Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 72
Здравейте! Имам нужда от консултация относно прекратяване на трудов договор и обезщетение от борсата. Ситуацията е следната - работех 3 години на тридов договор по заместване колежка по майчинство /общо три колежки замествах, само да уточня  Grinning/. Последната колежка, която замествах, се завърна на работа в началото на декември, при което моят договор бе прекратен - обясниха ми, че имам право да се регистрирам в бюрото по труда и да получавам обезщетение. Последният ми работен ден бе на 30 ноември, бях осигурявана на 650 лв. месечна заплата. Аз обаче вече имах подсигурена нова работа и договорът трябваше да бъде сключен на 13 декември. Фирмата е голяма, централата е в София и аз още не съм получила новия си договор, но проверка в НОИ показа, че той наистина е пуснат от 13 декември, макар че аз не съм го подписала още. Оказа се обаче, че работата не е такава, каквато си мислех и искам да напусна. Смятам да уведомя работодателя за това си решение, като естествено ще остана на линия докато той си подсигури друг човек. Сега на въпроса ми - мога ли да се регистрирам в бюрото по труда и полага ли ми се обезщетение след като аз избирам да напусна. Ако ми се полага колко ще бъде то, при положение, че съм осигурявана на 850 лв. месечна заплата?? Много благодаря предварително за отговорите

# 1
 • Мнения: 75
Ще имаш право на обезщетение само 4 месеца и няма да е върху голямата заплата.

# 2
 • Мнения: 72
Ох, опасявах се, че е така. А мога ли нещо да направя, за да получавам по-високото обезщетение?

# 3
 • София
 • Мнения: 5 835
Напускане по взаимно съгласие - обезщетение 4 месеца по 7,20 лв. на работен ден.  Peace Трябва да се регистрираш в Бюрото по труда в 7-дневен срок, иначе започваш да губиш дни от тези 4 месеца, на които имаш право.
За по-високо обезщетение - трябва да те съкратят, но вече запознатите да кажат по кой член. В този случай срока на обезщетението е според трудовия ти стаж, а самото обезщетение е според заплатата, която си получавала някакъв срок назад /12 месеца май беше, но пак да кажат по-запознатите/.

# 4
 • Мнения: 72
Момичета, благодаря ви  Hug
По всяка вероятност щом искам да напусна, работодателят няма да се съгласи да ме съкрати. Някакви  други идеи, че да взимам повече докато си намеря нова работа?

# 5
 • София
 • Мнения: 8 206
Някакви  други идеи, че да взимам повече докато си намеря нова работа?

Имаше 1 член, по който съкращаваха за несъответствие на знания и длъжност, някакви нови изисквания, а човека не ги умее. По него също може да вземаш по-дълго време голямата сума.
Но не знам точния член и алинея от КТ.
Също може да увериш ръководството, че няма да вземеш обезщетението, което ти се полага от работата. Ако трябва предварително да се подпишеш на ведомостта за да са сигурни. Човешки им обясни, че те интересува само дългата борса и че работата ти е трудна.
Дано стане работата.

# 6
 • Мнения: 72
Aisha, в моя случай няма несъответствие между длъжност и възможностите ми, по-скоро става въпрос за други несъответствия, но сама съм си виновна, че не разпитах подробно за някои неща.
Втората част от поста ти не я разбрах - какво обезщетение ми се полага от работата? Аз започнах преди няма и месец, искам да напусна, няма отпуски за изплащане. Моля за разяснение

# 7
 • София
 • Мнения: 2 561
Аз мисля, че няма от какво да се притесняваш.
Едва ли новият работодател, те е назначил на
безсрочен трудов договор.
99% съм сигурна, че договорът е със срок на изпитване,
което означава, че ще бъдеш освободена по чл. 71 ал. 1
Освобождаването по този член ти дава право, да получаваш
обезщетение, съобразно трудовия стаж и възнаграждението
върху което си осигурявана.

Правото на парично обещетение за безработица зависи
от продължителността на осигурителния стаж, а именно:
1. при осигурителен стаж до 3 години – парично обещетение за 4 месеца;
2. при осигурителен стаж от 3 до 5 години – за 6 месеца;
3. при осигурителен стаж от 5 до 10 години – за 8 месеца;
4. при осигурителен стаж от 10 до 15 години – за 9 месеца;
5. при осигурителен стаж от 15 до 20 години – за 10 месеца;
6. при осигурителен стаж от 20 до 25 години – за 11 месеца;
7. при осигурителен стаж над 25 години – за 12 месеца.

Обезщетението е 60% от среднодневното възнаграждение.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 561
На мен друго ми е интересно, как така работиш
без подписан ТД? При една проверка и ти, и работодателят
носите административна отговорност, въпреки, че ТД
е регистриран в НОИ.

# 9
 • Мнения: 72
jullianna, това, което ти е интересно е само една от причините да искам да напусна. Мерси за разясненията, аз съм много боса в тази област. Още един въпрос - 60% от коя заплата би трябвало да взимам - последните 3 год. работех на 650 лв., на новата работа съм на 850 лв., но тя е от 1 месец.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 561
Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.
От 01.01.2012 станаха 24 месеца.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 206

Втората част от поста ти не я разбрах - какво обезщетение ми се полага от работата? Аз започнах преди няма и месец, искам да напусна, няма отпуски за изплащане. Моля за разяснение
Ако те съкратят и в срок от 1 месец не започнеш нова работа, то ти дължат обезщетение 1 заплата.
Но ако си на договор с изпитателен срок тогава не се взема. Но пък ще си получаваш по-високата сума от БТ.
Във всеки случай трябва да говориш с ръководството и да си видиш договора.

# 12
 • Мнения: 72
Благодаря на всички, които се включиха със съвет  Hug Hug
Доколкото разбирам в такъв случай не ми остава нищо друго освен да им се помоля да ме съкратят или да прекъснем договора по взаимно съгласие, за да взимам по-голямото обезщетение? Нали правилно съм разбрала

# 13
 • София-Младост
 • Мнения: 14 305
Благодаря на всички, които се включиха със съвет  Hug Hug
Доколкото разбирам в такъв случай не ми остава нищо друго освен да им се помоля да ме съкратят или да прекъснем договора по взаимно съгласие, за да взимам по-голямото обезщетение? Нали правилно съм разбрала
Вече се писа, че при взаимно съгласие обезщетението е минимално...

# 14
 • Мнения: 68
И аз съм много боса в тази област и искам да попитам нещо. Знам, че в четирите месеца, в които се плаща обезщетението, вървят и осигуровки. Тоест считат ли се тези четири месеца на борсата като стаж?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт