Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте,
Имам нужда от консултация.
Бебето ми (момченце) е на 4 месеца, на естествено хранене, предлагам вода, но не проявява интерес. Мислех, че коликите са вече зад гърба ни, защото имахме 2-3 светли седмици, но от няколко дни положението доста се влоши, купих капки и отново му давам. Доста е неспокоен има страшно много газове, които понякога се чудя къде побира, имам и притеснение относно изхождането, защото през първите 2 месеца акаше почти след всяко хранене, а сега могат и 5 дни да минат без да е изцапал и един памперс. За щастие качва повече от добре и това е единственото, което ме успокоява.
Друго нещо което ме смущава е, че когато го слагам на гърда почти винаги в началото се дърпа и плаче, гърчи се, пръцка и след тази борба засуква и се успокоява.
Въпросът ми е възможно ли е коликите да изчезват и да се появяват отново, дори с по-страшна сила и нормално ли е толкова малко бебе да има такива газове, че и на миризма ги докарва Blush , дали рядкото изхождане не влошава още повече нещата?
За информация - ям круши и избягвам храните, които от преди имам подозрения, че засилват коликите, правя масаж на коремчето, което не ми се струва твърдо.
Трябва ли да се притеснявам и как мога да помогна, защото наистина виждам, че го мъчи нещо?
Благодаря!

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей и честита Коледа! Нека ни донесе здраве и късмет!
Разбирам притеснението ти относно повторната поява на газове и колики.
Кърмените бебета могат да се изхождат както на всяко кърмене, така и на веднъж на няколко дни. Изхождането веднъж на 4-5 дена продължава ли при бебето? Какъв е вида на изхождането, каква е консистенцията?
Правилно си усетила, че понякога храните, които приема майката, биха могли да спомогнат за разхлабване на бебето или пък за друга реакция. Имате ли алергии в рода? Забелязала ли си дали ядеш повече млечни продукти и как това се отразява на детето?
Приятно изкарване на празниците и ще се радвам да споделиш повече!

# 2
  • Мнения: 2
Здравей, Честита Коледа и на теб!
Рядкото изхождане през интервал 4-5 дни е вече повече от месец. Последното е от вчера - доста течно като консистенция, и беше предхождано от още едно предния ден, което беше с нормална консистенция, но преди тези 2 последователни имахме 7-дневна пауза (тогава беше гъсто).
Алергии имаме, свекърва ми е много внимателна какво яде.
Млечните продукти са ми любимите:), но не ми е направило впечатление да се отразява по някакъв начин.
Благодаря за вниманието!
Щастлива Нова Година!!!

# 3
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
За да намалеят отчасти появилите се отново колики би могла да кърмиш на по- малки интервали, да уригваш бебето по- често, опитай други пози на кърмене. Контактът кожа- кожа с майката също би могъл да спомогне за успокоение.
При продължителни колики след навършване на 4 - те месец би било добре да се консултираш с педиатър за евентуална причина за появата им, различна от храните, които консумираш самата ти. Наблюдавай също дали коремчето е твърдо или меко. Не е изключено кърмене бебе да се изхожда по- рядко, но в контекстта на продължаващите колики е добре да го споделиш пред педиатъра.
Ще се радвам ако напишеш какво се е установило при прегледа. Поздрави и весели празници!

Общи условия

Активация на акаунт