Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 274
Привет!

Мъжът ми ще бъде командирован дългосрочно през следващите години в Норвегия или Швейцария, като му е дадено право на избор. Съответно и ние, с дъщеря ни ще го придружим.

Никога не сме били в тези страни и в крайна сметка, това което ще наклони везните при избора ни е манталитета на хората, това до колко са отворени към чужденците, както и това с норвежкия или немския ще се справя по-добре, защото все малко от малко ще трябва да понауча... Все повече се замислям и за работа, защото след раждането не съм работила...къде има повече шансове за чужденци или е относително?
За дъщеря ни не се тревожа толкова, защото и при двата варианта са ни предложени добри решения, а и самата тя е доста контактна, тъй като пътуваме често и се срещаме с различни хора.

Също ни интересува, въпреки че и двете страни са извън ЕС, засегнати ли са до някаква степен от кризата или не?

Разчитам на косвени и преки впечатления!

Предварително много ви благодаря за отговорите!

# 1
 • Мнения: 2 786
Мога да си изкажа личното мнение за Норвегия като със сигурност ще се намери някой, който да не е съгласен, но както и да е.


Тук съм живяла само в големи населени места, където чужденците не са екзотични птици и местните са свикнали с чужденци. Като отношение не мога да кажа, че някога съм била третирана лошо само за това, че съм чужденка. Е, имало е чат-пат някой, който е бил по-резервиран в началото, но ако не очакваш от непознатите да се втурват да те прегръщат и да се впускат в small talk, мисля, че няма да имаш проблеми. То зависи и сред какви хора попаднете, де, но моите впечатления са, че тукашните са много възпитани и културни хора и ако попиташ например за указание къде се намира дадена улица или сграда, с удоволствие те упътват. Това, което съм забелязала като специфично тук е, че хората са възпитавани да не си врат носа в чуждите паници и да уважават чуждото пространство и лични работи. Ако подхождаш по същия начин, едва ли ще сгрешиш. Нещо, което не бих казала, че е типично за южните народи.  Laughing
Относно езика - личното ми мнение е, че не е труден за научаване, а и всеки знае английски, та едва ли ще имаш проблем да те разберат в началото. Но определено е голямо предимство да знаеш норвежки като живееш тук, защото така ти се увеличават шансовете и да намериш работа. Може би изключения правят работни места, в които работен език е английския и няма конкретни изисквания да владееш норвежки.
Относно кризата - отново личното ми мнение е, че Норвегия ще е последната, която да пострада сериозно. Все пак има цял пенсионен фонд, от който могат да се черпят (и се черпят) пари при нужда. Последно четох, че Норвегия дава 55 милиарда норвежки крони заем на МВФ за помощ на европейски държави в криза. Така че засега не се забелязват сериозни последствия от кризата, която тресе други европейски държави, но със сигурност има браншове, които страдат най-вече заради влошените търговски условия за внос-износ с държави, които например до вчера са купували нещо в големи количества, а днес купуват същото нещо в много по-малки.

Много може да се пише, но в крайна сметка зависи къде ще попаднете, сред какви хора, до колкото ще ви се помогне от работата на мъжа ти с намиране на квартира и други чисто практични въпроси, дали ще получава адекватно заплащане, и т.н.

# 2
 • Мнения: 274
Относно езика - личното ми мнение е, че не е труден за научаване, а и всеки знае английски, та едва ли ще имаш проблем да те разберат в началото. Но определено е голямо предимство да знаеш норвежки като живееш тук, защото така ти се увеличават шансовете и да намериш работа. Може би изключения правят работни места, в които работен език е английския и няма конкретни изисквания да владееш норвежки.


Много ти благодаря за изчерпателния отговор.
Изключително ценен и полезен ще е за нас. Мога ли само да те попитам в кои сфери са работните места с английски език?
Определено съм решена да понауча или норвежки, или немски /в зависимост от това къде ще отидем/, защото смятам, че хората ще гледат с други очи, фигуративно казано...даваш ясен знак, че си се постарал да им научиш езика, а това е полезно за отношенията, дори да не ти трябва работа.

# 3
 • Мнения: 2 786
О, да - посрещат те по съвсем друг начин като им говориш на техния език. По-отпуснати са някак.  Grinning Поне аз в началото като не знаех езика, усещах как се притесняваха да отговарят на английски и мнозина се извиняваха, че отдавна не са си упражнявали езика.
Иначе съм чувала за хора, които работят само с английски най-вече в ИТ сферата. Например индийци, които са временно тук по проекти в големи телекомуникационни компании. Те нямат време да учат езика и ползват само английски.
Не знам в коя сфера работи твоя мъж и къде ще останете, но ако сте в по-голямо населено място, определено имаш и повече шансове да попаднеш и на други българи или изобщо да имаш повече занимания за свободното време.  Sunglasses

# 4
 • Мнения: 361
Хареса ми въпроса ти Simple Smile Правилния отговор е в самата теб, пък аз да си кажа...
Живеем  в Швейцария от 1 година. Френската част.  За езика, пишеш немски, значи предложението е за немската част....Швейцарския немски е малко странен за мен, но всичко се учи.
Швейцария не е в Европейски съюз и си има собствена скъпа валута. Швейцария полага огромни усилия да си задържи франка възможно по-евтив спрямо еврото. Криза не бих казала че има...
Английски се говори почти навсякъде, в големите градове има много чужденци.
Климата е прекрасен, природата също-. В центъра на Европа, един уикенд сме във Франция, един в Италия. Полета до БГ е до 2ч от Цюрих.
Много комуникативна държава, интересна и красива Simple Smile
Има си недостатъци, поне от моя гледна точка. Доста е скъпо- храна, услуги. Всичко зависи в кой кантон си- данъци, такси за детска градина....при нас цените са космически.
Разочарована съм от услугите им, и работното време на магазините- до 19ч, неделя нищо не работи.
В общи линии прекрасно е в Швейцария, но правилото е : Парите клатят феса Simple Smile
Питай нещо по-конкретно ако се чудите

# 5
 • Мнения: 274
Благодаря ви много за отговорите, отново! Hug  bouquet

venche, това, което пишеш за английския, означава ли, че и само с него човек може да си намери работа, да се развива по някакъв начин... И, ако да...за кои сфери се отнася това? Питам, защото за Норвегия, без норвежки, нищо няма да се случи. Може да се каже, че цял ден чета на тази тема и до тези изводи стигам категорично. Crazy
И другото, което ме вълнува е как са хората като отношение към чужденците? Манталитетът им ми е ясно, че е на другата крайност от нас, в положителен смисъл, разбира се... Но приемат ли ни за равни? Сърдечни ли са като хора?!

Както вече писах в началото, искаме да отидем там, където, образно казано - повече обичат чужденците, колкото и глупаво да звучи...защото реално погледнато навсякъде има и такива, и такива хора... Но ние сме много контакти и отворени, до сега не сме имали проблеми с комуникациите, различните култури...
Относно финансите, покрай изчетеното, оставам с убежденията, че в Норвегия е по-скъпо, но там и заплатите са по-високи.

А за работата питам съвсем хипотетично...вече ми е скучно и предполагам съвсем скоро няма да мога да сдържам този порив.  Laughing

Аз съм си чувствителна душа, обичам да се приятеля с хората... Blush Sunglasses

# 6
 • Мнения: 2 786
Осло бе обявен за най-скъпия град в света (което мен малко ме учуди, но пък зависи в кои магазини са правени тези измервания  Laughing ). Скъпо е, да. Относно контактите, може би ще успеете да завържете такива покрай работата на мъжа ти и неговите колеги и с още повече шансове в по-големите градове. Не бих казала, че силната страна на норвежците е да взимат инициатива в завързване на познанства (може би с изключение на младежките и студентските години), но веднъж като им покажеш, че си нормален човек, се отпускат. Съвсем нормални хора са, с чувства, емоции и всичкото, просто не го показват така явно и емоционално, както може би човек може да види в по-южните части на Европа.  Wink Много лесно им падат тези задръжки, получени чрез възпитанието, ако пийнат малко да се отпуснат.  Laughing Рискът е, че ако са пийнали повече, може и да не те помнят на другия ден.  Laughing Но точно тази сдържаност в показването на емоциите и чувствата е това, което мнозина наричат "студеност" на северните народи. Не е студеност, просто добро възпитание по тукашните ширини (мое мнение). Иначе откъм климат, Швейцария вероятно бие по точки нашия тук.  Wink

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 00:26 от Teresa of the Faint Smile

# 7
 • Мнения: 361
Каквото е написала Тереза за хората и отношението мисля че важи и тук. Според мен швейцареца има нещо общо с българина. Малко общо Simple Smile Харесва свестните хора. Ако покажеш, че си интелигентен, честен и отвовен към света- швейцарците ще те харесат, независимо че идваш от БГ, която по правило предлага бедни, понякога ограничени хора. С други думи, каквото повикало-такова се обадило. Хем са гостоприемни и добри, но очакват свестен срещи себе си. Държа много на обичаите и религията. Например в Швейцария е забранено да се строят минарета. Може би е дискриминиращо, но аз го подкрепям. Те казват- ние сме 'такива', добре допъл си, ако си плащаш и се съобразяваш...

С английски език, и само с него си намерихме работа и аз и мъжа ми. Но нашата 'професия' на софтуерни специалисти е много международна да го нарека.  Познавам още няколко семейства българи само с английски...и те се справят добре.

Иначе аз четох едно проучване според което за 2011 най-скъпия град Женева и Цюрих. Как да не вярвам, като детска градина на месец 2000 франка, кило хубаво телешко месо - 50 франка. 1 пица- 18 франка в квартално заведение, билет за рейс в града 3 фр и т.н Simple Smile

Ама пък какви ски се карат...и цоп в отрития минерален басеин. Само храната да беше малко по-нашенска...

# 8
 • Мнения: 274
Ааа, хич не ми помагате! Laughing Laughing
Толкова завладяващо описвате, че искам да живея и на двете места, но сякаш към момента Швейцария леко накланя везните, може би защото е по-близо до България /мъжът ми е мароканец, така че и до неговата родина също/. А и климата.
В крайна сметка имаме още няколко седмици...ако ви хрумне и друго, ще се радвам да го напишете. Както и някой друг, ако иска да сподели мнение...
Побърках си мъжа вече, през ден си сменям мнението мотивирано. До вчера беше Норвегия, сега Швейцария...преди това обратното... Crazy

Много ви благодаря момичета, от сърце! Hug

# 9
 • Мнения: 4 399
Миглена, не съм живяла на нито едно от двете места, но ако утре трябва да избирам, категориЧно бих отишла в Швейцария. ПриЧината е в климата (и той ще е разлиЧен от българския, но все пак ще е по-лесно за аклиматизация) и в географското местоположение. ПрагматиЧна съм и за мен това са важни фактори, а и съм убедена, Че хората навсякъде са еднакви, на всиЧки трябва да им влезнеш под кожата и ти да намериш пътя към тях, щото на тях не си им притрябвала дотам Че много да се стараят.  Wink Това не го казвам съвсем спонтанно, и ние много пъти сме обмисляли да се преместим в Швейцария, докато за Норвегия не ни е минавало и през ум.
Единственото което би ме накарало да обмислям вариант с толкова северна страна би било ако там имам много по-добри шансове да работя, защото не мога да си представя да седя цял ден вкъщи и да се Чудя какво ще ме заболи днеска, за мен работата е важна.

# 10
 • Мнения: 2 786
Миглена, и двете държави са стабилни и приятни за живеене, има разлики, но най-важното е вие да прецените кое е важно за вас. Икономическа стабилност ли, лесно намиране на работа ли, лесен език или пък може би по-топъл климат, по-ниски ежедневни разходи или може би лесно завързване на контакти? Не знам дали може да се обобщи за една цяла страна, защото четейки норвежката тема например, понякога имам чувството, че с някои от пишещите там живеем в различни държави (няма да посочвам поименно).  Wink Затова и написах, че в селцата е едно, в по-големите населени места - друго.

И за да наклоня везните още повече към Швейцария, ще спомена тазигодишното проучване на Pricerunner, в което са изследвали цените на 25 продукта в 32 големи световни града и Осло излиза на първо място, следван от Сао Паоло, Сидни, Стокхолм, Рейкявик, Хелзинки, Копенхаген, Токио, Париж, Рим и нататък в класацията. Не знам дали обаче са сравнявали цените по среден доход за съответния град или по други параметри, но не е евтино.

От друга страна тук си битува схващането, че има много повече работни места, отколкото хора, които да работят ...  Wink

# 11
 • Мнения: 1 678
В Швейцария съм била, в Норвегия - не. На мен лично Швейцария ми звучи по-приемливо.
Това как ще ви приемат зависи много от вас самите, от това къде живеете и в какво обкръжение от хора работите, с кого контактувате.
Каквото и да решите - успех ви пожелавам!

# 12
 • Мнения: 3 054
И за да наклоня везните още повече към Швейцария, ще спомена тазигодишното проучване на Pricerunner, в което са изследвали цените на 25 продукта в 32 големи световни града и Осло излиза на първо място, следван от Сао Паоло, Сидни, Стокхолм, Рейкявик, Хелзинки, Копенхаген, Токио, Париж, Рим и нататък в класацията. Не знам дали обаче са сравнявали цените по среден доход за съответния град или по други параметри, но не е евтино.

В Швейцария просто няма големи градове. Не и в смисъла на мегаполис. Иначе в Рим напромер е по-евтино дори и от последното швейцарско село, та затова тази класация е малко подвеждаща.

# 13
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 053


В Швейцария просто няма големи градове. Не и в смисъла на мегаполис. Иначе в Рим напромер е по-евтино дори и от последното швейцарско село, та затова тази класация е малко подвеждаща.

в какъв смисъл това?  Shocked
(не че съм била наскоро в Рим, или из швейцарско, просто се зачудих)
и доколко изобщо тези статистики имат някакво значение? мен, напр., не ме интересува цената на даден продукт по света и у нас, а покупвателната (ми) способност, живеейки на съответното място.

# 14
 • Мнения: 4 302
При еднакви други условия аз бих избрала Швейцария заради по добрия климат и по централното разположение ( дава възможност за лесни, бързи и евтини уикенд екскурзии), по как да кажа, интегрирана икономика. Норвегия ми е екзотична, но никога не съм била там, та мнението ми е съвсем повърхностно.
Цените едва ли да от първостепенно значение, предполагам, че както при повечето експатски договори ще ви поемат наема и заплатата е съобразена с местните цени.

Общи условия

Активация на акаунт