Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 ян. 2012, 18:20 ч.

По-малко количество кърма

  • 1 226
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 16
Здравейте, имам един въпрос. Бебето ми е на 3 седмици, в болницата сучеше добре и после си заспиваше. Като ни изписаха трябваше да сучем 40мл, на следващия ден педи ми каза че малката тр да суче по 60 и това се оказа проблем. Аз успявах да изцедя по 40мл от двете гърди. Сега цедя с помпа по 60мл, а детето трябва да яде по 80 и си ги иска. Някой може ли да ми даде някакви вариянти за увеличаване на кърмата.Предварително благодаря.

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей и честито бебе!
Разбирам притесненията ти относно достатъчното набавяне на кърма от детето. През първите 6 седмици от живота на бебето показател за това,  дали кърмата е достатъчно на бебето, са пеленките. Лесно е за проследяване и дава бърза информация. Обичайно би следвало да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и поне 2-3-4 изхождания с нормална консистенция. Дали може да ми кажеш колко е бройката при вас?
Кърменето на поискване се смята за много добър начин да се съобразим с нуждите и отговорим на потребностите на бебето. В повечето случаи, майки които се притесняват за количеството кърма, предпочитат да поемат временно инициятивата и да кърмят малко по-често - 10-12 пъти на денонощие. По този начин бебето би получило по-голямо количество кърма за 24 часа, като в същото време стимулацията на гърдите ще бъде по-добра. Кърмата се образува и при самото кърмене и колкот по- често бебето суче, толкова повече кърма произвеждат гърдите.
Количеството изцедена кърма не е показател за количеството кърма, налично в гърдите. Сучейки и обхващайки по-голяма част от ареолата на гърдата, бебето стимулира нейното изсукване и производството на мляко. По описаното от теб не разбирам, дали сега се цедиш и даваш кърма или кърмиш от гърда?
Вариант ли е да продължиш да предлагаш често гърда, да се опиташ да приложиш всички работещи за теб техники за да си осигуриш максимално усещане за спокойствие и приятни емоции. Чаша чай или друга любима топла напитка преди кърмене, топъл душ или просто гушкане на бебето може да са такъв помощник за отпускане и приятни емоции. Честото гушкане и контакт кожа до кожа , тоест разсъблечени или с минимално количество дрехи мама и бебе, гушнати и завити под  топло одеалце в тиха и притъмнена стая също биха спомогнали за твоето спокойствие и това на бебето.
Най- големият стимулатор за образуване и увеличаване на кърмата е самото сукане на бебето, кърмене на принципа "търсене- предлагане" - при всеки признак на глад, без да се гледа час или часовник. Опитай да си почиваш активно след раждането- да спиш, когато бебето спи, да консумираш балансирани храни, като би могла да хапваш овесени ядки, сурови ядки- без фъстъци, жито, да пиеш лактогонен чай и  достатъчно количество течности на ден.

# 2
  • Мнения: 16
Здравей, мерси за отговора. Цедя се  и да вам от шише. Обикновено пелените(наакани) са даже повече, а за напишкани не съм сигурна кколко са. На поискване май не е добър вариант за нас, защото аз я будя през 3 часа да яде, ако я оставя се буди през 4-4,5 часа.   Почивката също е трудана за изпълнение защото каката ни е на 1,5г и цял ден иска внимание

# 3
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
похвално е, че се опитваш да се справяш сама и с двете деца. От описания брой памперси би могло да се съди, че кърмата на този етап е достатъчна. Би могла отново да опиташ да я поставяш на гърда и да я кърмиш, докато цеденето отнема и време и усилия. Опитвай се да намираш време за себе си, би могло да се опиташ и ти да полягваш следобед с децата, ако времето им за сън съвпада. Като вариант е възможно да будиш детето на 2,5-3 часа и предлагаш по- често гърда, което също би довело до увеличаване количеството на млякото.

Общи условия

Активация на акаунт