Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 дек. 2011, 13:57 ч.

Суха домашна мая?

  • 1 481
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 286
Тези от вас, които си правите домашен хляб, имате ли представа дали може да се направи суха домашна мая, която да действа подобно на купешките сухи маи. Разбира се предполагам че това би ставало по-бавно, но в някакви разумни граници, примерно с разлика от 2-3 часа.

Значи аз имам опит с т.нар. домашен квас, и хляба ставаше доста добре (само че малко кисел). Проблемът е, че процесът там е доста дълъг. Няколко часа да се подхрани кваса, после часове докато втаса хляба.

След това открихме разни купешки сухи БИО маи, които често са на разни промоции, и така временно закърпих положението. Хем става по-бързо от киселия квас, хем като е био се предполага, че не е  бъкано с химии.

Но така или иначе истинското нещо е всичко да се прави в къщи, затова се зачудих дали не може да се направи суха домашна мая?

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 865
хем като е био се предполага, че не е  бъкано с химии.

каква химия има в сухата не-био мая? Thinking

иначе потърси в нета да си поръчаш суха био мая - все някой ще доставя до Бг Peace

# 2
  • Мнения: 901
че може може.. Правиш закваска (квас) който отнема време ..след което тази същата я разстилаш върху вестник или кърпа..изсушаваш и след това смилаш .. и имаш суха мая, която след като ще правиш хляб ще трябва 1-2 дни да я активираш (ако не е умряла по време на сушенето) ..
А сухата маята която се продава по пакети това е прясна мая, която се изсушава и след това се пакетира . Нямам идея колко химия има..ама ако искаш био - купи прясна или си прави хляб със закваска от това по био няма  Simple Smile

# 3
  • Мнения: 286
Ясно е, че био мая мога да купувам от магазин.

Мен ме интересува друго - да създам в домашни условия нещо, подобно на сухите маи, което да действа бързо. В рамките на деня да мога да направя хляба.

Иначе, да, кисел квас и аз съм изсушавала, и после трябват 1-2 дена за да се активира.

Чудя се каква точно е технологията на купешките сухи маи, така че после толкова добре се активират за кратко време?!

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт