Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 дек. 2011, 13:29 ч.

родителски права

 • 2 242
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 56
Здравейте мамита,
Питането ми е следното:Когато един от двамата родители е в чужбина за няколко месеца,дали другият родител може да вземе детето или бабата и дядото могат да се грижат за детето при отсъствието на родителя.

# 1
 • Най-сетне у дома
 • Мнения: 860
Хм, това няма много отношение към родителските права като такива. Приемам, че става дума за разведени родители, ако не е така, поправи ме. Освен ако няма водене и спечелване на делото за отнемане на родителски права от единия родител, то родителските права са и на двамата. По принцип, в бракоразводното споразумение (акт) свижданията се регламентират. Друг е въпросът обаче при заминаване на единия от родителите в чужбина. Тогава оставането при баба и дядо (предполагам родителите на онзи, при когото живее детето) е атакуемо в съда от другия родител.

Можеш ли да дадеш повече подробности по случая?

# 2
 • Мнения: 273


Можеш ли да дадеш повече подробности по случая?

Да,наистина обясни малко по-подробно

# 3
 • Мнения: 170
По принцип може! Ако детето е оставено при баба и дядо, а родителя с по голям пакет родителски права е извън страната за по дълъг период от време, другия родител може да поиска да вземе детето и има право на това, но ако не стане доброволно т.е. ако бабата и дядото не го дадат доброволно, трябва да се мине през съда, като се измени режима на лични контакти(поради промяна в обстоятелствата) или пък се поиска поради промяна на обстоятлствата родителските права да бъдат присъдени на другия родител, който е в страната. Това, ако има прекратен граждански брак. Ако е имало само фактическо съжителство и същото вече се е трансформирало в раздяла, тогава трябва пак да се води дело за родителски права и чак тогава да се види на кого ще е по големия пакет права т.е. на кого ще бъдат присъдени родителските права. А, ако няма развод, а само фактическа раздяла, никой не може да ви попречи да си вземете детето, защото в такъв случай и двамата родители са с еднакви по размер и вид родителски права.
ПП Няма достатъчно информация по казуса! Пишем наизуст!

# 4
 • Мнения: 56
Родителите са разведени!Детето е дадено на майката,тъй като по време на развода не е имало 3 годинки.
Майката заминава за чужбина и оставя детето на родителите си.Бащата иска да вземе детето но не му се позволява.има сигнал и в отдел закрила на детето но от там са на страната на майката и пишат че родителските права могат да се оспорят в съда....
Мамита моля ви  да ми кажете колко е тежка тази процедура като минава през съда....

# 5
 • Мнения: 14 753
Колко да е тежка? Отивате при препоръчан адвокат на консултация и евентуално той ви завежда иска.

Не ги разбрах тези 3 годинки и въобще за какви права говорите? Правата са и на двамата родители, в бракоразводното решение пише само при кого ще живее, как ще се осъществяват посещенията при другия родител и каква издръжка ще плаща. Решението не се ползва със сила на присъдено нещо и при промяна на обстоятелствата може да се издаде друго. Въпрос на аргументи, доказателства и в крайна сметка на преценка на съда.

# 6
 • Мнения: 56
Разведени родители....при развода детето отива да живее при майката защото е много малко и съда преценява,че тя трябва да се грижи за него.По документи/решението за развода/ таткото има право да вижда детето 2 пъти в месеца ,а лятото за по един месец да го взима.
Обачееее....маминка не дава достъп до детето.Сега тя е в чужбина а бащата се опитва да вземе детето си,но безуспешно,защото бабата и дядото не му позволяват.
Та...таткото иска да си вземе детето и това трябва да стане чрез съда.

# 7
 • Мнения: 170
Да, чрез съда трябва да стане. Най добре таткото да си наеме адвокат, който да го консултира и да му препоръча най правилния план за действие, както и да го представлява в съда. С писане по форуми тая работа няма да стане. Тук може да получите общи насоки, понякога дори разрешение на някой наболял за вас проблем, но в голямата си част казусите следва да бъдат предоставени на квалифицирано лице, което ще ви съдейства най пълно и най правилно за разрешението им. Успех!!! Peace

ПП Ако на бащата му е отказан режима на лични контакти, както е описан в решението от развода, с решението и една жалба да потърси съдействие от полицията. Има опасност и да му откажат и тогава се водят пак дела, я по граждански ред, я чрез съдия изпълнител....

Последна редакция: пт, 30 дек 2011, 17:12 от Tumba_lumba

# 8
 • Поморие
 • Мнения: 50
При всички положения таткото ако има желание да си гледа детето, а е възпрепятстван от мамата или нейните родители трябва да мине през съдебна процедура. ОЗД изготвя съответните доклади, след завеждане на  исковата молба и насрочване на делото.

Общи условия

Активация на акаунт