Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ян. 2012, 15:45 ч.

Непререгистрирани фирми

 • 4 660
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
много ви моля момичета, някой да можели да ми каже какво става с фирмите които не са пререгистрирани до края на годината,много е важно моля ви

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 15:52 от Mamma

# 1
 • близо до Кресненското дефиле
 • Мнения: 888
Заявленията за пререгистрация могат да бъдат подадени по електронен път или на хартиен носител. Крайният срок изтича в края на годината(2011г.), а фирмите, които не го спазят, ще бъдат заличени – т.е. ще трябва да спрат дейност. От Агенцията по вписванията са категорични, че удължаване на срока може да стане само по законодателен път, което означава, че в момента е невъзможно.

# 2
 • Мнения: 654
няма да ти кажа smile3534
щото вече ни се подигравате ooooh!

# 3
 • Мнения: 425
т.е. ще трябва да спрат дейност

- те и без това нямат дейност, визирам онези продадени фирми със големи задължения, които държавата не пожела да си ги търси.
Според мен най фрапиращия пример за който и ББ спомена, е за фирмата обещала да ремонтира надлеза във Видин - взела парите и после са я продали. И сега, ни надлез, ни пари. А Европата не искала да дава втори път пари.

Така че не виждам проблем, прави се нова фирма и - фертиг... 

# 4
 • София
 • Мнения: 3 468
Какво ще стане, ако пропуснете срока за пререгистрация?
Близо половин милион фирми извън регистъра - ...Плаща ли се нещо за пререгистрацията?
Тя е безплатна, но ликвидацията на фирмите и заличаването им не е – взима се такса в размер на между 500 и 2000 лв. Това са разходите на държавата при назначаването на ликвидатор за всяка отделна фирма. Според търговския закон разноските за производството по ликвидация са за сметка на търговеца.
  Peace

# 5
 • Мнения: 2 405
ЕТ-тата се заличават автоматично, собственика нищо не дължи. При другите форми стоят по иначе работите, но сега не знам със сигурност как.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 599
При другите форми стоят по иначе работите, но сега не знам със сигурност как.
То май никой не знае.

# 7
 • София
 • Мнения: 604
ЕТ-тата се заличават автоматично, собственика нищо не дължи.

Не се дължи нищо при ЕТ-тата тъй като нямаш процедура по ликвидация, но ако имаш задължения какво се случва? Ако дължиш нещо към НАП или НОИ едва ли ще минеш метър. Поне според това което чета в линка даден по-нагоре.

Цитат:

"От неприятните последици при обявяване в несъстоятелност не са застраховани и едноличните търговци, които, ако не се пререгистрират до крайния срок, ще бъдат служебно заличени. Търговският закон, обаче позволява откриване на производство по несъстоятелност и на заличен едноличен търговец, след което, ако останат неудовлетворени кредитори, лицето повече не може да регистрира друга фирма на едноличен търговец.

Едно служебно заличиване за търговци, които са имали дори и за съвсем кратко, дори и преди много години, назначен дори и един работник или служител, означава и неизпълнение на задължението на търговеца по чл.5, ал.10 и 12 от КСО за предаване на разплащателните му ведомости и останалите документи по трудови правоотношения в съответното подразделение на НОИ, което води след себе си глоба за юридическото лице от 500 до 2000 лв глоба, а за физическото лице- глоба от 50 до 1000 лв."

# 8
 • Мнения: 14 753
Аз пък не мога да разбера като става дума за закони, защо се цитират статии?


ЕТ и клоновете на чуждестранните търговци се считат за заличени от 1 януари 2012.
Дейността на търговските дружества и кооперациите се прекратява на 1 януари 2012. Те нямат право да осъществяват търговска дейност, да предявяват искове и да подават молби за образуване на изпълнителни производства, да извършват разпоредителни сделки с имуществото си, освен да заплащат дължими суми на работници и служители, както и да извършват преводи на суми за погасяване на публични задължения. Извършените след 31 декември 2011 г. разпоредителни сделки с имущество на търговските дружества и кооперациите с прекратена

Това не означава обаче, че автоматично са в ликвидация. В срок до 1 октомври 2012 съдилищата по регистрация изготвят списъци на непререгистрираните фирми (всички) и ги изпраща в Агенцията по вписванията. Агенцията публикува списъците.

В срок до 31 януари 2015 всяко заинтересовано лице може да подаде заявление за пререгистрация и обявяване на ликвидация на търговските дружества и кооперациите. Подробности относно ликвидатор, разходи и процедури - ЗТР § 5б.

Всички ликвидации приключват най-късно на 31 януари 2017.

След 31 януари 2017 г. агенцията служебно заличава търговските дружества и кооперациите:
1. за които не е поискана пререгистрация и обявяване в ликвидация;
2. за които ликвидацията не е приключила поради бездействие на ликвидатора и/или на заинтересованото лице;
3. за които не е открито производство по несъстоятелност.

http://lex.bg/laws/ldoc/2135522741 - §5, 5а, 5б, 5в, 5г и 5д.

# 9
 • Мнения: 184
а какво се случва с фирма ет-изпуснала срока на пререгистрация,но дължаща пари за осигуровки и ддс-та около 15000 лв. от две години назад???собственика има новооткрита фирма отпреди 2 месеца еоод,на непререгистрираната фирма ет- аз съм по майчинство още 2 месеца,ще ми се изплатят ли изобщо??
как може да се подадат документи за пререгистрация??

# 10
 • Мнения: 184
Моля някой запознат да отговори,могат ли да възникнат проблеми и за новата фирма,заради тези задължения,която е на същото име и ще мога ли да си получа майчинските след 1.1.2012г.,след като фирмата вече не е валидна,остават ми още 3 месеца до края на майчинството!!

# 11
 • Варна
 • Мнения: 186
Тези фирми ,които не са пререгистрирани ще им бъде насрочен нещо като ликвидатор от съда.Те ще си платят както на ликвидатора така и задълженията към държавата.

# 12
 • Мнения: 2 006
http://nap.bg/news?id=1514

ако не получите отговор на въпросите си от текста, то има и телефони за информация:

"Повече подробности за новите правила могат да се получат на телефона на Информационния център на агенцията 0700 18 700."

Общи условия

Активация на акаунт