Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 237
Момичета има надежда детето ми скоро да тръгне на детска градина (за първи път), обаче аз много бих искала докато свикне, докато се адаптира и изобщо ако е възможно в това студено и най-вече вирусно време искам да си го взимам преди следобедният им сън. Аз си познавам детето и знам че ще му е трудно да се приспособи, затова мисля и такива варианти, а и съм си вкъщи така
 че няма проблем за това.
 Според вас дали ще имам проблем с това си желание с управата на градината? Става въпрос за държавна детска градина. Ще си плащам цялата такса и всичко нужно, но дали ще ми се разреши такъв полудневен режим, няма ли да кажат че това не е занималня, знам ли, чудя се как да подходя?

# 1
 • София
 • Мнения: 5 835
Практиката в първа градинска група /3 годишни/ е да остават по цял ден от самото начало. В яслите ни карат да ги взизаме по обяд за периода на адаптацията и примерно след седмица пак се коментира с персонала как се чувства детето и дали е готово да спи там и т.н.
Гледам, че твоето дете е на 4 г., вероятно ако поговориш спокойно с госпожите, ще стигнете до решение да го взимаш седмица да речем по обяд.
Сама ще се изненадаш колко са адаптивни децата, и че за него е по-добре, щом така или иначе ще посещава градината, да не се дели от групата.
Адаптирането на детето в градината зависи на 99% от родителите.  Peace Ако ти си спокойна и спокойно го изпращаш и предаваш на госпожите, и детето ти ще реагира спокойно. Твоето е голямо, можеш да му говориш всеки ден какво го очаква, да ходите до сградата да я вижда и т.н.
Единият ми син тръгна направо в първа група, на 3г. Не можеше да говори, никога не беше спал извън дома, никога не се е делил от мен и не го е гледала дори баба. Половин година предварително му обяснявах за градината, ходехме до оградата, говорех, говорех и въобще не бях сигурна какво му влиза в главицата, защото нямах обратния контакт.
Е, тръгна и беше едно от малкото деца, които никога не са плакали. Адаптира се чудесно.
Тази година се наложи да посещава друга градина за 3 месеца. Пак ми беше много притеснено, защото детето по принцип е свито и притеснително. Пак се изненадах, а хем смени две групи в другата градина.  Peace

Относно вирусите - няма да ги избегнеш дори и да стои в групата един час - контакта с вируса е осъществен вече.

# 2
 • Мнения: 169
Да,може.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 9 049
Може. Обаче имай предвид, че детето веднъж като свикне да го взимаш на обяд после няма да иска да стои цял ден. Вирусите и студа не виждам какво общо имат.  В 12 и в 16 ч е еднакво студено, а вирусите които ще си обмени до 12 са съвсем същите като и след 12.  Laughing Що се отнася до адаптацията... аз лично не препоръчвам взимане на обяд повече от 2-3 дни максимум седмица. Ако изобщо се налага. По-добре първите дни звънкай в групата към 11ч и ако детето не се е успокоило и продължава да реве само тогава го взимай. Ако е спокойно по-добре си го остави цял ден. И не се плаши от сутрешния рев. Аз с две деца съм сменила 3 детски заведения и работя в детско заведение. Имам доста наблюдения. И повярвай ми 95% от децата, които се съдират от рев като ги оставят се успокояват напълно 5 мин след като майка им си тръгне.

# 4
 • Мнения: 338
аз също имам 2 деца и работя в детска ясла и съм напълно съгласна със savina_33 - абсолютно съм против взимането на детето по обяд, защото смятам, че няма да има проблем с адаптацията. според статистиката по-затворените деца много по-бързо и лесно се адаптират. много хубаво обяснение е дала и Ника

# 5
 • Мнения: 2 472
По принцип, може да го взимаш, но като идея не е много добре. Напълно споделям мнението на savina_33 и затова няма да повтарям написаното.

# 6
 • Мнения: 11 947
И аз искам да си вземам детето (4г и 10мес) по обяд, ако я приемат на градина. Иска ми се да пропуска обеда там. Надявам се лелките да нямат нищо против. Така все пак им отпада задължението за едно дете.
Тя отдавна не спи на обяд и това също е една от причините. Адаптацията няма нищо общо, защото е ходила в частна градина.

# 7
 • Мнения: 15 379
Може.
Има деца около мен, които ги вземат на обяд. И те не са никак малко.

Soleil*, в ДГ няма "лелки". Има учители и помощник-възпитател.

# 8
 • София
 • Мнения: 237
Благодаря ви момичета, мисля че след вашите думи се чувствам доста разколебана относно желанието ми да го взимам преди сън.
Ника специални благодарности (между другото имам чувството, че говорим за една и съща детска градина в Младост, споменавайки онзи 3 месечен период в друга градина), описвайки вашето положение тогава - късно проговаряне, не отделяне от мама и др. все неща, които и мен ме притесняват.
Другата седмица ще зная приет ли е или не и ще решаваме в движение. Мисля, че по скоро аз трябва да приема тази радикална промяна. Настройвам го положително дори тази сутрин като се събуди искаше да тръгва на градина, дано пък се приспособи бързо и се отпусне и отвори към децата.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 9 049
Мисля, че по скоро аз трябва да приема тази радикална промяна.

И на мен така ми се струва. Не го взимай на обяд само защото на теб ти е мъчно за него. Ще га разстроиш повече. Пък и не е толкова страшно, колкото изглежда в началото. Моите 18 мес не се бяха делили от мен нито за минута. Чудех се как ще ги дам на ясла, мислех че ще е голяма драма. За мен, не да тях.  Mr. Green Е, не беше. Първите дни ми беше малко терсене, че е празна къщата, ама компенсирах с чистене.  Laughing

# 10
 • Мнения: 2 472
Да, има го този момент, че на майките им е по кофти, отколкото на децата Laughing. Сина ми като тръгна на ДГ, леле два дни такъв рев му дръпнах. Вместо той да реве, аз ревях Embarassed. После видях, колко по - лесно ми е когато съм само с едно дете в къщи. На него също му хареса и ходеше с голямо желание.
Дъщеря ми пък като тръгна, не съм имала никакви терзания, с голям кеф я изпратих Mr. Green.

# 11
 • Мнения: 188
Зависи от градината и от учителките. В нашата са много доволни когато се взимат на обяд.

# 12
 • София
 • Мнения: 5 835
viv***, ако пък наистина говорим за една и съща градина  Laughing, то мога да те уверя, че госпожите, които в момента са с втора група, са уникално слънчеви жени!  Peace Peace Притесненията ти ще се изпарят още първите дни, сигурна съм.  Grinning

# 13
 • София
 • Мнения: 279
Може. Стига и в градината да позволяват.
Много дълго време взимах синът ми на обяд от градина. Трудно свикна с нея, макар, че тръгна на около 4г. И на мен в началото ми казваха да е цял ден, но аз се съобразих с детето си. И сега понякога като иска да го взема на обяд, отивам и го взимам.
Все пак всичко е до детенце. Познаваш си детето и сама ще усетиш дали да е цял ден или в началото до обяд. Най-важно е детето да е спокойно и да ходи с желание на градина, а не всичко да става насила, само защото така трябва.

# 14
 • Мнения: 526
Исках да я оставя от първия ден  цял ден - те ми се обаждаха че не я искат че реве.

Днес след 2-месечно отсъствие дори не я допуснаха да се върне при децата след театъра [имаха ден за театър (започнах да я водя по малко уж да я адаптирам отново, но "професионалистката" педагожка ми натри носа, като отказа на детето да се върне при групата)] - Бясна съм! Не знам как да реагирам, какви права имаме с детето в това учреждение..., посткомунистически маниер, да се навеждаме за всичко..., бясна е малко да се каже!

Общи условия

Активация на акаунт