Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 дек. 2011, 16:19 ч.

Имали ли сте такава приятелка ?

 • 17 016
 • 123
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Историята е дълга, приятелки бяхме от 1-ви клас, после се раздалечихме, но понякога все пак се чуваме и излизаме и се черпим за разни поводи. От малка е комплексирана, защото заеква, беше и остана изключително срамежлива, неконтактна и скована. От родителите си има сексофобско пуританско възпитание.
За съжаление, има много празен и тъжен живот, но и никаква воля да го промени. А аз - не знам как да помогна ?
На 28 години е- девствена е; аз съм й единствената приятелка, не излиза, не умее да ползва компютър, в изказа си ползва архаизми; работила е единствена работа-в една кухня в социалните. Няма социални умения и като отиде някъде, обикновено се излага. Иначе е страшно добронамерен и топъл човек с голямо сърце !  Не пожела да учи след средното, никога не е ходила дори в градската библиотека, няма хобита, просто..не прави нищо.  Като се чуем по телефона, е събитие за нея и почва да ми обяснява колко ме обича, а за най-малкото и без повод, все се извинява на хората, едва ли не, извинява се, че диша. Обсебва ме- все ми се обяснява в обич, нарича ме "скъпа приятелко", хваща ме за ръката, бара ме по коляното (мъжът ми се бъзика, че сигурно има други наклонности). Странно ми е.....
С едно момче се бяха харесали, на втора-трета среща той й предложи през идната им отпуска да отидат на планина, а тя казала, че "такива работи след годежа" Shocked
Все пак отидоха двамата + нейната майка на една вила, и тя спа при майка си Rolling Eyes
Разбира се, момчето се отдалечи от нея.
Няма изградена личност и мнение, всяка трета реплика й е "мама каза", "баба каза".
Не работи, питам я защо поне не стане една сервитьорка-защото щели мъжете да я закачат.
Оставя си твърди и дълги косми по ръцете и краката, ходи с дрехи каквито една бабка носи, не подчертава женствеността си. Освен това има неприятния навик като говори на някого, да е на висок глас и екзалтирано, да се навира в лицето му и да "плюе" като стар човек (предполагам, че това дразни хората).

Опитвала съм се да я измъкна, да й предлагам мероприятия, все си намира някакви "оправдания" (да помага на баба си да перат черги; била в цикъл и т.н.) Като съм ходила у тях да я вземам за кафе, пита майка си какво да облече.

И, повярвайте, като се опитам да й говоря на тази тема съвсем деликатно да вземе да се промени, тя кимва, че осъзнава, че й тежи самотата и скуката и трябва да го направи, но..дотам.
А после играе на жертва и ми казва, че съм се отдалечила от нея, че съм охладняла?
Какво мога аз да направя, че да помогна ?

Последна редакция: сб, 24 дек 2011, 17:30 от svetla

# 1
 • Мнения: 4 587
Да, не толкова тежък случай, но да. Не беше обсебваща обаче. Не успях да й помогна.
Отдалчихме се през годините, а и не бяхме вече в един град. Пиша й по празници, тя не отговаря.
Дано е добре.

# 2
 • Мнения: 2 510
Да, но не такъв. Различните хора имат различни възгледи и принципи.
Нищо не можеш да направиш. Каквото и да направиш след като тя не го възприема ще бъде лошо за нея.
Би следвало тя да поиска, иначе е скроен номер, дори и добре да се развият нещата.

# 3
 • Мнения: 52
Не, нямам, но на твоята ще й бъде много трудно в живота. Все пак мама и тати не са вечни за жалост. Не работи, няма образование, не знае да ползва компютър...направо невероятно звучи.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 572
Имала съм, да. Не мисля, че има с какво да и помогнеш. Няма как да я превърнеш в друг човек.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Няма как да я превърнеш в друг човек.

А ми се иска, защото ще й хареса, но първо тя трябва да поиска.
Работата е, че хем нормално аз да се отдръпна и да се отдалеча при тези обстоятелства, хем се чувствам виновна на моменти (като ме види майка й и почва "обаждай й се, леля, да излизате").

# 6
 • Мнения: 16 643
Не съм имала такава приятелка. Не мога и да си представя да имам.
Имате ли какво да си кажете изобщо с такъв тип човек?
А и насила на никого не можеш да направиш добро.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 572
Няма как да я превърнеш в друг човек.
А ми се иска, защото ще й хареса, но първо тя трябва да поиска.

Ето това е най-трудното в такива случаи. Затова мисля, че няма как да и помогнеш.

# 8
 • Мнения: 1 128
Ако тя сама не иска ти няма как да и помогнеш. Може да се опиташ да поговориш с родителите и, след като толкова много ги слуша, те да я карат да излиза повече. Отидете трите с майка и на шопинг, но се разбери с мама да не се обажда или да се допитва до теб, преди да си даде мнението за дрешките. Абе с две думи водещата да си ти, но и мама да е там за подкрепа.
Оносно заекването не мисля, че това може да и е проблема в общуването  Peace

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 3 109
Да,имах такава приятелка!
Влязох предколедно,а сега ми се плаче!
Имах и си я обичах,но когато постъпих в Института пътищата ни се разделиха.
Родих първия си син и един ден на разходката зърнах на земята едно парцалива жена,която просеше.
Не ме позна,седнах до нея и ревнах,исках да си спомни,но мисля,че имаше някакво заболяване,гледаше едно унесено и ми се усмихваше.Сега пак плача,като го пиша.
Държах и ръката,говорех и,но нищо!
Накрая и оставих пари в шепата и си тръгнах с детето.
Не знам дали и тогава е имало нещо.Тя беше същата странна птица като твоята приятелка.никой не я възприемаше,но беше страшно добър човек.
Да ви пожелая Весела Коледа,а аз си спомних за В.
Светле,приеми я такав,каквото е!

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Ако тя сама не иска ти няма как да и помогнеш. Може да се опиташ да поговориш с родителите и, след като толкова много ги слуша, те да я карат да излиза повече.

Мислила съм го, но не става-тъй като главно майка й и баща й са за бой. Те се взели на по 37 години, да не изтърват последния влак, толкова години разлика имат с детето си, че до голяма степен са виновни, че са й предали смотаните си разбирания.
Баща й е саможив особняк, няма приятели и никой не ги кани/ходи на гости.
Имаха два телевизора в дома си и ако случайно дават голи сцени по някой канал, бащата отиваше в стаята на момичето, ако е пуснат този канал, спираше го, а тя вече ученичка, не да речеш да е малка.
А майката винаги я е пазила сакън нещо да не й стане, открито е говорила пред нея, че не обича секса. Какво възпитание да има това дете, как да приеме свободно връзка с мъж, а после защо не й върви.

# 11
 • Мнения: 1 072
Да, имах такава приятелка. И все още я имам.
С тази разлика, че тя сама пожела и осъзна, че трябва да има промяна.
На 30 години записа висше образование, смени си стила на обличане, купи си компютър, купи си мобилен телефон, а след като завърши, започна работа веднага по специалността си.
По отношение на мъжте, все още си е романтично-старомодната личност, която познавам, но като цяло гледа на нещата под друг ъгъл.
Все още се грижи за семейството си непрекъснато, но е готова за всичко един ден, когато тях вече няма да ги има...
Така, въпросът е тя да го пожелае...
И ако с нещо можеш да й помогнеш, е по-скоро да й покажеш по някакъв начин хубавите страни на по-съвременния живот - разказвай й нещо, показвай й неща, които тя да хареса и да пожелае... Тогава може сама да стигне до въпроса - а аз защо да нямам такъв живот също...

# 12
 • София
 • Мнения: 918
Нямала съм такава приятелка за радост. То си е тежък случай. Хубаво е, че искаш да й помогнеш, но според мене няма смисъл да се опитваш. Не може да помогнеш на човек, който не осъзнава, че има проблем.

# 13
 • Мнения: 5 593
Да, имах такава приятелка, бяхме състудентки. Отдавна не ми е приятелка, тя сама се отдръпна, защото имах дързостта да й кажа, че начинът по който живее, няма да й донесе нищо добро. Изглежда странно това, което разказваш, но имаше и явно все още има такива хора. И моята приятелка беше същата - обличаше се със старомодни дрехи, които майка й купуваше, нямаше социално поведение, не знаеше какво да прави, когато някой отиде у тях на гости. Хареса я, за мое учудване, един от най- хубавите колеги от потока, но тя не знаеше как да се държи с него и той я изостави. Беше доста интелигентна и умна и веднага след завършването започна работа, но остана стара мома. Сега е на 50, живее с престарялата си майка. А, да, не е девствена, благодарение на...............някакъв неин ученик Crazy  Blush

# 14
 • София
 • Мнения: 918
...А, да, не е девствена, благодарение на...............някакъв неин ученик Crazy  Blush

 ooooh!  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт