Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 7
Здравейте,
пиша ви защото имам проблем с кърменето и ме е страх да не изпусна нещата от самото им начало, ако не е късно вече, а не зам към кого да се обърна. Историята е такава: Родих със секцио преди 6 дена, съответно в болницата бебето беше захранено със шише, а аз нямах представа, че трябва от самото начало да се опитвам дори с помпа когато още нямах кърма.  На втория ден започнах да я слагам на гърда но заради позата ли какво тя само се въртеше и ревеше и се налагаше да и давам шишето ( такива и бяха инструкциите в болницата 5 мин на гърда и после шише). Някак не успяваше да засмуче добре зърното. На третия ден кърмата ми дойде или по-скоро  си усетих двойни гърдите, но бебка така и не започваше добре да засуква, постоянно се дразнеше и ревеше и ме принуди  с помоща на помпа да и давам кърмата от шише отново.
Опитвам се  да спазвам режима на хранене от болницата през 3 часа с пауза вечер от 1 до 7 сутринта, като през това време ако се събуди и давам вода със малко захар по препоръка на педиатъра заради жълтеницата или биберон.
Също така ми обясниха, че трябва да редувам гърдите и след това да отцеждам 10 ина минути с помпата и мисля че сега имам достатъчно кърма и в двете гърди, което ме притеснява също. Последните две хранения успях да и дам от гърда но с изкуствено зърно (не искам толкова рано да се радвам още) .а зърната ми  са и доста раздразнени вече и ме болят. Също така свикна и с биберона и като заспива обича да и я давам. Имам обаче следните въпроси:
Като почне да реве и се дърпа не знам какво да правя, гладна ли да я оставя за да не и давам от шише, защото явно вижда че е по-лесно или какво?
Дали не се изнервя защото непосредствено преди хранене и сменям памперсите и я мажа, като тя започва малко да реве, може би да я вземам преди да се е събудила или преди да и сменя памперса, но кога да го сменям след това?
Дали проблема не е и в това че искам да е на режим, а не на повикване и трябва ли да премина на повикване?
Трябва ли да редувам на всяко хранене гърдите и трябва ли да доизцеждам, или да не го правя, за да се регулира количеството или е вече късно? Ако не се доизцеждам може ли да направя мастит?
Дали стойката не е проблемна, но бебенцето си слага ръчичките отпред и е като борба, почва да реве и е много трудно да я озаптя...а искам все пак да я нахраня, затова и давах от шише. Има ли шамс щом от изкуственото зърно се хранихме два пъти да го махна един ден?
Как да разбера дали е нахранена, днес тя заспиваше на няколко пъти докато сучеше и накрая я сложих да спи, но тя се захълца което може би е сигнал че е сита?
Надявам се съм изчерпателна и ви благодаря предварително за помощта.

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
Честито бебе и радост вкъщи.
Разбирам объркването и притисненията ти. Много неприятно е, че първите дни на кърменето при вас са объркващи и изпълнени с въпроси и притеснения, но много майки минават по този път.
Кърменето на поискване се смята за много добър начин да се съобразим с нуждите и отговорим на потребностите на бебето. Паузите между кърменията и храненето под час и режим в повечето случай водят до изнервяне на бебето и майката. Биберонът – залъгалка и предлагането на вода със захар също биха могли да се отразят негативно на кърменето и наддаването на бебето.
 Когато майки се притесняват за количеството кърма, което приемат децата им, предпочитатда кърмят малко по-често - 10-12 пъти на денонощие. По този начин бебето би получило по-голямо количество кърма за 24 часа, като в същото време стимулацията на гърдите ще бъде по-добра. Важно е да не се забравя, че кърмата се образува и при самото кърмене и колкот по- често бебето суче, толкова повече кърма произвеждат гърдите. Постепенно количеството кърма се регулира според нуждите на бебето.
 През първите 6 седмици от живота на бебето показател за това,  дали кърмата е достатъчно на бебето, са пеленките. Лесно е за проследяване и дава бърза информация. Обичайно би следвало да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и поне 2-3-4 изхождания с нормална консистенция. Количеството изцедена кърма не е показател за количеството кърма, налично в гърдите. Сучейки и обхващайки по-голяма част от ареолата на гърдата, бебето стимулира нейното изсукване и производството на мляко. При теб все още кърмата не се е регулирала, което става обикновено 10-14 дни след раждането. Би могла да предлагаш първо едната гърда, после да оригнеш бебето, след което другата. Доизцеждането би било необходимо, ако чувстваш притеснително напрежение в гърдите.
От разказа ти разбирам, че предимно се изцеждаш и предлагането на гърда е свързано с трудности. Опитваш да накърмиш със силиконови зърна, което би могло да бъде временно решение и биха могли постепенно също да бъдат премахнати и да се кърми бебето от гърда.  Би ли описала как тръгва кърмата- на силна струя ли? Добре ли е оформено зърното ти?
В каква поза предлагаш гърда? Появиха ли се колики?
Разраняването на зърната най-често се получава при не добра позиция на засукване. Важно е както начинът по който бебето засуква зърното (да отвори хубаво широко уста и да поеме както зърното, така и голяма част от ареолата), важна е и позицията на тялото на бебето към твоето тяло, а също и позата в която си седнала ти. Ако кърмиш поза люлка, опитай да повдигнеш бебето към гърдата, вместо да се навеждаш към бебето. Би ли могла да опиташ да се отпуснеш леко назад, да подпреш кръста и ако се налага ръцете си с възглавници. Опитай да поставиш и под бебето възглавница или навито на руло одеяло, за го вдигнеш към гърдите, без да се налага да го държиш на мускули, като коремчето на бебето добре да е опряно в твоя корем. Когато позата е неудобна, майката инстинктивно се опитва да намести тялото си в по-комфортна позиция и това може да издърпва гърдата и да разваля доброто засукване. Това най-често причинява разраняването.
Би могла да се опитваш да кърмиш, когато бебето е в полусънно състояние, да предлагаш гърда не под час, а често и на поискване, при първи признаци на глад у бебето. Опитвай се това да става на тихо и спокойно място, би могла да изпробваш други пози на кърмене. опиташ и с тях. 
 Честото гушкане и контакт кожа до кожа , тоест разсъблечени или с минимално количество дрехи мама и бебе, гушнати и завити под  топло одеалце в тиха и притъмнена стая би могло да събуди инстинктите на бебето и да го предразположи да засуче. Би могла да опиташ да го поставяш кожа до кожа върху гърдите си в така наречената „биологична поза“ , която от една страна би ти дала възможност да си почиваш докато го гушкаш , а от друга би могла да даде на бебето ти  усещане за стабилност, сигурност и пълен контакт с мама . Понякога поставени в такава поза бебетата сами започват да търсят гърдата, за изненада на своите майки.
 Близо до тялото ти където може да усети аромата на мама, близо до гърдите ти, където може да чуе познатият му още от утробата звук  на сърцето ти , близо до кожата ти ,която би му донесла топлина и уют,  твоето бебе би могло да се почувства много по-спокойно, сигурно, защитено  и дори би могло да го предразположи само да засуче гърдата. Всичко от което се нуждае то, това си ти и постоянният и непосредствен контакт с теб.
# 2
  • Мнения: 7
Дени, много ти благодаря за отговора!
Много съм радостна да споделя, че последните 4-5 ядения ги правим от гърда. Опитах тактиката първо с шише, за да не е изнервена толкова и след изцеждане, за да е по -добре оформено зърното, явно имах успех. Не смея още да се радвам, но мисля че имаме много добър напредък. Все още обаче се опитвам да редувам гърдите и след като я нахраня се доизцеждам, за което не съм сигурна длаи е правилно. Дали да не спра с доизцеждането и да го правя само когато усетя напрежение?
Мисля, че все още нямаме колики, спи си спокойно като от време на време се пробужда и си търси бибата и пак заспи. Замених захарта и водата с глюкоза 5% докато не се изчисти жълтеничката.
Кърмя я може би в не в много удобна поза, но ще се опитам да намеря по-добра - сядам на леглото със сгънати крака и и тя корем корем в мен като с една ръка и придържам главата.
Кърмата като стисна ареола с ръка потича на капка, но от помпата виждам че е на няколко струи, чувам я че преглъща...Има си акита засега жълтички, и напишкани памперси. Ще следя за тях. Засега е това, дано нямаме проблеми занапред Simple Smile
Още веднъж благодаря за отговора !

# 3
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей, радвам се, че споделяш за успехи!!!
Кърмата е уникална по състав и дори по време на кърмене се променя. Предното мляко- първото мляко-  което бебето получава след като засуче, е много подобно на обезмасленото мляко. То задоволява потребностите в началото, , утолява жаждата, обилно е и е с ниско съдържание на мазнини и калории. С напредването на кърменето, съдържанието на мазнини се покачва и съответстващото мляко наподобява пълномасленото мляко. Накрая, към края на храненето задното -  крайното  - мляко е богато на мазнини, с високо съдържание на калории и малко като количество.
Би било добре да оставяш бебето достатъчно дълго на едната гърда, преди да го уригнеш и да му предложиш другата. Така би била убедена, че достига до задното мляко, дори и да правя дърпания на празен ход, докато преглътне. Това ще спомогне и за увеличаване и регулиране на кърмата според нуждите му.  На следващото кърмене се започва от гърдата, с която сме завършили.
Поставяш въпрос относно това, дали да доизцеждаш? При изцеждането гърдите също се дразнят и импулсите в мозъка подават сигнали да се произвежда кърма. Би могла да спреш да се изцеждаш, ако липсва напрежение в гърдите, кърменията са поне 10-12 за 24 часа и броят на еднократните пелени и изхожданията е достатъчен.
Ето някои полезни статии за възможните различнипози при кърмене с подходящи картинки:
http://missby.wordpress.com/2007/12/04/position/
http://www.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?p=85875


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт