Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 734
В друга тема стана дума как могат да бъдат префасонирани класическите приказки, с които сме израснали така, че да отговарят на днешното мултикултурно, свръхтолерантно, политически коректно общество. Бяха направени и сполучливи опити за такова префасониране. Тук, обаче, е правилното място да продължим с разсъжденията или с други думи да се погаврим и с приказките, и с политическата коректност.

Давайте.

Последна редакция: сб, 22 авг 2015, 10:43 от Редактор*

# 1
 • n/a
 • Мнения: 3 299
Привет, дружина Simple Smile

Следващо предложение е приказката "Болен здрав носи". Има два момента на явна агресия - боят на хората спрямо вълка и ударът на невестата. За освежаване на сюжета: http://bg.wikibooks.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0% … D0%BE%D1%81%D0%B8

# 2
 • Мнения: 945
Не съм чела другата тема, но си спомних, че една мама в чужбинския беше писала за Червената шапчица - мисля че в Америка бяха променили приказката - та въпросната шапчица носеше на баба си не сладкиши в кошничката, а броколи Rolling Eyes, защото били много полезни Mr. Green

Докато напиша... само за агресията в приказките ли става дума, или за всякакви промени?

# 3
 • Мнения: 3 734
За всякакви - колкото повече, толкова по-добре.  Mr. Green Броколи, значи.  hahaha

# 4
 • n/a
 • Мнения: 3 299
Изма, писах за агресията, защото другата тема беше срещу агресията в детските приказки. Но доволно потривам ръчици и клавиатура в предчувствие, че темата може да се разшири и ИрПуц съвсем политкоректно си е дала заглавието като "пост-модернистичен" поглед.

# 5
 • n/a
 • Мнения: 3 299
И така, как да зазвучи "Болен здрав носи" в нов прочит? Политкоректно и неагресивно. Когато Вълчо се сгромолясва на сватбарската маса, на сцената се появява някой върл защитник на животните, който, виждайки окаяното му положение, го отвежда в клиника. За да възпроизведем близък до оригинала сюжет, би следвало цялата сватба да тръгне, за да освободи терена за лисицата. Остава само невестата, която вероятно е бременна и ѝ става лошо от пътуването. Вижда тя лисана в гърнето с млякото и си казва, че сигурно и тя е гладна. Невестата хуква да води гладната лисана в приюта и воала! - получаваме "Болен здрав носи". Само не е докрай изчистено, все пак бременните не са официално болни, да не се почувстват дискриминирани. А злосторниците вълчо и лисана са получили заслуженото възмездие - вместо да скиторят волно из гората, ще бъдат поместени в приют. Срокът е любимите ми 15 дни (виж в другата тема). Как е?

# 6
 • София
 • Мнения: 4 870
толкова съм политНЕкоректна, че не знам дори какво да кажа... безмълвна съм пред фактите!

# 7
 • Мнения: 10 583
Че те класическите приказки са си в унисон с днешното време- насилие, яко сексуални подтексти.

Четете за Франклин, Феликс и прожектирайте Мики Маус и се небойте!

# 8
 • n/a
 • Мнения: 3 299
Ние сме безстрашни, но явно има хора сериозно притеснени от старите приказки. Изразяват протест и негодувание. В името на защита на детските души от едновремешните сказания, не се свенят да приложат цензура - не само домашна, но и обществена. Какво ли не правят хората в името на добруването на децата. И стигаме до нови бруталности, та сега ги нищим.

# 9
 • Мнения: 5 720
Не знам дали е за тук,  но една майка ( в темата за Once upon a time) спомена , че във филмчето на Дисни за Малката русалка накрая се жени за принца. 
Споменахме и  Буратино , защото се оказа, че поколението 30+ не помним никакви щурци сред основните персонажи, а се оказа, че гласът на съвестта под ф-ма на щурче е едва ли не от централните герои в Пинокио./ за разлика от Малвина и Карабас Барабас, които са ми вечен спомен/. Не знам дали това спада към пост-модернизма, за който говорите, все пак са минали 30 години, но са ми интересни и интерпретациите на миналото, ако се появят още подобни ще се радвам да науча. И затова се записвам, много интересна тема.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 951
Че те класическите приказки са си в унисон с днешното време- насилие, яко сексуални подтексти.


Така си е, така и трябва. Че как ще поотраснеш, ако не се озовеш сам в гората - я с вълка, я с вещицата?  Мама те праща, макар че знае какво те чака там (по Пратчет). Запис, но не ми се четат 20+ страници от старата тема.
10 c's, едно време, баща ми ми казваше, че "Буратино" е "Пинокио", но адаптиран за деца. Simple Smile

# 11
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 3 992
Подготовка на младенците за филмите с ужаси.

http://biblioteka.biberonbg.com/klasika/index.php?section=3&page=59

"Хвърлили се двамата срещу мечката, започнали да я дъвчат, додето й видели работата. Свършили я за два-три дни. Полежали, полежали, пак огладнели. Но лисицата, нали е хитра, скрила едно от мечите черва под мишницата и като огладняла, извадила червото и започнала да го яде.
-   Какво ядеш, кумичке? - попитал вълкът.
-   Пробих си кожата и си вадя червата.
-   Дай и на мен от тях!"

# 12
 • n/a
 • Мнения: 3 299
Ударих на камък с една друга старовремска приказка.
http://bg.wikibooks.org/wiki/%D0%AE%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B … D1%82%D0%BB%D0%B5 "Юначното петле". Проблемът е в изречение първо: "Яхнал дребното си магаре, дядо Пешо се връщал от пазар." Защитниците на животните не биха позволили подобно отношение към магарето. Има вариант магарето да е яхнало дядо Пешо, но пак не става, некрасиво е някак. Вариант трети - дядо Пешо просто да го води за повода, но нали все пак е магаре, а де се е чуло и видяло да върви по този начин магарето. Да не е куче.

# 13
 • Мнения: 3 734
Моля ви, това е пост-пост, не само пост! Постомодерното вече си изпя песента.

Другарко Касита, донякъде сте права, затова и трябва приказките да бъдат пренаписани, защото сред възрастните (следва да) владее духът на политкоректността. Та с тази епохална задача сме се наели. Ей тоя Франклин, вече изпитвам неприязън, а хлапето още не е навършило възраст за него.  Rolling Eyes

Лоана, вълкът тук реално нищо лошо не е сторил, освен че е природно надарен в лицево-челюстната област, защо да бъде наказван? Мисля си дали не е по-удачно да бъде настанен на място за... хм индивиди неспособно да се грижат сами за себе си? Виж как добре ми подейства мярката със супата от коприва - вече съм по-добър човек!

Не знам дали е за тук,  но една майка ( в темата за Once upon a time) спомена , че във филмчето на Дисни за Малката русалка накрая се жени за принца.  

Да, и в темата за агресията една майка го спомена това, изказвайки възмущение, че в писмената "версия" не било така, как можело да умира! Извън шегата - върви с бесни темпове подмяна на ценностите.  Confused

# 14
 • Казанлък of all places
 • Мнения: 689
О , заключената вече тема е пример и пътеводна светлина за всяка майка -ССФ! Аз втора седмица разсъждавам върху значението на "пуста" в "Пустата Меца мецана /стана за смях из балкана" и още не мога измисля защо има пейоративен смисъл, демек, обидна е.

Политкоректни или просто пост- нещо си да са приказките?

Общи условия

Активация на акаунт