Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 132
С мъжа ми сме разделени и към този момент сме в процес на развод.Бях пуснала дело за привременни мерки,на което аз получих родителските права,а той режим кога да бъде с детето.Според съдебното решение тя трябваше да прекара 2 седмици за нова година и малко след това.До тук добре, но вече настъпва момента на връщане - той трябва да доведе детето в събота (14.01)но от сега ми казва да забравя...Знаете в събота "закрила на детето" не работят, нито в неделя.Към кого да се обърна ако наистина той изпълни обещанието си ---Полиция?... Няма да мога да я взема бързо тъй като живеем на над 400 км един от друг...Коя е инстанцията която би могла да ме защити в неработен ден от седмицата? Много ще съм ви благодарна за съветите....!!!

# 1
 • гр.София
 • Мнения: 375
Аз бих те посъветвала да подадеш молба в районното полицейско управление по местоживеене/твоето/, като приложиш и копие от решението на съда с привременните мерки. Все пак едва ли преди да настъпи 14.01.2011 г. някой ще предприеме нещо, още повече, че е необходимо технологично време по разпределянето на молбата ти на определен служител. Ако на посочената дата съпругът ти не върне детето би могла да посетиш районното управление, под чийто район живееш отново с привременните мерки. Служителите би трябвало да се свържат с колегите си в съответния град, които да посетят адреса на бащата и да го предупредят, че осуетяването на изпълнение на съдебно решение е престъпление по чл.296 от НК. Можеш да подадеш и молба в прокуратурата в града, в който живееш.
Дано да се включи някой по-компетентен!

# 2
 • Мнения: 132
Съветват ме да не се занимавам,но как да го оставя да си прави каквото си поиска, все пак става въпрос за детенцето, знам че няма да  му направи нищо лошо, но все пак си има правила.

# 3
 • Мнения: 32
Как да не се занимаваш ,след като родителските  права са твои.
Утре в съда може да  те обвини че си я оставила и не си я потърсила.
Мисля като Лола,  иди в Районното и обясни случващото се,мисля че ако не друго то ще ти дадат съвет как да постъпиш.  Hug

# 4
 • гр.София
 • Мнения: 375
Подсказаха ми, че има друг член от НК точно за този случай-чл.182, ал.2. Според него родител, който осуети изпълнението на съдебно решение във връзка с упражняването на родителските права или режима на виждане се наказва с пробация или глоба от 100 до 300 лв, а в особено тежки случаи с лишаване от свобода до 6 месеца или глоба до 3000 лв.  Поведението на бащата може да се квалифицира като престъпление и полицията е длъжна да се намеси. Можеш да му кажеш, че си се консултирала с адвокат и че ще подадеш жалба в полицията. Дано да блъфира, но трябва да му покажеш, че си готова да се бориш, шначе всеки път ще се притесняваш дали ще ти върне детето.

# 5
 • Мнения: 132
много ви благодаря момичета, наистина ми вдъхвате сила за борба, аз няма да го оставя просто ей така....ПОЛИЦИЯ!!!

# 6
 • Мнения: 3 378
Естествено, че ще си търсиш правата. По всички начини. Ако трябва ще си прибереш детето с полиция.

# 7
 • Мнения: 132
Бихте ли ми разтълкували решението от съда- детето може да бъде с него ДО 14.01 ВКЛЮЧИТЕЛНО.Тъй като имам 2-ма адвокати, единият ми каза , че детето трябва да бъде върнато до вечерта на 14-ти, а другият адвокат каза - 15-ти.На кого да вярвам...какво да разбирам...вашето мнение?

# 8
 • Мнения: 7 787
Бихте ли ми разтълкували решението от съда- детето може да бъде с него ДО 14.01 ВКЛЮЧИТЕЛНО.Тъй като имам 2-ма адвокати, единият ми каза , че детето трябва да бъде върнато до вечерта на 14-ти, а другият адвокат каза - 15-ти.На кого да вярвам...какво да разбирам...вашето мнение?
като е писано 14-ти и не е упоменат час значи се разбира че е докато изтече тази дата.
предполагам, че знаеш кога изтича една и започва друга дата. също така предполагам ,че и в 00.01 ч когато е започнал 15-ти  ти няма да хукнеш до полицията да се жалваш. давай малко по-спокойно. за часа може да се разберете вие двамата, а не ние да казваме кога. ако не ти харесва такова определение на съда можеш да пуснеш ново дело в което да искаш да ти променят режима на контакт на детето с баща му. тогава поискай да се определи и точен час на връщане.

# 9
 • Мнения: 132
Най-интересната развръзка по моя случай е, че бащата на детето няма да върне детето,независимо от постановеното съдебно решение.Вчера петък 13-ти получих уведомление, изпратено от  "съпругът" ми подпечатано от нотариус. В него бе написано,че детето ще бъде върнато с една седмица по-късно,тъй като се нуждаела от ДОИЗЛЕКУВАНЕ. Когато той взе детето,то беше болничко и аз самата му се помолих да отложи взимането с няколко дни.Той тогава полудя и започна да звъни на всички възможни адвокати. Дете, което било с течащ нос и кашлица не било предпоставка за отлагане на взимането му......но сега изведнъж тя се нуждаела от ДОИЗЛЕКУВАНЕ....което не е вярно...нямам думи....ами сега? Как да си търся правата...бях в закрила на детето и от там ми казаха, че ако пусна жалба те щели да ни изпратят в ЦОП и на психолог,да ни учели как да бъдем родители...и по никакъв начин не могат да санкционират бащата....????ами сега накъде?

# 10
 • гр.София
 • Мнения: 375
Моят съвет е независимо от всичко да подадеш молби във всички възможни институции- районното полицейско управление по твоето местоживеене, в прокуратурата, в "Закрила на детето" и където още се сетиш. Не забравяй да приложиш копие от решението на съда за привременните мерки. В случая мъжът е осъществил състава на чл.182, ал.2 от НК-това е престъпление. Създай му неудобството да доказва, че детето наистина е било толкова болно, че да не е било възможно да пътува. Ще му се наложи да извади болничен лист, вероятно. От своя страна ти можеш да подеш молба в районното управление по местоживеене на бащата или в тамошната прокуратура /можеш да я подаеш и по пощата/, в които да настояваш да се извърши проверка на медицинския документ. Като му се наложи на бащата да пише обяснения, като притеснят и личния му лекар, следващият път сериозно ще се замисли дали да разиграва такива сценарии. Не се впечатлявай от изказвания на некомпетенти служители. Твое право е да пуснеш жалба, вероятно се страхуват, че ще им отвориш работа.

# 11
 • Мнения: 132
Много ти благодаря за съветите...Взела съм решение да подам жалба в прокуратурата в моя град за неспазване на съд.решение. Но се чудя дали и как да сигнализирам и в неговия град.

# 12
 • гр.София
 • Мнения: 375
Потърси в интернет адреса на съответната прокуратура-можеш да пуснеш молбата в писмо по пощата с обратна разписка-препоръчано.
Ивай предвид, че предстои произнасяне на съда за родителските права и би могла да използваш случая в своя полза. Ако от твоя страна няма реакция, той също може да заяви, че не си загрижена за детето. Не е лошо и да пуснеш една молба до съда, в който се разглежда бракоразводното дело и е издал привременните мерки-прилагаш копие от нотариално завереното писмо и излагаш обстоятелствата. Атакувай го по всички линии.

# 13
 • Мнения: 880
Абе вие не можете ли да се разберете като бели хора....Хубавото в случая ,че бащата е заинтересуван за детето си......

# 14
 • Мнения: 132
Абе вие не можете ли да се разберете като бели хора....Хубавото в случая ,че бащата е заинтересуван за детето си......
Повярвайте ми ,че многократно се опитвам....Просто как ви се струва той да живее с друга вече няколко месеца, а в същото време да не ми дава развод...

Общи условия

Активация на акаунт