Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 49
Здравейте!
 Не съм сигурна дали тук трябва да пусна тема, ако не е за тук моля да ме извините! Като се роди дъщеря ми видях, че на главичката и има плешиво петно с размер на около 2 стотинки. Педиатърът вдигна рамене и каза, че едва ли е проблем. С растежа на главичката и започна да расте и петното и сега е с размер на около 5 стотинки, но излязоха и 3 разклонения. Заведохме детето на кожен лекар и казаха, че нямало нищо притеснително, било от типа на бенките, казвало се Nevus Sebaceus и щяло да си нараства пропорционално на растежа на главата, нямало да израсте коса на мястото на петното, но от другата и косата ще се скрие. Разрових се из интернет, но на български не намирам сайтове. От това, което разбрах в сайтовете на английски обаче това или е вид тумор или може да прерастне в тумор(не знам английски добре) и май изобщо не е толкова безобидно плешиво петно, както ни успокои докторката. Някой знае ли нещо? Ще съм благодарна за всякаква информация.

# 1
  • Мнения: 3 637
Не се притеснявайте! Ако е Nevus Sebaceus, лекарят с право се е опитал да Ви успокои.
При 15 до 30% от случаите се наблюдава развитието на Basaliom.
Вероятността детенцето да няма абсолютно никакви проблеми е значително по-голяма от колкото вероятността да има.
Базалиомът е тумор, който засяга кожата, но думичката тумор не бива да ви стряска. Базалиомът е лечим.  Nevus Sebaceus не е Basaliom, но дори и да се стигне до Basaliom, което е малко вероятно, нещата не са толкова страшни.
Ровенето в Интернет и четенето на статии написани на английски език явно не Ви се отразява добре и за да не се притеснявате излишно, Ви съветвам да потърсите и второ мнение от друг лекар, който съм сигурна, че ще повтори думите на първия. Разкажете му за притесненията, които имате и за страховете си и го помолете да Ви обясни това, което Ви тревожи и не разбирате.
Всеки един родител се притеснява, което е напълно нормално, но  за наша радост в доста от  случаите притесненията са били напълно излишни и неоснователни.
Дано съм успяла поне малко да Ви успокоя.
Nevus Sebaceus наистина е от рода на бенките.

# 2
  • Мнения: 49
Много Ви благодаря за отговора. Наистина ме успокоихте, въпреки че самата дума "тумор" действа доста стряскащо, особено щом се отнася до дете. За нас остава  да следим развитието и ако не дай боже има нещо да вземем мерки навреме.
Поздрави.

Общи условия

Активация на акаунт