Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8 396
Вчера изхабих почти цял ден за основно чистене, при което включително правих ревизия на играчките на детето, свалях книги от библиотеката , за да избърша от всяка една праха, пренаредих няколко витрини, като прибрах някои вещи.Заедно с мъжа ми чистехме, при което имаше и малко хър-мър, заради липса на синхрон.
В събота помагах на майка ми да почисти жилището си, т.е. тя ми помагаше.

И така, поредните почивни дни се "изяждат" от домакинстване.

Все повече ми минава идеята да си взема домашна помощница.Цените не ме притесняват, защото ,доколкото чувам не са особено високи.Но имах преди години горчив опит с грижещи се за домакинството на майка ми, големи разправии и нерви бяха.Беше временно и дори се радвах като свърши.

Моля да споделите, какво всъщност възлагате на домашната помощница?Аз все си мисля, че след нея ще се налага да чистя допълнително, защото тя няма как да реши кой вестник, списание или драсканица на детето са за изхвърляне, няма да се наеме да ми пренареди витрините, а и на мен няма, може би, да ми хареса.А ако я взема само да ми чисти с прахосмукачка ,да чисти баня и да мие прозорци, то не виждам особен смисъл.Искам да ми е чисто така, както се чисти в хотел- "от-до", но не съм сигурна дали е постижимо.И как точно се организира възлагането на такава услуга?

Моля, споделете.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 16 927
Зависи. Основно от теб зависи. Колко често искаш да идва, какво точно да върши? Защото ако идва веднъж седмично за два часа е едно, ако идва за цял ден, ако е ежедневно у вас....

# 2
 • Мнения: 373
Аз все си мисля, че след нея ще се налага да чистя допълнително, защото тя няма как да реши кой вестник, списание или драсканица на детето са за изхвърляне, няма да се наеме да ми пренареди витрините, а и на мен няма, може би, да ми хареса.

И на мен това са ми мислите. У нас , ако занемаря ежедневното лееко подреждане , настава такъв хаос, че ми идва да избягам. А евентуалната помощница, няма да прибира играчки, да подрежда разпилени книжки и т.н. Може би , бих си взела домашна помощница тогава, когато апартамента ще позволява да бъде чистен като хората, т.е. когато детето порастне достатъчно, че да е възможно да се поддържа някакъв приличен ред. 

# 3
 • Мнения: 8 396
Предполагам, веднъж или два пъти седмично.
Но как на практика ще вдигне всеки предмет, ще изчисти и ще прецени къде да го сложи, кое е за изхвърляне?А не ми се иска хем да имам помощница, хем да чистя след нея.Нито ми се иска да съм "вързана" у дома докато тя чисти.

Затова моля за съвет, как технически възлагате на помощницата да изчисти?Може и глупаво да звучи, но като зная колко време употребявам за размисли- това да го хвърлям ли, това тук ли да бъде и никога след чистене къщата ми не е една и съща / само мебелите не се местят след всяко чистене, картините- също/наистина ми е трудно да си представя дали е за мен този вид услуга.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 16 927
Може да оставя всичката хартия и творчество в кашон някъде, всички дреболийки в някаква купа, играчките просто да ги събере в кошовете.

# 5
 • Мнения: 1 296
Може при наемането й да и се определят някакви основни задължения, които ще прави всеки път, когато идва.
И отделно да се договорят такива, които ще са един или два пъти месечно. Като напр. миене на стъкла и миене на врати със съответните препарати.
Домашните помощнички отначало са много стриктни, след време започват леко да се правят на разсеяни с това или онова задължение. Затова препоръчвам да се изкоментират и изчистят тези неща още при договарянето.

# 6
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 662
Задължението на жените, които сме ползвали до сега е било - баня, тоалетна, прах, почистване на бяла техника, прахосмукачка и парцал.  Обикновено подреждам преди това, като тя само прибира играчките по кошовете. Няма как чужд човек да прецени какво е за хвърляне и пренареждане.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 205
Подрежда играчките в кошовете, тематично, аз съм й казала как.
Другите неща ги оставя където ги е намерила. И мен това ме дразни, но е по-добрия вариант.
Останалите й задължения са ясни и стандартни  Peace

# 8
 • Мнения: 232
Много интересна тема, ще я следя с интерес. Подреждането след детето изяжда най-много време и нерви, а днес си дадох сметка, че чужд човек няма да знае коя част от кой комплект играчки е....

# 9
 • Мнения: 8 396
Моето дете е твърде прибрано за възрастта си.
Аз, за съжаление съм по-разпиляната.

Някакъв ужасен Плюшкин съм,събирам, събирам, само  отвреме-навреме ми идват изблици да изхвърлям.
Освен това никога не ми харесват как точно са наредени книги, предмети и непрекъснато размествам, дано да не е тази проява от компетентност на друг специалист, различен от домашната помощница. Simple Smile

Всички задължения и периодичността им писмено ли договаряте?А ползвате ли препоръки на познати или сами си търсите по обяви помощница?

# 10
 • Мнения: 481
аз имам чистачка от няколко години ( май станаха 5 вече) - все една и съща жена.
Важното е жената да мисли с главата си и да вижда работата сама.
А децата знаят, че трябва да са си прибрали играчките преди да дойде чистачката, защото след това може и да не ги намерят.
Подреждането е задача на всеки в къщи, а не само на чистачката.
По принцип като излизам от някоя стая винаги се оглеждам дали има неща, които не принадлежат в тази стая и трябва да се изнесат.
Това което чистачката ми подрежда е чиниите от миялната по шкафовете, но досега никога не съм имала проблем с това - подрежда нещата точно така  както бих го направила и аз.
Изгладените дрехи си ги прибирам сама, защото не ми е приятно да ми отваря гардеробите.
Тя идва веднъж в седмицата и основното и задължение е да измие банята, тоалетните и кухнята, да забърше праха навсякъде и да мине пода с мопа.
Прахосмукачка вече не я карам да пуска откакто си взех робота.
От време на време я карам да измие хладилника или прозорците.
Да изпразни всички шкафове в кухнята, да ги забърше и да подреди същите неща отново вътре.
Лятото ми помага с цветята в градината.
Много съм доволна от нея. Времето, което ми спестява е безценно

# 11
 • Мнения: 10 583
Основно я виках за грубото почистване- тоалетна, душ-кабина, подове с парочистачка, бърсане на прах върху гардероби, рамки на врати и пр. + почистване на кухнята веднъж на пет дни и миене на прозорци веднъж на месец и половина, а ако се налага и по-често. Ежедневно аз така и така винаги пускам прахосмукачка и минавам с мопа два по два пъти.
Играчките, разхвърляни по земята, подреждаше тя, когато е имало, но винаги се стремя да няма изобщо нищо излишно извадено навън без да се ползва.

За съжаление, вече половин година по-късно не мога да открия човек като нея, чиято представа за чистене и подреденост да пасва на моите.

# 12
 • Мнения: 3 242
Задължението на жените, които сме ползвали до сега е било - баня, тоалетна, прах, почистване на бяла техника, прахосмукачка и парцал.  Обикновено подреждам преди това, като тя само прибира играчките по кошовете. Няма как чужд човек да прецени какво е за хвърляне и пренареждане.


И при нас е така + гладене.

Нищо не хвърля, оставя неща, които според нея са за хвърляне в един плик и ние преценяваме после.

Прозорците ги мие на етапи, от време на време.

Доволна съм защото чисти наистина, това, което има нужда, а не за да мине номера Simple Smile

# 13
 • n/a
 • Мнения: 3 299
За каквото се договориш за това ще помага. Най-важното е да пребориш себе си, да допуснеш в определени зони външен човек, да свикнеш някой външен да се докосва до твоите/вашите неща. Това веднъж преодолее ли се, остава да се договори. Защо не и прането, и гладенето, и готвенето.

# 14
 • Мнения: 2 175
Всичко прави моята. Каквото й кажа конкретно за деня.
Старая се да оставям само що-годе подредено, защото уговорката ни е да не пипа/премества нищо като местоположение.

Общи условия

Активация на акаунт