Писна ми да ям почернели картофи

  • 5 278
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 6 304
Здравейте мами,
От почти месец насам все нацелвам картофи , които като се пържат почерняват. Стават едни такива тъмнокафеви  до черни,  абе като прегорели., а не са.  Докато влязат в тигана и веднага потъмняват. И на вкус сякаш коричката им леко удря на изгоряло. Имате ли представа на какво се дължи това. От 3 различни места купувах картофи, едните стари , другите пресни  и все така стават. Писна ми да ям почернели картофи. А дали не е от олиото  newsm78

# 1
  • Мнения: 5 001
 Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Ха,сега де!

Не ми се е случвало такова нещо досега....

# 2
  • Мнения: 901
смени марката на олиото и ще разбереш ... или пък търси сорт картофи,който е за пържене....също така може прекалено силно загряваш мазнината..

# 3
  • Мнения: 27 524
От картофите е. Вкъщи майка ми като пържи на Криско все така стават, и после едни меки, отврат са. Просто сортът не е за пържене. Тук са разделени - за пържене, за на пара, за картофена салата, за пюре, за готвене и т.н. и няма такива издънки. В БГ обаче не знам дали някъде са започнали да ги сортират.  Thinking Вземи картофи от другаде, дано уцелиш хубави  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 702
И на мен ми се е случвало,картофите ми стават загорели,а от вътре сурови,аз мисля,че е от сорта им,и аз доста често попадам на такива лоши картофи

# 5
  • Мнения: 1 217
В интерсе на истината никога не ми се е случвало подобно нещо.А картофи пържа често.Взимам ги от кварталния магазин или от едни човек,който си ги отглежда.

# 6
  • софия
  • Мнения: 100
Аз си купувам от Кауфланд от тези по 5 кг. и съм доволна

# 7
  • Мнения: 27 524
В интерсе на истината никога не ми се е случвало подобно нещо.А картофи пържа често.Взимам ги от кварталния магазин или от едни човек,който си ги отглежда.

Късмет, радвай се  Hug

# 8
  • Мнения: 534
от сорта е.и на мен ми се е случвало.Не знам как да те посъветвам...пожелявам ти късмет другия път.

# 9
  • Мнения: 5 001
В интерсе на истината никога не ми се е случвало подобно нещо.А картофи пържа често.Взимам ги от кварталния магазин или от едни човек,който си ги отглежда.

Късмет, радвай се  Hug
.....Ега ти добрият късмет тогава и за мен!...Пак казвам.....Не ми се е случвало да ми почерняват или да са сурови отвътре.... Rolling Eyes....А у нас се ядат много картофи.....Пържени най-много като,че ли.... ooooh! Whistling

# 10
  • Мнения: 3 922
И на мен ми се е случвало - и то не само като ги пържа, ами и като ги варя пак почерняват.

# 11
  • варна-на плажа
  • Мнения: 7
От сорта на картофите е момичета.Тези картофи беличките и чистичките са френски или вносни с две думи.Пробвай да си купиш с по тъмна кора-български.Другите са страхотни за готвене,варене.

# 12
  • Мнения: 5 001
Аз съм купувала и от френските.....Даже ги харесвам,защото сладнят леко и много ни харесват,когато са пържени или на пюре.....

Как така ви почерняват? Ей това не ми е ясно... Rolling Eyes



Като беля картофите ми е попадало да има под кората черно на места.....Винаги хвърлям такива картофи.....След като ги обеля гледам да са жълтички(белички) в зависимост от сорта.....Но НИКОГА не са ми почернявали по време на готвене.....Затова питам....

# 13
  • Мнения: 229
И на мен ми се е случвало. Отвън почерняват, а отвътре стоят едни такива гадни, сурови, като гумени. От картофите е. Аз си купувам от Карфура, едни много големи и са много вкусни и за пържене е за готвене. По принцип най хубави са червените.

# 14
  • Мнения: 1 509
От сорта е,давай на проба-грешка и така. През последните месеци,фирмата която ни кара зеленчуците направо ни омразиха Blush все сме били недоволни от картофите....ми не сме доволни още не са заврели в тенджерата и вече са рошави и напукати и накрая на дъното има пюре БУКВАЛНО!! Е как ще става соте от това нещо, и така сменяме партида след партида и няма оправия ooooh!
Имаше по едно време едни египетски фуражни-там хранят прасетата и животните с тях,евтин боклучав сорт за нищо не става, тук ни ги карат да ги ядем Sick щото ги взимат за стотинки.

# 15
  • Мнения: 27 524
Как така ви почерняват? Ей това не ми е ясно... Rolling Eyes

Ами, слагаш резенчето да се пръжи и то веднага става много тъмно кафяво, без да е изгоряло и вътре да е изпържено. Вътре хрупа, а отгоре почернява. И за да стане и вътре готово, отгоре трябва да го докараш на въглен  Crazy

# 16
  • Мнения: 5 001
Как така ви почерняват? Ей това не ми е ясно... Rolling Eyes

Ами, слагаш резенчето да се пръжи и то веднага става много тъмно кафяво, без да е изгоряло и вътре да е изпържено. Вътре хрупа, а отгоре почернява. И за да стане и вътре готово, отгоре трябва да го докараш на въглен  Crazy

Брееей....Какво нещо.....Интересно ми стана,та затова питам...Мерси Блондич за разяснението.....
Ако попадна на такива картофи поне ще знам.... ooooh!

# 17
  • Мнения: 3
олеееее,аз от няколко години вече все на такива попадам,направо ужас.спряхме да купуваме от плодзеленчуци и от пазари като пържим купувам само бланширани а лятото от градината на свекъра-те поне стават жълтички и хрупкави.дотегнало ми е от тези пазари някъкви замръзнали дето текът води от тях.

# 18
  • Мнения: 678
Снощи и на нас така ни станаха картофите.И стоят едни мазни.меки...../от кварталния магазин/
Иначе аз пържа само червени картофи.Купуваме ги от Кауфланд,много за хубави.Пробвайте от тях.А жълтите са за готвене,малко сладнят ,бързо се разваряват.

# 19
  • София
  • Мнения: 15 458
  Белите и воднистите прегарят,а после стават меки , жълтите и сухите, с по-грапава и дебела кора се пържат добре!Аз пържа в много олио, много картофи,но не във фритюрник, а на котлон. Така имат време да се задушат, омекнат отвътре и изпържат хрупкаво отвън.Избягвам да ги бъркам, най-много веднъж да разбъркам и то към края.

# 20
  • Мнения: 27 524
И аз точно така пържа, в един голям тиган с много олио, без да бъркам. Слагам и капак отгоре.
Картофи бланширани и във фритюрник хич не обичам  Confused

# 21
  • София
  • Мнения: 15 458
  Блонди, даже не захлупвам, те като са много, сами си се задушават. Колкото по-малко са картофите в олиото, толкова по-бързо прегарят.

# 22
  • Мнения: 27 524
Ама, прекалено много пък ми залепват  Crazy А и домашните ги обичат хрупкави и препечени, та гледам да не стават меки и като варени  Simple Smile Абе, редя ги плътно, но само на един ред на дъното, да няма един върху друг  Grinning

# 23
  • Мнения: 6 304
Благодаря на всички за бързите отговори и се извинявам че не успях да следя темата навреме. Наложи ми се да почна и втора работа и вече нямам никакво свободно време  Cry Успех на всички с картофите пък аз ще сменям сортовете докато ги нацеля  Crazy

# 24
  • Някъде там
  • Мнения: 16 051
Здравейте.Това и на мен ми се е случвало когато картофите са замръзнали зимно време.Стават черни отвън и сурови отвътре.
Случвало ми се е и от сорта но откакто купувам германски картоф,нямам такъв проблем.
по скъп е от българския но е много по едър,и вкусен.жълт и ронлив като брашно е отвътре.
Не знам сорта но казвам че искам германски картоф и винаги ми дават хубав едър картоф.

# 25
  • Мнения: 419
От картофите е. Вкъщи майка ми като пържи на Криско все така стават, и после едни меки, отврат са. Просто сортът не е за пържене. Тук са разделени - за пържене, за на пара, за картофена салата, за пюре, за готвене и т.н. и няма такива издънки. В БГ обаче не знам дали някъде са започнали да ги сортират.  Thinking Вземи картофи от другаде, дано уцелиш хубави  Simple Smile
А на външен вид различават ли се по нещо различните сортове? Ако не е обозначено, дали мога по някакъв белег да разпозная кои са подходящи за печене и кои за варене?

# 26
  • Мнения: 27 524
Да ти кажа честно не съм се заглеждала подробно. По-скоро не  Confused

Не знам сорта но казвам че искам германски картоф и винаги ми дават хубав едър картоф.

И в магазина как знаят кой картоф е германски?  newsm78

# 27
  • София
  • Мнения: 15 458
  Като на пазара- всички картофи са самоковски...всичкия боб е смилянски, нищо,че е от Китай, чушките и доматите са български,нищо,че са от Турция... Grinning

# 28
  • Мнения: 11
От сорта е,давай на проба-грешка и така. През последните месеци,фирмата която ни кара зеленчуците направо ни омразиха Blush все сме били недоволни от картофите....ми не сме доволни още не са заврели в тенджерата и вече са рошави и напукати и накрая на дъното има пюре БУКВАЛНО!! Е как ще става соте от това нещо, и така сменяме партида след партида и няма оправия ooooh!
Имаше по едно време едни египетски фуражни-там хранят прасетата и животните с тях,евтин боклучав сорт за нищо не става, тук ни ги карат да ги ядем Sick щото ги взимат за стотинки.

За картофи соте моят опит показва, че е най-добре картофите да бъдат сварени с кората. Измиват се много добре и се слагат в подсолена вода и лъжичка захар. Така се варят. Белят се докато са още топли, но не врели. Стават много вкусни и за салата, и за сотиране, и за гарнитура - просто поръсени с малко зехтин, сол и черен пипер.

Общи условия

Активация на акаунт