Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 28
Момичета, има ли такива между вас, които са си подали навреме Декларация за промяна на обстоятелствата когато децата им са тръгнали на ясла при работодателя, но счетоводителката не е входирала веднага декларацията, не е знаела или незнам по какви причини, .... входирала я е чак когато съм се върнала на работа и сега дължа пари за 3 месеца Sad  На декларацията ясно се вижда датата и подписа ми при подаването и че не отговаря на тази на входираната дата, /че е подадена 3 месеца по-късно/, но Ной си гледат техните входящи дати. Ужасна ситуация просто. Бих върнала парите но само половината, които щях да взимам ако беше подадена навреме и беше попълнена другата за 50 на сто от майчинството. Има ли други такива случаи, какво бихте ме посъветвали.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 273
Мила, иди на място в НОИ и потърси съдействие, не се доверявай на счетоводителите изцяло. Аз всеки месец ходя да оправям мазалото на счетоводителката.
При мен имаше по-различен проблем - осигуровките ми бяха внесени от счетоводителката със закъснение, т.е. не до десето число на месеца следващ този, за който се внасят. От НОИ получих писмо, че ще считат осигуровките за минимални, а не за действително внесените, заради забавата. Отидох в НОИ и оправих нещата. 

# 2
 • Мнения: 28
Бях до НОЙ, за тях аз съм източвала пари от държавата и трябва да ги върна!!! Писах жалба с цел обжалване, и обясних подробно ситуацията...Вчера получих отговора им,  изброяват всички документи на база на които е твърдението им. В това число декларацията, която съм подписала собственоръчно с ранната дата на нея, която те лично упоменават коя е и е очевидно че не отговаря на входирана и излизат с заключението че била пусната в три дневен срок след проучването ми на работа, затова нямало нарушение. А аз 3 месеца преди да се върна на работа подписах тази декларация, исках да имам време да се адаптира дъщеря ми, а и бяха летни месеци, време за море ... отговора им е че искането ми е неоснователно, и трябва да си върна надвзетата сума. Аз им бях писала в жалбата си, че нямам против да върна надвзетото което реално е 120 лв на месец за три месеца 360 лв. Ако декларацията ми е била внесена навреме аз щях да взимам 120 лв за тези 3 месеца, а съм взимала 240 и според мен трябва да върна разликата. Но те ми отговарят, че за да съм взимала това майчинство 50 на сто е трябвало да пусна други две декларации, които не били пуснати,затова трябва да върна цялата сума, сеедно не съм взимала нищо дефакто пред тези 3 месеца. Трябвало е счетоводителката на фирмата в която работех тогава да подготви документите, но не е знаела ли какво не мога да си го обясня, специално им се обадих тогава да пусна тази декларация защото знаех че после ще се връща. Сега съм подготвила нова жалба, във вторник ще я внеса в НОЙ ще видим какво ще стане. Но за мен е недопустимо да плащам толкова пари за това, че някой друг не си е свършил работата.

# 3
 • Мнения: 2 524
Ти си взимала парите- това е вид сделка , трябвало е да не ги взимаш а да ги откажеш! А за 50% майчинство се подава отделна декларация по друг член, така че няма как да се приспадат от тези! Освен да се жалваш че счетоводителката не си е вършила работата - ще трябва да съдиш фирмата обаче!

# 4
 • Мнения: 9
Не ти ли направи впечатление, че получаваш 240 лв вместо 120?

# 5
 • Мнения: 28
Не ти ли направи впечатление, че получаваш 240 лв вместо 120?

Разбира се че ми направи впечатление, първия месец мислех, че взимам майчинство за предния месец. Втория бях на море т.е. извън града и не можех нищо да направя, когато се върнах вече тръгнах на работа и последно пак получих 240, което вече ме притесни, но бях подписала куп документи преди това и бях убедена, че всичко е наред и предположих, че има предвидени някакви 3 месеца за адаптация на детето, колко наивно от моя страна нали Simple Smile. Следващия месец вече почнах да получавам 120 лв. Аз нямам против да върна парите, но само половината, което съм надвзела бих върнала, което е общо 120х3= 360 лв. Дъщеря ми тръгна на ясла на 1 г. и 5 месеца, когато тръгнах на работа беше на 1 г. и 8 месеца, и от този момент до навършването и на 2 години си получавах 120 лв.

# 6
 • Мнения: 9
3 месеца си била в отпуск ли?

# 7
 • Мнения: 28
Официално не се водех в отпуск, нищо не се водех. Казах, че детето почва градина и пуснах декларацията при работодателя ми юни месец. Не можех да се върна веднага, исках да се адаптира малката спокойно поне месец, а и нямаше много работа тогава, офиса щял да почива целия август месец, тъй като беше лято, и ние бяхме на море също юли месец, август си клатех краката и чаках да почна работа...  върнах се официално на работа първия работен ден на септември. И тогава ми казаха че съм имала да взимам платен отпуск насъбрал се докато съм била в майчинство, а ако знаех за това по-рано щях да си го ползвам още юни месец като тръгна малката на ясла, но няма кой да ти каже. После ходех на работа, а реално се водех в отпуск до края на годината. Взимах си заплата, а накрая като коледен бонус ми платиха платения отпуск Wink

# 8
 • Мнения: 9
elllen
Заплетен казус.
Моя случай беше следния:
на 25.01.2010 г детето почва ясла- 1 ден
на 02.02.2010 г. Аз се завръщам на работа
т.е 6 работни дни.
И връщах майчинство.

В твоя случай те са ти пуснали декларацията когато ти "официално си почнала работа".
Даже и да си се водила в отпуск, пак е трябвало да се пусне декларацията.

Ако съм на твое място отивам във фирмата и искам справка за годината от кога до кога съм била в отпуск и какъв- за гледане на дете до 2 год или платен год отпуск.

Когато си подавала декларацията е трябвало да искаш входящ номер от Фирмата.
Подписа и датата които си сложила собственоръчно не важат!!! Важен е ВХОДЯЩИЯ НОМЕР.

(в моята фирма счетито ме разписваше за да не ме разхожда...)

Не искам да те отчайвам , но почти нищо не може да се направи.....

# 9
 • Мнения: 2 524
elllen Няма такъв момент - да спреш майчинството и да не се водиш на работа?! Варианта е - пускаш детето на ясла и ВЕДНАГА се връщаш на работа.Ти пред работодатела си в отпуск за гледане а дете до 2 г. за което не той , а НОИ те обезщетяват. В момента в който ти прекратиш този си вид отпуск / както твърдиш че си подписала декларация при счетоводителката в 7 дневен срок/ то автоматично трябва да почнеш работа , да получаваш заплата , да ти внасят осигуровки ... може и да си пускаш платен/неплатен отпуск  за което получаваш /или не заплата. Или напускаш работа и си без никакво майчиство! Това е по закон , след като си казала че не почваш работа за тях е било най- лесно да не ти прекъсват отпуска по майчинство, иначе ще трябва да ти плащат отпуски  Wink

Общи условия

Активация на акаунт