Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 ян. 2012, 08:37 ч.

предучилищна?!?!?

 • 3 183
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 367
Здравейте!
Отново срам не срам бих искала да се допитам и до мнението на други майки.Въпроса ми е такъв:
Дъщеря ми е родена януари 2008 год.Не ходи на градина.Когато съм мислила в преспектива за нея ,винаги съм си мислела ,че е по-добре/дори по-скоро убедена съм/,че трябва да я запиша в първи клас с предния набор,тоест с набор 2007 год.Което значи,че тя ще тръгне на у-ще на 6 год. и 8 месеца.А предучилищна на 5 год и 8 месеца.
Сега обаче с приемането на новия закон с което всички деца на 5 трябва да са записани в предучилищна-започвам да мисля.Има ли фиксирано в закона ,че детето трябва задължително да кара две години предучилищна,или по преценка на родителя може на 6 да се запише в първи клас?
Или трябва още сега да я запищша с набор 2007 и да кара две години предучилищна,тоест ако тя е ня 5 и 8 м. ще ми искат ли документ ,че е изкарала една предучилищна вече?
Незнам дали ме разбрахте ,надявам се някой който чете законите и между редовете,или просто е по -запознат от мен с правилата в образувателнате система,да ми каже.Вече от едно у-ще ми отговориха двузначно,че не би трябвало да има причина да не мога да я запиша на 6,но не са сигурни,защото закона е нов.
Ще съм благодарна на всяко едно мнение!Благодаря Ви предварително!

# 1
 • Мнения: 338
Според закона всички деца, навършили 5 години, трябва да бъдат записани в предучилищна 3 група, а на 6 - предучилищна 4 група. обаче има противоречие с реалността, тъй като няма достатъчен капацитет да поеме всички деца. затова има предучилищни групи и в училищата. а според новия закон, ако запишеш детето на 5г. и 8 мес. в предучилищна 4 група, тогава на 6 г. и 8 м. ще го запишеш на училище. смятам, че няма да има проблем в това, стига системата да ти позволява да го направиш. единствения град с 2 предучилищни групи е софия, в другите градове 3 предучилищна не е задължителна, тъй като нямат капацитет. за да запишеш детето в училище, не можеш да минеш без предучилищна, защото се изисква от новия закон диплом за завършена предучилищна. не съм чела закона, но понеже и ние сме за първи клас тази година и следя нещата от около година насам. може и някъде да бъркам, но общата картинка е такава.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 041
Попитай тази година през април-май за предучилищна за 5-год. в училищата, в които искаш да запишеш дъщеря си. Тогава тече записването за предучилищните групи и първи клас. Ако имат такива групи вероятно ще я вземат и ще изкара 2-годишната предучилищна. Още нищо не си загубила и все още имаш време. 2007 набор тръгват след 2 години в първи клас, така че тъкмо сега е момента да я запишеш предучилищна през май за новата учебна година от септември. От набор 2007 започва да важи задължителната 2-годишна предучилищна подготвителна група.

# 3
 • Мнения: 367
Благодаря и на дветеза отговора.Да и аз мисля,че нищо няма да наруша да я запиша на у-ще на 6 и 8 мес.
От друга страна знам и за записването на набор 2005 тази година на предуч.,но пък на есен тя ще е на 4г. и ....,все ми се струва малка,незнам.....

# 4
 • София
 • Мнения: 2 776
Синът ми е 1 месец по-голям от дъщеря ти и не мога да си го представя в училище на есен. Та той още не може да си напише името, не може да набере номера ми от мобилен. Нали не забравяш, че децата са там само до обед, но в междучасията се срещат с доста по-големи ученици и е опасно.
В закона не е заложена беплатна занималня за предучилищните групи, така че ще се наложи да плащаш частна такава. Детето ти ще трябва да се храни на стол със доста по-големи деца.

Това ще са първите набори, които трябва да тръгнат по-рано на преучилищна и докато не видя как работи, не бих си пуснала детето. Не искам да е опитно зайче на една необмислена система.

По-добре потърси предучилищна в детска градина и се уговори с директорката да я запишеш направо в 4та група. Все се надявам заради този нов закон да отпуснат места за 3та и 4та група там, където още не са уплътнили групите.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 372
Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. 
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години,
навършени в годината на постъпване в първи клас.  В първи клас могат да
постъпят и деца,  навършили 6  години,  ако физическото и умственото им
развитие, по преценка на родителите или настойниците им
, позволяват това.

 (1) Предучилищната подготовка на децата две години
преди постъпването им в първи клас е задължителна,  но не по-рано от
годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.


Детето ти може да започне училище на 6год. и тогава не се налага да кара 2год. ПГ. Peace

# 6
 • Мнения: 367
благодаря ти елфчето, Hug това беше и моята идея....но незнаех точно има ли закон който да ме задължава /с новите промени от тази есен/  и да не ми позволява на 6 год. да я запиша в първи клас.Благодаря ти много,сега остава и с директори да се преборя,защото имам чувството ,че и тях ги е страх да предприемат нещо такова,не им е ясно какво точно май е прието и как ще протече текущата учебна година.
А за това дали дете на 5 може да ходи успешно на у-ще,да може...втората ми дъщеря ходи на предучилищна до обяд и научи всичко и се справяше не по-зле от 6 год.Сега кара втора предучилищна-целодневна,но аз не виждам нито програмата да е различна,нито тя да е научила нещо повече.Така че,за мен лично двете години са излишни,но може би децата са различни,а явно и зависи много от преподавателите и какви са техните изисквания.
благодаря!

# 7
 • София
 • Мнения: 2 776
Да го прочетем пак:

Училищното обучение ... е задължително.
Предучилищната подготовка ... е задължителна.


Така че, детето може да тръгне на 6 години на училище, ако тръгнало на предучилищна на 4.
Това е по закон, разликата от последните години е, че предучилищната е вече 2 вместо 1 година. По споразумение с директор може да се изпусне предучилищната, но не става навсякъде.

Пикасо, има разлика между дете родено през май и тръгнало на 5 и 4 месеца и такова, което е на 4 и 8 месеца. Но ти си решаваш. Моят средният наистина изглежда бебе в сравнение с братовчедка си родена 6 месеца по-рано.

# 8
 • Мнения: 781
picaso ,няма нужда да си притесняваш. Този закон за задължителна ПУ за 5г. се прие сега. Важи не само за София!! Разбира се, че в парламента приемат закона, но колко от тях имат реална представа какво точно означава това -база, учители, фиксиран ред!На никой не му пука, въпроса е да угодим на Европа!!! #Cussing out Та.....не се притеснявай. Закона означава, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в предучилищна подготовка трябва да се обхванат деца, навършващи 5г. в съответната година. Но....това не означава, че не можеш да си го дадеш на 6г. на училище. Това е предимно избор на родителя. Така че, дори и да е било само 1г., то си получава удостоверението и си тръгва на училище. Лошото е, че към момента никой не е уточнил дали за 5г. ще има отделен документ, че са посещавали градина, различен от този за децата /5,6 г/, тръгващи на училище. Но това се неща, които не касаят родителите , а институциите. Лошото е, че както и преди родителите се шашкат, никой не им обяснява и се стига до "крива разбиране", че детето от 5г. трябва да седи на чин. Не е така. СПОКО!

# 9
 • Мнения: 367
Грета Ей ,аз нали това искам да заобиколя,да не е твърде рано в у-ще...да предучилищната е задължителна от 5год...но по закон незнам да е фиксирано ,че не може да се пусне на 6 на у-ще,само с една предучилищна.Сега въпроса наистина е дали ще има разлики в двете предучилищни,нещо като две програми в което се съмнявам,но ...на база на тях да има две различни удостоверения ...от едната предучилищна и от другата.Но за това не съм чула въобще да се коментира.А в градината не искат да я приемат с предния набор,освен заобиколно с директорката...но това пък на мен не ми допада.
Да отровка,и мен ме ядосва това ,че толкова рано ги хвърлят в предучилищна подготовка,материала не е труден,но те все пак още са деца...и това да има все пак някакви ангажименти,ако не друго ги променя/наблюдавах втората си дъщеря,измени си характера,просто порасна по-рано/...разбира се това си има и плюсове,но сравнени с минусите не могат да натежат на везната и пак повтарям,сега като кара още една предучилищна,просто материала е същия и и е отегчително за детето.Тя е търпелива,но може би не всички деца ще запазят добро поведение ,ако две години учат едно и също ,дори и по различни учебници.

# 10
 • София
 • Мнения: 980
Да го прочетем пак:

Училищното обучение ... е задължително.
Предучилищната подготовка ... е задължителна.


Така че, детето може да тръгне на 6 години на училище, ако тръгнало на предучилищна на 4.

Добре, и като го прочетем пак, там пише:
(1) Предучилищната подготовка на децата две години
преди постъпването им в първи клас е задължителна,  но не по-рано от
годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

Т.е. не може да тръгне на предучилищна на 4 години, ако през настоящата година не навършва 5.

# 11
 • Мнения: 781
picaso, извини ме, но ще те апострофирам. този закон го приеха, защото искат да угодят на Европа и заради децата, невладеещи бъл.ез. Лошото е, че самото "заглавие"....."предучилищна подготовка..." много подвежда!!! И някои родители се шашкат. Може би трябваше да е наречено - двегодишно присъствие/или обхват... или присъствие от 5г. в детско заведение е задължително. И тогава родителите нямаше да си мислят, че едва ли не ВЕЧЕ от 5г. ги учат да четат и пишат! Освен това Програмата за предучилищно обучение и възпитание не е променяно от доста време - ДОИ - НАРЕДБА № 4 ОТ 18.09.2000 Г. ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНО ВЪЗПИТАНИЕ И
ПОДГОТОВКА/Издадена от министъра на образованието и науката, обн., ДВ, бр. 80 от 3.10.2000 г.,
в сила от 3.10.2000 г., изм. и доп., бр. 70 от 26.08.2005 г., в сила от 26.08.2005/, А УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА СА ОТ 2003 Г./"Ръка за ръка"/......Така, че няма пренатоварване, просто защото програмите са същите.Просто има задължителност на присъствие.
 picaso, учебните помагала за пр.група са определени и те са системи.....т.е. тетрадки, които започват от 2,3-годишни.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 776
Директорите на детските градини са склонни да приемат децата, родени януари заедно с предния набор, така че дъщерята на Пикасо може да тръгне на 4. Все още се правят компромиси и ако Пикасо успее, може ад я запише.

Аз в нашето квартално училище (което е СОУ), не бих пратила дете на 4 години и 9 месеца, колкото и самостоятелно да е, дори и да може да чете и смята. Но аз имам момчета, може момичетата да са по-организирани и по-отговорни на тази възраст.

# 13
 • Мнения: 367
От тези деца не се иска да четат и пишат,просто повтарят максимум по пунктир за моториката на ръката,за организираност незнам,какво имаш впредвид,но от 8 до 12 не е чак толкова време.По скоро се учат да са по кротки и спокойни и да могат да изслушват учителите.Да контактуват едно с друго и това е като учебен процес.В стол не ходят,поне тези паралелки които са до обед и са в у-щето до нас,нямат контакт с големи,те са на първия етаж ,стая в близист до охрана,могат да не излизат в междучасията за големите,а когато госпожата реши.Но въпреки всичко и аз мисля,че е малка,затова търся друг вариант!
Отравка,знам помагалата им,сега имам и дете в предучилищната,просто се чудех дали няма да измислят покрай закона нещо ново..но това както знаем става по-трудно,нещо като олекотена програма,поради което да не приемат само една предучилищна.Разсъждавам на глас.Може и да бъркам.Да знам,че може и в детска градина да е ,но тя и сега не посещава такава,когато попитах дали може да кандидатства за прием с предния набор,ми отговориха ,че това е можело да стане кагато е била втора яслена група,явно преди сформиране на самите групи.Тоест сега през системата мога да кандидатствам само с нейния набор.

# 14
 • Мнения: 781
Програмата за 5-годишните и за 6-годишните е различна /принципно/.Така че натоварване няма.Стига да не ги хване някоя начална учителка и да започне да учи на "четмо и писмо".А за нова програма в средите не се и говари.Обикновено програмите се подготвят от "светилата" във ФНПП и одобряват от МОМН. Но за да се стигне до резултат, нещата се и апробират в много градини в големи и малки градове. Така че са нужни поне 3г./в най-добър случай/. А към момента в средите няма раздвижване. Нужна е нова програма, но не за "облекчаване",а по-скоро за осъвременяване и може би за изчистване на някои излишни неща.

Общи условия

Активация на акаунт