Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 дек. 2011, 19:40 ч.

Неприятна ситуация

 • 8 825
 • 96
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
По Коледа дъщеря ми имаше гостенчета (2 момичета на по 9 години и едно момче на 7), които спаха у нас. Два дни по-късно установих, че ми липсват два чифта обици, едно колие и халката ми. Никой друг не е влизал у нас, бижутата бяха на доста видно място, заедно с други по-скъпи бижута. Тези  неща са на стойност около 500 долара, но халката ми е особено ценна. Сега съм в ужасно тъпа ситуация - трябва да се обаждам на родителите, които са ми приятели,празици са, бясна съм заради загубата, трябва да разпитваме всичките деца , все някой ще се обиди. Чувствам се ужасно, как да постъпя хем деликатно, хем да си намеря нещата, трябва и да се побърза, защото колкото повече се бавя толкова повече се увеличава възmожността повече да не си видя нещата. Та така - тъпа ситуация без да съm виновна за нещо.

# 1
 • Мнения: 262
Говори с родителите - запознай ги със ситуацията и максимално учтиво си поискай това, което е твое. Ако наистина са приятели и са разбрани, ще ти върнат взетото или поне ще разпитат децата си какво са направили с бижутата. Наистина не е добре да се губи време. Говори и с дъщеря си - може тя да е видяла нещо или ако са се кичили с бижутата и са си играли с тях, може да знае къде са ги оставили. Успех!

# 2
 • Мнения: 8 353
Изобщо ситуацията си е много сериозна и най вече неприятна. Но най напред наистина поговори с дъщеря си ,защото има вероятност ако са си играли с тях да са ги оставили някъде на друго място. Ако тя не знае нищо  няма начин трябва да говориш и с родителите и с децата. А пък ако се обидят или разсърдят в крайна сметка проблема си е техен.Дано да си откриеш бижутата

# 3
 • Мнения: 170
Наистина, неприятна ситуация и доста комплицирана. Не знам какво да кажа, откъдето и да я погледнеш, все си прецакан и рискуваш да си развалиш отношенията с родителите(ако са ви добри взаимоотношенията), както и да подкопаеш приятелството на детето си с техните деца. Не знам какво да ти кажа. От една страна е хубаво да се потърси някаква сметка, кой, кога, защо и все пак да има някаква превенция, родителите да вземат някакви мерки спрямо детето си и то навреме, от друга страна пък, кой родител ще приеме с радост и за вярно твърдението, че неговото дете е крадец. Истината е, че понякога децата "пипат" вещи, които са чужди и това не винаги означава, че са престъпници или зле възпитавани, нооо....факта на липсата е налице...кофти, много кофти...обаче съвет всякаш не мога да дам...определено е доста тъпо положението...но каквото и да предприемеш, пожелавам Успех!
От друга страна пък, потърси ли добре, дали не са паднали някъде, дали не си ги сложила някъде на място "скрих ги дори от себе си..", дали и твоето собствено дете няма пръст...не знам, не знам..варианти и положения доста...

# 4
 • Мнения: 5 720
Е какво толкова 'комплицирано' има в ситуацията. Обажда се на родителите, споделя че й липсват бижутата и ги моли за съдействие да проверят децата си. След като са приятели лесно ще се разберат. Децата се изкушават, нищо толкова деликатно, но  неприятно със сигурност.
Трябва веднага да се действа, според мен. Вместо да се чудиш, режи  - аз друг начин не виждам.

# 5
 • Мнения: 8 353
 Абе то много зависи и от родителите . Наистина може да стане много гадна ситуация. Има и разбрани родители които ще съдействат ама има и такива.....

# 6
 • Мнения: 170
Всеки мисли според него си, за мен е комплицитно и не бих искала да съм на мястото на потребителката, която ще обяснява на родителите как са и изчезнали вещи и дали децата им не са ги взели...Реакциите могат да бъдат непредвидими, нищо, че са приятели... Whistling
Приятели, приятели, колко да са приятели, щом иде реч за децата им, я стига с тая възвишеност...

# 7
 • Мнения: 5 720
Е нали са приятели, не са някакви случйни хора.
Но ако бях аз щях първо да разпитам своето дете -  може да са играли и да са ги запокитили някъде

# 8
 • Мнения: 1 136
Като дете (4-5 годишна) успях да разменя своя най-обикновен рапан срещу уникална златна монета от колекцията на бащата на съседчето (по-голям от мен), и то по негова инициатива. Родителите му бяха много притеснени, докато разберат къде е, а моите бяха смутени, понеже не знаеха за бартера ни. Аз не съм крила, но и не съм съзнавала с колко скъпа (и чужда!) вещ си играя, още повече, че винаги ми е било позволено да пипам пари и бижута и съм ги възприемала съвсем нормално. Родителите ми подходиха много спокойно обаче, обясниха ми ситуацията, след това много внимавах и дълго време приемах вещи само след позволение на родителите ми.

# 9
 • Мнения: 170
Ама, аз затова казах, варианти колкото искаш ... съветите ми обаче не са така обширни, защото не знам кой вариант ще изтегли от торбата потребителката, затова само и пожелах Успех в разрешаването на случая и дано да е възможно по най благоприятния за всички засегнати начин! Peace

# 10
 • Мнения: 658
Определено трябва да говориш с родителите.Наистина, децата често се изкушават, а и на тази възраст, надали напълно осъзнават значението на думата кражба.
Не е задължително и родителите им да реагират остро.А ти така или иначе, вече имаш съмнения, че е някое от децата, ще те човърка занапред и няма да постигнеш нищо с мълчание и подозрения.

Вариантите са много-има опция и просто да са ги метнали някъде.Помисли си къде и кога последно си видяла бижутата.Предполагам, че не ги държиш в детската? Мислиш ли, че е възможно да не си усетила, ако някое от децата е ровичкало в стаята ти.А и как е възможно да са знаели точно къде са?
В тази връзка, не изключвай възможността детето ти да е наясно, дори да не ги е взело лично то.
Имахме такъв случай преди години с мой племенник.Все канеше деца в тях, майка му започна да подозира в един момент всичките му приятели, защото и изчезваше всеки път по някое бижу, накрая се оказа, че той им казва къде ги държат.

# 11
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
Питай първо твоето дете.
Имали сме подобна случка. Оказа се, че децата играли на "нещотърсачи" като Пипи.

# 12
 • Мнения: 5 604
Цитат
бижутата бяха на доста видно място
Моето мнение е съвсем друго - питай детето си, ако се намерят вещите - добре, но ако детето каже, че изобщо не са споменавали даже, значи са откраднати. Пий една студена вода и се научи да не оставяш на видно място скъпи вещи, пари или бижута. Детето, което евентуално ги е откраднало, едва ли ще признае, а може и родителите от неудобство, че детето им краде, да потулят истината. Грешката е твоя, сори. Но пък се учим от грешките си ooooh!

# 13
 • Мнения: 170
Тъй става то най накрая, "жертвата виновна", "виновните - невинни", били са подтикнати, така да се каже изкушени, видяли на видно място - взели, амаха с маха, ми да са го скрили това ценно нещо, щом не са, значи не им трябва....щом не им трябва, ми да си го вземем... Whistling

# 14
 • Мнения: 1 175
Обаждането на родителите може да се посмекчи, не изтъквай че нещо е "откраднато". Кажи им просто нещо от сорта на "децата сигурно са си играли и може да са забравили да сложат нещата по местата им" или "нещо може да е било прибрано заедно с играчките в бързината" - т.е. залисали са се в играта и по невнимание са прибрали твои вещи с техните. Така не ги обвиняваш в кражба и не звучиш нито нападателно, нито отбранително. Но постигаш целта - информираш родителите че нещо ти липсва. От там нататък те как процедират, си зависи от тях, но деликатно поднесената информация може да ги предразположи.

Общи условия

Активация на акаунт