Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 096
Ще ми се да съберем мнения за известни и без известни книжки и автори, подходящи за възраст 5-6-7 годишни деца в предучилищна възраст. Разгледах темите, но е трудно да се ограничат само в този диапазон. За това нека синтезираме. Приемат се всякакви препоръки за харесвани книжки от деца в тази възраст. Антикварни или нови.. всякакви!

# 1
 • Мнения: 1 567
Тази е подходяща!                   http://www.colibri.bg/resultsb.php?book=572

# 2
 • Мнения: 2 096
Всички книжки за Петсън и Финдъс издадени от "Фют"

Последна редакция: пн, 09 яну 2012, 09:45 от .Ели.

# 3
 • Мнения: 8 383
Аз имам такъв принцип- спомням си приблизително какво аз съм чела или на мен ми е четено около тази възраст.И чета тези книги на сина си.
Когато предположа, че му е още рано за разбиране на някоя книга, оставям книгата за по-късно.
Но има и такива, които му чета , а аз съм ги чела в ІV-V клас.

Имам и такъв принцип-никога не чета адаптирани приказки.Дори и като беше съвсем малък.Ако  е сложен изказът , то обясняваме думи и изрази.
Някои от прочетените книги-български народни приказки-в различни издания, "Работна Мецана", Приказки на Братя Грим- за децата не са така буквално ужасни като за възрастни, "Златното ключе", "Пинокио", "Приключенията на Незнайко"-тук имаше повече за обясняване и много други.

От по-ново време- прави ми впечатление, че децата харесват рими.Много любими са всички книжки на Мая Дългачева.

# 4
 • Мнения: 2 096
Мая Дългичева и поотмина времето поне при нас.. и никак не държим на римите, дори предпочита повествованието. Приключенията на Незнайко е подходяща според теб, така ли? Ще я взема от бибиотеката да я видим.
Като казах библиотеката се сетих и за Моливко и Сръчко на Юрий Дружков, която ни е любима.
http://detstvoto.net/index.php?newsid=3455

Други предпочитани по мои наблюдения са Историите за лисичето Фиги:

И да попитам - мислите ли че Щедрото дърво е подходяща за тази възраст?
Роо Роо интересно предложение..

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 20:44 от .Ели.

# 5
 • Мнения: 8 383
На детето много му хареса "Приключенията на Незнайко", нямаше 6 навършени години, когато я прочетохме.Но докато четях се спирах, питах го за някои думи дали са му ясни, за други той ме спираше.Самият приключенски дух в книгата ,както и неподправеният хумор му харесаха толкова много, че месеци след това си играехме на "Незнайко", като ми подхвърляше сам реплики.

Да, мисля, че е подходяща за 6-7 год. дете, макар че аз съм я чела по-късно."Незнайко на луната" съм я оставила за следващите месеци, просто не и е дошъл редът.

За тази възраст са подходящи и "Приключенията на Лукчо", както и "Вълшебникът от Оз"- и двете ги имах за подарък в последната година в ДГ.Има много "пряка реч", а книжки с диалози се харесват на децата.

Не е много по темата, но ще изразя отношение и по още един въпрос.
В други теми съм чела, че децата не обичат архаизми, излезли от употреба думи или такива, чието значение е трудно обяснимо.Не мога да правя обобщение, но децата не са за подценяване.Те обичат откривателството, включително и относно думите.Достатъчно е в момента на произнасяне на непознатата дума родителят или учителят веднага да я обясни.На моето дете това му харесва, приема го като вид игра.

Например от Братя Грим"Взела Пъстрокожка със себе си в ореховата черупка златен пръстен, златна мотовилка и златно чекръче"/Цитирам по памет/.На това място веднага спирам четенето и питам детето "Знаеш ли, моето дете какво е мотовилка и какво е чекръче"

Естествено ,детето не знае и не е виждало, а и няма къде да види.Тогава веднага му обяснявам думата, а при удобен случай му показвам нагледно.Когато то след време срещне или чуе тази дума се радва, че познава значението и.Поне с моето дете е така, а то не е от най-ученолюбивите.

Решила съм, живот и здраве, когато детето тръгне в първи клас да му чета "Сърце" на Едмондо де Амчис.Спомням си, че точно в първи клас учителката ни в часове по извънкласно четене ни четеше тази книга и ние слушахме с упование.Тази книга според мен е най-великата енциклопедия по човечност.

# 6
 • n/a
 • Мнения: 3 298
Много са различни децата в тази възраст. Едни четат, други - не. Едни боравят с богат речник, други - с беден. Едва ли има начин да се извлекат "подходящи" книги за тази възраст просто така, без оглед на това какво е детето и какви са му интересите.
За моето дете тогава установих, че научно-популярни енциклопедии не му се опираха, пораждаха интерес. Книжки от типа на посочените по-горе докарваха прозявка.

# 7
 • Мнения: 2 096
Лоана не търсим общо валидни интересни книги.. пита се в задачата: На твоето дете коя му харесваше в тази възраст?
На нас ни допадат определен тип енциклопедии и такива купуваме - Космос и Машинарии. Такива за животни не ни харесват и не четем, за сега. В този ред на мисли:


Чудесна книга, тип енциклопедия.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 20:44 от .Ели.

# 8
 • Мнения: 14 774
Ако предучилищна възраст е 4г11м са подходящи едни книги, а ако е 6-7, тогава са други, които вече децата си четат сами.
За 4-5 годишно са подходящи "Приключенията на Лукчо", "Аз, Клара и котаракът Казимир". "Новите приключения на крокодила Гена", приказките на братя Грим и Андерсен, както и всякакви приказки на народите, моят син харесваше най-много на азиатските народи. Всички енциклопедии от поредицата "Искам всичко да знам", поредицата за Лили Чудото, "Вълшебникът от Оз", поредицата за зайчето Феликс, поредицата за Моливко и Сръчко. Някои от романите на Астрид Линдгрен. Лично аз харесвам и Туве Янсон, но пък тя никак не допадна на сина ми - нито на 4-5, нито сега на 8-9. На 4-5-годишна възраст му прочетох Робинзон Крузо 2 пъти, защото беше запленен. После, като се научи да чете, си я прочете трети път. Трябва да пробваш какво ще му е интересно, някои си четат единствено Франклин до първи клас.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 427
В моменто с дъщеря ми /5г./ четем:

Андерсен и Шарл Перо от същата поредица.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 995
Пипи, Патиланско царство/страшно много се забавляваше/, сега сме на Емил от Льонеберя. Приказки всякакви четем постоянно.
Детските енциклопедии също са й много интересни.

# 11
 • Мнения: 2 096
Трябва да пробваш какво ще му е интересно, някои си четат единствено Франклин до първи клас.
Да, пробвам непрестанно.. за това и търся нови идеи като заглавия или автори, с които да обогатяваме книгозора си.. Благодаря за идеите. Харесах някой. Между другото, много се смяхме и на една книга на Братя Мормареви - "Боби Главата". Препоръчвам!
"Приключенията на Лукчо" мисля да я поставя за 6-7г възраст. Все още ми се струва неподходяща, но ето че има деца, на които им е харесала..
На рафта ни чака "Приключенията на Пинокио", която определено му е много интересна.
Пипи и Емил от Астрид Линдгрен също са в изчакване, надявам се в най-скоро време да ги зачетем.
Ние, Мушмороците и Опако дете също са ни в класацията най-смешни книги. Видях и една друга на Виктор Самуилов - През девет локви, ще и хвърля едно око като мина през книжарницата.

# 12
 • Мнения: 14 774
Ето на - различни книжки са интересни на децата. Моето пък не харесваше Пинокио, не го харесва и до днес, но Лукчо много го впечатли още на 4-5. Забелязах, че са му много скучни книги на съвременни български автори, които пишат за деца. Купих му няколко нови книжки - недочетени си останаха.

# 13
 • Мнения: 2 096
Някой има ли впечатления Щедрото дърво и Мими и Макс за каква възраст са? Както и Чичо Фьодор на Успенски, която видях че е преиздадена наскоро.

# 14
 • Мнения: 8 383
Някой има ли впечатления Щедрото дърво и Мими и Макс за каква възраст са? Както и Чичо Фьодор на Успенски, която видях че е преиздадена наскоро.

"Мими и Макс" я купих на детето за рождения му ден, когато навъши 6г, но още не и е дошъл редът.
Посъветваха ме, че е подходяща за 6г. възраст.

Сетих се за една моя любима книга "Господарят на ветровете"-сборник приказки на бившите съветски републики.Много я обичах тази книжка, но я дадох на едно дете, което не ми я върна.Години наред съм я търсила, тази година я намерих в антикварна книжарница .На сина ми също много му хареса.Интересно му беше да научи по този начин  за тайгата, аулите ,за Сибир .

Общи условия

Активация на акаунт