Здравейте мили дами и господа Simple Smile

Пиша ви във връзка с един проблем, който ме мъчи напоследък и тайничко се надявам някой от вас да може да помогне, поне с някакво наблюдение по въпроса. Доста често чета из форума и съм се убедила, че доста от преживяванията ни са споделени и мисля, че все някой се е сблъсквал с това, което на мен надявам се ми предстои.

Родителите ми имат имот, който се намира близо до центъра на София, но от години чака да бъде отчужден. Покрай мястото ще минава метрото и булеварда там ще бъде разширен. Има още няколко къщи като нас, покрай които има и магазини. За жалост обаче каквото и да е действие с имотите там е немислимо - не може да се строи, преди да се осъществи планираното разширение на булеварда, което трябва да се гласува в Общината, когато стане ред за идването на метрото и спуснат пари от ЕС... По сметки на един познат на наще - до 5 години може би ще има някакво решение. Въобще от 20 години вече го "строят". Имам чувството, че е невъзможно и... и така ще си остане тази къща, голям хубав имот, но непригоден за живеене, защото си плаче за ремонт. И мислим какво да направим, така че да се възползваме от тази "площ" най-ефективно.

Та, въпросът ми е следния: Оказва се, че единственото възможно решение в момента е да се говори с комшиите и цялото това място да се размени един вид... Наши приятели преди години го правиха, бяха няколко къщи в центъра, продадоха ги на инвеститор, който им даде други апартаменти за горе - долу същата площ, а след години построи блок на мястото на къщите.
Мисълта ми е, някой сблъсквал ли се е с подобен случай и може ли да даде акъл, защото нито знаем как се действа, нито с кой да се свържем, нито нищо... Общо взето стои само като идея - да разменим нашето място, заедно с околните няколко къщи, да получим апартаменти на друго място пък след време те да си строят. Ще бъде добра инвестиция, със сигурност, но нямам идея как се процедира Sad

Благодаря предварително за отговорите и помощта!