Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ян. 2012, 13:22 ч.

Седене при бебетата?

 • 8 423
 • 85
 •   1
Отговори
 • Мнения: 20
Здравейте мили мами,
кога сложихте децата в по седнало положение? Малката е на 5 месеца и седи единствено в шезлонга в легнало положение и легнала в креватчето, а като  сложа да си легне на корем ми и сама се изправя и се сгъва към краката си и седи така. Аз не и давам много да го прави и гледам да я придърпам пак да си легне. Когато е в креватчето и си надига главата и краката (като костенурка по гръб Laughing) и седи така сума време. Сама ли ще се изправи или трябва вече да я слагам в по седнало newsm78

# 1
 • София
 • Мнения: 1 382
Можеш да я оставяш да си "тренира" на корема/скута ти, но сигурно не се задържа седнала, ако не я придържаш за ръчичките? Можеш да и повдигнеш още шезлонга до положение, което и е комфортно. Видиш ли я да се изкривява на една страна и да се свлича надолу, значи не е готова за тази позиция.
Казват, че е добре да се изчака до 7 месец, преди да се оставя в седнало положение или докато бебето се изправи и седне само.
Аз моя син го държа в доста изправено (но все пак под наклон) положение на шезлонга по 10-тина минутки на ден, когато се храни, тъй като започнахме постепенно захранването.

# 2
 • Мнения: 312
Спокойно, има време. Тя сама ще си седне, когато физически успее - обикновено към 7-8 мес., при някои и по-късно или по-рано. Дотогава ще се упражнява. Виж, ако я захранваш, тогава трябва да я придържаш. Или я храни в шезлонга.

# 3
 • София
 • Мнения: 351
Аз започнах да го поизправям в количката след шестия месец, но дори и тогава той се смъкваше и през повечето време беше полулегнал. Детето само ще си покаже кога е готово, по принцип ортопедите препоръчват да се сяда след шестия месец, но всяко дете си е различно.

# 4
 • Мнения: 1 678
При всяко детенце е индивидуално, то само ще ти покаже кога е готово.

# 5
 • Мнения: 6 180
Всяко дете е различно, зависи от развитието на моториката му. Не бързай принудително да го слагаш преди да е готово защото може да увредиш гръбначние стълб.
Моят син си се развиваше по-бавно в това отношение по - късно започна да си вдига главата когато го сложех по корем, късно започна де стои седнал (около 8-9 месец), късно проходи (1г и 4м), така че следи си детето то ще ти покаже.

# 6
 • Мнения: 7 946
Преди 6-и мес. не е добре да се слага седнало Peace...въпреки, че ако погледнеш в съседната тема за проходилките, има и безумия на 6-7мес да ги слагат в проходилки Crazy-експериментаторки навсякъде има Wink

# 7
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 958
Не е препоръчително да се слага да седи седнало без опора от родителя преди 6 месец. Като под опора се има в предвид да се поддържа кръста. За полуседнала позиция в шезлонга и количката е ок след третия месец, ако бебето може да си държи главата само и да я повдига. Както и да може да се задържи в тази позиция без да се клати и свлича.
Няма за къде да бързаш принципно. Peace

# 8
 • Мнения: 195
Преди 6-и мес. не е добре да се слага седнало Peace...въпреки, че ако погледнеш в съседната тема за проходилките, има и безумия на 6-7мес да ги слагат в проходилки Crazy-експериментаторки навсякъде има Wink

Е какво ? На моя позната детето от 5 месечно седи в проходилка и засега нищо и няма. Моито дете започна от 6-7 месечна възраст да сяда.

# 9
 • Мнения: 1 272
Моят още на 2 месеца и половина се изправя сам до седнало положение и си го оставям в шезлонга в седнало положение, но понеже е по-скоро полуседнало, пак продължава да се надига. Когато го държа на ръце, не иска да го държа в друго положение освен в седнало. Сигурно ще кажете, че не е хубаво за дете на неговата възраст, но щом сам си се надига и не иска в друго положение, защо да му спирам развитието?  Според мен всяко дете се развива различно и не е добре всички да се поставят под един знаменател и както не е добре да се избързва от страна на родителя, така не е хубаво според мен и да се ограничава естественото развитие - детето да иска да седи, да не му се дава или да иска да ходи и да не му се дава. Според мен детето трябва да се остави да се развива с по-малко вмешателства от страна на родителите само заради теориите, че по принцип еди какво си не било хубаво да се прави по-рано или по-късно. Поне това е моето мнение по въпроса.  Peace

# 10
 • Мнения: 3 734
И аз мисля, че детето сяда и прави всичко останало, когато е готово за това. Моето от четири месеца някъде напираше да сяда, самостоятелно и без опора се закрепи към края на шестия си месец. Спазих само препоръката на ортопеда да не я оставям седнала без опора докато не навърши 6 месеца.

Ахи, кви са тия мускули, че сам да се изправя до седнало на два месеца?  Laughing Те тогава главата се учат да си държат изправена.

# 11
 • Мнения: 7 946
Преди 6-и мес. не е добре да се слага седнало Peace...въпреки, че ако погледнеш в съседната тема за проходилките, има и безумия на 6-7мес да ги слагат в проходилки Crazy-експериментаторки навсякъде има Wink

Е какво ? На моя позната детето от 5 месечно седи в проходилка и засега нищо и няма. Моито дете започна от 6-7 месечна възраст да сяда.


Как да предпазим бебето  си от инвалидизиране:

"Забранено е „дундуркането” и поощряването на детето да скача. Детето
не иска да скача, това е неволево движение, рефлекс на изтласкване. Тази
наглед невинна игра може да доведе до луксация, особено при по-едри деца.
Най-рискова е възрастта 5-6 месец, защото тогава развитието на
мускулатурата изпреварва развитието на ставата. Тази забрана важи докато
детето не успее само, без чужда помощ, да се хване, да се изправи, да се
научи да пада, да се научи да пристъпва, да пази равновесие и да проходи.
 Целта е детето да проходи само, най-добре е това да стане след 1 годинка.
Нормата е до година и половина. Не трябва да се насилва детето да тръгне на
9-10 месеца. Това само ще му създаде проблеми.
 Важно е детето да се научи да пълзи. Ползата от пълзенето е по-късно при
прохождането и автоматизирането на сложното движение – десен крак – лява
ръка и обратно, което помага в последствие за правилното ходене.
 Още от първия месец детето може да се сложи в шезлонг, кошче или
специално столче за кола, но не седнало, а полулегнало.
 Детето не трябва да се учи да сяда, грешно е да се хваща и дърпа за ръцете.
Това може да създаде следния проблем – детето не може да пази равновесие
и за да се изправи в седнало положение то си усуква гръбнака, а това не е
правилно. Детето трябва да разчита на себе си за всяко едно движение. Затова
трябва да го прави, когато е готово, а не, когато родителите решат. Не винаги
биологичната възраст отговаря на календарната. Понякога децата изглеждат
по-големи отколкото са в действителност.
 Грешно е използването на проходилки, бънджи гащи и каишки за
прохождане. Всички тези „помощни средства” създават проблемно ходене и
детето не може да се научи как да пада.":[/color]
http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp09/8.1/8.1-24.pdf

http://yan.contact.bg/dev.htm

http://www.lekar.bg/news-41/info-854/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%85%D0 … D1%81%D0%BD%D0%B8!/

http://ramirezz.blog.bg/drugi/2008/03/07/profilaktika-na-luksaci … vorodenoto.170594


# 12
 • Мнения: 1 272
Пуци, де да го знам. Майка ми като идва да го види като беше на 2 месеца и му се чудеше - тя се опитваше да го държи в легнало положение, а той напираше да става. Тогава все още не можеше да се изправя до седнало положение, но опитваше. Да вметна само, че се изправя до седнало положение като го гуша, ако е на твърда плоскост няма да успее.  Laughing Та да си довърша мисълта за майка ми. Тя като го държеше в легнало положение и то напираше да се изправя и тя вика, че е много жилав и след още 1-2 месеца няма да смея да го оставям сам. Аз не че го оставях де.  Laughing

# 13
 • Мнения: 3 734
 Laughing

Цитат
Детето не трябва да се учи да сяда, грешно е да се хваща и дърпа за ръцете.

Добре де, а ако детето напъва да се изправя и се нервира от факта, че лежи? Относно помощните средства съм съгласна - прохожда се чудесно и без тях.

# 14
 • Мнения: 348
Споделям мнението на педиатърката /неонатоложката ни:
-До навършени 6 мес.да не се слага да сяда-опасност от луксация на тазобедрените стави,да не си навреди гръбнака.
-ако напира само да става,да не му се помага-ако преди 6 мес.стане и седне само,значи то самоси  е готово.
-от навършени 4 месеца-може под ъгъл от 45 градуса да лежи.
-от навършени 5 месеца -под ъгъл 60 градуса( аз захраних на 5мес. и 3 седмици и я държах под 60 градуса)
-отначало да се подпира на възглавници,но най-хубаво е да си покаже че е готово да седи стабилно без подкрепа.
-когато вече само седи стабилно,изправя се до седнало положение само-ако иска да става и да седи право,да не се спира(не говоря за проходилки и тем подобни,а само като се придържа под мишниците)

Моята дъщеря,напираше от 4 месечна да става,но не я вдигах.Реално на 6м и половина вече беше готова и стабилно си седеше.Не съм я подпирала с нищо-тя не търпеше такива неща Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт