Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте момичета,

Ще съм благодарна да получа мненията ви по въпроса повдигнат в темата. Пред вид ситуацията с държавните детски заведения, най-вероятно ще се наложи да се насочим към частните такива за малката ни Ема (1,4 г) - смятам да я пусна на ясла от Септември, когато ще е малко над 2 годинки. Желанието ми е като така или иначе ще плащам, поне да е за нещо повече освен за стандартните грижи. Иска ми се да я запиша някъде, където групите са малки, и за предпочитане да е англоезична. Мисля в следващите месеци да разгледам подобни ясли – Cosmos Kids, Bright, ICCF. В сайтовете им е описано, че заниманията са изцяло на английски - Имате ли впечатления, препоръки, мнения за тези или подобни заведения? Какво ви е мнението по принцип за ранното чуждоезиково обучение – чувала съм доста противоречиви коментари относно смисъла от толкова. Но ще се радвам ако някой даде мнение базирано на реален опит.     

Мерси!

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 9 049
Аз лично съм категорично против ученето на езици преди 5 год (даже за момчетата 6 г) възраст. Не съм обаче педагог, нито филолог. Просто лично мнение. Предпочитам да научат първо български, да говорят правилно и евентуално да четат и чак тогава да учат чужд език. Не виждам никакъв смисъл от ученето на език на 2 год възраст. Само ще се обърка детето. Известно е какви проблеми имат децата растящи в двуезична среда.

# 2
 • Мнения: 174
Моето дете е в чуждоезична градина, не в споменатите. Аз съм привърженик на ранното чуждоезиково обучение. Детето лесно и без натоварване свиква с езика. Доволна съм много от условията. Напоследък често в игрите си пресъздава протичането на деня в градината и в ролята на учителката говори на куклите на английски. Не се притеснявам за българския език, извън градината все пак всички говорят на български. Тя проговори рано и сега говори много правилно български, ще навакса в предучилищната. Подобно мнение имат и други мои познати майка, на които децата са им или са били в чуждоезикова градина.

# 3
 • Мнения: 781
 PeaceАбсолютно -за и не от 5г., защото там обучението по б.е. става по-тегаво. Само че.....при внимателен подбор. При чуждоезиково обучение 2 пъти в седмицата по 30 мин. нищо няма да се случи.

# 4
 • Мнения: 4 533
Аз съм в твоето положение. Моя син живот и здраве ще тръгне от Април на ДГ - чуждоезикова.
Твърдо съм за. Имам пример от децата на сестра ми който говорят прекрасно на немски в 5 клас. С българския никога са нямали проблем. И аз смятам варианта за ученето на чужд език два пъти в седмицата за незадоволителен. Затова избрах този. На мен лично ми се наложи да уча втори чужд език на 30 години.  Осъзнах, че език се учи докато си дете.  Аз в днешният свят без чужд език си за никъде.

# 5
 • Мнения: 1 298
Дъщеря ми е двуезична, на 5 години е и се изразява много добре както на български, така и на холандски. Дори започнахме малко и английски да въвеждаме.

Не виждам никакъв проблем. Единствения за мен лично е от кой учи даден език.
Това ми е важно. Сега и търся курс или учител по английски, но държа да е нейтив.

# 6
 • Мнения: 3
Мерси на включилите се до тук с коментари.
Tonina, вие в коя ДГ сте, какви са условията, т.н. - доколкото разбирам си доволна...

Мерси предварително!

# 7
 • Мнения: 174
В Wonder world. По-конкретно може на лични.

# 8
 • Мнения: 19
Аз също съм за ранното чуждоезиково обучение. Смятам, че по този начин при правилен подход, децата имат възможност да възприемат и двата езика като родни. Ако в детската градина говорят основно на английски, а навън и в къщи на български, те знаят къде какъв език да използват. Но ако едно дете е учило 2-3 години език и после прекъсне, езикът бързо се забравя. Трябва системност.
Оглеждам се за подходяща детска градина, трябва да почваме от май месец, когато моето момченце направи 2 годинки. Някой знае ли какви са долу-горе цените в ICCF? Ще съм благодарна и за всякаква друга информация.

# 9
 • Мнения: 414
Аз съм твърдо "за", синът ми е в такава среда и говори 3 езика. Българският му е прекрасен. Засега знае да пише само на английски, но българската азбука съм я оставила за това лято.
Ходи в Cosmos Kids, за която имам преки наблюдения. Ходи там от 2-годишен, екипът им е интернационален и няма текучество. Всички говорят на английски. Имат две къщи една до друга - в едната е яслата, в другата е детската градина. Яслата е с доста голям двор за къща в центъра.
7iskra7,да не си объркала детската градина?

# 10
 • София
 • Мнения: 7 150
говори 3 езика.  Засега знае да пише само на английски, но българската азбука съм я оставила за това лято.
Rolling Eyes А какви са плановете ти за когато е да речем на 20? Моята е с няколко месеца по-голяма, но и българския още не го говори като хората  newsm78
Твърдо съм против не само за ясла, но и за ДГ, въпреки че по стечение на обстоятелствата и двете ми деца са били в ДГ с изучаване на чужд език. Сега му е времето да играят и да се забавляват. И да се учат да учат по малко, но има далеч по-важни неща за учене на чужд език. Език се учи за 3-4 години максимум.. И после се пуска в употреба. Не ми е ясно ранното започване с каква цел е? Това, което повечето деца научават от яслена възраст до 7-ми клас, някои го научават в подгответо на някоя АГ за една година. Започването от толкова рано предполага непрекъснато поддържане и учене на езика докато дойде време той да се използва интензивно (най-често в работата). А това значи не само влагане на много средства, но и голяма загуба на време. Предпочитам например  да изпратя след време децата си на няколкомесечен курс в Англия, вместо да ги подхващам сериозно от сега.
Това с изучаването на чужди езици от такава ранна възраст се превърна в мода май  Grinning И на тази възраст са мнооого далеч от възможността да научат наистина език (освен, ако не са изцяло в  чуждоезична среда). Това, че знаят 30-50 думи, 10-тина песнички и стихчета и разбират някои прости неща е нещо, което в 5-ти клас например ще научат за 2 седмици

# 11
 • Мнения: 414
Точно за това става дума, че в училище ще учи езика, а сега ги знае и то не защото ги е учил, а защото играе, общува на тези езици. Никой не му преподава - у дома се забавляваме на български, в детската градина общува на английски - там няма часове по английски, а ежедневието, заниманията и игрите с децата са на този език. На немски му говори баба му и той понеже я обича, я разбира и общува с нея на немски. Научаването на чужди езици по този начин се разбира най-добре от смесените семейства /нашето е такова/ и семействата, които живеят през годините в различни държави.
А какво ще прави на 20 години - ще има повече време да кара ски, сърф, сноуборд или каквото си пожелае. А той и в момента кара и сърф и ски и сноуборд, и скейт, и колело и каквото му скимне.  И никой не го е карал да ги учи, а ги умее, защото му харесва и има фън...

# 12
 • Мнения: 414
От къде тогава са наблюденията, само от сайта ли... дори за текучеството...? Втория език в семейството ни не е английски. Английският език на синът ми е изключително и само от детската градина.Аз мога да кажа как е там в действителност - имат един българин, който е живял 20 години в Канада, а останалите са чужденци. Мед.сестрата е българка, да.
Нека се препоръчват или дават мнения за детски заведения от хора, които имат личен опит и представа, защото да се пише само от информация от снимки в сайта не ми изглежда сериозно.
При избора си навремето обиколих няколко места, бях и там където ти си споменала. Ти как си успяла да събереш цялата тази информация незнам. Аз на всички места, които обиколих имах срещи с отговорник или управител, да съм се запознала най-много с един преподавател. Е да, видяла съм на някои места базата,  там където ми разрешиха.
Препоръчвала съм и друга ясла - 506 хлапета в Симеоново, но и там синът ми е посещавал. И имам впечатления и наблюдения.
 Но много се отклонихме от темата...

 

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 23:02 от tt_bg

# 13
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 281
Аз съм против.
Ние сме двоезично семейство и когато синът ми беше по-малък, му бях личният преводач. Тогава той не е знаел кой го разбира и кой не и си говореше на бебешко-български-английски. Никой освен мен не го разбираше. Когато започна да говори по-правилно български, вече се пооправиха нещата. Сега говори еднакво добре и български и английски (и испански започна да учи покрай едно компютърче).
В градината му доста родители бяха записали децата си на английски, а ние с мъжът ми се чудехме да се смеем ли, или да плачем, всеки път щом видехме какво е изнесла учителката на таблото - то грешен правопис, то грешни изрази и ужасно неправелен изказ и акцент! Не благодаря!
Сега имат нова Мис "учителка", много ми я хвалиха, работила по незнам каква програма.... синът ми се прибра с работен лист от английският на който името му шестбуквено беше сбъркано на 2 места.

# 14
 • В подножието на планината
 • Мнения: 811
   Аз съм за , ако в яслата се говори изцяло на английски и най-добре от "нейтив" преподаватели .
  Предимствата са , че детето без реално да "учи" , научава нов език , чрез игрите и общуването
  с преподавателя и децата . И се научава да говори чужд език без акцент , който ако езика се
  усвоява в по-късна възраст , няма как да се избегне . Най-добре е родителите да се подготвят за
  дългосрочна инвестиция в чуждия език , ако искат да има трайни резултати. Например училището,
  което посещава след това  детето да е за двуезични деца или да се организират часове по
  „разговор" с деца и преподавател .

Общи условия

Активация на акаунт