Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ян. 2012, 09:27 ч.

Какво не е журналистика

 • 9 993
 • 86
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 037
http://www.manager.bg/komentarite/za-shistite-i-za-horata
Това журналистика ли е?
Не ми е известен този господин.

# 46
 • София
 • Мнения: 907
АКТУАЛНО - поредните купени "журналисти":Само 18% от българите били против шистовия газ    75% от нашенците подкрепят проучванията за шистов газ у нас, но при гаранции за еко-средата. Това сочат данните от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари тази година от агенция ESTAT. В анкетата участва хиляда души на възраст над 18 години, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), предаде КРОСС.

    На въпрос „Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?“ - 64.8 на сто са отговорили: „да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване“, а 9.6% посочват отговор „да го направи задължително“. 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

    По отношение на добива на шистов газ, близо 57.9% са на мнение, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството - икономическите ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

    От анкетата става ясно още, че нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на „синьото гориво” чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).

    Като основен извод от проучването е наличието на сериозен информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението. Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите. Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности – за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. От анкетата става ясно и това, че реално хората имат нужда от изчерпателна, добре структурирана и вярна информация по отношение на шистовия газ у нас.
http://society.actualno.com/news_374711.html

# 47
 • София
 • Мнения: 907
Анда, мерси за темата!

Подкрепям всяка една инициатива в тази връзка. Лъжци са нашите "политици", неп росто лъжци, но престъпници. А българският народ е ПРЕКРАСЕН! И тепърва ще се надига!

# 48
 • Мнения: 2 652
http://www.manager.bg/komentarite/za-shistite-i-za-horata
Това журналистика ли е?
Не ми е известен този господин.

Този е дипломат, беше посланик в Русия до преди няколко години.

# 49
 • Мнения: 3 077
Споделих темата и албума! моите комплименти и уважение за темата и за начина, по който Анда представи случката!

информационното затъмнение е факт, медиите ни не са свободни, но не смятам, че не трябва да се съпротивляваме!

# 50
 • София
 • Мнения: 7 130
А това не е социология: 75% от българите подкрепят добива на шистов газ http://www.dnes.bg/index/2012/01/16/75-ot-bylgarite-podkrepiali- … histov-gaz.148925

# 51
 • Мнения: 10 583
А 2/3 от анкетираните одобряват работата на министър Цветанов. Тази новина следваше, посочената от теб в емисията на една от националните медии.

# 52
 • Мнения: 5 877
Това е като едновремешните телевизионни хипнози на Кашпировски.
Или като Алф, който хипнотизираше котака Лъки:
"Ти си гевреееек"!


Целта е повече от ясна: да се внуши на всеки несъгласен, нехаресващ Цвъ Цвъ или всячески инакомислещ, че е сам и обречен.
Ми не е сам.
Видя се.

Аз лично не само го видях, но и го почувствах. И, да, търся си ник, бях щастлива.

# 53
 • Мнения: 2 037
http://www.vsekiden.com/109909/pada-glavata-na-zeleniya-oktopod/
За тази госпожа нямам думи.

# 54
 • Мнения: 5 720
Аз лично нямам категорично мнение 'за' или 'против', но това не е и важно, според мен важното е, че сякаш има пробуждане. Ето какво ми написа моя близка, на 66г... ( и го споделям с вас)

'Лени, по обяд като разхождахме А и М и бяхме на Славейков, присъствах на протест за шистовия газ. Не можеш да си представиш колко много млади хора бяха по Графа.... Топка ми се сви в сърцето от смесени чувства, че може би идва поколение по - живо, по-искащо и по-отговорно.....Нямаше хора като нас с чичо ти Ангел. И вървяха и вървяха и колоната нямаше край и не можех да повярвам, че това се случва! И децата изказваха пожеланията си против обработката на Добруджа за шистов газ и не мога да повярвам, че толкова много деца са отделили от времето си да протестират против такива идиотски решения. Може би да е имало и други протести, не зная, но това на което присъствах така ме разтресе и ме пренесе във времето когато аз участвах в протести .....
 Защо нещата не вървят по човешки разсъдно! Защо трябва да се правят нередни неща... Това е някакво чувство на желание на проблясък....'

# 55
 • Мнения: 2 652
А това не е социология: 75% от българите подкрепят добива на шистов газ http://www.dnes.bg/index/2012/01/16/75-ot-bylgarite-podkrepiali- … histov-gaz.148925

Да де, ама те подкрепят при условие, че няма риск за околната среда ("сигурност за екологията"!?!?!?). Просто въпросът е зададен връткаво, нали? А в реалния случай рискове има.

# 56
 • София
 • Мнения: 7 130
А това не е социология: 75% от българите подкрепят добива на шистов газ http://www.dnes.bg/index/2012/01/16/75-ot-bylgarite-podkrepiali- … histov-gaz.148925

Да де, ама те подкрепят при условие, че няма риск за околната среда. Просто въпросът е зададен връткаво, нали? А в реалния случай рискове има.
Има един много хубав учебникарски пример как се и как не се прави проучване на общественото мнение. Ако днес проведа национално представително проучване по въпрос "Да колонизираме ли Марс" най- вероятно повечето хора ще са За. Ако обаче разясним, че ще пратим синовете им на дългогодишна мисия и повечето вероятно няма да се върната картината става друга. Та и тук случая е такъв донякъде, но не вярвам цели 75% да нямат представа за какво става въпрос, а да дават отговор различен от "Не знам/ не мога да преценя" в анонимно проучване.

ПП Много е интересно и друго. 75% са съгласни да се извършат проучвания при гаранция за екосредата, но само 57.9 от запитаните са съгласни, ако има залежи да се разреши добив, пак при гаранция за екосредата. В крайна сметка, по- логично е или процента съгласни за проучване и добив да са идентични или този за добив да е по-висък. Защо 17,1% са готови само на проучване, но ако то докаже наличието на залежи няма да разрешат добива им?!?

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 21:41 от Бoяна

# 57
 • Мнения: 1 217
Кога ще има пак протест ? Идем сУ страшна сила ! newsm10

# 58
 • Мнения: 5 877
10 c's -може ли да цитирам близката ти?

Тази вечер видяхме поредната телевизионна лъжа. По телевизията дават Трайков - всичко е наред, господа, подписахме мораториум, а сега се успокойте, спечелихте. Изрично каза "приехме всичко, което искаше инициативният комитет".

А какво се оказва - еколозите са си излезли, защото приетият вариант обезсмисля мораториума.
Разбира се, от услужливите телевизии излиза съвсем друго.

Баси наглостта, честно. Катюнгелче, и аз искам да знам. Освен това искам да знам кои са момчетата на кокилите, страшно ме изкефиха, браво!

# 59
 • Мнения: 2 405
Като както стана с ГМО-тата?
ГРОБ ни е..ха м.мата отсекъде. И както подобава.  Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт