Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ян. 2012, 00:34 ч.

Не може или не иска да говори!

 • 14 350
 • 83
 •   1
Отговори
 • В.Търново
 • Мнения: 3 315
Синът ми на 10 януари стана на 2г. и 4мес.Преди една година пусках тема по същия въпрос,получих доста успокоителни отговора,но развитие няма.Детето ми на 1г. и 4мес. казваше само "мама","тата","да","не","па-па".Сега към тия думи е прибавил още към 5 на брой.Това му е репертуара.Притеснявам се вече много,че не може да говори,дори не прави опити.Ходи на ясла от 1 декември.Джипито казва "има време",но това го слушам от една година.Други деца на неговата възраст вече водят разговор,нашия знае броени думички и то не ги казва чисто.Вече не знам какво да правя,да потърся ли логопед,къде да вървя....?Дайте съвет,моля!

Детето ми е много палаво,любвеобилно,чувствително,много е игрив,имаме си и батко вкъщи,общуват си,играят си,но пак нищо....на 7 ноември преживя една операция-планирана,предстои му на пролет още една.Тогава беше много стресирано детето.Дали не се е отразило това допълнително на положението?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 935
Моят син е на 1г и не казва нищо. Произнася само 5 срички - "да", "ба", "ма", "та" и "па", но нито се обръща към мен с "мама", нито към баба си с "баба"... казва си кога "тата", кога "папа", кога "мама", когато си иска и към когото си иска. Единствената "дума", която използва по предназначение и със смисъл е "ам"  Mr. Green Струва ми се, че още дълго време ще е така, но не се тревожа и не виждам вие защото ще се разтревожили, че на 1г. и 4м е говорел малко. Струва ми, че дори и сега, на 2г, вашето дете, просто не е готово да говори, но това не е непременно сигнал за проблем. Някои деца държат на научат всичко и проговарят с цели изречения.

За сравнение на 1г. дъщеря ми казваше доста неща, обръщенията "мама", "тати", отдавна бяха ясни. "мяу". "бау". па-па... конкретно си спомням, че на първия си рд казваше "бало" на балон. На 1г. и 6м знаеше над 100 думи, които й се разбираха перфектно. НО децата просто са различни.

# 2
 • Мнения: 961
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=630610.0-трудно проговарящи деца. Ще прочетеш полезни неща,аз много научих от там

# 3
 • Мнения: 304
Не би могло да се каже има ли проблем или няма, само сравнявайки с нашите деца. Много вероятно и нищо притеснително да няма във вашия случай. Но аз на твое място бих завела детето на логопед. Дори всичко да е наред, по-добре един-два пъти излишно да се разкарате до кабинета, отколкото да продължаваш да се измъчваш със съмнения. Peace А и детето може да усеща твоята тревожност, което също да не му помага.

# 4
 • Мнения: 2 472
Ще ти разкажа за моя син. До същата възраст на която е твоето дете, той казваше също само няколко думи и то не ги казваше отчетливо. В речника си имаше и думи, които нямаха нищо общо с истинската дума, напр. на "вода" казваше "буше" и успявахме да го разбираме само ние, когато искаше нещо. Беше и все още е много контактен и много си играеше с другите деца.
След като стана на 2 г и 5 м, вече сериозно започнах да се притеснявам и тогава педиатърката ни посъветва да се обърнем към логопед. Не се обърнахме към специалист, но го записахме в логопедична ДГ и там за няколко месеца (не знам какво са правили логопедите с него), но до 3 -я си РД (роден е декември и на ДГ тръгна на 2 г и 9 м) проговори направо като възрастен Grinning. В логопедичната градина учи само 1 година и по препоръка на логопедите, го преместихме в обикновена ДГ.
Моя съвет е да потърсите логопед. Може на детето нищо да му няма и всеки момент да проговори, но за ваше успокоение чуйте и мнението на специалиста Peace.

# 5
 • Мнения: 109
Моят син е на същата възраст. До 1,11м не каза нито една дума, само сочеше с пръст. От 2-рия си рожден ден реши, че ще говори. Сега се опитва да прави изречения, не изговаря всички думи правилно, но долу горе му се разбира. И аз бях много притеснена, но личната ме успокояваше с това, че финната моторика му е много добре развита, което е важно за говора и неговото си е просто инат. Правете упражнения за пръстчетата, моят вече реже с ножичка. И една консултация с логопед да си по- спокойна. Също и не му показвай, че си притеснена от това - когато аз го карах да каже нещо, той ме виждаше, че се тревожа и ми клатеше отрицателно глава. Успех и здрави нерви, в много трудна възраст са малките човечета.

# 6
 • Мнения: 109
Ние,тук няма да можем да ти помогнем.Моят съвет е да направиш консултация с логопет,може и да му няма нищо на детенцето,но поне ще бъдеш спокойна.Ако пък има някакво забавене ще запо4нат да работят с него,колкото по-рано,толкова  по-добре. PeaceИна4е и аз знам за едно комший4е,което по4на да говори 4ак на 3г. така 4е е много вероятно да му няма нищо на детето.

# 7
 • Мнения: 6 188
За консултацията с логопед стана ясно  Simple Smile Peace, друго - проверка на слуха, и най-важното е дали детето те разбира ти като му говориш. Изпълнява ли команди - в смисъл да донесе нещо(разпознава ли играчки, предмети), да отиде при някого т.е. дали разбира.

Не за да те успокоя, но моя син също е от късно проговарящите деца.Много време не казваше нищо и още по-лошото беше, че не искаше и да повтаря след нас. На 2г и 2-3 месеца, казваше около 10-20 думи(и то неправилно), но при нас се вижда напредък всеки ден. Вече употребява може би около 100 думи, като половината от тях правилно произнесени. Сега вече повтаря, каквото не знае сочи с пръст(т.е. пита какво е). Е далеч сме от нивото за възрастта ни, не прави все още изречения....

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 342
моят син започна да прави опити за говорене около 3годишен. аз също много се бях притеснила - около нас все едни вундеркинди...е за моя огромна изненда, доста от децата /и по-скоро момчетата/ в групата бяха на същият етап.

ти си знаеш детето най-добре, но щом джипито не вижда повод за притеснение, аз бих изчакала. и без това сигурно е стресиран от ходене по лекари.

за твое успокоение - защо не поговориш и с госпожите в градината? все пак са имали наблюдение над много деца а и знаят и твоето как се държи.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 244
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=630610.0-трудно проговарящи деца. Ще прочетеш полезни неща,аз много научих от там
Като майка на 2 труднопроговарящи деца ще ти кажа - да, потърси специалист логопед, щом за 1 година нямате никакъв напредък Той ще ти каже има ли проблем детето или не... И на мен ми ги говорят за Айнщайн как проговорил на 5 и тн..ама на - ще стане на 3, а говор няма Rolling Eyes както и адекватно поведение за възрастта.
В никакъв случай не искам да те плаша, но без "вещо"мнение смисъл няма  - ще си се тревожиш със или без причина. Пожелавам ти всичко да е ОК
А, и разгледай този файл https://docs.google.com/document/d/1ZJbvW9-xJ6Oj4hj-NDJpq4ifbOEO … oEw/edit?hl=en_US. Ако нещо не ти я ясно по него - питай. Нормите са ориентировъчни и идеята е да се работи по нещата, който детето не прави  Wink

# 10
 • Мнения: 6 188
Дони да те попитам някои неща  Hug. Първо като казваш, че и двете ти деца са късно проговарящи, това не е ли нещо наследствено. Второ какво имаш предвид, че детенце няма адекватно поведение за възрастта си newsm78. В смисъл и моето сякъш си се развива по-бавно от повечето връстници, но аз го отдавам на това, че той късно започна да вдига глава сложен по корем, късно проходи (1г и 4м)....сега и говора, в смисъл обеснявам си, че нещата са свързани. И последно - вижда ли се напредък от срещите с логопед.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 244
Ами не знам какво да мисля. При второто дете е вследствие на изживян стрес...може би. Тъй като до година и половина си беше едно нормално развиващо се дете и дори изпреварваше в някои отношения брат си. Брат му от своя страна проговори късно разбираемо за другите. Аз си го разбирах много добре Rolling Eyes Изпълняваше команди и тн. След 2 години логопед - сега не можеш му затвори устата Mr. Green

# 12
 • Мнения: 6 188
А малкото сега ходи ли на логопед? Аз направих консулт с логопед без детето, преди 4-5 месеца и обяснявайки каква е ситуацията тя ме посъветва щом детето ме разбира и изпълнява команди да изчакам до 3г за да започнем сеанси евентуално.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 244
А малкото сега ходи ли на логопед?
Ходи от една година и то покрай батко си - така или иначе висеше с мен да го чакаме. И тръгна като един вид проба за социализация, понеже е адски привързан към мен. Аз в началото не мислех, че ще имаме такъв проблем с него Sad

# 14
 • гр.София
 • Мнения: 375
Моето дете също е от трудно проговарящите. Бях чела, че индикатор за проблем е, ако на 2 години детето не прави изречения от две думи. Изчаках да мине вторият й рожден ден и потърсих помощ. Искам да посъветвам всички, които се колебаят, да не отлагат да се консултират с логопед или друг специалист, ако се наложи. Аз започнах да търся подходящ логопед буквално след втория й рожден ден, но докато се лутахме да открием най-подходящия минаха шест месеца-време, което можеше да бъде използвано за работа с детето. Реално работа започнахме преди една година-от началото на 2011 г. Резултат има, но не светкавичен-дъщеря ми е вече на три години и половина и едва след третия си рожден ден започна да прави елементарни изречения. В момента говори, но все още "бебешки". Много от нещата, които казва разбираме само аз и баща й, трябва още много работа-ежедневна. Не искам да ви плаша излишно, просто ако има проблем, трябва да се започне работа колкото се може по-бързо с детето, защото изоставането в проговарянето води и до изоставане в цялостното развитие.

Общи условия

Активация на акаунт