Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 823
Вече пети месец сме на ДК. Наблюдавала съм какви ли не нередности, ощетяващи децата ни, като например:
1. Майки взимат храна за деца, които ходят вече на ясла, а 10месечни бебета чакат по 2 мес., за да се освободи място. Какво правят тези майки с храната и няма ли как да се осведомяват ДК от ДГ,че еди си кое дете вече е в детско заведение?
2. Какво става с останалата (невзета) храна за деня? Нашата лелка от пункта казва, че я изхвърля и мие бурканчетата, но това не е вярно. Има дет. площадка точно пред пункта и сме били свидетелки с други майки как въпросната лелка прехвърля яденето в големи буркани и си тръгва с тях. Сигурно си ги яде в къщи или дава на приятелките си - знам ли? Защо да не може да се заплаща тази храна допълнително срещу още 1 купонче, или някакво там билетче?
По втория въпрос вълната от недоволство у мен избухна сега преди 4-те почивни дни на нашата ДК, когато бяха останали около 10-ина храни, а след нас с още една майка ключа беше сложен и никой не ни попита искаме ли от тази храна? Можеше да бъдем улеснени с още 1 ден.
Има ли такава селяния и в останалите ДК, или мен ме гони параноя някаква?

# 1
 • Мнения: 10 737
Навсякъде го има това, нормално е да остане храна.100 % не се изхвърля, а лелките си ги носят в къщи.Защо не поговориш с някоя от тях.Ако им кажеш например, че ще им даваш по левче в петък например, за още една порция, мисля, че ще се съгласят.Не че го правя това, но съм виждала, че някои взимат по повече храна.Никой няма да те пита дали искаш, ти сама трябва да си питаш.

# 2
 • Мнения: 823
Въпроса е принципен. Разбира се, че мога да си осигуря по някакъв начин още храна, но тя не ми е толкова нужна на мен (детето ми е злоядо, тежи 9кг.), колкото на някоя друга мама.
Дори и да дам още 1лв. да не мислиш, че тетката ще го отчете в ДК?
И защо, аджеба,  да си правя уговорки с нея - това да не би да и е бащиния?
Мисля да попитам в Столична общана, като дотатори, какво е стновището им?

# 3
 • Мнения: 823
Забравих да спомена, че в същата ДК беше записан и сина ми преди 17год. Нямам спомен колко струваше купончето, но можеше да се заверяват повече от 1 за ден, без значение дали е петък или не. И тогава съм виждала останала храна, но не съм се замисляла какво я правят?

# 4
 • София
 • Мнения: 2 850
Да преди години можеше да се взима по повече храна. Можеше и за събота и неделя да се взима, стига да си завериш купончетата за петък. Обаче по време когато големия ходеше на кухня, две от майчетата бяха взели по същия начин храна в петък за събота и неделя. В неделя през лятото цял ден са били в парка с пиле фрикасе. Е, познайте какво се случи, децата се натровиха, обвиниха детската кухня за това. Страхотни репортажи по телевизията. А всъщност те самите си бяха виновни. И от тогава е абсолютно забранено взимане на повече храна. Срокът на храната е мисля 3 часа.

Така че това не са своеволия, а се прави с цел здравето на децата.

# 5
 • Мнения: 3 861
Аз обикновенно съм от последните, които ходят за кухня, все закъсняваме и не съм виждала да остава храна, може би така е в нашия пункт, където се кара храната от кухнята майка под бройка и всичко се взима. Иначе съм чувала от деруги майки, че може да взимаш от едно и също ядене за няколко дена за сметка на яденето в друг ден, все се каня да попитам, но нещо ми е неудобно Embarassed

# 6
 • Мнения: 823
Лили, аз обикновено ходя към 12 и нещо за храната. За тези 5 мес. съм била последна 5-6 пъти и винаги е имало останала храна. Може просто така да се е случвало, а в повечето дни да не остава. То е ясно, че все ще остане нещо, може и 1 храна да е. Въпроса е не може ли да се регламентира употребяването и, а не да отива или в канала (което е грехота), или у тетката?
А какво ще кажете за храната,  взимана от майки, чиито деца са на ясла?

# 7
 • Мнения: 10 737

А какво ще кажете за храната,  взимана от майки, чиито деца са на ясла?
Еми явно някой е с връзки.Яд ме е само, че има деца, които чакат по няколко месеца, за да се доредят до кухнята, а други независимо че детето му е в яслата, си взема храна отделно.Ама и да ги псуваме, и да не ги псуваме, такъв е живота в БГ.Караме си по комунистическо време явно.

# 8
 • Мнения: 4 966
Ами, ние вземаме от кухня-майка (т.е. пращам моето бабче да взема, че е близо до тях) и не сме имали проблеми. Не сме чакали - точно на 10 месеца бяха малките, когато на единия понеделник се записаха, а от следващия понеделник вече вземахме храна. После изпратихв тази кухня една приятелка с близнаци и тя също веднага започна да взема (преди това в една квартална кухня чакаше повече от месец и така и не се откри място).
За оставащата храна - при нас в петък предлагат и ако някой иска си взема (казаха, че обикновено готвят според купените купончета, но остава ако има невзета храна). Ние почти всяка седмица имаме допълнително за събота и неделя.;
Единственото усложнение е, че само в понеделник заверяват купоните и то за следващата седмица и ако изпуснеш деня - чакаш до следващия път.

# 9
 • Мнения: 2 785
Ама във вашата кухня по списък ли приемат? newsm78

# 10
 • Варна
 • Мнения: 5 240
Ама във вашата кухня по списък ли приемат? newsm78

Това Софията е друга държава! ooooh!

# 11
 • София
 • Мнения: 6 452
Ама мисля, че в София никъде не се чака за записване в ДК? newsm78 Това го гледах за Пловдив преди време - беше люта битка. Колкото до храна за деца на ясла - ами имам пример от съседката. Детето й ден е на ясла, а седмица е в къщи - нормално е да не го отписва от ДК при положение, че боледува доволно често. Никога нямаш гаранция здраво или не ще е детето ти, за да го отпишеш така лесно. А  в нашата кухня даже вдигнаха границата до 3 годинки и няма никакъв проблем за записването. Колкото до останалата храна - лелята има внуци дребни, които се изхранват с невзетата храна и тя посмъртно не иска да дава повече храна. Дори срещу левче....еее, това е положението! Crazy

# 12
 • Мнения: 809
Ама мисля, че в София никъде не се чака за записване в ДК?
Чака се, чака се. Аз чаках 2 месеца. И имах късмет. На Майките на нашата улица им излезе редът чак след 4 месеца. Трябвало някое дете да се откаже или да изтече срока за взимане на  храна. И в нашия пункт в Княжево не дават по повече от 1 порция, нищо че остават бурканчета.Ако си загубил купона си и остане 1 бурканче, пак не ти го дават. А една позната, която живее в центъра каза,че изобщо не е чакала и че може да заверява за дни напред. Явно не навсякъде е еднакво.

# 13
 • София
 • Мнения: 6 452
Брееей newsm78 а аз мислех, че ДК не е проблем. Аз ползвам храна от кухнята-майка в Красна поляна и наистина не чакаме никакъв ред, а и до 3 години я ползваме. Чувам за Бели брези било до 2 годинки. За заверка на купоните - понеделник и вторник се заверяват купони за цялата следваща седмица и така...обаче пропуснеш ли - аут, няма папане......и лелята дава и без купон - ако си го забравил де, тя ни познава всичките. Ама останала храна не дава  newsm78

# 14
 • София
 • Мнения: 107
Ние сме записани в частна детска кухня и порциите са точно определени и под бройка, така че храна не остава. Е, случвало се един път по някакви празници беше, да ми дадат още една порция, но аз бях последна и майката се беше обадила, че не може да дойде да вземе храната, така че за да не я изхвърлят ми я дадоха.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт