Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 55
Здравейте! Имам намерение да започна да съхранявам във фризера по малко кърма, т.к. моят бебок (4 месеца без 2 дни) напоследък не си опапква всичко и се притеснявам да не намалее лактацията, пък и все пак едно-две излизания без него ще ми дойдат добре  Wink Понеже нямам много опит с шишетата и изцеждането, ми възникна въпрос, за който обаче не можах да намеря инфо.
След като стерилизирам помпата (на части), контейнерите за съхранение на кърма, шишето + биберона + ринга + капачето, как трябва да ги съхранявам? В инструкцията на моя стерилизатор пише, че нещата вътре са стерилни 8 часа ако не се отваря капака. Проблемът е, че някои от нещата вътре ми трябват по-често, а други по-рядко. Например бибата-залъгалка ще я извадя веднага след стерилизирането, но помпата я ми потрябва в близките дни, я не. Същото важи и за контейнерите.
Чудя се мога ли да считам за чисти шишетата, ако ги стерилизирам, сглобя ги, сложа им капаците и ги съхранявам в стаята. А контейнерите ако ги стерилизирам, сложа им капаците и те да си стоят готови в стаята може ли? Помпата да речем, че преди всяко ползване ще я стерилизирам. Много моля, дайте ми съвет, че днес извхърлих 3 контейнера кърма, защото реших, че не съм я съхранила както трябва  Close

# 1
 • Мнения: 1 642
Здравей, първо, за да не намалее лактацията, трябва да се изцеждаш след всяко кърмене. Колкото повече кърма бъде изцедена (без значение по какъв начин), толкова повече ще се произведе следващия път.
Относно стерилизацията, трябва да стерилизираш помпата преди всяко изцеждане. Можеш да съхраняваш кърмата в хладилник в рамките на един ден, така че да събереш по-голямо количество, което да замразиш в едно контейнерче. Например вместо да слагащ в камерата по 20-30 грама след всяко цедене, събираш млякото, което си изцедила през целия ден и замразяваш.
Колкото до излизането от време навреме, към четвъртия месец вече може да се захранвате с плодови пюрета.
Успех и дано да съм била полезна  Flowers Four Leaf Clover

# 2
 • Мнения: 5 669
Здравей, първо, за да не намалее лактацията, трябва да се изцеждаш след всяко кърмене. Колкото повече кърма бъде изцедена (без значение по какъв начин), толкова повече ще се произведе следващия път.
Това не е вярно в случая, тя кърми успешно вече 4 месеца и очевидно има предостатъчно кърма.

Относно стерилизацията, трябва да стерилизираш помпата преди всяко изцеждане.

И това не е вярно също. Изисква се единствено при недоносени бебета - при здраво бебе, че и вече 4-месечно, е достатъчно стерилизиране веднъж на 24 часа. След всяко цедене помпата се измива с топла вода и препарат за съдове.

Колкото до излизането от време навреме, към четвъртия месец вече може да се захранвате с плодови пюрета.
Захранването е добре да започне най-рано на 5 навършени месеца, че и 6.

Пепър Ина, според мен притесненията ти са неоснователни. Много хранещи с шише майки на тази възраст вече са спрели изобщо да стерилизират Simple Smile Не че непременно го поощрявам, просто е тема за размисъл. Обикновено да ги съхраняваш затворени - или в затворен съд, е абсолютно достатъчно. Още повече, че тази кърма нищо чудно да ти влезе работа след като бебето е започнало да лапа всичко от пода вкъщи Simple Smile
Хубаво е да знаеш, че шишето не се пълни догоре, тъй като при замразяване течността се разширява - оставяй около 2 см празни до ръба. Също не е добре да замразяваш прекалено големи порции, за да не ти отива кърмата зян при размразяване - прецени добре за какво ще ги ползваш.
Освен за нахранване в случаи на излизане, може да добавяш в пюретата и кашите при захранването, например.
Още нещо - ако бебето ти е изключително кърмено, не познава шишета и биберони, може да откаже да пие кърма от шише... така че помисли над това, ако ще излизаш инцидентно и ще го оставяш с татко/баба и бутилката.

Така де, и поздравления за успешното кърмене дотук Simple Smile

# 3
 • Мнения: 55
Параход, благодаря за много полезното инфо. Да, бебчо е изключително на кърма и се надявам поне до средата на 5-я месец все да сме така. А в какво бих могла да замразявам по-малки количества, които да ползвам после за пюретата. Знам, че има някакви пликове. Как става с тях замразяването?

# 4
 • Мнения: 9 144
Самите пликове са стерилизирани. Просто пресипваш в тях кърмата и я слагаш във фризера. Не забравяй да си записваш датата на всеки.
Единствената разлика с контейнерчетата е, че пликовете са за еднократна употреба, а контейнерите можеш да ги стерилизираш многократно.

# 5
 • Мнения: 433
Аз стерилизирах всичко след употреба и просто ги прибирах в нейното шкафче. Когато ми потрябваха просто ги взимах и толкова. Но да ти кажа почти не ползвах тази замразена кърма- тя не искаше от шише, кашата ставаше много водниста с кърма, а пюретата разреждах  до време. Имах огромни запаси и ми беше жал да изхвърлям...  Аз ползвах готови стерелизирани пликчета, в които изсипвах събраната 24 часа кърма (ако не се е събрало по-рано) и хоп във фризера. Обикновено се цедях обаче само сутрин защото когато спря да се буди да суче нощем, сутрин така ми тежаха гърдите, че... Пък тя изсукваше само част от едната. Даже съм снимала пълното шише с рекордните за мен 260 мл след сукане при това. #Crazy Като напълних отделението във фризера спрях изобщо да цедя и пак подържах добра лактация- и до днес посуква при желание. Laughing

# 6
 • Мнения: 37
Подкрепям мнението първо да провериш дали ще пие кърма от шише. Моите искаха само да сучат, друго не признаваха.
Отбелязвай си датата на всяко контейнерче/пликче и не оставяй кърмата с месеци да престоява във фризера.

# 7
 • UK
 • Мнения: 666
Аз стерилизирам помпата на 2-3 дни. Не я използвам често. Накисвам ги в дълбок съд с вода с препарат.
Пликчетата са най-удобни според мен.Стерилизирано-отваряш, използваш и хвърляш.
Според мен стерилизацията има ефект само ако го правиш непосредствено преди употреба. При кърмените бебета мисля че е излишно , не можеш да си стерилизираш гърдите.
И моето дете не пие от шише, но откакто захранвам с каша  намаляха запасите.

# 8
 • Мнения: 9 144
Според мен стерилизацията има ефект само ако го правиш непосредствено преди употреба.
Точно така! Когато минат няколко минути приборите просто стават чисти, а не стерилни.
Има едни таблетки за студена дезинфекция, които се ползват за зъбни протези, но това също категорично не е еквивалент на стерилизацията.

# 9
 • Мнения: 234
Привет,
аз лично стерилизирам рядко помпата, след всяко ползване я измивам добре с топла вода и препарат. Ползвам и контейнери и пликове за кърма, като моята хубавица много трудно яде от шише, въпреки че пие чай. Кърмата вече използвам за разреждане на пюретата и когато излизаме с таткото бабата я храни, т.е. се бори да я нахрани от шише.
Вече стерилизирам много рядко, знам, че много мами ще ме упрекнат, но след като малката вече лапа всичко, което докопа ми се вижда ок да намаля и стерилизирането  Simple Smile
Успех!

# 10
 • София
 • Мнения: 479
Според мен стерилизацията има ефект само ако го правиш непосредствено преди употреба.
Точно така! Когато минат няколко минути приборите просто стават чисти, а не стерилни.
А защо смятате, че трябва да се осигури болнична стерилност? Кому е нужно? Нима гърдите на кърмачките са стерилни?
Едно време, с баткото, бях чела някъде, че основният смисъл на стерилизирането е да се гарантира измирането на млечните бактерии и всякакви подобни, които може да са се завъдили по шишетата, особено ако не се мият веднага. На мен ми звучи доста по-логично, отколкото идеята за постигане на стерилна среда, която най-малкото ми се струва невъзможна в домашни условия.
Според мен стерилизирането е един вид като преваряването на водата - високата температура подпомага чистотата.
Аз ще продължа да стерилизирам, тъй като мия веднъж на ден (мързи ме по-често Embarassed) и употребените шишета престояват доста дълго мръсни. Иначе след 5-6 мес. е по-скоро за успокоение на майката, отколкото да има някакъв реален смисъл - бебоците вече лапат де що намерят Laughing

Общи условия

Активация на акаунт