Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 10
Здравейте, имам нужда от съвет и помощ.
Алекс е на 4 месеца и от една седмица имаме проблеми с кърменето. До този момент всичко вървеше страхотно и нямахме проблем с хапването на малчо.
 Проблемът се изразява в отказ от сучене по време на  дневните хранения. Първоначално започна да отказва едно, след това две и така до 20ч. вечер. Предлагам му да суче на всяко хранене, но уви в най-добрия случай суче по 3мин. и то само от едната гърда. Започва да се смее...и когато повторно опитам да го накарам да суче - плаче. Сменяме и опитваме всички разнообразни пози. Пея, разхождам се, затъмнявам стаята....пробвах и с музика. Като цяло света му е доста интересен и от от едномесечен не суче по-дълго от 10минути (общо от двете гърди).
Какво ли не мислих до сега, но четейки всички полезни статии и теми  тук не откривам каква е основната причина за този внезапен отказ. В същото време той е много жизнен, весел....смее се непрекъснато, играем почти по цял ден освен по време на разходката. С няколко думи - мисля си, че не съм го отблъснала по никакъв начин.
Да отбележа: нощно време Алекс суче без никакъв проблем и то по един или два пъти. При първото сутрешно хранене също суче.

През времето в което той не желае да суче или по-точно след неговия отказ аз веднага се  изцеждам. Изцеденото мляко обаче е едва 100мл. В най-добрия случай - 150мл. Забелязвам, че ако се изцеждам на 4 часа кърмата е повече. Бебчо сам започна да прави по-дълги  паузи между храненията - 3/3,5часа до 4часа по време на обедната ни разходка (от 12 до 16ч.) Тъй като не събирам достатъчно кърма за всяко хранене при две от дневните хранения давам добавка ( по съвет на педиатър) от АМ около 60-100мл. в зависимост от това колко кърма съм събрала.

Нещото, което според мен е различно и може би е причината за всичко е това, е че на 28дек. ми дойде за пръв път след раждането цикъла. Дали това е причината? Той премина, но Алекс продължава да отказва през деня да се храни  както преди.
Ако нещо съм пропуснала за да получа адекватен съвет ще се радвам да ме попитате вие.
Благодаря предварително!
Б. Дукова

# 1
  • Мнения: 688
Здравей, Bibsi,

След като прочетох въпроса ти и аз съм сигурна, че едва ли си отблъснала Алекс по някакъв начин, напротив, търсиш информация и идеи и правиш всичко възможно сученето да му е приятно.

Всъщност това, което описваш, е често срещано поведение на бебета на неговата възраст. Обичайно се свързва с това, че в този период бебето започва активно да изучава света и изведнъж разбира колко много интересни неща има наоколо, които си заслужава да бъдат разглеждани и изследвани. Често кърменето наистина минава на заден план. Нещата, които си изброила – смяна на позите, пеене, разхождане с бебето в ръце, музика, затъмняване – понякога наистина успяват да накарат бебето да суче, но не при всички бебета работят. Сещам се още, че би могла да слагаш на врата си нещо интересно, с което да опитващ да задържиш вниманието му за по-дълго време, или пък да пробваш и през деня да го кърмиш, докато е сънен – примерно веднага след събуждане или дори малко преди това, ако го усещаш, или пък за заспиване. Всъщност по колко кърмения имате през деня? Алекс на поискване ли суче или има режим?

Ако си сменяла наскоро козметиката си, ако използваш нов парфюм или переш със силно миришещ препарат, възможно е Алекс да реагира на тях.

Но има и един друг момент, а именно че на тази възраст бебетата сучат доста ефективно и са способни за много малко време да си набавят необходимото им мляко. Щом Алекс на 1 месец е сучел по 10 минути, дали на 4 месеца вече не е още по-добър в това за кратко време да си набави необходимото му мляко?

Има и бебета, които през деня са много разсеяни и сучат рядко и по малко, но пък нощем си наваксват доста добре, сучейки често и продължително. Дали Алекс не е от тях? Поради всички тези неща, обикновено майките следят не толкова за времето, което бебето прекарва на гърда, а за общото му състояние и броя на напишканите памперси. Понякога майката взима бебето при себе си в леглото (ако вече не спят заедно), за да може нощното кърмене да е още по-лесно, а бебето, усещайки я, да се сеща за сучене по-честичко. Може да е вариант и през деня да дремвате заедно. И ако бебето има 5-6 добре напишкани памперси на денонощие, това, че суче кратко през деня и дори това, че понякога отказва да суче, по-скоро не е притеснително. 

Количеството кърма, което успяваш да изцедиш, е напълно възможно да не е показателно за това какво количество кърма изсуква Алекс. Често бебетата сучат по-ефективно от всякакви помпи. От друга страна, дори ако на едно кърмене Алекс изсуче по-малко количество, много е вероятно на следващото да си навакса. Кърмените от гърда бебета рядко изсукват едно и също количество всеки път. Гърдите са в състояние да отговорят на нуждите на бебето, ако то суче толкова често, колкото поиска, тъкмо защото по този начин то само определя изсуканото количество. Гърдите произвеждат толкова мляко, колкото бебето изсуква.

Възможно е първоначалният отказ на Алекс да суче да е свързан и с идването на цикъла ти. Случва се често, тъй като се смята, че цикълът влияе върху вкуса на кърмата. За някои бебета това няма значение, други пък може да сучат по-вяло през този период. Обичайно обаче това поведение отминава с края на цикъла.

Доколкото разбирам, 2 пъти дневно храниш Алекс с кърма от шише и добавка, предполагам от седмица? Опитвала ли си по време на тези хранения да предлагаш само кърма (от гърда и шише, или само от гърда)? Той как се държи, изглежда ли гладен след като изпие количеството кърма? Препоръките за дохранване често са свързани с хранене под час и с определен брой хранения за денонощие, примерно 6 или 7, по време на които хранения се приема, че бебе на определена възраст трябва да пие определено количество мляко. Кърмените бебета често имат повече на брой и по-чести кърмения, не изсукват едни и същи количества мляко на всяко кърмене, затова ориентир остават по-скоро напишканите памперси и общото състояние на бебето. Ако искаш, можеш да ми разкажеш по-подробно как се кърмите в денонощието, как пишка Алекс, как е наддавал досега.

При всички случаи това, че той е жизнен и весел е чудесен знак, така че се надявам скоро притесненията ти да изчезнат. Ще чакам да пишеш.

# 2
  • Мнения: 10
Здравей,
Много много благодаря за така изчерпателния отговор.


-козметика като цяло почти не използвам. От както съм бременна се появи една непоносимост към миризмата на парфюми, кремове и т.н.
-относно това с изцеждането зная, че не е показателно. Sad
- четейки поста си мисля, че Алекс май наистина е от разсеяните бебета през деня, защото дори от шишето трудно успява да се нахрани.
- относно това дали се храни на режим, аз му предлагам когато сметна, че е гладен. Уви, той обаче не проявява интерес и би могъл да не яде дори и 6 часа. Като цяло почти всяка сутрин се храни в 7 и  следващите хранения не са под часовник. Вечер го храня към 20ч след като го изкъпем и той се бъди между 13 и 15часа за хапване самичък.Общо взето всяка нощ е различно - понякога се храни веднъж, друг път три пъти....но аз му давам на поискване Simple Smile

Тук е ред да кажа за наполовина добите новини. Вчера бяхме на консулатация - оказа се, че препоръката за дохранване на педиатъра ми е не била разбрана добре от мен. Оказа се, че излишно съм му давала тази добавка Simple Smile
Също така за месец е наддал 1,130кг., което е повече от задоволително. Нашето малко слонче(което се роди 4,650кг) е 8,130кг и е дълго 71см. Педиатъра ми забрани да давам добавка и ме посъветва, ако не желае да суче да му давам само и единствено изцедената кърма, независимо колко малко е тя Simple Smile
За момента той не желае да суче, но аз му предлагам първо този вариант и след това шишето.
Относно пишкането -  да има 5-6 мокри памперса; а относно акането то е 1-2-3 дневно.

Надявам се скоро да си върнем нормалното сукане. Май повечко се притеснявам от необходимото.
Опитах да слагам гердани и разни панделки и висулки, но това тотално отвлича вниманието му. Мисли си, че си играем и ми се смее и гледа ококорено Simple Smile.

Ето и една снимка на Алекс Simple Smile
 

# 3
  • Мнения: 688
Здравей отново, Bibsi,

Новините от вас са повече от добри дори, Алекс наддава чудесно и е напълно здрав, какво по-хубаво от това Simple Smile На снимката си личи от пръв поглед, че е силно и щастливо бебе Simple Smile Радвам се, че според педиатъра няма да се налага да дохранваш с АМ, това сигурно е допълнително успокоение за теб.

Явно Алекс наистина лесно се разсейва и храненето не му е много забавно, поне не през деня. Мисля си, че щом той все пак се съгласява да суче от гърда сутрин, вечер и нощем, сигурно скоро ще се върне на гърда и през деня. Той категорично ли отказва гърдата, или все пак цоква малко? Ако по-скоро се съгласява, но стои кратко време на гърдата, може би има нужда по-скоро от по-малки порции по-начесто. Би могла да пробваш да го кърмиш по-често, или поне да предлагаш по-често, вместо да кърмиш и дохранваш с изцедена кърма.Алекс как ти показва, че е гладен (през деня)? Дали не е от тези бебета, които успяват с вечерното, нощното и сутрешното кърмене да си набавят голяма част от калориите и така си осигуряват повече време за игра, за сметка на по-кратки сукания през деня?

Също така, ако прецениш, че има нужда да даваш допълнително изцедена кърма, можеш да пробваш да му я даваш вместо с шишето, по някакъв алтернативен начин, например с дозаторче, капкомер, чашка, спринцовка. Тъй като сученето от шише може да е по-лесно за бебето от сученето от гърдата, понякога бебетата свикват с шишето и започват да отказват гърда. Дали Алекс не е започнал да проявява такова предпочитание? Може би ако вместо шише предлагаш изцедената кърма по друг начин, той постепенно ще предпочете гърдата?

Това, че се притесняваш, е част от длъжностната характеристика на майката, всички сме така Wink Но пък ето, при вас нещата се развиват чудесно и се надявам скоро Алекс да суче само от гърда.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт