Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2012, 11:32 ч.

Необслужван бърз кредит

 • 4 192
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 594
Здравейте! Моля за съвети относно следния проблем: свекърва ми е пенсионерка, осъдена е от джет кредит да плаща необслужван бърз кредит на стойност 600лв. Кредитът от 600лв е теглен от дъщеря й преди 2 години. Свекървата е записана в договора като авалист, без да е искано съгласието й, без да е уведомена и съответво без да се е подписала. Дъщеря й не е обслужвала кредита и в момента е безработна. Свекървата получава сега известие, че ще изплаща кредита, най-вероятно всички наказателни лихви и кой знае още какво. Ходила е при съдебния изпълнител да види какво става и е видяла договора за кредит. Той представлява записна заповед, която е подписана от дъщерята на свекървата. Там, където фигурира името на свекървата като авалист, липсва подпис и има само две кръгчета. Дъщеря й твърди, че никой не се е подписвал вместо нея, но тя не разбира тогава на какво основание е осъдена и ще теглят пари от пенсията й?
Моля за следните разяснения от юристи или хора, работили или ползвали услугите на джет кредит:
1. Възможно ли джет кредит е да отпуснал този бърз кредит на дъщерята, ако наистина свекървата не е подписана никъде, тоест без подпис на авалиста, посочен в записната заповед?
2. Ако няма неин подпис имат ли основание да я дават на съдебен изпълнител за нещо, за което дори не е била уведомена?
3. Какви са правата на съдебния изпълнител да налага запор на пенсията на авалиста, без съдебно решение и най-вече без подписа му?
4. Оригиналната записна заповед за отпускането на кредита при съдебния изпълнител ли стои или в джет кредит? Чудим се дали някъде няма и друг договор, където подписа на свекървата да е фалшифициран и на това основание на нея да й налагат запор на пенсията. Какво да правим?

# 1
 • Мнения: 170
Една консултация при адвокат няма да ви е излишна и няма да ви струва кой знае колко, не е зле да се обърнете към правен специалист! Успех! Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 3 684
Ако свекървата не е разписала като авалист, не би трябвало да я гонят нея. Ако твърдят, че дъщерята е подписвала на база пълномощно, текстът трябва да е специфичен (менителнични задължения) и ако го няма, пак може да оспорвате.
Договорът не помага с нищо, тъй като записът на заповед е инструмент, който се плаща без протест.
В случая, когато е подавана молбата за изп. лист, явно някой е блял и не е видял, че на мястото на свекървата липсва подпис. За възражението има регламентирани срокове и процедура, с които няма да се справите без юрист.
Вместо да губите време в щъкане между съдия изпълнителя и Джет кредит, по-добре се консултирайте с юрист, който да оформи документите.

# 3
 • Мнения: 5 594
Свекървата не е давала никога и по никакъв повод пълномощно на дъщеря си. Евентуални такива твърдения не струват нищо, ако не може да покаже пълномощно.
Научих преди малко от свекървата, че е подала жалба в полицията за тази записна заповед, в която липсва неин подпис. Сроковете засега не са преминати, стига свекървата да не е сбъркала с ходенето в полицията, вместо при адвокат... Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 0
При всички случаи действайте твърдо и уверено срещу съдиите изпълнители и фирмите за събиране на дългове. Те винаги ще се опитат да ви заблудят, че закона е на тяхна страна и нямате избор, а де-факто не е така. Оспорвайте и обжалвайте!

# 5
 • София
 • Мнения: 3 684
Да иде и при адвокат. Ходенето в полицията не отменя адвоката.

# 6
 • Мнения: 5 594
Ще й кажа да се съветва и с адвокат. Тя е объркана от цялата работа и не се досеща за всичко, пък и ние също. Tired

# 7
 • София
 • Мнения: 3 684
Да го направи по-бързичко, защото текат срокове, ако не са и изтекли вече. Sad
Той ще прегледа на какво основание е издаден изпълнителния лист, ще възрази по надлежния ред.

# 8
 • Мнения: 5 594
Известието е дошло на 24.12 , но свекървата решила да ни го спести покрай празниците. Веднага след празниците е ходила при съдия-изпълнителя да види записната заповед и днес вече е подала жалба. Евентуално утре ще отиде и при адвокат. Дано сроковете не са толкова кратки.

# 9
 • Мнения: 0
Лошо.
Най-вероятно е заповедно производство по чл. 417 ГПК. Би трябвало да е получила от съдебния изпълнител (навръх Бъдни вечер?!):
- покана за доброволно изпълнение
- заповед за незабавно изпълнение от съда
В нея би трябвало да пише, че може да се възрази/ обжалва в двуседмичен срок - т.е. в случая до 9.януари вкл. Ако не го направиш, се приема, че си съгласен, и не се стига до съдебно дело.

# 10
 • Мнения: 272
При всички случаи действайте твърдо и уверено срещу съдиите изпълнители и фирмите за събиране на дългове. Те винаги ще се опитат да ви заблудят, че закона е на тяхна страна и нямате избор, а де-факто не е така. Оспорвайте и обжалвайте!

Абе извинявай, ама нормална ли си???
В конкретния случай жената може и да е измамена, но това не означава, че всеки трябва да се ежи на съдиите или на кредните институции, когато НЯКОЙ, дал преди парите, сега взема, та си ги ПОИСКА.
Или викаш, не е законно тва? Да са мислили като са давали?  ooooh!
Те винаги заблуждавали.... ooooh!

# 11
 • Мнения: 654
glow ,ти нормална ли си?
На кого  си мислиш,че държиш такъв тон.
Има стотици примери,че се действа така.
Нали това им е работата.

# 12
 • Мнения: 272
Я не ми говори като даскалица  Tired
Ако дамата, към която се обърнах така, се почувства обидена, моля да ме извини   bouquet
стъписа ме тонът й.
А реално професиите на тези хора са възникнали, за да се събират изискуеми пари, нали така?
Защото някой нещо е взел, а не е върнал?
Не говоря за измами от други лица и тн, какъвто явно е случая тук.
Но да се обобщава как едва ли не тия хора съществуват само за да взимат парите на милите бедни хора.... Naughty

# 13
 • Мнения: 5 594
Моля, не се карайте! Praynig Парите наистина са взети от дъщерята на свекървата и не си е обслужвала кредита, тоест виновна е. Става въпрос обаче за свекървата, която е вписана като авалист, тоест гарант на кредита, без никой да я пита. Тя не е давала съгласието си да бъде гарант на никого, нищо не е подписвала и затова сега не иска да плаща. Искаме да изясним кой и с какво основание издава изпълнителен лист от нейната пенсия да се теглят парите. Има измама и нека да се изясни кой е виновен. А парите, естествено, трябва да бъдат върнати на джет кредит. Не и от пенсията на свекървата обаче. Мисля, че тя е постъпила правилно като е подала жалба в полицията, тъй като има измама, в която е замесено нейното име. Трябва да потърси и адвокат, за да се стопира процедурата по вземане на дължимите суми от нейната пенсия.

# 14
 • Мнения: 152
Много объркано, горката женица.

Какви неща стават в БГ

Общи условия

Активация на акаунт