Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 24
Здравейте,мили хора.....  Thinking
искам да ви помоля да ми напишете ,някоя лесна и вкусна рецепта за начинаещи готвачи, за сега знам да готвя само боб и зеле Simple Smile   chef  осъвършенствала съм ги...  bowuu на 20 г. съм  и честно казано до скоро нямах никакво желание за готвене,но от както живея с моят приятел доста често ме кара и проявих някакъв по такъв интерес.... искам да се науча на още неща,манджи,закуски,вечери и ако имате желание...кажете ми някое ястие рецепта,но трябва да ми кажете с точнот как да го зготвя,че както споменах......съм още в самото начало Sad

# 1
  • Мнения: 5
Здравейте,мили хора.....  Thinking
искам да ви помоля да ми напишете ,някоя лесна и вкусна рецепта за начинаещи готвачи, за сега знам да готвя само боб и зеле Simple Smile   chef  осъвършенствала съм ги...  bowuu на 20 г. съм  и честно казано до скоро нямах никакво желание за готвене,но от както живея с моят приятел доста често ме кара и проявих някакъв по такъв интерес.... искам да се науча на още неща,манджи,закуски,вечери и ако имате желание...кажете ми някое ястие рецепта,но трябва да ми кажете с точнот как да го зготвя,че както споменах......съм още в самото начало Sad
Zdravei Simple Smile bih ti preporu4ala edna recepta stava vkusno i burzzo nqma kak da opleskash neshto!Vuv edna tava si narqzvash kartofi slagash voda i butash v furnata kogato sa stanali gi vadish zalivash gi s (predvaritelno razbiti qica i sirene ) zalivkata po jelanie ako iska6 i krenvirshi moje da si slojish Simple Smile

# 2
  • Мнения: 4
Здравей! Simple Smile
Аз обожавам да готвя, така че с удоволствие ще ти напиша много рецепти, повечето лесни и кратки.  Simple Smile
Предполагам, че все пак имаш някакви предпочитания - нещо любимо за хапване? Продукти, които мразиш?
В момента покрай предната тема се сещам за т.нар. мързелива мусака, която често правя вкъщи. Simple Smile
Рецептата е следната:
Белиш и нарязваш на малки кубчета картофи и моркови. Слагаш ги да се варят заедно в тенджера, докато омекнат. Изсипваш ги от тенджерата в тава с малко олио на дъното и прибавяш кайма, предварително накъсана на малки парченца - като топчета за супа, например. Слагаш тавата във фурната да се запече за малко, после поливаш със заливка. Заливката можеш да направиш с готов фикс на "Маги" - за съвсем мързелива мусака. Simple Smile Отново печеш, докато заливката придобие кафяв цвят.
Ако искаш, можеш да сложиш подправки в процеса на готвенето - има специални за картофи, босилек, само сол ... Аз лично ги добавям, след като мусаката е готова и сипана в чиниите.
Относно съотношението на продуктите - по твоя преценка. Ако предпочиташ мусаката да е по-месна, сложи 2 или повече пакетчета кайма.
Надявам се да съм ти помогнала и да не ти изглежда трудна рецептата от дългото описание. Това е едно от първите неща, които се научих да готвя, когато бях в твоето положение. Simple Smile
Успех и чакам да споделиш харесали ли сте мусаката. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 24
това с мусаката,определено ще го пробвам след няколко дни,,като свърши боба ;д .....доста често си мисля за мусака,но не знаех как с точност да я направя,но като гледам не е нищо кой знае какво.......други български манджи,като пълнени чушки с ориз....или ориз с месо,манджа с картофи и пиле..и още такива подобни ястия няма да откажа рецептите им и начинат на приготване.
благодаря

# 4
  • Мнения: 4
Веднага! Simple Smile
За пълнените чушки има също толкова лесна рецепта.
Слагаш 1 чаша ориз да се свари в 3 или повече чаши вода, малко преди да видиш, че е готов, прибавяш каймата пак на малки късчета - като топчета. Можеш да добавиш и моркови и/ли лук, нарязани на ситно. Аз много обичам моркови, затова ги слагам почти навсякъде. Simple Smile
Междувременно изрязваш дръжките на чушките и продупчваш всяка чушка на 2 места с вилица.
После с лъжица пълниш всяка чушка със сместа от ориз, кайма и евентуално зеленчуци, като леко натискаш, за да си сигурна, че ще се напълни и върха на чушката. Сега се сещам, че можеш да изрежеш и върха на чушките, мои приятелки правят така, аз не намирам за нужно.
По-лесно е да изпечеш чушките в тава с малко вода, под половината на тавата. Подреждаш ги и ги печеш, докато видиш как стават меки и с люспи.
Ако ти се занимава, можеш да направиш и сос към пълнените чушки. Той е малко по-сложен, но става доста вкусен. Разбиваш няколко яйца с кисело мляко и съвсем малко брашно. Добавяш от водата в тавата - в тази вода са се пекли досега чушките. Разбъркваш хубаво този сос и с него заливаш чушките около 10-15 минути, преди да ги извадиш от фурната.
Отново не съм включила никакви подправки, но има един готов фикс на "Маги" за пълнени чушки, който замества подправките. Препоръчвам ти да го използваш. На него има подробно описание. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 4
Относно манджите с месо, ще ти кажа любимата рецепта вкъщи. Simple Smile
Нарязваш на по-едро или на по-ситно лук и го запържваш. Към него добавяш нарязано на дребно месо, запържваш и него. После прибавяш нарязани зеленчуци - всякакви, каквито обичате: тиквички, патладжан, грах, моркови ... каквото се сетиш. Simple Smile Ако искаш, можеш да вземеш от готовите замразени зеленчуци, те са обикновено миксове от грах, царевица и моркови.
Слагаш и зеленчуците при лука и месото и доливаш малко вода. Изчакваш да омекнат и е готово! Simple Smile
Тази рецепта е много лесна, а става наистина вкусно. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 54
това с мусаката,определено ще го пробвам след няколко дни,,като свърши боба ;д

Направо ме скъса от смях  Hug  Peace
И аз не съм много напред, на 21 съм, от 4 години живеем заедно и тогава започнах да проявявам интерес към готвенето. Сега готвя с удоволствие, проявявам креативност, и се получават доста вкусни манджи понякога. Понякога - не  Laughing

Сега ще ти дам рецепта за моите любими кюфтета в доматен сос:

Кайма, или готови кюфтета ( аз взимам 5 - 10 бройки готови, от месарски магазин ). Деля всяко едно на 3 или 4, като оформям по-малки кюфтенца. Слагам олио да покрие дъното на дълбок тиган/ тенджера, и ги запържвам леко. През това време прибавям първо нарязана глава лук, половин чушка и моркови ( по желание ), а малко след това и счукани няколко скилидки чесън. Заливам с голяма ( или две ) консерви домати. Слагам половин лъжичка захар ( за да не киселеят ). Добавям на око от готовите подправки, които са доста солени, както и четвърт шепа сушени зеленчуци. Слагам си босилек, чер пипер, лют пипер, риган, чубрица, магданоз. Когато има пресни зеленилки, се слагат накрая, когато манджата се махне от котлона. Когато са сухи, се слагат в началото, за да поврят със соса.Всичко това завира, и се оставя да се готви на слаб огън, докато водата от доматите изври, и мазнина "изплува" най-отгоре.  Периодично го пробвай, и прецени дали има нужда от сол, защото пак повтарям, готовите подправки за много солени.


Ако ти харесва, ще ти дам подобни. Но предупреждавам, отива много хляб. Аз обичам италианската кухня, така че този сос е подходящ и за спагети.
Ако се интересуваш от нея, мога да ти дам страшно много рецепти - всичко става бързо и лесно.
Също много обичам картофи, ако се интересуваш от рецепти за картофи - обади се, аз ги ям като основно  Laughing . Ориз също.

Друга рецепта, на бързо :
Пица с готово тесто. Не трябва много обяснение. Разстилаш тестото, мажеш с малко олио/ зехтин. Надупчваш леко с вилицата. Мажеш с лютеница/ кетчуп. Отгоре слагаш каквото имаш. Пак съветвам да добавиш малко босилек, много си върви с домати. Чесън също. Аз обикновено я правя като останат различни видове сирена. Запичам първо без тях, докато не се надуе тестото, после ги добавям ( нарязани/настъргани ), за 10 минути да се разтопят. Подготовката отнема не повече от 15 минути, а се готви още 25. Градусите - 200. Разбира се, можеш да си добавиш и някакъв колбас/наденица в плънката.


Ако търсиш още нещо сподели Simple Smile

# 7
  • Мнения: 11 797
dandarova, когато имаш време, преглеждай темичките в Любимите рецепти, сигурна съм, че ще откриеш доста неща! Peace

# 8
  • Мнения: 24
Мерси на всички ще ги пробвам всичките и ще ви кажа как е станало. Simple Smile

# 9
  • Мнения: 150
Просто не мога да пропусна да предложа да разгледаш тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=550042.0
аз все така си оставам най-верния фен на тази рецепта- що гости съм нахранила и на що приятелки съм я казала, всички са доволни Grinning

# 10
  • Мнения: 4
Непременно разкажи какво си сготвила и дали ви хареса. Simple Smile
Имате ли някакви предпочитани продукти?

# 11
  • Мнения: 1 252
Ako наистина желаеш да станеш добра готвачка ти препоръчвам първо да прочетеш някоя и друга кулинарна книга. В която е разяснена основната терминология - задушаване , бланширане , шокиране...Време за варене, Обработка на месо.
Аз започнах с "Какво да сготвя , когато я няма мама" или нещо такова- не я намирам в нета , но ми беше много полезна. И една друга -"Готварска книга за мъже" Там има рецепти , подробни , за начинаещи.
Намерих това , надявам се да е обяснено поне елементарното.

http://www.book.store.bg/p11553/gotvarski-recepti-za-absoliutno- … na-kovacheva.html

Успех! Иначе за конкретна рецепта винаги можеш да питаш тук - момичетата са много отзивчиви Peace

# 12
  • Мнения: 11 797
............ В която е разяснена основната терминология - задушаване , бланширане , шокиране...Време за варене, Обработка на месо.

Рoсна kитка, аз уж не съм от начинаещите, но поясни, моля те, какво е това "шокиране"? За пръв път го срещам. newsm78

# 13
  • Мнения: 24
конкретна рецепта за сега неее,идеята ми е да мога да сготвя най-елементарните неща Simple Smile пък по натам вече ще питам за по специални неща.... Simple Smile първите пъти винаги е изнервящо...загорява,прегаря..и какво ли още не...жалко,че когато майка ми искаше да ми показва и да ме учи...аз предпочитах да съм на вън с приятели,а сега вече когато имам желанието,за съжаление трябва сама да се уча Simple Smile

# 14
  • Мнения: 7 788
конкретна рецепта за сега неее,идеята ми е да мога да сготвя най-елементарните неща Simple Smile пък по натам вече ще питам за по специални неща.... Simple Smile първите пъти винаги е изнервящо...загорява,прегаря..и какво ли още не...жалко,че когато майка ми искаше да ми показва и да ме учи...аз предпочитах да съм на вън с приятели,а сега вече когато имам желанието,за съжаление трябва сама да се уча Simple Smile
абе тук ще те научат да готвиш , спор няма в това. но като всеки чирак в началото трябва да започнем с миенето на съдовете - мазни чинии,загоряли тенджери и тигани....
след това да започнем с подготвянето на продуктите. кога и защо е необходимо един и същ продукт (примерно картоф) да се реже на едро и на ситно , на филийки, на ленти и на половинки?продължаваме с транжирането на месото и т.н.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт