи,в една от епикризите пише че е епилепсия,има и други документи,но трябва да попитам майка точно какво пише в тях

# 9
 • Мнения: 2 567
Ами тогава нямате никакъв проблем. Щом директорът не съдейства, Инспекторатът ще си оправи нещата. Вие имате право на това по закон. Детето иска да учи, болно е, законът позволява преминавана на самостоятелно обучение. Така, че не се притеснявайте, а задвижете нещата, че времето си минава.

# 10
 • Мнения: 5 741
Звъниш първо по телефона в инспектората или отиваш в приемното време, записваш си каккви документи трябва да окомплектовате и действате и нещо да липсва от медицинските, няма да е проблем доктора ще Ви го направи, а не мисля, че в случая е нужен ТЕЛК, пък и ако трябва да се чака ТЕЛК, то ще мине адски много време.
12 клас май завършваха по-рано, така че нямате много време.

Тази форма на обучение предполагам че е описана също и в закона за народната просвета  иправилника за приложението му, така че потърси ги и виж какво пише, може да има и препратки към други нормативни актове, но поне ще се ориентираш.

А директора кой го знае защо се опъва, като видиш как стоят нещата воже и да се разбере.

# 11
 • Мнения: 2 567
Вместо ТЕЛК, който наистина се вади по-бавно, може да представите ЛКК. Това е почти същото, но се вади по-бързо и на мен в Инспектората бяха ми искали точно такова. Мисля, че без поне ЛКК няма да може дори Инспектората да задвижи нещата.

# 12
 • Мнения: 14 231
Прегледах набързо Закона и Правилника и подкрепям zari65.

Чл. 84. (1) (Изм. - ДВ,  бр. 53  от 2001  г.) Самостоятелната форма на обучение е
неприсъствена форма, при която учениците се подготвят самостоятелно и се явяват на
изпити по учебни предмети съгласно училищния учебен план.
(2) Самостоятелната форма на обучение се организира за:
1. (доп. -  ДВ,  бр. 53  от 2001  г.,  бр. 33  от 2003  г.)  ученици в задължителната
училищна възраст,  които по здравословни причини не могат да се обучават в дневна
форма на обучение, както и за даровити деца в задължителна училищна възраст, след
решение на педагогическия съвет;
2. лица, навършили 16-годишна възраст.
(3) Условията и редът за организиране и провеждане на изпитите се определят със
заповед на директора на училището.
Чл. 85. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2001 г.) Ученици, които следва да се обучават в
индивидуална или в самостоятелна форма на обучение при условията на чл. 83, ал. 2 и
чл. 84,  ал. 2,  т. 1,  както и ученици,  навършили 16-годишна възраст и желаещи да
променят формата на обучение по чл. 80, 81, 82, 83 и 84, подават писмено заявление до
директора на училището.


Доколкото видях, момичето е на 18, така че не й трябва медицински документ, тъй като е излязла от задължителната училищна възраст.

# 13
 • Мнения: 273
Мерси много на всички,много бързи отговори,ще послушам съветите ви и ще задействам нещата веднага   bouquet

# 14
 • Мнения: 5 741
Успех и най-вече ти пожелавам сестра ти да оздравее.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт