Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ян. 2012, 22:28 ч.

Кое АМ избрахте за вашето бебче #2

 • 32 890
 • 739
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 539

Преди да започнете с приготвянето на млякото, трябва да имате предвид:

В зависимост от това дали сте на кърма и дохранвате, или сте изцяло на адаптирано мляко, педиатърът ви трябва да определи какво количество мляко да давате на вашето бебе. На опаковката на всяка кутия има таблица с ориентировъчни стойности, за случаите когато бебето е само на адаптирано мляко.

Приготвяйте млякото с преварена вода поне до шестия месец. След това може да преварявате водата само през летните месеци поради по-големият риск от стомашно-чревни инфекции през този период.

Във всяка кутия има мерителна лъжичка. При млеката в картонени кутии тя се вижда още при отварянето, а при металните понякога се налага да разровите млякото за да я намерите. Лъжичките за различните видове млека не са еднакви. Внимавайте да не ги объркате при евентуална смяна на млякото.

Независимо от количеството на приготвяното мляко, спазвайте винаги пропорцията: вода-сухо мляко, указана на етикета. При повечето млека това съотношение е: 30мл. вода - 1 равна мерителна лъжичка сухо мляко. Неспазването на това съотношение може да доведе до недохранване или дехидратация.

Не стягайте силно винта на шишето.При силното стягане, освен че можете да го повредите, спирате действието на въздушната система.

Когато излизате на разходка не приготвяйте предварително млякото. Носете си топла вода и сухо мляко. Водата можете да запазите топла в термос или термобокс, а за млякото има специални разделителни кутийки за три дози.

Трябва да запомните кога сте отворили кутията с адаптираното мляко, защото след отварянето има определен върху опаковката срок на съхранение - обикновено три-четири седмици.

Съхранявайте разпечатаната метална кутия плътно затворена. Когато млякото ви е в плик може да го затворите с ластик или щипка, след като прегънете срязаната част на плика, а още по-добре е ако имате кутия от друго адаптирано мляко да изсипете вашето в нея.

Не съхранявайте адаптираното мляко в хладилник, поради голямата влажност. То трябва да се съхранява на сухо и проветриво място.

След като бебето се нахрани, изхвърлете млякото, което ви е останало в шишето. Не го използвайте за следващото хранене.

Водата, с която приготвяте млякото трябва да бъде с определена температура, която е указана върху опаковката. Повечето млека се приготвят с вода 40 градуса, рядко има млека като например Фризовом - при 60 градуса. Използването на по-гореща вода води до унищожаване на биоактивните съставки.

Приготвяне на млякото

1.Преварете водата (да ври 5 мин.) и охладете до указаната температура.

2.Сипете необходимото количество вода в шишето.

3.Сипете съответния брой равни мерителни лъжички сухо мляко.

4.Разбийте добре.

5.Ако е необходимо охладете. Температурата на готовото мляко трябва да е 37 градуса. Най-лесно тя се проверява като капнете 1-2 капки през биберона върху вътрешната страна на китката си. При 37 градуса капките не се усещат.

1. Позиция за хранене

Позицията за хранене с шише е много различна от тази при кърмене и обичайната легнала поза, която повечето родители използват, не е подходяща при храненето с шише.Ако бебето лежи по гръб, а шишето е вертикално изправено, тогава течността в шишето упражнява налягане, което съчетано с топлината на млякото води до разширяване на отвора на биберона. По този начин млякото тече бързо и силно и бебето е принудено да гълта като пате, за да се опази от задавяне. Допълнителен риск при храненето с шише в легнало положение е възможността адаптирано мляко да се излее в късата евстахиева тръба на бебето, което носи риск от развитие на ушни възпаления.

За да може бебето да има добър контрол на струята и да изсуква млякото, вместо да му тече в устата, е нужно то да е почти вертикално изправено.

    Опрете главичката на бебето в ямката на мишницата си (НЕ в сгъвката на лакътя!) и поддържайте тялото му с предлакътната част на ръката си. Дупето се пада в дланта ви.
    Друг вариант е да придържате вратлето на бебето с дланта си, като по този начин го държите максимално изправено.

2. Засукване

За да се запазят инстинктите за засукване на гърдата, е добре те да се имитират и при храненето с шише.

    Поставете върха на биберона върху устните на бебето и го прокарвайте леко по тях, като търпеливо го изчаквате да отвори ШИРОКО устата си и да започне да издава езиче напред, както го прави на гърдата.
    Когато бебето отвори широко уста, поставете ШИРОКАТА част на биберона върху долната му устна и с леко въртеливо движение пъхнете и върха на биберона в устата му. Избягвайте да пъхате само върха на биберона в устата му – това учи бебето да отдръпва езика си назад и ще пречи на засукването на гърдата, когато бебето се кърми.
    Следете устните на бебето да са широко отворени и да обхващат добре широката основа на биберона. Ако бебето засмуква само тясната част, това може да го накара да смуче само зърното на гърдата.
    Оставете бебето да направи няколко «празни засуквания», без да поема мляко – на гърдата млякото не потича веднага. Липсата на моментално потичане на мляко е една от основните причини бебета, които съвместяват кърменето с храненето с шише, да се дразнят и да отказват да засучат на гърдата – затова е важно да се имитира тази пауза при храненето с шише.

3. Бебето определя темпото

Тъй като бебето е в изправена позиция, шишето е разположено почти хоризонтално. Течността в него е успоредна на пода и биберонът е пълен само до половината с мляко.

По този начин бебето трябва да засуква, за да изтегли млякото, а не само да «дъвче» биберона или да чака да му тече спонтанно в устата.

Сега ви остава просто да следите темпото на бебето. Когато видите, че суканията са твърде бързи и бебето не си поема въздух след 3-5 суквания, просто наведете надолу шишето, без да изваждате биберона от устата на детето. По този начин в него няма мляко и бебето има възможност да си почине и да си поеме дъх, преди да започне отново да суче. Това може да се прави неограничен брой пъти – толкова често, колкото бебето има нужда, за да се храни комфортно.

Признаци за дискомфорт при хранене:

    Бързо задъхано преглъщане без паузи за дишане след всяко сукване
    Смръщени вежди, разширени ноздри, затворени устни
    Разперване на ръцете или на пръстчетата на ръцете
    Разширяване на ноздрите
    Смръщване на веждите
    Широко отваряне на очите с изражение на страх и стрес
    Изливане на мляко извън устата
    Посиняване на устните

4. Оставете бебето да определи самичко колко мляко му е нужно

Едно от големите предимства на този начин на хранене с шише е, че наблюдавате детето си през цялото време и по този начин се учите добре да разпознавате сигналите му. Детето ще ви покаже, че е готово, когато:

    Започне да заспива
    бебето играе с шишето
    Опитва се да извърне глава настрани
    Издава устничките си напред
    Разваля вакуума и нарушава доброто засукване
    Започва да дъвче и да премята биберона в устата си
    Започва да търси контакт с вас, да се смее и да гука (при по-голямо бебе)

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 22:53 от forest_veil

# 1
 • Мнения: 2 580
Само запис за сега, а скоро ще кажа дали дребната си е харесала Селията.
Допиваме една кутия Лактана и така.
Ако не хареса- скъпо не скъпо пак ще се върнем на нея!

# 2
 • Русе
 • Мнения: 2 639
Хубава тема   bouquet - порасна и твоето бебче, спокойно можеш да миеш шишетата и ако искаш 1-ж седмично ги заливай с гореща вода за профилактика.
Всяко дете харесва различно АМ, дори е възможно това дето го пие да му писне и да трябва смяна, за да не гладува. Аз смених млякото като зациклихме с яденето и нещата си дойдоха на място, после с захранването съвсем се наместиха. Бебето си става човек Simple Smile

# 3
 • Sunshine state
 • Мнения: 3 939
Форестче,благодаря ти за темичката. Hug

# 4
 • Мнения: 915
В размисъл съм за смяна на млякото!!! Сега сме на ХИП, но пием 5 пъти в денонощието по 150мл., а сме почти на 1 месец!?!
Двоумя се между Аптамил /едно време изгледахме каката с него/ и Лактана!?!

# 5
 • Мнения: 270
даринанда не е ли малко това количество ние ядем 6 пъти на ден

# 6
 • Мнения: 27 524
В размисъл съм за смяна на млякото!!! Сега сме на ХИП, но пием 5 пъти в денонощието по 150мл., а сме почти на 1 месец!?!

Смяната на млякото без причина не е желателна. Ако детето си се чувства добре с него, защо искаш да го сменяш? Количеството ми се вижда нормално. Какво те притеснява?  Thinking

# 7
 • Мнения: 2 539
Даринанда, защо искаш да сменяш млякото? На мен ми се струва, че количеството, което папка твоето бебче е даже като за по-голямо (т.е. храни се добре). Аз съм проверявала енергийната стойност на повечето млека и се различават съвсем малко. Понеже ние сменихме 4 млека преди да си открием нашето, мога да кажа, че с всички млека Габи е огладнявала еднакво  Peace

# 8
 • Мнения: 915
Ами притеснява ме точно това,че според всякакви режими на хранене /регламентирани/, нашият е съвсем объркан!!! Количеството на 1 порция ми се вижда много за тази възраст. Броят на хранения не ме притеснява толкова, защото и каката едно време стигаше най-много до 5 хранения на денонощие. Но пък си мисля, че ако сменим млякото, може да се нормализира и количеството на 1 прием  Thinking! Все ми се струва доста за бебка! Не искам да й се разширява стомахчето!
klims9, тези 5 хранения ги постигаме, защото я оставям да спи и сама да се събуди, когато е гладна. Не, че толкова много спи, но просто си помрънква към 2часа след всяко хранене и тогава заспива. Е как да я събудя почти веднага, след като е заспала!?!
А, и може би нямам в момента друг повод за размисъл, та си създавам грижи Tired

# 9
 • Мнения: 27 524
Даринанда, количеството е съвсем нормално, синът ми на тази възраст пиеше също по 150мл, понякога по 160 и то 6 пъти. Така че не е много изобщо.
А това с разширяването на стомахчето е мит някакъв, не го мисли, няма такова нещо.
Както ти е написала Форест, млеката са с еднакъв енергиен състав, така че смяната по причините, които изтъкваш, е излишна и няма да промени нищо.

# 10
 • Мнения: 915
Даринанда, количеството е съвсем нормално, синът ми на тази възраст пиеше също по 150мл, понякога по 160 и то 6 пъти. Така че не е много изобщо.
А това с разширяването на стомахчето е мит някакъв, не го мисли, няма такова нещо.
Както ти е написала Форест, млеката са с еднакъв енергиен състав, така че смяната по причините, които изтъкваш, е излишна и няма да промени нищо.

Малко ме поуспокои!

Благодаря за мненията Ви  bouquet!

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 483
Даринанда,според мен всичко си е ОК  Hug
Блонди ,сега забелязах ,радвам се за теб  Hug

# 12
 • Мнения: 27 524
Благодаря ти  Hug

Даринанда, няма за какво да се тревожиш  Simple Smile

# 13
 • Мнения: 191
Запис.

# 14
 • Berlin
 • Мнения: 8 625
Даринанда, можеш да бъдеш повече от спокойна. На 1м. малкият ядеше към 8-10 пъти по малко и понеже изцеждах кърма, бях в голям шок колко да му давам, дали ще имам кърма за после, кога ще огладнее пак и други разни. Вие от рано явно си имате режим, изграден от бебето, което е супер.
Аз да препоръчам и препарата за миене на шишета на Нук, само него ползваме, измива много добре мазнотията от млякото, докато Бочкото не ми допада толкова.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт